Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@ametyst123 Rada ci tam od vas clanky co tu pisete ja sa tiez liecim uzivam uz stvrte AD teraz uzivam Tianeptin sandoz uz druhy den a boli ma hlava to som len zacala uzivat rano jednu a zvysi sa mi tlak.ja sa liecim na vysoky tlak.bojimsa len toho ze ked to zacnem uzivat krat denne co to spravi.Od augusta chodim psychiatricke a ziadny efekt u nej nevidim.
Inak ešte som chcela, milé babenky, 😉, že všetky , čo mame takéto problémy, máme tieto problémy aj preto, že sme napríklad boli vystavené dlhodobému stresu, zlým životným situáciam, zlým životným rozhodnutiam, problémom, ktoré nás trápili alebo trápia, ludom, ktorí nás trápili alebo trápia, stresovým situáciám, umrtiam a podobne.... a všetko toto vlastne ako na nas pôsobilo, alebo pôsobí...... no predsa stresovo..... a ak človek žije neustale v strese, ak ten stres nema koniec a nadalej pokračuje, nenastava prestavka medzi stresom , stale sa nam do tela vyplavuje adrenalin... a ziaden serotonin.... a tak logicky že aj nas mozog to takto začne brať, a potom už aj pozitívne veci berie ako negatívne.... a všetko je prenho už len negatívne.....a toto treba zmeniť.... začať si vytvarať pokoj v sebe a okolo seba, aj ked nas cokolvek nuti, aby sme boli neustale v strese, .... treba tomu povedat a urobit razny koniec.... a zacat si vytvarat pokoj,.... ved ak nejde fakt o život, tak ide o...... hovno.....fakt mi prepáčte za toto expresívne vyjadrovanie... ale neviem, ako inak a trefnejšie to nazvať.... proste mi to pripadá ako ten najsprávnejší vyraz na to, čo chcem povedať.....😉... Tak prosim odpustite mi to, ale naozaj nejde o nič..... ked nejde o život, sú to len dristy.... a hovadiny, ktoré nestoja za zmienku... podstatný je náš život tu a teraz, nie niekde v minulosti, alebo v dalekej bududnosti.... minulost už bola, ta sa nezmeni, ani ju nijako nezmenime, tak načo sa nad tym zožierať, treba sa z minulosti poučiť, naučiť sa to dobré, a dalej si to preniesť do prítomnosti,.... a buducnost?..... tá príde.... a bude.... ale momentálne nie je.... a my chceme žiť teraz, či nie....? či azda v buducnosti?.... to sa nedá.... až časom príde buducnost,.... nehovorim že sa na buducnost netreba pripraviť, to nehovorím..... treba.... ale podstatou je pritomnost, ta je teraz, a zachvilocku už bude minulostou, ktorá sa už nebude dať zmeniť... tak teraz..... je to, čo je podstatné...
A ak máme tu možnosť, že môžme mať okolo seba ludi, ktorých lubime, a ktorí lubia nas, na mnozstve absolutne nezaleži, ale zaleži na srdci, tak budme stastne, a využime každu chvilku s tymi, na ktorych nam zalezi..... a ak casom sa to zmeni, že napriklad tí, ktorých lubime niekam odídu, budme s nimi v srdci, a oni budú v srdci s nami,....ale zase mame okolo seba aj dalších, alebo další prídu, ktorí si zaslúžia našu pozornosť, a my ich pozornosť.... a srdce.....
PS: este som chcela napisat nesuvisiacu poznámočku s predošlým textom....🙂 a to takú, že tieto nase psychické problémy z velkej miery zapríčinuje aj nedostatok vitaminov, resp. sme to mohli aj zanedbavať.... a tak mame oslabené naše imunitné systémy, aj dlhodobým stresom, a tak sa lahšie stavame nachylnejšími mať psychické problémy....a preto je doležité doplnať si vitamíny, hlavne vitamíny skupiny C, B, D..... ale nielen vo forme tabletiek,.... tie sú do značnej miery iba v malých množstvách.... a tak radšej dajme, ak môžme, nejaké to jablčko, či banan, a urobíme si dobrú službu pre svoje zdravie, a skôr sa dostaneme "do normálu".... a vyzdravieme.....😉... Držím všetkym palčeky.... držte sa....
@ivka1302.
Mám rád tvoje slová, pretože človek potrebuje svetlo. Ja som veľkú časť života detstva nemal tak svetlú a môžem povedať, že ma ranili slová šťastných ľudí ak sa snažili mi ukázať svetlú myseľ, pretože u nás realita domácnosti nebolo svetlo. Skôr som riešil problém ako nájsť silu sa nezabiť a nájsť niečo, čo prekryje v hrudi to niečo, čo neviem pomenovať ani ako bolesť. Ako mladý chalan som nie jeden krát stál na železničnom moste a snažil sa precítiť ten pocit keď skočíš pod vlak alebo do vysokej vody z vírom po daždi. Začal som sa venovať dostupným duchovným vedomostiam ako bola teológia a bla, bla. Teraz sa smejem nad sebou samým, nad tou naivnosťou, keď som sám, kto má zranené vnútro. A pritom sú detí, ktoré zažili a zažívajú ešte ťažší život.
Prepáč ivka1302, ale ja som nejak nedospel v detstve a teraz ma niekedy, až sa musím zasmiať, vlastne ma riadne prenasledujú myšlienky dieťaťa, ktoré túži po pohladení od maminy, alebo chuť urobiť nejakú detskú nezbednosť. A už nehovorím, keď idem so synom po meste, tak zmrzlinu musí mať nielen on, ale aj ja sám. Som 41 ročný muž s občasnou povahou dieťaťa. A to potrebujem zmeniť, potrebujem dospieť a preto moje návštevy u psychoterapeutky vidím asi na veľmi dlho.
Chcem sa poďakovať všetkým ženám, ktoré tú prispievajú svojimi skúsenosťami, pretože som sa mýlil, keď som mal pocit, že vy ženy ste tak neprístupné dokonalé. Ste citlivejšie a ste tak normálne. Som rád, že som sa vo vás mýlil, a že ste v skutočnosti stále tie ženy s tou nežnosťou v hrudi. Vďaka.
Aj keď vám nezávidím, čím všetkým si musíte prejsť.
Keby bolo na mne, prial by som si veľa, veľmi veľa slnečných dní.
@ametyst123 maximalne suhlasim. Dlhodoby stres a nedostatok vitaminov. Ja ich momentalne doplnam formou kapsuliek, ale aj vo forme ovocia a zeleniny. Som si ista, ze som to zanedbavala, vzdy boli u mna prvorade deti a vsetko ostatne a niekde na konci som bola ja. A teraz sa ucim zmenit zivotne priority, myslim ze mi to celkom ide. Venujem sa sama sebe, svojim koníčkom, ale aj vzdelavaniu a celkovému rozvoju.
@savanas každý občas potrebuje pohladenie a cítiť blízkosť niekoho komu na nás naozaj záleží. A to že si dáš zmrzku s dieťaťom nie je hanba. Ukazujes mu, ze aj keď bude dospelí nemusí sa vzdať všetkého detského. A ani ty sa nemusíš všetkého vzdať. Deti sú tak krásne úprimné, že by sme sa mali od nich učiť. Žijú prítomnosťou a to je tak veľmi dôležité. Nesnaz sa zničiť to všetko detské v sebe. Niečo si ponechaj pretože to ťa formuje v jedinečnosť.
Zrejme si mal ťažké detstvo ...zivot nie je vždy jednoduchý. Nedokážeme si ani predstaviť aké rôzne životné osudy sú okolo nás. Prajem ti aby si našiel pokoj vo svojom vnútri.
@figa777 ja mám mirtabene od začiatku. Jedine sertralin mi z 50 mg na 100 mg zvysoval.
Mám pocit že sa začínam stabilizovať. Takýto priebeh to malo u mňa aj keď som mala prvý raz AD. Som tomu rada, že sa to u mňa už normalizuje. Bolo to veľmi vyčerpávajúce stále bojovať sama so sebou. Konečne to začínam byť zasa ja. Tešiť sa z maličkostí a brať isté veci s nadhľadom.
@figa777 neboj bude dobre,aj ja mam zle stavy,.,ale zvladneme to a napiš mi potom do spravy ako s tebou..
ametyyyyyyyyst, dievcatko, som tak rada, ze sa mas dobre..a ze si sem napisala..asi kazdemu chybaju tvoje dlhe prispevky..ja sem uz tiez viac nechodim ako chodim, citim sa celkom dobre..mas pravdu vo vsetkom ❤❤👏👏🙂
bozkavam ta moja...
DIEVCATA,
hlavne tie,ktore sa mate momentalne zle, citajte si stale dokola prispevky od
AMETYST a IVKA1302
VSETKO, co vam pisu je naozaj pravda, su to dievcata zo zlatym srdcom, ktorym zalezi nielen na tom, aby im bolo dobre, ale aby pomohli aj Vam...velmi si zelam, aby Vas ich slova naplnili a aby ste mohli precitit kazde jedno slovo..
@figa777 ja neviem ako účinkujú tvoje lieky. Ale moje nočné su viac menej okamzite hned som unavena no ich pôsobenie pretrvava dlhodobejsie. Ak sa nemylim citala som si na nete letak k tvojim, tam je že účinok cítiť tak 2-4 týždne od začiatku liečby.mna tie moje večerné lieky upokojujú.
@figa777 ono to dočasné zhoršenie som mala aj ja. Na toto obdobie nespomínam rada, ale už je za mnou. Takže ver že bude lepšie. Mne v tomto období veľmi pomohli relaxacne cvicenia. A robím ich dodnes. Je to upokojujúce a aj keď zo začiatku som sa k nim musela neskutočne premáhať časom to zabralo.
Dnes už znova robím svoje koníčky a chystám sa od apríla podnikať. Cítim sa silná a aj keď sem tam príde mrak odozeniem ho tak rýchlo ako sa len dá. Nie som ešte na 100% zdravá no už teraz sa mám oveľa lepšie než pred troma mesiacmi.
@figa777 mala som strach ísť kdekoľvek. Cítila som sa taká neistá že čo ak na mňa príde atak. Mne totiž depresia vyustila do panickeho ataku a to vo mne vyvolalu uzkost. No aj toto časom pominie. Teraz už nemám problém ísť kdekoľvek a ak sa niekde necítim dobre odídem. Na tom nie je nič zlé.
@figa777 mozem povedat, ze prvy mesiac liecby to bolo hrozne. Dalsi mesiac sa to zacalo upokojovat s tum, ze raz- dva krat za tyzden som mala vecer uzkost. Teraz zacinam stvrty mesiac s ad a ten treti bol uz neporovnatelne lepsi. Ja som uz mala depresiu pred vyse rokom a malo to u mna rovnaky priebeh ako teraz. Vtedy mi po 4 mesiacoch depka zmizla a ,6 mesiacov od vymiznutia priznakov som po dohode s dr vysadzala ad. No žiaľ tri mesiace po vysadení to bolo späť. A tak zasa pekne od začiatku.

@iva160 bolesť svalov mi trvalo cca mesiac. Podľa mňa tu bolesť hlavy nemáte od AD