Aké vyšetrenia absolvovať?

16. jan 2024

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť, keďže som doteraz absolvovala len bežné preventívne prehliadky.

Posledné mesiace mám silnejšiu menštruáciu + PMS a občasné nálady, predtým MS bezproblémová, vetry - silnejší zápach a občasné zápchy, plus úbytok hmotnosti - viditeľný. Pripisujem to i stresovej situácii (smrť blízkej osoby), no toto sa mi dialo aj predtým. Testy na preventívnej prehliadke výborné, až na železo, ktoré je na hrane - mnoho ľudí mi povedalo, že tieto krvné testy na preventívnej prehliadke nič neukážu a mám si dať urobiť hlbšie - kde sa dajú urobiť tieto testy, ktoré idú viac do hĺbky? Som ochotná si aj priplatiť.

+ Mám podozrenie na určité potravinové intolerancie aj napriek tomu, že dlhodobo nepociťujem mnohé z príznakov (len občas), ale po študovaní si informácii som zistila, že by bolo vhodné aspoň preventívne preveriť či nemám celiakiu alebo iné, keďže mnoho pacientov je vraj bezpríznakových.

Viete mi poradiť, kde si môžem dať vyšetriť tieto intolerancie naozaj do hĺbky, aby sa to podchytilo včas?

- vyšetrenie u gynekologičky som absolvovala + krvné testy pri preventívnej prehliadke, no chcem prísť na to, čo sa deje a ísť do hĺbky.

Ďakujem

buberova
17. jan 2024

Na potravinové intolerancie asi alergológ, na to železo skús pozrieť či unilab nemá nejaké balíčky vyšetrení...

ivana11155
17. jan 2024

M ne hraničná hodnota železa spôsobila veľmi silnú ms. Výsledky krvi na gynekológii ukázali hranicnu hodnotu a železa. Gynekológ mi predpísal železo, brala som 3mesiace a dalo sa to do normálu. Toto určite nesúvisí s plynatosť ou a úbytkom na váhe. Dcéra má celiakiu a príznaky nemala žiadne iba stále donekonečna sa opakujúce afty.