Ako nepribrať pri užívaní antidepresív?
Ahojte, uzivala som 2 roky cipralex a strasne som pribrala, ale pravdou je, ze som aj vela jedla.......
Kedze sa moje tazko kontrolovatelne uzkosti vratili, lekarka mi chce vypisat escitalopram. A zaroven sa bojim, ze zas priberiem 8kg, co som veeeelmi tazko dala dole.
Z coho sa teda pribera? Zo samotneho lieku alebo ze ma nutka jest? Kebyze to budem mat pod kontrolou, teda budem sa snazit, je sanca, ze nepriberiem?
sú ľudia, ktorým látky v AD spomaľujú metabolizmus, plus zavodnenie. Rovnako ako niektorí ľudia priberajú napríklad po kortikoidoch alebo hormonálnej antikoncepcii. Teda môžeš pribrať keby ješ aj rovnako ako teraz. Teda ideál je kontrolovať si pravidelne váhu, viac sa hýbať, skúsiť aj psychoterapiu, zmenu života nech sa nemusia veľmi zvyšovať dávky lebo je rozdiel určite či budeš brať 100MG alebo 300MG denne.
prvý krát počujem že sa z cipralexu priberá. Je to super liek na panické ataky. nepribrala si z lieku , ale z jedla ktoré si do seba nekontrolovateľne dávala.
doporučujem psychológa + samozrejme lieky ktoré predpísala lekárka.
oznámila si lekárke že si z lieku pribrala ? pretože
No liek ti ruku s jedlom k ustam nedava
Precitaj si prispevok- vela som jedla
Nepriberie sa z jednej tabletky, pribera sa z jedla, ktore zjes
No liek ti ruku s jedlom k ustam nedava
Precitaj si prispevok- vela som jedla
Nepriberie sa z jednej tabletky, pribera sa z jedla, ktore zjes
@taktotedanie Mýliš sa,. pribrať sa dá aj z "jednej tabletky". Niektoré antidepresíva aj antipsychotika brutálne spomaľujú metabolizmus, a vieš pribrať za polroka aj 20 -30 kg. To, že niektoré aj podporujú chuť do jedla, je iná reč. Sama poznám pár ľudí, ktorí po začať liečby vybehli aj 20 až 40 kg hore ako nič. Ja som mala šťastie, len cca 12 kg, a to chodím 2x týždenne do fitka, 2z týždenne silový tréning. Ale aj tak to na mne vidno. Tieto lieky môžu pomôcť extrémne zvýšiť váhu, nie nadarmo sa to píše v pribalovom letáku
@taktotedanie Mýliš sa,. pribrať sa dá aj z "jednej tabletky". Niektoré antidepresíva aj antipsychotika brutálne spomaľujú metabolizmus, a vieš pribrať za polroka aj 20 -30 kg. To, že niektoré aj podporujú chuť do jedla, je iná reč. Sama poznám pár ľudí, ktorí po začať liečby vybehli aj 20 až 40 kg hore ako nič. Ja som mala šťastie, len cca 12 kg, a to chodím 2x týždenne do fitka, 2z týždenne silový tréning. Ale aj tak to na mne vidno. Tieto lieky môžu pomôcť extrémne zvýšiť váhu, nie nadarmo sa to píše v pribalovom letáku
@columbovazena opakujem, nepribera sa z tabletky pribera sa z jedla co clovek zje ( evidentne sa moze ten clovek prejedat aj pred zacatim liecby)
Poznam ludi na antidepresivach a drviva vacsina po zlepseni stavu schudla resp isli na povodnu hmostnost velmi rychlo
Treba si nastavit mindset a nie zdeptany sediet doma , brat liecbu, vyjedat chladnicku a vyhovarat sa na depresiu a lieky
20-40kg napzaj nie je liecbou ale opakujem jedlom!
Praveze som sa neprezrala, ale citila som, ze rychlejsie priberam, ako ked som liek neuzivala. A normalne sa mi zacala tvorit aj celulitida nielen na nohe, ale aj na rukw. No, brutal. A urcite velmi spomaluje metabolizmus... Dlho, dlho som nevedela tie kila dat dole. :(
@columbovazena opakujem, nepribera sa z tabletky pribera sa z jedla co clovek zje ( evidentne sa moze ten clovek prejedat aj pred zacatim liecby)
Poznam ludi na antidepresivach a drviva vacsina po zlepseni stavu schudla resp isli na povodnu hmostnost velmi rychlo
Treba si nastavit mindset a nie zdeptany sediet doma , brat liecbu, vyjedat chladnicku a vyhovarat sa na depresiu a lieky
@taktotedanie tak to je dobra blbost, co si napisala. :D :D :D ten poslesny odsek je tak od veci, a nonsens, ze radsej to komentovat nebudem.
@taktotedanie asi si si nezazila taky silný uzkostny panický alebo depresivny záchvat keď to píšeš. Lebo to mi hovoria len ľudia, ktorý to v živote nezažili.
@autorka ten liek co ti teraz dala je slabý ma menej vedľajších účinkov ale skus sa aj tak zamerať na stravu. Mňa lieky uspavaju pri každej zmene dávky mesiac by som.vkuse len spala a spala. Držím palce aby bolo čím skôr fajn
@taktotedanie Opakovať môžeš čo chces, aj tak pravdu nemáš. Vieš o tom akurát tak h..o. Väčšina z týchto liekov má v pribalovom letáku napísaná priberanie na váhe ! Nepíšu tam, že budeš viac žrať. Také sprostosti trieskas, že to až bolí, keď nemáš relevantné informácie tak mlc. A ozaj ten posledný odsek - čisté perly 😅😅
@taktotedanie Opakovať môžeš čo chces, aj tak pravdu nemáš. Vieš o tom akurát tak h..o. Väčšina z týchto liekov má v pribalovom letáku napísaná priberanie na váhe ! Nepíšu tam, že budeš viac žrať. Také sprostosti trieskas, že to až bolí, keď nemáš relevantné informácie tak mlc. A ozaj ten posledný odsek - čisté perly 😅😅
@columbovazena
Antidepresíva
K ich závažným a pomerne častým nežiaducim účinkom patrí nárast telesnej hmotnosti, často v dôsledku zvýšenej únavy a ospanlivosti. Funguje však aj jednoduchá rovnica – pribratie je dôsledkom úspešnej liečby. Niektorí ľudia počas depresie totiž trpia nechutenstvom a kilá idú dole. Keď liečba prejavy ochorenia zmierni, vráti sa im aj chuť do jedla.
@columbovazena áno, máš pravdu. Takéto lieky spôsobujú priberanie aj ospalosťou a únavou, avšak 100% máš pravdu v tom, že niektoré lieky rozhodne OVPLYVŇUJÚ matabolizmus. Ja napríklad beriem eliceu a tá spôsobuje vyššiu citlivosť na inzulín, reakcie na hladinu cukru a hormonálne riadenie energetického metabolizmu a to všetko veľmi ľahko spôsobuje priberanie.. No sú ľudia, ktorí vravia, že športujú, jedia zdravo a priberajú aj tak veľmi výrazne, to samozrejme môže byť pri určitých liekoch pravda, no napr. mnohí čo berú antidepresíva možno klamú aj tak trochu samých seba, že majú nastavený super režim a aj tak priberajú, pretože v skutočnosti ich režim tak moc super nemusí byť, len to proste vravia ľuďom. Ja napr pri 2 tabletkách Elicei aj chudnem. Avšak rozhodne si netreba všímať takých, ktorí tvrdia, že zo žiadnych liekov sa nepriberá alebo že sa z nich priberá len tým, že spôsobujú únavu a ospalosť alebo že priberanie je dôkaz úspešnej liečby - nie je to celá pravda, je to len vytiahnutá špecifická časť tejto problematiky, rozhodne nie celý kontext 🙂
@columbovazena
Antidepresíva
K ich závažným a pomerne častým nežiaducim účinkom patrí nárast telesnej hmotnosti, často v dôsledku zvýšenej únavy a ospanlivosti. Funguje však aj jednoduchá rovnica – pribratie je dôsledkom úspešnej liečby. Niektorí ľudia počas depresie totiž trpia nechutenstvom a kilá idú dole. Keď liečba prejavy ochorenia zmierni, vráti sa im aj chuť do jedla.
@misanthropicdann Nie vždy je to tak, napr.moje stravovacie návyky sa nezmenili ani o milimeter, jedla som stále rovnako, no po 3 mesiacoch som mala + 12 kg, poznám ľudí, čo pribrali aj 20 kg a viac. Proste tak to je, väčšina ( nie všetky) AD spôsobujú silné spomalenie metabolizmu
Sú lieky ktoré podporujú chuť do jedla áno ,ale vo veľa prípadoch aj psychika to ovplyvňuje .Moja mama ti má..večerné vyjedanie až prejedanie z nervozity a depresií. A niekedy zase presný opak ,keď sa jej stav zhorší ,dostane migrény,ťažšie depresie tak jej nechutí vôbec.
@misanthropicdann Nie vždy je to tak, napr.moje stravovacie návyky sa nezmenili ani o milimeter, jedla som stále rovnako, no po 3 mesiacoch som mala + 12 kg, poznám ľudí, čo pribrali aj 20 kg a viac. Proste tak to je, väčšina ( nie všetky) AD spôsobujú silné spomalenie metabolizmu
@columbovazena Aj moja mama tiež má vysokú nadváhu a veľa rokov sj berie AD.
@columbovazena och,ktore uzivas? Toto je brutal
Ja mám Mirzaten a Kventiax večer, a ráno Sulpirid Belupo a Elontril. To odoberanie je z tých večerných liekov

ak sa budes spravne stravovat nie je dovod na pribratie drzim palceky