icon

Ako prekonať strach zo zubára?

10. jan 2026

Ahojte. Je tu niekto, kto prekonal strach zo zubara? Roky som u neho nebola. Ako malemu dievcatku mi starsi fuzaty zubar sposobil traumu. Vzdy, ked som mala ist k zubarovi som bud odpadla, neotvorila usta, alebo zdrhla. Riesila som svoj problem so psychologom, aj som sa konecne objednala k zubarovi, ktory ma dobre recenzie a zameriava sa na ludi so strachom. Po veceroch pozeram zubarske videa, tahanie zubov, opravy a psychicky som nastavena tak, ze musim ist a neodist.
Zuby ma nebolia, ale mam kazy, zlomene osmicky aj zubny kamen. Co riesi zubar na vstupnom vysetreni? Prekonali ste strach, hanbu, ak ste roky zanedbali svoj chrup?dakujem

koniarova
10. jan 2026
@anonym_99caa0

@koniarova tak budem štrbavá socka potom, keď sa nedoplatím

@anonym_99caa0 neblázni. Dáš to.

koniarova
10. jan 2026
@anonym_autor

@koniarova strasite tu platenim, pritom nabrat odvahu, prekonat strach, uzkost, traumy z detstva je ovela tazsie nez platenie. Rodicia ma drzali za ruku ale aj tak som odpadla. Ja som sa pytala na realne skusenosti ludi, ktori mali problem, traumy. Ty mi prides len ako podrypovak, co nechape.
Ved mi nebudu robit 15 zubov naraz. Ale postupne.

@anonym_99caa0 mne velmi pomohol psycholog, ze som sa vobec odhodlala objednat sa. Snad to zvladnem a to co ma tazi roky, zmizne.

@anonym_autor ale to platenie je absolútne reálne. Veď môžeš potrebovať 5-10 tisíc, podľa toho, čo píšeš. A neurazaj sa. Ja sa ti snažím realisticky a bez pozlátok povedať svoj názor. Či chceš ofukovať?

anonym_847757
10. jan 2026

Drzim Ti palce. Tiez neznasam zubara aj vsetko okolo toho. A to uz mam vybornu zubarku (a kamaratku).
Ja len aby si nebola prekvapena ze tam budes mat ovela viac kazov. To, ze Ty vidis "len" to, ked uz mas zlomeny zub alebo niekde bodku neznamena, ze nebudes mat dalsich x kazov. Len aby si nebola prekvapena, lebo o tom tak hovoris ake mas v ustach problemy, akoby si si sama RTG zubov spravila.

autor
10. jan 2026
@koniarova

@anonym_autor ale to platenie je absolútne reálne. Veď môžeš potrebovať 5-10 tisíc, podľa toho, čo píšeš. A neurazaj sa. Ja sa ti snažím realisticky a bez pozlátok povedať svoj názor. Či chceš ofukovať?

@anonym_847757 napisala som, kde vidim problemy, ked sa pozriem do zrkadla. Jasne, ze vsetko odhali az zubar.
@koniarova Za 10 000 mam nove umele zuby, mne ich treba poopravovat.

koniarova
10. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_847757 napisala som, kde vidim problemy, ked sa pozriem do zrkadla. Jasne, ze vsetko odhali az zubar.
@koniarova Za 10 000 mam nove umele zuby, mne ich treba poopravovat.

@anonym_autor veď tá oprava je častokrát omnoho drahšia, ako umelé zuby. Držím ti palce a nebudem už na teba reagovať. Reálne nemáš ani poňatia, čo ťa to všetko môže pre tvoju nezodpovednosť stáť. A zabudni,že za 10000 máš umelé zuby. 😉 A ešte k tomu teda umelé zuby nie sú žiadna výhra . Si dospelá,tak sa tak chovaj.

anonym_df3e59
10. jan 2026

dnes je zubne osetrenie uz inde, s lokalnou anestezou neboli nic, ani chirurgicke trhanie zubov, mam za sebou aj zalomeny koren, ktory mi vebrali... zubar aj dopichne anestezu ak natrafi na bolestive miesto. no a co sa tyka platby, bude to veru vela...ale ked uz si objednana tak mozno ma cennik zverejneny, tak si vies urobit predstavu. prve co by po vysetreni malo byt, je urobenie dentalky a dohodnes si liecebny plan

anonym_d426c6
10. jan 2026
@anonym_autor

@koniarova strasite tu platenim, pritom nabrat odvahu, prekonat strach, uzkost, traumy z detstva je ovela tazsie nez platenie. Rodicia ma drzali za ruku ale aj tak som odpadla. Ja som sa pytala na realne skusenosti ludi, ktori mali problem, traumy. Ty mi prides len ako podrypovak, co nechape.
Ved mi nebudu robit 15 zubov naraz. Ale postupne.

@anonym_99caa0 mne velmi pomohol psycholog, ze som sa vobec odhodlala objednat sa. Snad to zvladnem a to co ma tazi roky, zmizne.

@anonym_autor ja som nevedela a neviem dodnes prekonať strach u zubára. Mam 35r.
Vyhýbam sa mu, ale keď už musím ísť, tak idem, keďže chcem mať zdravé zuby. Ale riešim to vždy tak, že si dám pred vyšetrením 2 poháriky alkoholu a stres opadne. Nie som na to vôbec hrdá a nie je to ani riešenie, ale inak by ma tam nikto nedonutil ísť, kvôli traume od zubara z detstva.
A pritom ja alkohol nepijem vôbec, naposledy v marci minulého roku pred vyšetrením u zubára 🙈

autor
10. jan 2026
@anonym_d426c6

@anonym_autor ja som nevedela a neviem dodnes prekonať strach u zubára. Mam 35r.
Vyhýbam sa mu, ale keď už musím ísť, tak idem, keďže chcem mať zdravé zuby. Ale riešim to vždy tak, že si dám pred vyšetrením 2 poháriky alkoholu a stres opadne. Nie som na to vôbec hrdá a nie je to ani riešenie, ale inak by ma tam nikto nedonutil ísť, kvôli traume od zubara z detstva.
A pritom ja alkohol nepijem vôbec, naposledy v marci minulého roku pred vyšetrením u zubára 🙈

@koniarova aj ty si dospela, mala by si vediet citat s porozumenim. Pytala som sa na nieco ine, nie na cenu. Realne si mi neporadila a neodpovedala ani na jednu otazku.

@anonym_d426c6 planujem soferovat a ja vobec alkohol nepijem. psycholog mi radil dat si sluchadla, aby som nepocula zvuk vrtacky a popripade si dat nieco na ukludnenie napriklad neurol.

autor
10. jan 2026
@anonym_df3e59

dnes je zubne osetrenie uz inde, s lokalnou anestezou neboli nic, ani chirurgicke trhanie zubov, mam za sebou aj zalomeny koren, ktory mi vebrali... zubar aj dopichne anestezu ak natrafi na bolestive miesto. no a co sa tyka platby, bude to veru vela...ale ked uz si objednana tak mozno ma cennik zverejneny, tak si vies urobit predstavu. prve co by po vysetreni malo byt, je urobenie dentalky a dohodnes si liecebny plan

@anonym_df3e59 ďakujem

anonym_21767c
10. jan 2026
@koniarova

@anonym_autor veď tá oprava je častokrát omnoho drahšia, ako umelé zuby. Držím ti palce a nebudem už na teba reagovať. Reálne nemáš ani poňatia, čo ťa to všetko môže pre tvoju nezodpovednosť stáť. A zabudni,že za 10000 máš umelé zuby. 😉 A ešte k tomu teda umelé zuby nie sú žiadna výhra . Si dospelá,tak sa tak chovaj.

@koniarova vsak toto, staci,ze jeh tam najde jeden mrtvy zub a bum 800€ v riti.

anonym_d426c6
10. jan 2026
@anonym_autor

@koniarova aj ty si dospela, mala by si vediet citat s porozumenim. Pytala som sa na nieco ine, nie na cenu. Realne si mi neporadila a neodpovedala ani na jednu otazku.

@anonym_d426c6 planujem soferovat a ja vobec alkohol nepijem. psycholog mi radil dat si sluchadla, aby som nepocula zvuk vrtacky a popripade si dat nieco na ukludnenie napriklad neurol.

@anonym_autor však ani ja vôbec nepijem. Za posledných 10 rokov iba keď som išla do zubára. Pravidelne športujem, starám sa o seba. Žiadny iný doktor, vyšetrenie mi nerobí problém. Len strach u zubára bez pomoci neviem prekonať bohužiaľ. Ja by som do seba neurol nedala. Radšej si dám 2 pohariky. Po neurole by si nemala šoférovať.
Chodím stále na aute, ale keď idem do zubára, tak sadnem na autobus a nechám sa odviesť.

koniarova
10. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor práveže som ti poradila. Len ty to čítať nechceš. Od výberu dobrej kliniky podľa recenzií, po anestéziu, či rajský plyn. Reálne som ti povedala, že budeš platiť veľa. Aby si sa na to vopred pripravila, poprípade si už teraz začala šetriť. Aby to nedopadlo tak, že sa konečne objednáš, nájdeš tú silu a stroskotá to na financiách. A poradila som ti aj nesledovať videá o plombovaní či trhaní zubov. Ale keď teda myslíš. 🤷 Držím ti palce s nauč sa prijímať reálne názory.

koniarova
10. jan 2026
@anonym_21767c

@koniarova vsak toto, staci,ze jeh tam najde jeden mrtvy zub a bum 800€ v riti.

@anonym_21767c s korunkou a čistením kanálikov kľudne aj viac

anonym_21767c
10. jan 2026
@koniarova

@anonym_21767c s korunkou a čistením kanálikov kľudne aj viac

@koniarova ved prave,takze ziadna nerealna suma tych 5tisic alebo viac🥺

bloger
10. jan 2026

@anonym_autor Pravdepodobne ti urobia na začiatku rentgenovú snímku zubov. A potom budú riešiť problémy. Držím palce a veľmi ťa obdivujem, že si dokázala prekonať strach. Zubári už videli naozaj všeličo. Nič ich nedokáže prekvapiť. Bude rád, že ti môže pomôcť k celkovému zdraviu. Neboj sa.

autor
10. jan 2026
@bloger

@anonym_autor Pravdepodobne ti urobia na začiatku rentgenovú snímku zubov. A potom budú riešiť problémy. Držím palce a veľmi ťa obdivujem, že si dokázala prekonať strach. Zubári už videli naozaj všeličo. Nič ich nedokáže prekvapiť. Bude rád, že ti môže pomôcť k celkovému zdraviu. Neboj sa.

@koniarova mam nasporene, aj pracujem, takze dakujem, ze si mi poradila to, co som vedela aj sama, ze u zubara sa plati. Pytala som sa na skusenost, ci niekto prekonal strach, hanbu, ako prebieha vstupne vysetrenie. A objednana uz som.

@bloger snad zase neujdem, ale musim sa uz tomu postavit a riesit to. Dakujem 🙂

domka222
10. jan 2026
@anonym_autor

Ja mam niektore zuby plombovane, ale su to stare amalganove plomby, osmicky mi bude musiet vytiahnut lebo su polamane a na niektorych zuboch vzadu mam cierne bodky. Jeden kaz mam na krcku. Nemam inak diery v zuboch. Tak teda snad to zvladnem. 🙂 dakujem

@anonym_autor to že máš staré plomby neznamená, že nemáš pod nimi kaz. Ja som nedávno odišla od starej zubárky a prosím pekne pod každou plombou kaz skoro do zubnej drene. Čiže stav tvojho chrupu môže byť podstatne horší ako rátaš a teda ja by som si to do poriadku dala aj napriek strachu. Či chceš byť mladá a bez zubov? Veď to je otras a takých ľudí nechápem.

autor
10. jan 2026
@domka222

@anonym_autor to že máš staré plomby neznamená, že nemáš pod nimi kaz. Ja som nedávno odišla od starej zubárky a prosím pekne pod každou plombou kaz skoro do zubnej drene. Čiže stav tvojho chrupu môže byť podstatne horší ako rátaš a teda ja by som si to do poriadku dala aj napriek strachu. Či chceš byť mladá a bez zubov? Veď to je otras a takých ľudí nechápem.

@domka222 jasne, trebalo by ich vymenit. Ratam so vsetkym. Preto to chcem riesit, aby som nebola bezzuba, popripade sa nevyskytol vaznejsi problem.

ndrag
10. jan 2026

ja som sa tiez rovnako bala, ale som sa tomu postavila este v 20tke. Bojim sa stale ak mam ist na vrtanie, ale vsetok strach opadne hned ako mi zubar pichne injekciu a umrtvi sa mi polka tvare. Nebudes citit nic este 2 hodiny minimalne. S trhanim 8 to bolo u mna tak, ze umrtvil do nervu, to nebolelo, skor to bolo zaujimave, lebo ten nerv citit v predu na jazyku a zuby vypacil v priebehu par sekund. Nic som necitila, nic netahal a ani nebolo neprijemne, vsetko pekne umrtvene, ja som len lezala, dokonca som ani neopuchla po. Dobre bude, uvidis, len chod a necuvni 👍.

kiki68
10. jan 2026

@anonym_autor a preco nespravis to, ze iba prides, povozia ba kresle a ides, potom otvorit usta a takto dalej. U nas to ponukaju ako program pre takychto pacientov a tiez ludi s autizmom a roznymi dg.

anonym_76b648
10. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_0f8cb6 injekcie nie, mne ju predosly zubar nikdy nedal, trhal tiez bez. Mozno preto ta trauma.

@anonym_autor dnes je už ošetrenie bez bolesti.Daj si liek na ukludnenie.viac by som sa bála anestézy.

anonym_76b648
10. jan 2026

Pokazene zuby su plné baktérií časté bolesti hrdla..mojej sestre povedal lekár, že je často chorá kvôli zubom dala si vytrvať a opraviť zuby a nemala fokusy na mandliach

anonym_ae5f34
10. jan 2026

Kedysi som chodila k zubárke, ktorá bola taká nijaká a po adrenalínovej injekcii som dostala závrať (zrejme panický atak), to bol môj prvý nepríjemný zážitok. Potom som chodila zubárovi, ktorý mi dával už inú injekciu, takže to bolo OK, ale býval veľmi nepríjemný, ubrblaný. Pred rokom som si našla iného súkromného zubára, ktorý mi spravil zuby a môžem povedať, že fakt závisí od zubára a jeho prístupu. Keď je profik, že fakt vieš že robí zuby profesionálne, bezbolestne a navyše má ľudský prístup, nemusíš sa vôbec báť. Ak sa ti čo len trochu dá viac investovať, fakt to stojí za to.
Ešte dodám, že som mala zuby v hroznom stave. Najprv mi urobili rontgen a podľa neho zvolil postup a všetko mi dal do poriadku.

anonym_2fe809
10. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ani po neurole nemas soferovat!

autor
10. jan 2026
@anonym_76b648

Pokazene zuby su plné baktérií časté bolesti hrdla..mojej sestre povedal lekár, že je často chorá kvôli zubom dala si vytrvať a opraviť zuby a nemala fokusy na mandliach

@anonym_2fe809 ja som vsak nepisala, ze si ho dam, len ze mi bol odporucany🙂

@anonym_ae5f34 Dakujem.
@anonym_76b648 ja nie som nikdy chora, mozno raz za 5 rokov.

zoobaby
10. jan 2026

Nájdi si milú zubárku ku ktorej budeš rada chodiť. Ja som mala traumu od detstva, strašne som sa bála chodiť k zubárke. Už týždeň pred termínom som nespala a deň pred termínom som vracala od stresu. Bola to stará zlá nepríjemná zubárka ku ktorej som od detstva chodila. Spôsobila mi hroznú traumu. Radšej som žila mesiac so strašnými bolesťami zubu než aby som k nej išla. Potom som si našla príjemnú milú mladú zubárku a trauma zmizla. Rada tam chodím a vôbec sa nebojím

autor
10. jan 2026
@zoobaby

Nájdi si milú zubárku ku ktorej budeš rada chodiť. Ja som mala traumu od detstva, strašne som sa bála chodiť k zubárke. Už týždeň pred termínom som nespala a deň pred termínom som vracala od stresu. Bola to stará zlá nepríjemná zubárka ku ktorej som od detstva chodila. Spôsobila mi hroznú traumu. Radšej som žila mesiac so strašnými bolesťami zubu než aby som k nej išla. Potom som si našla príjemnú milú mladú zubárku a trauma zmizla. Rada tam chodím a vôbec sa nebojím

@zoobaby tiez som si nasla mladsiu zubarku, je na nu vela pozitivnych recenzii, je vraj trpezliva, chapava, chodi k nej vela deti, ktore maju strach. Tak dufam, ze to bude ok. Tiez som mala neprijemne skusenosti, rastol mi trvaly zub za mliecnym a zubar po mne este vrieskal, trhal ho bez anestezy, vraj mliecne zuby nebolia. 🤦🏻‍♀️

anonym_da41d7
10. jan 2026

Mne tahali uz 3 osmicky a chvalabohu bolelo len trochu. V stredu som tiez bola tahat jeden a nvm ci to preto ze bol to dolny ale musela som si az do vcera davat tbl. Akoze bolo to tak ze dala som tbl mi to niekedy na 8 hodin niekedy som aj 12 hodin potiahla. Dnes uz chvalabohu sa da.

Inak mne napadlo ze asi vela zalezi aj od toho ako sa rodicia k tomu stavali. Ja si nepamatam zeby mi rodicia hovorili nech si idem umyt zuby a vseobecne ta starostlivost o zuby a trz ked riesim a ano aj trhanim tak mi mama hovori ze takto pridem o vsetky zuby a nebudem mat ziadne zuby 🫣

ketrin1984
10. jan 2026

@anonym_autor
Zubné kazy,zlomené osmičky a zubný kameň.Tak to máš strach aj zo zubnej kefky nielen zo zubára....Keď sa tak strašne ľudia boja zubára tak prečo si tie zuby sakrabnečistia aby sa vyhli problémom lebo za kazy si možu len a len sami.Ja tomu nerozumiem.Tak sa o tie zuby sakra starám aby som k tomu zubárovi nemusela ísť.Ono je rozdiel mať nejaké 2 medzizubné kazy na ťažko dostupných miestach a je rozdiel všetko to,čo si tu vymenovala.Aby jedna mladá 24 ročná žena mala zuby v takom stave je ozaj smutné....

sandra49
10. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_99caa0 inak klinika na ktoru idem, ponuka aj celkovu anestezu ale to zatial nezvazujem. Mozno tak na trhanie osmiciek.
Chcem to prekonat celkovo a chodit potom pravidelne na prehliadky aj dentalnu.

@anonym_autor môžeš prosím napísať kam si sa objednala? Dakujem