Ako požidať doktora o PN?
Ahojte. Mam otazku. Minuly mesiac mi koncila materska, ale som opat tehotna. Platim si DNP (inak by som nemala narok na matersku)a potrebovala by som ist PN. Nemajte mi to za zle, nechcem vyuzit system, ale ostala som s detmi sama,proste sa zbalil a odisiel za druhou, takze naozaj kazde euro by mi pomohlo. Ako mam poziadat Gynekologa o PN? V zivote by ma nenapadlo ze nieco take budem musiet riesit.... babatko si nedokazem nechat vziat, tak to prosim nerieste. Dakujem
Akosi tvojmu príbehu neverím, ale ok.
Nevieš ako mu to povedať? Daj mi číslo, ja mu zavolám a poviem, ze chceš proste využiť systém a ist na PN. Ok?
Inak o deti sa ma starať ich otec, nie stat. Cize ked potrebujes peniaze, ziadaj vyzivne na deti a na teba. A nebudeš musieť klamat s PNkou. Plus mas predsa aj rodicak, prídavky. Cize bez peňazí rozhodne nie si.
A sorry, ty systém rozhodne využiť chces, tak tu nepis ze nie prosim ta.
Normálne mu povedz o čo ide a že sa proste po tom všetkom necítiš po psychickej ani fyzickej stránke tak, aby si mohla ísť do práce... držím palce
@danusskaaa ona nemá ist do prace. Ona je doma na rodicaku. Len chce ďalšie prachy z PNky poberat este k tomu. To je všetko.
Úprimne mu povedz,v akej situácii si. Ja som riešila niečo podobné a napísal mi do karty, že mám bolesti v podbrušku.
Držím palce!
@lienka.7 och, ty spravodlivosť sama o sebw. Áno, bola by jediná, ktorá nejakým spôsobom využila systém. Pokial je pravdivé, čo píše, normálne ppvedz lekárovi, čo sa ti to stalo a ako by ti to pomohlo. Myslím, že pokial máš ešte jedno dieťa, tehotná, si v podstate nezamestnanteľna momentálne. Lekár svtriskounempatie pochopí.
Normalne mu vysvetli. Prva ani posledna nebudes.
@lienka.7 Ak je na RD a poberá RP, PN nedostane. Skôr si myslím, ze pani neovláda pojmy a skončila jej RD.
@palicka och ty naivita jedna 🤦♀️ samozrejme, nahodou a náhodou a náhodou....
Náhody neexistujú.
Nahodou si plati DNP keby otehotnela, náhodou ju opustil chlap a náhodou potrebuje PN, aby nemusela ďalej platit odvody, ale matersku dostala, a plus teda ešte naviac PN, ze?😉
No a teraz nech da tu o vlkovi a červenej ciapocke🤣🤣🤣
@lienka.7 no neviem. Ja som plánovala a nemohla otehotnieť 5 rokov, platila si dobrovolne napriek tomu, že som bola celkom slušne zabezpečená a zamestnaná. A áno, ak by sa mi prihodila podobná patália, asi by sa mi € celkom hodili. Takze spokojne si budem žiť v svojom svete a spokojne sa tu nadrapuj. Ja stále nemôžem pochopiť, načo sa vôbec niektoré ženy majú potrebu vyjadriť, keď k téme nič, len si proste kopnúť…
Normalne mu to povedz tak ako tu. Lekar ta bud uzna PN alebo ta vysmeje a posle kade lahsie.
záleží to čisto od tvojho gynekológa, či ti PN vystaví alebo nie.....tehotenstvo samo o sebe nie je diagnóza na PN.....skús ho poprosiť ale je to na ňom a pochybujem že ak nemáš ťažkosti že ťa nechá niekoľko mesiacov na PN...aj on má kontroly kde mu posudkový lekár kontroluje vystavené PN.....a pozor aj na vychádzky, na toto si tiež SP dáva pozor a u teba kedže budeš DNPO je vysoká pravdepodobnosť kontroly.....
@zuzanockamt to je blbosť. Ak si na RD a poberáš RP, tak môžeš normálne pracovať a dostavat aj výplatu. Tým pádom, že pracuješ, platí sa za teba nemocenské poistenie, takže môžeš ísť aj na PNku. Véd aj keď poberáš RP a si pracujúca môžeš ochoriet a skončiť na PNke. Jedine ak by si bola na RD a nevrátila sa do práce, zamestnávateľ by ta odhlásil z nemocenského z titulu odchodu na rodičovskú dovolenku, vtedy by si nemala nárok na PNku, lebo by si nemala aktívne nemocenské poistenie. Je to to iste, akurát s tým rozdielom, že pani si platí dobrovoľne nemocenské poistenie sama, čiže poistenie je aktívne a ma nárok
@lienka.7 noa, ostala sama a čo je na tom keď jej nemá kto pomôcť, keď chce ísť na PN nech ide ak jej to doktor povolí. Mňa by len zaujímalo či vy ste nikdy od štátu nevyžili PN, OČR, nezamestnanecké a všetky prídavky na deti 🙂 ak vlastne deti máte lebo podľa toho čo píšete je Vám zle z toho že niekto chce pomoc od štátu 🙂))
@lenuska9999 Áno, ak pracuješ, ale vtedy nie si na RD, len poberáš RP.
Ak si niečo platí, to už neviem ako je.
Autorka a otec plati vyzivne na deti? Ci to si neriesila a riesis rovno PN? Zavisi velmi od lekara ci je ochotny si to zobrat ma seba..ja na ich mieste pokial nie je dovod zdrsvotny by som nevypisala clovela vsak aj on ma kontroly ... viem ze vela zien sa to tak naucilo robit a aj v mojom okoli ale napriklad mne sa to nepaci, ze to takto funguje...ale vsak vyskusaj...
@evamarek77 no vsak robi to pomaly kazda druha...ale potom ten stat aj tak vyzera 😑 ja mam okolo seba, mlade kocky s 1 dietatom ktore poriadne nerobili, a do roboty sa ani nechystaju a stale si zistuju ake vsetke mozne prispevky mozu cerpat, ci sa nieco nove neschvalilo a mne povedia ze som blba ze to nerobim tak tiez 🤮 nuz je to vsetko o charaktere cloveka ... autorka je v zlej situacii ale v prvom rade nie je rodic len ona..deti maju aj otca takze by som hnala jeho nech plati vyzivne...
Narovinu povedz gynekologovi,v akej situacii si ostala a on uz bude vediet,aku diagnozu ti ma stanovit,aby si mohla ostat na PN.
Necítim sa dobre dalo by sa mi ísť na pn zatiaľ..mám teraz problémy potrebovala by som ísť na pn ak sa dá..veď to co si napísala , riesis čo sama vieš toto je tvoj najmenší problém mu to povedať ,požiadať ...ak potrebuješ tak aj keby nenohol tak si aspoň podebatovala ako to riešiť..
@evamarek77 To nie je pravda, ze jej ju vystavi bez mihnutia oka. Ak nema ziadnu diagnozu, tak zalezi ci bude ochotny, ale urcite nenecha iba tak 8 mesiacov PN. Lekari maju posudkove kontroly, nebude riskovat iba tak.
@evamarek77 Ak si niekto neplati odvody nema narok na PN ani OČR.
@evamarek77 ja jej moralizovat nebudem vsak ak jej vyjde lekar v ustrety nech sa paci ale nie kazdy to urobi a vezme na seba...zaroven som jej pisala ze ci otec deti sa stara po financnej stranke..tiez sa jej kazde euro zide
Nie som si ista, ale po skonceni MD je len pardnova (tusim 7¿) ochranna lehota, pocas ktorej mozes nastupit na pn... Aspon to tak kedysi bolo, neviem ci sa nieco nezmenilo a ci to plati aj pri dpn...
@mogaa ona tu PNku potrebuje najma na to, aby nemusela dalej platit DNP a dostala napriek tomu matersku. To je cele. A plus teda ako bonus dostane aj PNku.
Zvyšok sú podľa mňa výmysly tu pre zvyšné "doprajne" naivky. Potrebuje zistiť, co povedať doktorovi.
@lucii54 no predstav si, nikdy som nepodvadzala ako tu sa v poslednom čase čoraz viac stava módou. Poberala som vzdy len to, na co som mala legálny a eticky (zamerne pisem aj eticky) narok. Ale normalne vidim, za začnem aj ja. Vsak.ako tu hovoria ine, aspoň si vyberiem, co som do systému za tie roky poplatila.
@lucinka5051 presne tak, poďme to tak robit všetky a systém akurat tak skolabuje. Len to tie "predsa na to mam narok" mudrlantky akosi nechapu.
@evamarek77 ak je to tak, tak si nic nemusi vymýšľať a doktor ju da na PN automaticky.

Normálne povedz gynekológovi narovinu , že potrebuješ PN a prečo. On už bude vedieť akú diagnózu tam napísať. Kdežto keby si sa tvárila, ze máš nejaké problémy, zbytočne by ta možno posielal po vyšetreniach atď a takto ušetriš prácu sebe aj jemu.