icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

janka_banka
16. mar 2017

@ddanuskaa Prve tyzdne boli des, derealizacia,depersonalizacia,vypadky pamate,tras tela a pod. ... Bola to depka z vycerpania, teraz presne po dvoch mesiacoch je ovela lepsie...dala som vypoved v praci,snazim sa nabrat pozitivne myslenie a uvedomit si,ze proste nie som osoba co vsetko stiha ☺ ...vsetko robim na 100%...a ako mi hovorila lekarka tak to vycerpanie bolo otazkou casu.
Staram sa o dve dcerky,tento tyzden som na ne sama,manzel isiel na sluzobku..ale stale mam obavy,ze to nezvladnem...ked mam tie blbe stavy,strachy...ja to tak jednoducho zhrnie ,ze tym ze som takto vyhorela som stratila doveru sama v seba a toto napravi jedine cas...vies sama,ze ake je to ked je clovek rad ze sa stara sam o seba a este a ked ma deti je to zodpovednost ...ale sem tam mi pomaha svokra...
Lekarka mi hovori ze dolezita vola a nemam sa lutovat a lezat...tak sa snazim aj premahat,ale je to niekedy boj 😣

eliska13
16. mar 2017

@janka_banka jejda ty si uplne ako ja:(
tiez som po tych atakoch stratila doveru v seba a kto by nie?ked som mala problem aj uvarit veceru ako som bola unavena.Ja neviem ja som celkovo taky clovek co sa rychlo unavi ci mam depku ci nie🙂)mam nizky tlak a celkovo akoby som zila na 50%
teraz to je s unavou a energiou ovela lepsie, ale cloveka tie relapsy tak vystrasia, ze az....
ja nie som taka perfekcionistka ako vy co tu citam...tiez som casto s dietatom sama doma, muz mava sluzobky.A tiez si myslim, ze vsetci su z ocele len ja som babovka co sa pravidelne v strese zlozi.A tym padom si neverim este viac.Ale je to omnoho lepsie ako chodim na terapie ci vplyvom liekov vidim veci ruzovejsie.Mne povedala psycgologicka, ze neviem oddychovat a stale idem s energiou na doraz a potom pride uzkost strach....
ale aspon ma opustili tie myslienky, ked som niekoho videla ci stretla s kazdym som sa porovnavala ta vedie firmu, ta ma 3 deti, ta vsetko stiha len ja som mala vycitky, ze som taky nikto:(
pritom ocami niekoho ineho som aj ja dokazala vela veci, ale v tych svojich ociach sa nejako neviem pochvalit a nejako sa podcenujem, ale psychologicka hovori, ze sa lutujem🙂)
zajtra mam zase terapiu som zvedava teraz po posl.2 som cely den nad tym rozmyslala

simka1454
Autor odpoveď zmazal
tslobik
17. mar 2017

@esselte som tu druhy tyzden....Beriem len jednu tbl. Brintellixu. Ano je tu komunita doobeda so sestrickou,poobede so psychologom a este mam individ.so psychologickou podla potreby. To mi pomaha najviac,vyrozpravat sa.

tslobik
17. mar 2017

@eliska13 bola som,kym otec neskoncil tu na JIS,-ke,ale dnes ho maju pustit,tak uz mi je zase lepsie.....

eliska13
17. mar 2017

@tslobik tesim sa, ze je otcovi lepsie a bude aj tebe neboj sa🙂

simka1454
17. mar 2017

mňa sa tá hnusná úzkosť stále drží ja už neviem čo mám robiť

bernusha
17. mar 2017

Ahojtee...ako sa mate? ☺️

janka_banka
17. mar 2017

@eliska13 Eliška moja, no my sme asi sestry 😀 ... presne ako píšeš ... úplne do písmena do bodky ... napr. s porovnávaním sa s ostatnými (napr. moja svokra má oveľa viac energie ako ja, že navládzem ako ona, kamošky majú deti a chodia do práce) a ja sa potom cítim úplne ako "úbohý prd" ...
no a moja psychologička mi hovorí, že toto už naozaj nespravia lieky, ale proste uvedomenie si, že ja som ja a som taká aká som ... a hlavne sa prijať so svojimi kladnými a negatívnymi stránkami ... a neľutovať sa!!!!! .... ale myslím, že toto nízke sebavedomie je zakorenené v detstve, že si neuvedomujeme svoju hodnotu ....
Energia je tiež stále tak na 50% a tú keď si miniem na starostlivosť o rodinku, tak proste som zase na nule ... oddych??? To ja nepoznám, stále akoby nervozita, neschopnosť sa uvoľniť (stále si hovorím, že niečo treba spraviť, toto a toto) ... stále niečo riešim a mám pocit, že stále niečo nie je v poriadku, proste by som si chcela všetko upratať okolo seba 🙈 ... no a to sa nedáááá ... lekárka mi hovorí, že mám uvoľniť svoj život, svoje plány a nechať život len tak "plávať" .... no ale povedz to mojej hlave 🙄 ...
A aké veľké máš dietaťko? Moje dievčatá majú 4 a 7, takže teraz sa plne iba venujem rodine ... chodila som cca 2 roky do práce, ale stále na PN od vyčerpania a k ničomu to neviedlo ... tak som sa rozhodla, že budem teraz doma, prípadne si budem hladať niečo na pol úvazku ...

1andrea111
17. mar 2017

@tslobik to je dobre, že si sa rozhodla pre nemocnicu, určite Ti tam pomôžu. Mávaš aj návštevy?

simka1454
17. mar 2017

@bernusha mne je už tretí deň na nič a pritom začiatkom týždňa mi bolo celkom fajn

savanas
17. mar 2017

@eliska13 a @janka_banka. Súhlasím s vami vašimi slovami, vlastne vás všetkých:
„A tiež si myslím, že všetci sú z ocele len ja som bábovka čo sa pravidelne v strese zloží. A tým pádom si neverím ešte viac.“
a
„ale proste uvedomenie si, že ja som ja a som taká aká som ... a hlavne sa prijať so svojimi kladnými a negatívnymi stránkami ... a neľutovať sa!!!!! .... ale myslím, že toto nízke sebavedomie je zakorenené v detstve, že si neuvedomujeme svoju hodnotu ....

Viete, vaše skúseností sú mi pohladením, pretože, bože, toľko rokov som cítil samotu a pocit, že som špinavá handra, ktorá nemôže byť tak normálna ako všetci ostatný vôkol mňa.
Som vám dámy a maminy veľmi vďačný. Stále sa opakujem, že som vám vďačný. Ale patrí vám to, pretože máte tak veľkú vnútornú nepohodu, že sa dosť veľmi prejavuje na vašom tele a vy sa snažíte nájsť akúkoľvek cestu, byť naj maminou a manželkou vašej rodine. Vašej rodine👧👦👶👶❤.
To je tá vaša silná materinská láska❤.
Ďakujem Vám.🙂
Prajem Vám, aby ste našli v sebe ten úžasný🌞 pokoj vášho života.

simka1454
Autor odpoveď zmazal
timea179
17. mar 2017

Kedy uz sakra bude aspon jeden den dobre??????

janefonda
17. mar 2017

@timea179 on ten deň príde, nesustred sa tolko na problémy, pokus sa niecim rozptýliť.

timea179
17. mar 2017

@janefonda praveze nesustredim,a aj tak sa mi to kazdy den prejavi

esselte
17. mar 2017

Baby,asi je tu už jarná únava,ja som strašne unavená a spim ako drevo,ale tiez mávam aj ťažšie dni

ivett311
17. mar 2017

Mne stále niečo bolí a potom idem googlit čo mi je 😞😞

kate79
18. mar 2017

Ahojte, aj ja som mimoriadne unavená. V posledných dňoch už o deviatej, pol desiatej spím.
Som aj smutná, zmluvu mám len na dobu určitú, koncom augusta mi končí, vracia sa kolegyňa po MD a ja si zase budem musieť hľadať novú prácu... Snažím sa myslieť pozitívne, ale niekedy ma to prepadne.

bernusha
18. mar 2017

@ivett311 ...aj ja presne....a potom mi stale chodi hlavou to,ze to iste nie je pp...😢😢

ivett311
18. mar 2017

@bernusha ja tak isto😞 chodíš aj na vyšetrenie?

eliska13
18. mar 2017

@janka_banka moje "dietatko"ma 9 rokov.Ano ja viem, ze sa mam prijat taka aka som, lebo kazdy je jedinecny.Neviem to:(a som za to na seba nahnevana.Ja zase viem vypnut nemam v sebe nepokoj, ze nieco musim mne ani neporiadok nevadi🙂)a vlastne mas pravdu s tym detstvom bola som super ziacka a aj tak som si myslela, ze vsetci su lepsi.Niekedy si myslim, ze vsetci su na tom vo vsetko lepsie ako ja.No psycho... pritom sa mam dobre, dobry muz, dobre dieta nijaky velky problem nemam.
len na kazdeho pozeram fiiiha to ako zvlada kamoska 3 deti a este aj ma veducu funkciu.A potom mi napise, ze ma non stop herpes, stale je chora a nema cas na deti a po veceroch doraba pracu asi som fakt naivna a nie su vsetci z ocele ako si navravam😉
Janka uz som sa Ta pytala nie si jedinacik?

bernusha
18. mar 2017

@ivett311 ,...pravdaze chodim,a stale mam vsetko ok...😞😞..no pochybujem neustale,a to je zlee!!! A ty?

eliska13
18. mar 2017

@ivett311 este si s tym neprestala???😂to sa chces cely zivot bat?citaj radsej o pozitivnom mysleni.Baby robime si to same nasim myslenim.Este dobre, ze ja mam ine strachy a nie tieto co pisete, lebo by ma porazilo.mne staci, ked idem do nemocnice a vidim chorych ludi hned to prezivam.Inac Janka kto ako videl doma, tak zije.Ja mam taku dokonalu kamosku jej mama mala byt ako zo skatulky jej dcera detto pekne sa oblieka, vsetko tiptop aj jej dcerka skratka dokonaly zivot, peniaze maju a aj tak je nestastna, lebo nevie si sadnut, lebo musi upratat, lebo pride mama a vsetko muso byt super!musela sa dobre ucit, a najhorsie je, ze ona tak isto vyvhovava malicku.Dieta krasne oblecene a nemoze sa vonku ani vybkaznit, lebo bude spinava.A stale nestiiiha.Vsetci jej pomahaju mama otec svokra a nestiha.A ona duma co by som robila bez nich?Ja tiez rada rozmyslam co by bolo keby ....a to nesmiem.
proste ona je kopia mamy, a mala bude jej kopia.A, ked sa pozriem na zivot mojej mamy to som cela ja🙂)
najviac sa hrozim, ze moje dieta bude v prezivani take ako ja:((
len tajne dufam, ze je to chlapec a ma dost z muzovej povahy, ale citlivy je oo mne, ale vzdy som si davala pozor necg ho zbytocne nestrasim recami davaj pozor, to nezvladnes, nerob to....praveze jeho treba do vsetkeho povzbudzovat a nie je typ aktivneho ziveho dietata.

slnecnica333
18. mar 2017

Ja som mala vcera hrozny den.a teraz sa citim zle.bolesti hlavy unava.asi ten prechod zo zimy na jar.ako ste vedeli ze je to zle a ze tie stavy sama nezvladnete a je nutne ist za odbornikom?

janefonda
18. mar 2017

@slnecnica333 myslim, ze na to prídeš sama kedy je uz cas na odbornika. To ti tu nikto nevie povedať s istotou pretoze ty si ty. Ale ak už uvazujes o odbornikoch možno ten čas nadisiel. Ja som odbornika vyhladala po svojom prvom panickom ataku. Myslela som, ze mam panicku poruchu, ale nemám- mám,,len" depresiu. Cesta z nej je dlhá a kľukatá, no dá sa s ňou bojovať. Ja by som to však bez pomoci liekov nezvládla.

janefonda
18. mar 2017

@timea179 chce to čas, bude lepšie. Nedá sa to uponáhľať. Istý čas trvá kým lieky zaberu. Ja som sa citelne lepsie citila az po skoro troch mesiacoch liečby. Dovtedy bolo raz tak a raz tak.

slnecnica333
18. mar 2017

@janefonda ja len ked mam zle chvilky a som vynervovana tak uvazujem ci ist ci nie.ale snazim sa to zatial bez liekov.no uvidim ako to pojde dalej.citim sa dost fyzicky unavena lebo mam dost aktivne dieta a hoci nie som na neho sama da zabrat.a velmi som schudla tak akoby sm aj viac nervozna

eliska13
18. mar 2017

@slnecnica333 nespavost ranne prebudzanie smutna nalada prehananie roztrasene kolena slabost a neskutocna unava

slnecnica333
18. mar 2017

@eliska13 ty si mala vsetky tie priznaky ci len niektore?a ty si viackrat pisala ze mas v podstate dobry zivot.tak co bolo u teba spustacom ci len tak z nicoho nic.ale ak nechces o tom pisat respektujem to