Ako pomôcť blízkemu v ťažkej depresii?
Mam v blizkom okoli osobu v tazkej depresii. Nedokaze uz fungovat,stratila zaujem o vsetko. Pomahame ako sa da. Sme jej podporou. Snazime sa ju tahat von do prirody,vymyslame aktivity. Ma psychiatra,lieky,no zatial nezabera nic. Viem,ze asi potrva este par mesiacov,kym zaberu lieky. No co dovtedy? Chcela by som pocut rady od ludi,ktori si presli tymto peklom,ze co im pomohlo. Ak vam je neprijemne verejne o tom hovorit,kludne napiste spravu. Som diskretna a nedostane sa to von. Len neviem,co je vhodne robit. Ci povzbudzovat alebo len pocuvat alebo nutit toho cloveka rozpravat alebo ja mam rozpravat o hocicom a nech len pocuva. Pomaha,ked cloveka tahame von? Ked ho nutime nieco robit? Samozrejme primerane situacii. Chapem,ze takyto stav vycerpava a vsetku energiu da len do toho,aby vobec clovek vstal z postele. Ale trosku nieco porobit by mal,ci je lepsie len odsychovat? Lebo ked len lezi,neustale dookola ma zle myslienky. Myslim si,ze to chce len cas a pretrpiet,ale ten clovek nema ziadnu nadej,neveri,ze sa to zlepsi. Budem velmi vdacna za kazdu radu a skusenost.
@lonely66 Ja som hlavne chcela pocut pribehy,co pomohlo inym sa z toho dostat. Ked mi povies,ze lieky,beriem to. Budem cakat,kym zaberu lieky. Tento tyzden ma kontrolu,je to na psychiatrovi,ci mu ich ponecha alebo zmeni. Pripadne navrhne hospitalizaciu. My sa ho nesnazime vyliecit. Snazime sa stat pri nom,aby vedel,ze v tom nie je sam. On sa naozaj snazi,len ma strach. Ma strach z toho,ze ostane navzdy takto. Teraz vravi,ze nic neciti. Nic ho nebavi,nic neciti. Je to desive pocuvat.
@marca12 to je realita depresivneho cloveka. Mozog nefunguje, vsetky emocie su v rici. Nema motivaciu, nic ho nebavi, nevladze a nevie sa donutit robit veci, ktore robia ini ludia automaticky, aby prezili. Co je na tom najsmutnejsie je to, ze tento stav nie je ovladatelny volou. Nie je to o tom, ze clovek rano vstane a povie si “mam dost tejto choroby, kaslem na ju, vstanem z postele a idem si navarit, zabehat a vybehnem von s kamosmi”. Hlava nepusti, nechce aby vstal z postele, nedonuti sa navarit si a ist behat, citi sa ako prikovany k posteli a nic neciti. Ten, kto to nezazil, nepochopi. A z duse nenavidim, ked sa ludia do cloveka trpiaceho depresiou zacnu obuvat, ze je len lenivy, padavka, neschopak, nechce sa mu, atd. On by chcel a velmi, ale hlava (choroba) nepusti.
@marca12 po 6tyzdnoch ci az po 2 mes cca sa dostavi vysledok liekov, ked sadli..mam v okoli ludi co beru taketo lieky a niekedy museli vyskusat ine, lebo nepomohli nesadli a k stavu , treba psychologa skor, sedenia a pomoc takto a ak ma problem ostat sam, ci ma samovrazedne sklony atd..tak moze pomoc pobyt liecebni…moja znama je schizofrenicka napr. Ma rozne stavy niekedy a ked potrebuje chodi na tyzden dva na preliecenie do nemocky ci zariadenia pre dusevnych pacientov
@marca12 inak ked hovori,ze sa boji, spomenula som si, ked som ja sa mala zle, tiez som sa bala, ze to neprejde. A uplne ma sokovalo, ked som lekarovi hovorila co vsetko mi je a on mi sam od seba povedal, ze ale ved to prejde. Povedal to tak samozrejme, ze som bola z toho uplne prekvapena a pomyslela som si, ze on sa v tom asi vyzna a asi vie o com hovori. No a mal pravdu 😀 ale teda od beznych ludi by ma tato veta asi nahnevala
@jeennyv mne sadli az 5te lieky v poradi. Bola som ako pokusny kralik. Kazde som skusala mesiac, aby bolo vidno nejaku zmenu. Z niektorych mi bolo este horsie nez bez nich. Pre depresivneho cloveka je mesiac nekonecne dlhy cas. Trvalo vyse polroka od prvej navstevy psychiatra, kym som konecne videla aspon malicku zmenu k lepsiemu.
@marca12 pozri ked predtym bol ok a depresia a tento stav prislo to po rozvode vsetko, tak je to dosledok emocneho soku, lebo aj ludia co v zivote nemali taketo problemy, mozu u nich nastat po tazkych situaciach.. smrt, rozvod, rozchod atd..cize treba pracovat s prekonanim rozvodu, musi to spracovat postupne
@lonely66 Rada čítam tvoje komenty. Ale tento ma dvihol zo stoličky. Depresia nie je fňukanie ani sa vedomé opúšťanie. Takéto reči najviac ubližijú ľuďom, ktorí sú chorí. To je ako keby si povedala človeku s otvorenou zlomeninoy, že sa má vzchopiť a chodiť a všetko bude ok. Fakt je povedomie na SK o týchto diagnózach dosť pozadu. Ja Ťa len prosím, nepíš takéto veci o ľuďoch s regulérnou depresiou, neskutočne to ubližuje. Depresia nie je bežný smútok ani rozhodnutie byť lenivý a letargický. Ovplyvňujú to hormonálne a chemické procesy v mozgu, ktoré sa vôľou ovlypvniť nedajú☝️Ďakujem.
@marca12 ako moze mat aj postraumaticky syndrom..na ludi vplyvaju rozne situacie vseliak..ako vravim pokial predtym nebol depresivny, tak je to vyvolane situaciou, lebo poznam ludi co bojovali s depresiami od pubertalneho veku, ked si zacali uvedomovat zivot, svet…to je ine, take dusevne..v tomto je to nasledok rozvodu
@lonely66 poznam niekolko (vela by bolo silne slovo) muzov, ktori su velmi emotivni a vsetko prezivaju po emocnej stranke tak ako zeny. Ak je ten typ, tak na tom nevidim nic zvlastne. Navyse mozno mal zenu, ktora prenho bola od prveho stretnutia bohyna, jeho zivotna laska, cely zivot snival o tom, ze sa vezmu, budu mat spolu deti a zit spolu stastne az kym nepomru… a mozno ta zena ho az tak nelubila, alebo nevedeli komunikovat a jemu sa rozvodom zrutil celozivotny sen. Nevidim na tom vobec nic zvlastne, su aj chlapi ktori su celym srdcom a dusou oddani zene a nevedia si predstavit stravit zivot s inou.
@marca12 mesiac je nič, mam blízku rodinnú príslušenicku s týmto už roky rokuce. Je s tým aj na ID. Lieky užíva roky, bolo pár hospitalizácii, dva mesiace leží na gauči, potom sa pozbiera, dva mesiace funguje a zas na gauc. Je to taky kolobeh už desať rokov. Psychiatricka povedala, ze žiaľ viac urobiť nevie, lieky ma, hospitalizácie pomôžu na par týždňov. Nechať účinkovať lieky a možno by som navrhla hospitalizáciu aspoň na mesiac ak sa to nezlepší
@lonely66 enmery ti to hore dost vystizne a zrozumitelne napisala.
Prosim ta nepis tu bludy o tom, ako sa ma psychicky chory clovek vzchopit a tesit sa zo zivota. Neverim, ze si niekedy mala depresiu, ak nieco take dokazes napisat. Takisto mozes tomu cloveku s celiakiou povedat, nech neblbne a nehnackuje, ved to aj tak cele je len v hlave.
Ja som presla depresiou a za mna lieky su iba take, ze docasne na to najhorsie obdobie. Potom musis Za at hladat inu cestu a zacat fungovat tak, aby to islo aj bez liekov. Alebo na liekoch,ale v nejakej normalnej urovni prezivania a kvalite. Vyriesit veci tak, ze sa pozries na to z ineho uhla, zacnes robit veci pre seba a nie pre inych a kvoli inym. Vediet tie pocity katalyzovat.
@lonely66 tak bud rada, ze si nemusela siahnut az po tych liekoch, ale to ti nedava ziadne pravo tu zhadzovat ludi, ktori ich potrebuju. Povazujem sa za velmi psychicky odolneho cloveka, a predsa som chytila taku depresiu, ze ma zlozila na kolena a bez liekov to neslo. Teraz, ked som uz vyliecena a AD mam vysadene, tak som schopna hory prenasat, ked si nieco vezmem do hlavy a nic ma nezastavi. V stave tazkej depresie (tak znie ofiko diagnoza) som sa nevedela donutit umyt si rano zuby. Z postele som kazde rano vstavala s placom, z poslednych sil ani neviem ako som sa donutila ist do prace, aby ma aspon z podnajmu nevyhodili, a po praci som sa do tej postele vratila urevana, hladna a bez chuti zit. A nie, nerozhodla som sa, ze budem padavka, ani som nebola leniva, ani pohodlna, len mi chybali nervove spojenia v mozgu. Mozno prave z toho malipulatora, s ktorym som tiez zila 3 roky. Alebo z toho, ze ma otec opustil, ked som mala 5 rokov. A mozno to bola predispozicia od babky, ktora cely zivot trpela depresiami.
Takze poslednykrat, nepresviedcaj ludi, ktori maju lekarom stanovenu diagnozu DEPRESIA, ze to nie je seriozna choroba, a ze sa vyliecia tym, ze sa prestanu lutovat. Vies o nej prd a len si myslis, ze si ju mala. Z depresie by ta totiz psycholog nevyliecil.
@lonely66 a čo, keď je to chlap ten nemá city, pocit zrady či naopak môže si vyčítať, že mohol veci spraviť inak, aby k tomu neprišlo?Depresia je často sú obvinovani, podcenovani
@marca12 koľko má rokov?Nemuseli mu sadnúť lieky, moze mať nízku dávku väčšinou prvý týždeň má len nižšiu a potom vyššiu, takže cca berie lieky 3 t a ten prvý mesiac je najrizikovejší.Ak sa cíti zle radšej by som sa dala hospitalizovať.Najhorsie je byť sám doma so svojimi myšlienkami, takže je super, že mu robíte v rámci možností spoločnosť.
Mne povedala kamarátka, ktorá sa zrútila po rozvode, deti, zmena bývania, že vedela, že musí niečo robiť, zmeniť a nešlo to večer si povedala, že ráno vstane a navarí, postará sa o deti a ráno to nešlo jednoducho sedela a bolo ťažké aj zavolať rodičom.Bola v nemocnici ambulantne nestačilo ..
Držím palce

@marca12 ste uzasni ludia, ze sa o neho takto zaujimate a chcete mu pomoct. Ludi, ktori sa kvoli inym takto snazia, je malo. Ma stastie, ze vas ma 🙂