icon

Ako ošetrovať a predĺžiť životnosť mŕtvych zubov?

17. júl 2025

Zaujíma ma táto téma, nakoľko ja ich mám už fakt že dost. Viem, je to len moja chyba. Sú vaše mŕtve zuby bezproblémové alebo sa vám ozývajú? Dávate si robit endo u iných zubárov, keď váš zubár nemá mikroskop? Je šanca, že takéto zuby vydržia ja neviem 20 rokov?

anonym_690fd8
17. júl 2025

@anonym_autor mam mrtve asi 3 zuby. endonenciu mi robi spravne. problem je, po 3-4-5 rokoch sa mi mrtve zuby zacli lamat, riesim teraz akurat korunky na zuby. lekarka mi to chce zachranit. a jeden zub mam mrtvy snad 20 rokov.lebo mi zle preliecovali kaz, ja som bola decko a zapalil sa mi nerv :( akurat predna jednotka

lenka.25
17. júl 2025

Dcéra má od 14 rokoch mŕtvu prednú jednotku , zatiaľ je to OK , teraz bude mať 20 rokov, ale koľko taký zub vydrží , je podľa mňa veľmi individuálne

tehulka2011
17. júl 2025

mam 2 mrtve zuby. Jeden je mrtvy uz 20 rokov, druhy 2 roky. Endodoncia nebola robena pod mikroskopom. Minuly rok som si na ne davala korunky a zatial je vsetko ok, dufam, ze vydrzia navzdy 🙂

tehulka2011
17. júl 2025

ak si na mrtvy zub nedas korunku, je riziko, ze sa ti zlomi tak, ze sa uz nebude dat spravit korunka a budu ho musiet vytiahnut, to je hlavny dovod. Korunka musi byt ale spravne urobena, aby dobre tesnila atd, zvysena hygiena, pravidelne rontgeny.

gemerka17
17. júl 2025

Mam 3 mŕtve zuby. 2 osetrene pod mikroskopom a jeden bez. Žiaden nerobí problem. Ten ošetrení bez mikroskopom nie je dobre spravený, nie je zaplnený az do konca. Zatial ho nedávam urobiť poriadne, keďže nerobí problemy ale je to možný zdroj infekcie. Nikdy by som si nedala urobiť uz v tejto dobe takéto ošetrenie bez mikroskopu.

balerina2025
17. júl 2025
@tehulka2011

ak si na mrtvy zub nedas korunku, je riziko, ze sa ti zlomi tak, ze sa uz nebude dat spravit korunka a budu ho musiet vytiahnut, to je hlavny dovod. Korunka musi byt ale spravne urobena, aby dobre tesnila atd, zvysena hygiena, pravidelne rontgeny.

@tehulka2011 a tie korunky, idu mi robit, treba sa o to dako specialne starat? ten kolik uz mam, cakam na tu korunu na osadenie.mozes na to aj orechy?
@tehulka2011 pravidelne rtg a specialna starostlivost? zubarka vobec nespominala.

balerina2025
17. júl 2025
@tehulka2011

@tehulka2011 presne mne sa z 3 zubov uz 2 zlomili ale ze tak ze vnutorna strana cela odpadla

tehulka2011
17. júl 2025
@balerina2025

@tehulka2011 a tie korunky, idu mi robit, treba sa o to dako specialne starat? ten kolik uz mam, cakam na tu korunu na osadenie.mozes na to aj orechy?
@tehulka2011 pravidelne rtg a specialna starostlivost? zubarka vobec nespominala.

@balerina2025 ano mozes aj orechy. No starat sa myslim kazdy den aj medzizubna kefka, co by mal byt standard, ale nie je. A rontgeny aby sa videlo, ci sa pod korunkou nieco nedeje, tak raz rok-dva.

grof_monte_christo
17. júl 2025

Mám 2 mŕtve zuby cca 30 rokov. Jeden úplne bez problémov a ďalšieho zákroku, druhý začal robiť po 20 rokoch problémy. Dvakrát cistene kanáliky a antibiotika. Napokon bol ošetrený pod mikroskopom, nasadená korunka a 10 rokov mam pokoj.

vroni
17. júl 2025

Mám jeden mŕtvy zub už 34 rokov. A musím zaklopať, okrem toho, že je škaredý, sa vôbec netvári, že by chcel vstávať z mŕtvych alebo sa lámať. Keď vydrží ešte dalsich 30 rokov, budem spokojná....

balerina2025
17. júl 2025
@vroni

Mám jeden mŕtvy zub už 34 rokov. A musím zaklopať, okrem toho, že je škaredý, sa vôbec netvári, že by chcel vstávať z mŕtvych alebo sa lámať. Keď vydrží ešte dalsich 30 rokov, budem spokojná....

@vroni tak stastna zena. tak ono hodne zavisi aj od toho ake mame zlozenie skloviny. ja ju mam na prt. mne sa dva zlomili asi po 4-5 rokoch od zomretia

vroni
17. júl 2025
@balerina2025

@vroni tak stastna zena. tak ono hodne zavisi aj od toho ake mame zlozenie skloviny. ja ju mam na prt. mne sa dva zlomili asi po 4-5 rokoch od zomretia

@balerina2025, veď áno, tak opatrne sa chválim, že mám vzorný mŕtvy zub. Inak zuby nič moc, na jeden zub štyri plomby, ale kým držia, som spokojná

ronie338
17. júl 2025

Správne vie ošetriť zub aj normálne zubar ak nie sú spojené kanaliky alebo sa nezlomi nástroj. Stáva sa to je to normálna vec len ta špička normálne sa vyberie ak sa nedá posiela sa pacient na mikroskop ak ho lekár nemá a keď ani tam sa nepodarí ho vybrať necháva sa tak a zub sa sleduje. Kvantum ľudí ani nevie ze majú takto a majú tak zuby 20 rokov. Všetko sa používajú sterilné nástroje. Na správne ošetrený mŕtvy zub ma ísť korunka, prinajmenšom overaly, čiže keramická vypln, ktorá pokrýva celú hryzaciu časť zuba a tlak z hryzenia rozloží rovnomerne na cely zub. Keď je len klasická vypln tlak sa nerozpráva rovnomerne a je väčšie riziko zlomenia zuba a ten sa môže zlomiť až tak ze aj napriek tomu že je dobre ošetrený a nerobí žiaden problém ošetriť sa nedá a musí sa vytiahnut. Zlomený sa dá opraviť len ak je do hĺbky 4mm pod úroveň ďasná. Hlbšie už nikto nezaručí ze bude držať a nezlomi sa viac a viac nepoškodí. O mŕtve zuby nie je väčšia starostlivosť, rocnaka ako o živé. Ide skôr o imunitný systém a jeho odozvu.

ronie338
17. júl 2025
@balerina2025

@balerina2025 kontrolujú sa na panoramatickým rtg, pripadne si raz za 2 roky spraví malé rtg snímky len na tie zuby keď sa jej nebude zdať. A starostlivosť nie je žiadna špeciálna. Treba tak ako stále používať medzizubne kefky a niť. Nič viac. Žiadna iná špeciálna starostlivosť. Ono keď pacient chodí na tie 2 hygieny ročne co by aj mal preto je to ako benefit, tak ak je dobra hygienicka, iná ako čistí tak zároveň každý zub pozrie a všimne si keď sa jej niekde zadrhne kyreta a pozrie sa na to a upozorní pacienta. Všimne si tak skôr kaz, skontroluje korunky...

letfenixa
17. júl 2025

Mám mŕtvych asi 6 zubov, stoličky a jednu jednotku hornú. Začali mi odumierat pred viac ako 20 rokmi. 'Stará' zubárka mi ich nevyplnila správne, 'nová ' mi ich všetky opravila pod mikroskopom. Nemám žiadnu korunku.