icon

Aké sú výhody a nevýhody inklúzie?

11. jan 2025

Zaujíma ma názor bežných žien, matiek detí s diagnózou aj bez. Aké sú podľa vás výhody ale aj úskalia? Ďakujem za názory.

lucia_089
12. jan 2025

@annm81 tak si prečítaj Muskov životopis a dozvieš sa, že tie prejavy mal a aj aký "čudák" bol aj ako ho šikanovali

zuzana76
12. jan 2025

@deti95060810 jaj, ci ty si pisala o specialnych skolach? tam neviem ako to je, ale na beznej ZS, ak je dieta integrovane napr. s PAS a nezvlada celych 6 hodin, tak vychovy sa mu odpustia

annm81
12. jan 2025

@lucia_089 takže sa jeho psychopatia, ktorú dnes môže vidieť celý svet, prejavovala u neho už v detskom veku.

123_monika
12. jan 2025

@zuzanockamt Neviem prečo neodpovedá

123_monika
12. jan 2025

@heleninamama Skvelý postup: Takúto cestu "očisty" spoločnosti od "neschopných,nečistých a postihnutých" si už vyskúšalo napr. Nemecko od roku 1933 a takto rozmýšľajúci zruinovali celú krajinu do roku 1945,keď neostal kameň na kameni! Iba hlupák si môže myslieť, že rovnaký postup na Slovensku by viedol k inému koncu.

lacibo
12. jan 2025

@heleninamama prvá polovica tvojho príspevku je racionálne zhodnotenie..súhlasím s tým..ale prepáč potom si začala trochu splietať..deti s mentálnym postihnutím nie sú bežne v triedach s normožiakmi..iba ak by to rodičia vyslovene chceli..takéto deti sú zvacsa v špeciálnom školstve..sú to moji žiaci, kedze som učitelka na takejto škole..mas pravdu, vacsina sa nedokaze zaradit do pracovneho procesu a aj tak ich vzdelavame a formujeme, max.ako sa kazdeho dá a kazdý den mi moja práca dáva zmysel..tu by sa mali zmenit aj veci na urovni statu aby sa ich dalo zaradit viac do spolocnosti, ALE ako mama nadaného dietata( ktore chodi do špecialnej triedy v bežnej statnej ZS - bezplatnej).. ti mozem 100 % odprisahať, ze rodicom mojich žiakov nezávidím ani jeden jediný benefit ( co je v podstate aj tak nič) od štátu ci inych organizácií..nikdy by som s nimi nemenila dobrovolne..a udivuje ma, ako premyslas, aj ked respektujem plne tvoj názor

123_monika
12. jan 2025

@lapersefona myslím si, že nielen preto, zrejme to má ešte aj iný dôvod....

123_monika
12. jan 2025

@zuzuliennka1 Žiaľ áno

lacibo
12. jan 2025

@anika ja som specialny pedagog - ucitelka na špecke a plne súhlasím, že integrácia na beznej ZS ma zmysel iba vtedy, ked pomoze dietatu a zaroveň neohrozi v ziadnom smere vzdelavanie a socializaciu dalsich ziakov - podpora kvalifikovaneho personalu na škole by mala byt nutnostou - len vtedy je úspešná..dosledky neuspesnej integracie maju dopad nielen na rodinu žiaka, ale aj na iné deti, pedagogov, čo je celé zle..zial, školy nie sú pripravené celit obrovskemu mnozstvu integrácií, ktore sa vo velkom dejú na základe odporúčaní poradní na pokyn štátu ( nie vzdy rozhoduju odborníci z praxe, ale iba od stola) ja mam celozivotné skúsenosti - 18 rokov v beznom skolstve ( ZŠ aj SŠ), vzdelanie ako skolsky psycholog a ukoncila som aj studium špeciálnej pedagogiky lebo uz 2 roky som ucitelkou na špeciálnej ZŠ, myslim, ze sa mozem zodpovedne k teme vyjadriť - kazdu jednu integráciu by som posudzovala velmi individualne z roznych uhlov a hlavne podla moznosti, ake maju rodicia reálne na výber😉

lucia_089
12. jan 2025

@annm81 aj Edison bol psychopat? Nepoužívajte žiarivky všetci, čo máte pocit,že Vás títo "čudáci" o niečo oberajú. Ku Muskovi: takže preto že ho šikanovali je psychopat? Skôr budú psychopatické tie "normálne" deti čo ho šikanovali. Ale mňa už tu na SK fakt prestáva prekvapovať aká bezcitná spoločnosť tu je.

annm81
12. jan 2025

@lucia_089 nepríde ti vtipné, že práve v tejto téme, kde sa dožaduješ súcitu, obhajuješ človeka, ktorý je emočne úplne plochý a nemá absolútne žiadne zľutovanie so slabšími a akokoľvek odlišnými?

lacibo
12. jan 2025

@adreena trosku si to pleties..do špecialnej školy patria vylucne deti s mentálnym postihnutim - zníženým intelektom..a o tom rozhodne vysetrenie psychologom, nie hocikto..take deti, co ho maju hoc aj v hraničnom pasme, chodia zasadne do beznej ZŠ..za dalsie neplati priama úmera, ze žiak so špecialnymi potrebami = agresivny a nezvladnutelny žiak..je to vysoko individualne

subartic
12. jan 2025

@annm81 emočne plochí sú mnohí ľudia na Slovensku a nemusia byť psychopati, a sú aj medzi deťmi pohybujúcimi sa od 71- 130 IQ priemeru .
Ja mám deti aj veľmi šikovné a aj s ľahkým nadpriemerom , teda nemám žiadnych géniov, nemajú nejaké defekty správania , hoci jedna z dcér je emočne plochšia, chladnejšia a neprejavujé až taký súcit, ani pochopenie , je viac sebestredná . Od psychopatky je však na míle vzdialená .
Takže nie len v pásme nad 130 sa vyskytujú emočne plochší a až plochí ľudia , ale aj v štandardnej populácii.

lucia_089
12. jan 2025

@annm81 narážala som na to, že si ho nazvala psychopatom na základe šikany, ktorú prežíval.

annm81
12. jan 2025

@subartic Znova netuším, prečo máš pocit, že potrebujem túto informáciu. Ja som nikde netvrdila, že emočne plochý môže byť len človek dosahujúci nejakú úroveň IQ. Pojem psychopat som použila na konkrétneho človeka a to preto, že sa tak plne prejavuje.

annm81
12. jan 2025

@lucia_089 čože? Kde som uviedla také prepojenie? Čítala si niekedy nejaké jeho verejné vyjadrenia? Dostali sa k tebe informácie o jeho prístupe k svojim zamestnancom? Sleduješ jeho najnovšiu politickú kariéru? Asi nie, inak by ťa nenapadlo, že v ňom ľudia vidia psychopata pre jeho vzťahy v škole

tatinka
12. jan 2025

@heleninamama väčšinou nereaguje na mega sprosté príspevky,prepáč za dané slová...ale ako môžeš napísať,že matka vstane a ma zarobené,na čo by šla do prace, to je sila toto.....
Som za to,že právo na vzdelanie ma mat každé dieťa a aj podporu .....ale toto co si napísala, to ma normálne dorazilo....
Sama mam dieťa s pas,bez mentálnej poruchy, keby som mala možnosť,dám ho do školy pre deti s pas bez mental.postihnutia...ale takúto možnosť nemám,tak kam ho mam teda dat? Do školy s deťmi s mental.postihom mi ho nevezme,tak kam?tiež nie som nadšená,že pôjde do bežnej základký,chápem,že komplikovane to je aj pre školu,spolužiakov ale aj pre deti ako je to moje....neodsudzujem nikoho,kto má iný názor než je môj.,neodsudzujem ani tvoj prispevok...ale napisat, na co by šla matka pracovať,vstane,ma zarobené...tak z tejto vety mam dosť teda...

lucia_089
12. jan 2025

mne sa fakt "páči" že keď "normálne" deti šikanujú tie "iné" lebo sú napríklad tiché a nerozprávajú na počkanie každému svoje osobné veci je to na Slovenku ok- však čudák/postiháč si to "zaslúži. Ale vlastne to,že ten človek sa nezapája je vlastne strašný "hriech". Úplne zbytočné sa asi snažiť presvedčiť - tu stále z minulého režimu pretrváva, že nesmieš akýmkoľvek spôsobom vybočovať z radu inak ťa zariadiť akýmkoľvek spôsobom hoc ťa aj psychicky zničia a potom to názvu, že si vlastne psychopat a blázon, a že je to dôkaz. Samozrejme nie sú na vine tí čo človeka roky šikanujú. Z obete urobia vinníka. To je naozaj už bežná prax. Pri tom tu už veľa x zaznelo, že by stačili malé úpravy vo vzdelávaní aby tieto deti nešli do zlých stavov. Občas možno možnosť, že majú v škole slúchadlá. To spomínala triedna, že mala takého chlapca. Ale už z princípu je polka rodičov proti a nazvanú to výhodou či rozmaznávaním. Nie,Môj nenosí slúchadlá ale viem sa do toho vcítiť ako sa môže ľuďom ťažko učiť a pracovať v triede plnej iných detí/ľudí. Absolútne sa vytratila ľudskosť na ktorú človek po páde fašizmu a komunizmu už začal veriť. Všetkého iného sa Slováci boja. Hneď keď niekto inak vyzerá alebo sa správa chcú ho niekam do ústavu "odpratať".

tatinka
12. jan 2025

@alenka58 s tvojim príspevkom co píšeš sa úplne stotožňujem,napísala si to úplne pravdivo ako byto malo byt

lucia_089
12. jan 2025

@annm81 keď som napísala, že v knihe spomínal ako ho šikovali lebo pôsobil ako čudák tak si napísala, citujem:"takže sa jeho psychopatia, ktorú dnes môže vidieť celý svet, prejavovala u neho už v detskom veku." Tak už naozaj ale to je čo toto za "dôkaz" psychopatie, že ho šikanovali. "Čudák" v zmysle, že bol uzavretý a nebavil sa veľmi s ľuďmi. MM je tiež tichý človek a nerozpráva každému na počkanie o sebe a nie je pre to psychopat. Ľudia sú rôzni. Je veľmi smutné, že hneď každý vie ten súd. Ešte že psychopati sú všetci " tí tichí". A pritom parlament plný psychopatov v koalícii aj opozícii a tichý tam nie je nikto.

lucia_089
12. jan 2025

@annm81 len aby bolo jasno. Ja ho ozaj nezastávam. Ani sa nestotožňujem s jeho názormi a krokmi. Ale príde mi scestné tvrdiť, že to že ho šikanovali alebo že bol "tichý čudák" v škole je nejakým dôkazom psychopatie. Nepoviem, kedby podpaloval v detstve mačky. Psychológiu som mala na VŠ a čo je naozaj spojujúcim pojítkom psychopatov v detstve, že nemali dostatok lásky od rodičov, obzvlášť matky alebo boli dokonca bité rodičmi. Napriek tomu sa nájdu psychopati aj "v dobrých rodinách." Mnohí ľudia ktorí si šikanou prešli práve dokážu mať omnoho empatickejší prístup a pochopiť bolesť druhých.

subartic
12. jan 2025

@annm81 myslím že u potrebuješ túto informáciu, nakoľko agresivitu , emočnú plochosť a neviem aké odchýlky spájaš iba s neštandardnými deťmi či je to smerom nahor alebo nadol .

stevvvka
13. jan 2025

Napísať o matke postihnutého dieťaťa, že len vstane a už ma zarobené, je to iste ako o materskej napísať, že je to materská DOVOLENKA.
@heleninamama co im zavidíš, že nevstavajú ráno do prace? Niektoré matky sú aj 3x v noci hore pri 8rocnom dieťati...

Každá jedna matka by sa tých super finančných veľkorysých príspevkov od štátu vzdala bez mihnutia oka, keby mohla mať zdravé dieťa.

Hodnota človeka sa nemeria tým, či je užitočný ekonomický pre spolocnost. Takí ľudia nás učia súcitu, empatiu a hneď zajtra môže byť ktokoľvek na ich mieste.

Sú deti, ktoré dokážu zapadnúť do kolektívu "zdravých" deti , bez toho, aby narusili vyučovanie. Sú také, ktoré to nedokážu, ale sú aj deti medzi nimi, o ktorých sa hneď nevie, či to zvládnu, či nie, lebo hoci IQ odmerias, sociálne zručnosti už nie sú také jednoznačné. Inklúzia i integrácia prihliadaju na potreby jednotlivca a školstvo aj štát by mali zapracovať, aby to bolo lepšie. Lebo aj zdraví ľudia majú achillovu patu a jednotkar môže byť tarbavy na telesnej. Kde je ta hranica, že dáme dieťa bokom, lebo nezvláda školu? Budúceho maliara kvôli 5kam z matiky dáme tiež do špeciálnej školy?

estinoacipa
13. jan 2025

@heleninamama Váš príspevok ma zdvihol zo stoličky. Som mama dieťaťa s DMO - mám na Vás otázku - a čo máme robiť s takýmito deťmi? máme ich hodiť zo skaly? ako v stredoveku?, keďže nebude mať spoločnosť z nich osoh? Štát za nich plaťí....a kto sa má o nich postarať, oni si diagnózy nebybrali, narodili sa s nimi. Myslíte si, že je jednoduché vychovávať a vychovať z dieťaťa s diagnózou samostatného človeka čo sa sám postará o seba? Píšete, že matky len vstanú a majú zarobené....si skúste byť 24 hodín k dispozícii - ja to už ťahám 7 rokov...aešte budem celý život. Inklúzia je dobrá len nie je dotiahnutá personálne.

annm81
13. jan 2025

@subartic Ťažko vecne diskutovať, ked ma neustále tlačíš do extrémnej polohy, v ktorej som nikdy nebola. A úprimne, fakt ma nebaví dookola vyvracať niečo, čo som nikdy nikde nepovedala.

@lucia_089 ale ja som prvé náznaky jeho psychopatie nespájala s tým, že ho šikanovali, ale s tým, že bol čudák. Keby bol dnes viac, či menej štandardný dospelý človek, tak by to ostalo pri tom, že v detstva bol plachý introvert. On je dnes ale narcistický xenofób, ktorému chýba akákoľvek empatia a slušnosť. Ja som jeho životopis nečítala, ale ty podľa všetkého áno a nespomínaš nijakú nehodu pri ktorej by došlo k poškodeniu mozgu, alebo čokoľvek podobné. Je teda vysoko pravdepodobné, že jeho správanie v detstve a jeho správanie dnes, je prejav tej istej psychopatickej odchylky. Nie je absolútne o nič lepší, ako deti, čo ho šikanovali, ba práve naopak, lebo on šikanuje ľudí okolo seba nie ako hlúpe decko, čo ešte nemá skúsenosti, ale ako dospelý človek.

Vybrať si ho ako ukážku divneho dieťaťa, ktoré je ale géniom, čo posúva ľudstvo vpred, je veľmi nešťastné, vzhľadom na to, že reálne je pre ľudstvo nebezpečný a už dnes sa dá povedať, že napáchal nedozierne škody, ktoré môžu skončiť katastrofou, akú sme ešte nezažili.

Psychológia nie je môj odbor, teda na VŠ som ju nemala, ale doteraz som bola v tom, že psychopatia býva, na rozdiel od sociopatie, skôr vrodená, nie?

kvoli
13. jan 2025

U nás v škôlke je inklúzia, bola som z toho nadšená pokiaľ nato nezačali doplácať zdravé deti, môj syn chodil pravidelne domov s tým, že mu vyšší a silnejší chlapec robí zle, že ho škrti. Keďže je to v štádiu riešenia, viac detailov nebudem písať. Toľko moja skúsenosť.

lienka.7
13. jan 2025

@estinoacipa prepáč, nikto ti tu nepíše, ze mas tvoje dieta hodiť zo skaly.
Debata je tu o tom, ze pokial dieta nezvláda pobyt v skolke/škole NEMA tam jednoducho co robiť. Chapes toto?
NEMA tam co ohrozovať a narúšať výchovný a pedagogický proces. To je všetko.
Ty ako matka si chranis svoje dieťa, ja ako matka si zase chránim to svoje.
Napísalo tu viacero matiek skúsenosti s neprisposobivymi deťmi, ktoré sú vyslovene nebezpečné pre svoje okolie. A opakujem, ano, tie deti NEMAJU v normalnej skolke/skole co robiť. A ten rodic by to mal pochopiť a nie ísť silou mocou proti prúdu.
@heleninamama tu napisala iba čistú pravdu a môžeš sa tu fúčat a hádať koľko len chceš. Sú totižto osoby, ktoré dokážu zo všetkého vytrieskat maximum možného, koniec koncov aj toto fórum je toho dôkazom.

kika845
13. jan 2025

@kvoli ako u vas v skolke ta inkluzia prebieha?

subartic
13. jan 2025

@annm81 ale to nie je extrémna poloha. Jednoducho treba pripustiť že psychopatia sa tiahne všetkými škálami gausovej krivky , od primitívnych psychopatov s IQ pod 70 , cez mentálnu subnormu , priemer , napriemer , vysoké nadanie až po genialitu . Vzhľadom k tomu , že protipóly gausovej krivky zahŕňajú podstatne nižšie množstvo členov ako jej stredná časť, v normočasti je teda najvyšší počet psychopatov a to sú často tie deti ktoré v tej triede sa správajú absolútne normálne alebo deti ktoré " len " šikanujú slabšie ale inak nenarúšajú proces vzdelávania. Takže to že je niekto v detstve čudný hoci je v pásme extrémneho nadania , neznamená že bude v dospelosti psychopat.
Napísala si že sa Musk zle správa k zamestnancom , je emočne plochý a tak . Vieš koľko zamestnávateľov len na malom Slovensku sa zle správa k zamestnancom , bez štipku pochopenia a empatie ? Ja napríklad striktne odmietam pracovať pre firmy ktoré majú viac a ako 30 % azijského kapitálu , lebo pre mňa sú Japonci, Korejci a Číňania čistí psychopati vo vedúcich pozíciach a Elon Musk je len silnejší odvar proti nim . Ako externý dodávateľ som po dvoch mesiacoch s nimi ukončila spoluprácu, a viem si živo predstaviť ako sa správajú k radovým zamestnancom . Len Elon Musk dráždi ľudí , lebo je bohatý , nadaný a robí si čo chce.

tululu
13. jan 2025

@subartic velmi rozumne a objektivne zhrnutie 👍👍👍