Aké sú výhody a nevýhody inklúzie?
Zaujíma ma názor bežných žien, matiek detí s diagnózou aj bez. Aké sú podľa vás výhody ale aj úskalia? Ďakujem za názory.
Nehnevaj sa ale toto je tak obsirna a odborná téma,ktorú ani nešpecifikujes a majú sa k tomu vyjadriť bez vzdelania a praxe hociaké osoby za Pc. Neviem čo s tým sleduješ 🤷
@subartic ah bože, môj posledný pokus vysvetliť ti, že prednášku mi tu dávaš zbytočne. Citujem, čo som ti napísala už pred dvoma(!) dňami, prosím sústreď sa v tej vete na slová "BEZ OHĽADU" - ""Dieťa, ktoré narúša chod vyučovania, brzdí ostatných bez ohľadu na to, aké má IQ". Písala som tiež niečo o tom, že dieťaťu, ktoré počas hodiny ticho sedí, treba tolerovať šikanu? Alebo čokoľvek iné podobné, prečo máš pocit, že mi potrebuješ dookola opakovať, že existujú aj iné problémy ako ten o ktorom sa vedie téma?
Muska som do diskusie nepriniesla ja, ale niekto, kto mal pocit, že to je pozitívny príklad. Ty ho tiež považuješ za pozitívny príklad? Lebo mne to v téme, kde sa niekto snaží obhajovať začleňovanie problematickejších detí, ktoré potrebuju viac času, viac pomoci, špeciálne podmienky, príde viac ako smiešne, vzhľadom na to, že je to človek, ktorého zaujíma len výkon a nikomu neodpustí žiadnu slabosť, nedokonalosť, či chorobu. O pozitívnom vplyve na spoločnosť už ani nehovoriac (ale to sa už zas a znova opakujem). Nie je to trocha "schizofrenické"? Zavolajte si ho ako vládneho poradcu pre inklúziu, ak je to pre vás pozitívny príklad hodný zmienenia v tejto téme.
@barbie2023 máš pravdu v tom, že je to obšírna a neľahká téma. Ale aj ja, ako človek bez patričného vzdelania, som zažila "v praxi" veľmi nepríjemné skúsenosti prostredníctvom vlastných detí. Tým boli do tried doslova vrazené deti so špeciálnymi potrebami, s rôznymi stupňami rôznych diagóz a poviem ti, že sme to museli so školou intenzívne riešiť. Namiesto toho, aby sa učitelia venovali deťom a riadnej výuke, tak mi dcéra chodila domov s tým, že angličtinu prakticky nemali, pretože Monča polovicu hodiny vrieskala... Inakokedy to bola matika a Jožko, ďalší týždeň zase Peťko, ktorý neustále chmátal okolosediacim veci z lavíc, takže učiteľka musela riešiť jeho a nie výuku... 🙄 Ja mám pochopenie, ale keď to trvalo celý školský rok, tak som sa ohradila veľmi dôrazne a nahlas. Viem, že to nie je chyba učiteľov, preto som hneď vo svojom prvom príspevku písala, že mne na celom tomto ušľachtilom zámere vadí absolútna nepripravenosť.
@annm81 prosím ťa čítaj po sebe , ešte raz po sebe čo píšeš. Prednášku potrebuješ lebo evidentne napíšeš niečo čo nemá s realitou nič spoločné . Dostala si ju , dúfam že teraz čudákov s vysokým intelektom nebudeš považovať hneď od mala za psychopatov. To je asi všetko . Dúfam že sme sa pochopili .
@tiezjedna takže ide o inklúziu v školskom prostredí pre deti so svvp. Je to veľmi špecifická a citlivá téma. Ja som nie len učiteľka ,ale mám skúsenosti ako s vlastnou dcérou,ktorá je svvp, ale fyzické postihnutie a sama mám skúsenosti s mnohými deťmi a rôznymi diagnózami. Ako bolo uvedené niekto v komentári vyššie. Súhlasím ,že inklúzia je dôležita,ale je úplne zbytočná bez materiálmi,personálneho ,finančného a technického zabezpečenia a tiež celkovo systémového (počet detí na učiteľa , vzdelanie ,asistenti...) a taktiež spolupráce s rodičmi a konkrétnym problémom dieťaťa. To čo vravíš ty,je žiaľ bežná realita práve pre tento nedostatok. Nemôžeme na Slovensku hovoriť o inkluzii lebo toto nie je inklúzia ,ale trápenie všetkych zúčastnenych a odnesú si to najviac deti a pedagógovia,ktorých je aj pre tento nerieseny problém stále menej.
@barbie2023 100% s tebou súhlasím. Trápenie všetkých zúčastnených. "TVZ", to by mohla byť nová skratka pre to, čo mocipáni nazývajú inklúziou...🙄🙈
Mne je normalne smutno z niektorych komentarov, co su tu.
Keby si odmyslime diagnozy a zameriame sa na deti ako celok a vylucili by sme zo skol vsetky, co robia spoluziakom zle alebo narusaju vyucbu a potom si spatne pozreli, ci mali vsetky diagnozy, tak by tu bolo vela mamiciek prekvapenych, ze by medzi ne patrili aj deti bez diagnoz.
Suhlasim, ze nasilie v skole nema co robit. Ak dieta nezvlada kolektiv a naozaj sikanuje, som za, aby sa to riesilo. A to u vsetkych rovnako, bez podmienky na diagnozy.
*bez ohladu
@kika845 detičky s diagnozami maju svoje asistentky takže ku žiadnym konfilktom nedochádza a funguju krásne vedľa seba ale konkrétne dieťa ktoré ubližuje má diagnózy ale niesu také aby asistenta dostalo... Pokiaľ sa jeho diagnózy prehodnotia a dôjdeme k štádiu asistenta, moje dieťa tam už nebude (je predskolak) . Učiteľský personál sa snaží ale pokiaľ dieťa má diagnózy ale nie sú 'vážne' majú zviazané ruky. Inkluzivne vzdelávanie je z môjho pohľadu niečo prospešné pre spoločnosť ale treba ten systém poriadne domyslieť ale to je už podla mna na zvážení každej školy /škôlky.
@akje tak si predstav , že máš "detičky" ako ich nazývaná s diagnózami + bez tie s kadejakými výchovný mi problémami. Z vyše 30 žiakov cca 6-7 je bežná prax. Hovorím o skutočne problémových deťoch a nie o nejakých poruchách učenia alebo fyzických zdrav. postihnutiach. A každý deň náplň ako učiteľ svoje ciele pri takýchto deťoch ,ktoré sú na dennej báze v doslova ohrození zdravia lebo väčšina neskutočne vystrája a to hovorím o vekovom rozpätí ,ktorí som ako učiteľka zažila od 3rokov po 14. Takí 12-14 roční ti okrem toho pekne vynadaju, vyskeria sa ti a ešte sú v práve 😆😉. Ja vitam všetko čo je spoločnosti prospešné,ale nech je to zabezpečené a nie len prázdne, utopistické slová.
@zuzana76 ďakujem za vysvetlenie. Dava to zmysel
@barbie2023 Ako som pisala, suhlasim, ze nasilie v skole nema co robit. Ak dieta nezvlada kolektiv a naozaj sikanuje, som za, aby sa to riesilo. A to u vsetkych rovnako, bez podmienky na diagnozy.
Nech je to ferove pre vsetky deti rovnako.
Ak niekto pride s riesenim, ako to zastresit, podporim ho.
@lucia_089 tak predstav si, že by také dieťa sedelo 9 rokov v lavici s tvojim dieťaťom a denno denne od neho dostávalo buchnáty a vulgárne nadávky a kedykoľvek by nepredvídateľné vstalo a chodilo po triede, robilo naprotiveň učiteľke...je to neúnosné a bolo by mi úplne jedno aké má IQ, nech aj 150, a nech aj akýkoľvek syndróm. Tak nech urobia triedu špeciálne pre také deti. Ale aby 20 detí trpelo kvôli jednému, to nie. Čo to je za život potom s takým žiakom v triede? Nič len utrpenie....
@adreena Tak si predstav, že Moje Dieťa má aj vysoké IQ aj diagnózu a buchnát dostalo od dieťaťa bez diagnózy, ktoré je iba "rozmaznané". To je veľmi chybný predpoklad, že kto má AS je hneď agresívny. Môj je tichý, nikomu neškodí, do všetkého sa zapája, len nerozpráva o sebe, podľa učiteľky má najviac vedomostí z celej nadanej triedy, poslúcha aj družinárku, nie sú naŇho sťažnosti (má iné "muchy" ktoré ale nikoho neobmedzujú napr.že nezje obed v jedálni, ale nevyrušuje, čaká kým ostatní dojedia a zje si v triede z nádobky z domu ale mnohí to už považujú za nejaké výhody pričom bežne aj učiteľka si vezme obed do kabinetu) a iný chlapec čo ani v 5 rokoch nevedel tvaryHo sotil hlavou na betón. Deti treba posudzovať jednotlivo a dať preč agresorov a nie podľa "diagnózy".
Ako učiteľka so 44 ročnou praxou môžem povedať, že inklúzia prospieva deťom s hendikepom, ale brzdí zdravé deti. Dostať ku každému dieťaťu asistenta je nemožné, ale aj jedno dieťa s poruchou učenia zaberie veľa času učiteľa, ktorý mal venovať všetkým deťom. Trieda, v ktorej je dieťa s hendikepom často nestíha prebrať to, čo iné triedy a veľa im ostáva doúčať sa doma a neraz aj nové učivo prebrať s rodičmi doma, lebo učiteľ sa musel venovať dieťaťu s poruchou učenia, aby všetko zvládlo. Je to veľmi nespravodlivé voči zdravým deťom.
@heleninamama Normálne my je ľúto tvojich detí že vraj racionálne zmýšľanie a čo by sa stalo keby sa tebe narodilo dieťa s takou Dg? Čo by si robila? Aby vraj nezaťažoval systém?? Dala by som všetko za to aby moje dieťa nemalo Dg.. detský autizmus a som si istá že by za to dali všetko aj ostatné maminky. Mohli by ste sa od naši modrých Hrdinov veľa učiť!! Totiž to môj syn my ukázal že láska nepotrebuje slová. Dúfam a verím v tom že si prečítate všetky tieto komenty a trochu si vstúpite do svedomia ak ešte vôbec nejaké máte.
@heleninamama volakomu sa zije ked ma zdrave deti ze? Teraz akoze co ma clovek urobit ked ma 2 a pol rocne dieta a zisti ze je autista? Zabit ho ci ako? Ako vies ze ty a tvoje deti nikdy nebudete zatazou pre spolocnost? Všeličo sa moze v zivote stat... Ked skoncis na voziku komplet ochrnuta co potom? Alebo tvoje dieta? Plesknes do ustavu a hotovo? Trosku empatie by ti nezaskodilo a uvedomenia si ze svojim nazorom mozes ublizit vela ludom...
@heleninamama idete niečo vravieť na deti s diagnózou a chváliť tie chytré deti ...tie sú také chytré ze v školách vystrielaju svojich spolužiakov a učiteľky....ešte som nečítala žiadny článok ze by nejaké dieta s diagnózou napadlo učiteľku alebo spolužiačku nožom alebo pištoľou vedsinou sú to tí vaše múdre vysokoškolské deti
@heleninamama Tak z tohoto príspevku mi je naozaj úzko. To naozaj takto ľudia vnímajú? Tak Vám poviem ako to funguje. Máte napríklad dieťa s detským autizmom. Ak aj už v nízkom veku (1,5 - 2 roky) máte podozrenie že niečo nie je v poriadku, tak veľmi pravdepodobne Vám najskôr pediater povie že mu nič nie je a čo vymýšľate. Následne googlite a googlite,, až zistíte že na Vašom pocite asi niečo bude a tak si zaplatíte a pritom aj riadne dlho počkáte kým sa na diagnostiku dostanete. Ak uz aj máte diagnózu, nikto Vám veľmi pravdepodobne nepovie čo máte preboha robiť, ako s dieťaťom pracovať,aké terapie zvoliť a tak zasa googlite, pridávate sa do skupín, chytáte sa aj slamky. A tak si vygooglite terapie -zistite že štát Vám žiadne neposkytne a ani nepreplati. 40 minút za 37 eur je veľmi priaznivá cena, samozrejme za predpokladu že sa tam dostanete (poradovníky bývajú dlhé ) a tak ich teda absolvujete niekoľkokrát za týždeň (ak sa to vôbec dá). Ak by ste chceli nedajbože absolvovať ABA terapiu, pripravte si cca 850 eur mesačne. Nikto Vám nepovie že logopedi veľmi často nevedia s takým dieťaťom pracovať a vy tam chodíte a chodíte a platíte a myslíte si snáď že je chyba vo Vás. Do škôlky Vaše dieťa samozrejme nezoberú (nebuďte smiešni), špeciálne škôlky sú plné, šancu máte vo väčších mestách až keď má dieťa predškolský vek. Súkromnú škôlku pre autistov ?(Haha 1000 eur a čakacia doba dva roky). O menších mestách netuším, ale predpokladam že situácia bude oveľa horšia. "Nejaké denné centrum" ako tu padlo - tu zistíte že to je asi nedosiahnuteľna meta, lebo poradovník je minimálne na rok a je dosť možné že Vám dieťa na dĺžku pracovnej doby nezoberú nikde, alebo je situácia v danom centre taká zlá, že by ste tam dieťa nikdy nedali. Súkromné centrum Vás vyjde možno aj na 1000 eur (aj tam je poradovník) a kľudne Vám povedia aby ste si dieťa brali na obed domov. O predĺžený rodičovský príspevok musíte bojovať a tak sa môže stať že do šiestich rokov nedostanete absolútne nič. S opatrovateľským príspevkom nemám osobnú skúsenosť ale podľa skúseností rodičov to je na dlhý boj. Len čo sa Vám KONEČNE podarí dieťa dať do škôlky a na celý deň (to je výhra ktorá sa rovná jackpotu) ,už Vám povedia, aby ste riešili školu, pretože to je na dlhé čakanie,.obvolávanie atď. (aké prekvapenie ). Ak máte dieťa s normointelektom a nemáte v blízkosti školu pre takéto deti, do špeciálnej školy pre deti s ment.postihnutím ho dať nemôžete. A tak Vám zostava obyčajná škola, kde su rodičia zdravých detí múdri ako rádio a vy na pokraji nervového zrútenia. To že inkluzia nemá znamenať že sa dieťa s autizmom bachne bez prípravy do triedy k iným deťom a nechá sa to na učiteľke všetci vieme ale VY ABSOLÚTNE netušíte s čím musia títo rodičia bojovať a aká je ich situácia. Odporúčala by som absolvovať pohovor s takýmto rodičmi a možno ich na pár dní odľahčiť, pretože práca s takýmto dieťaťom je často 24 hodinová drina.
Ďalšia vec - vy si naozaj myslíte že deti čo sa nezapoja do pracovného procesu nema žiadnu cenu vzdelávať pretože to spoločnosti nič neprinesie ? Wtf ? Prečo sme asi ľudia a nie zvieratá ? Pretože máme zľutovanie aj so slabšími, namiesto ich vylúčenia ich prijímame medzi seba a uľahčujeme ich život a zabezpečujeme ich vzdelávanie aj napriek tomu že to finančne stojí viac ako to čo nám takýto ľudia dajú (z ekonomického hladiska). Naviac nikdy neviete, či pri správnej podpore sa do pracovneho procesu naozaj nezapoja. Nemôžem si pomôcť, ale to čo hovoríte mi pripomína jedno súdne konanie, keď nemecký turista žiadal vrátenie peňazí , pretože v jedálni boli na zájazde aj ťažko chorí pacienti ktorých kŕmili cez sondu a jemu sa to hnusilo. Súd jeho žalobu zamietol,pretože rešpektovanie takýchto ľudí patrí k základnej ľudskosti.
Ja sa už ani nedivím že sme ako spoločnosť tam kde sme, ľudia si naozaj nevidia ďalej od nosa a čo je horšie, ani nemajú záujem ďalej dovidiet.
@heleninamama ty kokso ako nemám slov na Vás milá pani....viete čo buďte rada že nie ste jedna z tých matiek ,ktoré len vstanú a majú hneď zarobené...buďte šťastná že máte zdravé deti,že vaše deti nemusia chodiť po lekároch ,že môžu santict po vonku s kamarátmi ,že zažijú prvé lásky ,že sa osamostatnila a kopec iných veci ....my matky ktore len tak ľahko zarobíme ,a podľa vás sa priživujeme ,by sme tieto v či tiež radi zažili ,túžime po zdravom dieťati ale bohužiaľ neboli každému dopriate,nikto si takýto život nevybral dobrovoľne ,ale viete čo milujeme svoje deti a sú pre nás celý svet....ako neskutočne ste ma vytočila tým komentárom,sa zamyslite nad sebou trošku a aj chcete aj vy byť boháčka ,lebo však vďaka pomoci od štátu som už milionárka ,tak ja si to s vami strašne rada vymením ..
@heleninamama prepáč ale ty máš úplne skreslené predstavy o živote matiek s detičkami so zdravotným znevýhodnením....nie nepriala by som ti to zažiť lebo evidentne ty máš nulovú dávku empatie a takéto dieťatko by s tebou trpelo...nie nevstanem a mám zarobené, lebo v podstate sa ani riadne nevyspim, aj by som pracovala ale nemám kde dať dieťa, pretože škôlky pre takéto deti takmer nie sú a ak ti aj zoberú dieťa tak na pár hodín dva krát do týždňa, súkromné ty musíš platiť a nie je to malá suma a ťažko sa tam dostať , tieto detičky potrebujú chodiť na terapie a okrem logopedie si všetko musí rodič platiť sám a to tiež nie sú malé sumy....my tu pre to dieťa musíme byť 24/7, viem že človek by povedal že však to každý rodič, ale kto nezažil, nevie čo všetko zahŕňa starostlivosť o takéto dieťa, to len tak nemôžeš odovzdať babke či niekomu inému na stráženie, v podstate sa od neho nepohnes a končí ti bežný život...napriek tomu svoje deti milujeme najviac na svete, nevybrali sme si to aké sú ale prijali sme to a robíme čo môžeme, stretávame sa len s nepochopením, naše deti odvšadiaľ vyčleňuju, myslíš že asistenta do škôlky, školy dostaneš len tak? aj keď sú niektoré detičky ťažšie vzdelavatelne, majú povinnú školskú dochádzku, no ťažko im nájsť školu, štát vôbec nevytvára adekvátne podmienky na ich vzdelavanie, ale my ako rodicia sme neustále buzerovani, kontrolovaní
@martinmmartin no ale riešiť by sa to malo lebo pred 10 rokmi bolo každé steee dieťa iné a dnes každé 30.

@heleninamama
Je to dost jednostranny nazor.
Newton, Tesla, Einstein a dalsi.. mali druh autizmu.
Urcite by nam viac ich praca v spolocnosti chybala, ako praca stovky "normalnych", ktorym podla toho co pises by ich pritomnost mala vadit.
Spravanie akychkolvek deti neni o inakosti, ale o vychove rodicov. Ak ohrozuju ine deti, je to chyba rodicov a treba sa hlavne ozvat.