Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@matag moja mi vzdy dava kontrolu po mesiaci.Mozno nam je z tej nizkej davky tak zle,ja mam este 9tabletiek a potom kontrola.Kazdy den cakam ze to bude lepsie a nic.Ak by sme sa mali zle aj po zvyseni,ale treba nam vyckat aspon mesiac, tak podla mna nam ta dulsevia nesedi.Mas tazku alebo namahavu pracu?
Milé dámy a maminy. Keď vás dnes čítam, tak skoro žiadne slniečko. Mňa dnes chytá len migréna🤒 na rozdiel od vás😵😂. Nezávidím vám tie blbé😢 stavy.
Aj keď vám to moc asi nepomôže, tak jeden vtip o blbom dni pre veveričku:
„Veverička sedí na strome a lúska orechy.
Rozlúskne prvý - strieborné šaty. Rozlúskne druhý - zlaté šaty.
Rozlúskne tretí - svadobné šaty. Veverička sa rozplače😂 a nadáva: " ja sa kvôli tej posratej rozprávke ani nenažerem..“
Prajem Vám, nech máte príjemný 😇 deň dámy a maminy.
Ahojte, potrebujem poradit: mam totalny syndrom vyhorenia, jedneho dna som zalahla a odvtedy sa davam dokopy, zle myslienky nemam, len citim obrovsku vycerpanost, zvyseny tep, citlivost na zvuky, akutna nespavost....bola som u psychiatra a dal mi AD trittico 1x denne na noc 1 tabletku a ked vobec nespim tak si mam dat tisercin....kedy mi zaberie AD? Beriem ho uz 5 tyzden..pomaly zacinam citit fyzicku silu ale ked sa zle vyspim som ko a este ten nervovy system je nanic, hlava nie je ok, mam stale problem so zaspavanim...kedy mi uz konecne zaberu lieky? Nedokazem este poriadne fungovat ☹
@ddanuskaa 5 týždňov berieš trittico je už dosť, aby si po ňom spala. Skús zvýšiť dávku - tabletku a štvrť alebo tabletku a trištvrte. Prípadne ak od neho nebudeš spať, iné AD na spanie (mirzaten, Quetiapín), tiež vie pomôcť aj neurol (vzniká tam však závislosť - takže opatrne) - no možno na istý čas, pokiaľ sa situácia ako-tak stabilizuje, by bol riešením.
- ak Ťa zaujíma syndrom vyhorenia - bude v BA prednáška: http://www.slea.sk/ Keď sa nadšenie zmení na záťaž. Práca so syndrómom vyhorenia v existenciálnej analýze.
- tiež je dôležité odstrániť pri problémoch so spánkom všetky faktory, ktoré človeka znepokojujú - vnútorne nedoriešené veci, Je potrebné sa ako-tak zastabilizovať liekmi a potom pracovať na sebe, svojej psychike, poľaviť, zmeniť veci a tak
@kobat
@1andrea111 len ja som citala ze ked beries AD (ak je to prvy krat) trva to dlhsie kym zaberu, niekedy aj 6-8 tyzdnov...napriklad predvcerom som zaspala po tritticu bez tisercinu ale to je tak raz za cas...tak mam pocit ze sa to trochu lame ( aj uz nadobudam fyzicku silu, aj ked este nedokazem normalne fungovat)...neviem ci mozem navysit davku, asi sa poradim s psychiatrom....ja to nemam z prace som na materskej, pred 5 mesiacmi som porodila a dcerka nam nespavala po nociach , mala zdravot.problemy, boli sme aj v nemocnici a ja som sa total vycerpala, boli to hrozne 4 mesiace...od januara sa davam dokopy 😧
@1andrea111 na tu prednasku by som aj sla, ale momentalne nato nemam silu, nedokazem bezne fungovat, velmi mi pomaha manzel a svokra ale uz sme z toho vsetci unaveni...uz nech to trapenie skonci, trva to uz velmi dlho 😢
@ddanuskaa no ja nie som lekár, tiež beriem trittico a čo - to mám naštudované a odžité. Z času na čas by si zrejme zaspala aj bez trittica. Je pravda, že zaberanie AD trvá dlhšie pri depresívnych stavoch a pod. ale tlmiaci účinok AD by podľa mňa mal zabrať takmer hneď. Skús sa poradiť s lekárom, prip. sa spýtať aj na ten neurol. Veľľaaa oddychuj. Dá sa?
@1andrea111 ano da sa, o deti sa mi staraju manzel a svokra, ja sa tiez zapajam do starostlivosti ale nie naplno, napriklad idem von s kocikom to idem aj na hodinu , ale to aj pretoze sa pridrziavam kocika, sama by som to nezvladla...stale mam pocit, zemam v sebe tak 2 pohare vina, sum v usiach, vnutorna nervozita,tep mam obcas vyssi ale ten si nesledujem, nech to prejde samo, obcas je mi lepsie a ked sa nevyspim tak horsie,kolko to este bude trvat, toto nie je zivot...teraz som odcestovana az buducu stredu ideme do Ba
@ddanuskaa Ahoj Danuška, liečba syndrómu vyhorenia netrvá týždne ale mesiace, sama to poznám, ja som takto vyhorela 2x, po materskej som nastúpila do práce, ale bolo toho moc a teraz sa tiež dávam dokopy, som doma dva mesiace, je to už o kus lepšie, každým dňom ... krôčik po krôčiku ... lieky zaberú, neboj ... len sa musíš naučiť aj Ty oddychovať, čo v mojom prípade bol problém, lebo ja som vždy bola ako naspídovaná veverička ... oddychom myslím nielen fyzickú stránku človeka, ale aj tú psychickú ... predsa len mať dve detičky je dosť ... treba vypnúť od povinností,starostí, robiť veci ktoré Ťa tešia (i keď to tak momentálne necítiš, ono tie city prídu opäť) ... a tešiť sa hlavne z maličkostí, ktoré zatiaľ vieš vnímať, robiť (už len pozerať sa s láskou na svoje detičky) ...
Presne viem, čo prežívaš, keď sa človek už nevie tešiť ani zo svojich detí, nemá silu ani na tú radosť ... ja tiež nemám čierne myšlienky, len som stále ešte unavená a všetko ma stojí dvojnásobok námahy a psychika tiež pri tej fyzickej časti zohráva veľkú úlohu ...
Držím palce 😉
@ddanuskaa tieto stavy nevymiznú rýchlo, najskôr Ti treba trafiť lieky čo Ti pomôžu ( to sa dáva spôsobom - skúsime - uvidíme) no a potom ich treba istý čas brať až sa stav zlepší. Ešte ma napadlo aj valdoxan je na spanie. Čo Ti povedal lekár? Kedy ideš na kontrolu? Niektorí hovoria, že im pomáha aj magnézium. Spýtaj sa lekára, či by Ti nedal nejaké benzáky - aspoň dočasu. Určite by si sa cítila lepšie. Tie zaberajú okamžite. A zvyknú sa v začiatkoch liečby AD dávať. To pozitívne, čo Ti viem napísať, že to prejde a vrátiš sa do normálu. Vezmi to ako chorobu, ktorá prišla, potrebuješ sa vyliečiť a bude všetko OK.
@1andrea111 ja beriem Valdoxan a je skvelý, stačí mi fakt 1/4 z tabletky a spím ako drevo 🙂 ...
Kocky, co viete po anglicky, hodte si do googla pyrrole disorder/ pyroluria - je to porucha metabolizmu, ktorá moze spôsobovať depresie. Lieci sa suplementami, na sk ju nepoznaju, vraj casto tuto poruchu metabolizmu maju ľudia s psychickymi poruchami. Na mna symptomy sedia:(
http://www.everywomanover29.com/blog/pyroluria-questionnaire-from-the-antianxiety-food-solution/
Tu su fajn popisane symptomy
V tom prvom linku pisu ze 70percent ludi s depresiou to ma
@janka_banka ja som to tiez mala pri prvej dcerke, bolo to cez den narocne, ale v noci mi pekne spala, do 2-3mesiacoch som bola fit a bez akychkolvek liekoch, len prirodne...pri druhej dcerke to bolo horsie- v noci nespala a stale strasny rev, narusil sa mi spanok.....ja aj mam dobru naladu s dcerkami sa na posteli santime, robime srandy, so starsou aj dost nasmejeme, len to musim byt vyspata...dokonca nemusim, varit, upratovat- manzel a svokra su perfektni, velmi mi pomahaju, chcu aby som sa vyliecila...niekedy mam pocit ze sa to az tak nezlepsuje, inokedy ze zlepsuje ale velmi pomaly...a ja uz chcem byt tak zdrava a opat si uzivat matersku...
@1andrea111 no este pred tiserconom mi dal stilnox ale ani po nom som dobre nespala a brala som ho uz dost dni tak som ho vysadila, ta noc potom bola hrozna, strasne busenie srdca a potenie...ale to uz preslo nastastie...kontrolu mi nedal, on mi povedal ze nie som psychiatricky pacient , len moj spanok riesil ani cez den mi nedal lieky..ked videl ze som par dni spala hned som bola veselsia...ale AD niekedy sposobuju zhorsenie stavu (nazaciatku) a mne sa to pohorsilo, teraz opat veeeelmi pomaly zlepsuje, aspon dufam ze je to tak....na kontrolu pojdem z vlastnej iniciativy, asi v piatok alebo pondelok, ked pridem do Ba. Neurol mam ten si davam obcas ked sa zle vyspim/citim. Dnes som si ho dala asi po vyde tyzdni. Magnesium si davam ale velmi nezbera...beriem makovy olej pred spanim, ryby olej,uzivam 3x denne chlorelu +jacmen, biomineraly, pijem harmancek...skusam co sa da...
@janka_banka
@1andrea111 ale dakujem baby za povzbudenie, pomohlo trosku, ja uz miestami nevladzem a mam pocit ze sa nevyliecim..
@janka_banka prosim ta kolko mesiacov trva liecba ak mam ten najvyssi stupen vyhorenia? Aspon odhad...
@ddanuskaa mne lekárka hovorila niekoľko mesiacov až rok ... ale neviem to ja osobne posúdiť, záleží podľa mňa aj od človeka ... ja mám ale niekedy pocit, že skôr idem dozadu ako dopredu 🙂 ... tri kroky vpred a zase jeden vzad ... ale určite sa z toho dostaneme, len musíme chcieť a myslieť pozitívne ❤ . Viem, že niekedy človeka napadnú myšlienky, že už nebude dobre, stratí človek nádej, ale nie sme jediné, čo toto máme ... a ak to dali druhé dievčatá/muži, tak to dáme aj my !!!! 😉
@janka_banka ty sa teraz ako dlho davas dokopy? Dokazes normalne fungovat (teda okrem toho, ze ti to drva dlhsie)? Pomaha ti niekto?

@timea179 neboj sa,5 týždňov je este kratko,vsetko bude dobre,si dobrá,ja som na zaciatku liecenia ani nemohla vstať z postele,potom.som isla k rodicom,lebo som sa bala byt sama,mala som presne také stavy ako ty