Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
Vacsina ludi tu caka jednoduchu odpoved na zlozitu otazku.
Nespravny klasicky pristup.
Ano chemicke lieky ucinkuju silno a rychlo, sam som ich uzival takmer vsetky AD na trhu.
Nie som niekto kto nema problem a zhadzuje ludi co ho maju.
Ludia radi pocuvaju o "nenavykovych"
AD..
Su to rozpravky pre dospelych.
Rozumny clovek pochopi ze ked si telo na nieco musi navyknut tak je to navykove.
Okrem toho vsetko co ovplivnuje nervovy system je samozrejme navykove.
Pochybuje niekto ze napr.alkohol je nenavykovy? Tak isto ako lieky.
Priatelia nepytajte sa ma naivne otazky ako vysadit lieky.
Nik vam na to nebude odpovedat.
Polozim vam otazku:
Co by ste robili s depresiou napr keby ste zili v 18tom storoci..
Tema na zamyslenie.
Podotykam ze nie som fit a nemudrujem pisem o svojej dlhej a tazkej ceste.
@eliska13
eliska13.
Keď som čítal, tvoje slová o tom, že ťa pozná tvoja terapeutka už niekoľko rokov a dotkla sa ťa v tvojom vnútri až tak, že si veľmi neistá, tak som sa zamyslel, pretože ja som sa na moju psychoterapeutku naviazal od prvého dňa dosť silno a mal som tiež chvíle, keď strácala moju dôveru.
Moja psychoterapeutka je môj piaty anjel. V mojom živote som stretol 5 žien, ktoré boli v danom čase života veľmi dôležité. Vlastne môjho piateho anjela – moju terajšiu terapeutku som spoznal tesne predtým, než som ukončil manželstvo. Bol som za ňou kvôli môjmu drobcovi, pretože môj syn má oneskorený vývoj reči, a ona v tej dobe pracovala s deťmi, ktoré majú túto poruchu reči.
Od prvého dňa som jej hovoril o veciach na ktoré konečne niekto po 24 rokov vedel dostatočne a citlivo reagovať. Prvých viac ako 15 sedení vždy keď som prišiel k nej, tak som sa vždy prepol do povahy dieťaťa, ktoré hovorilo o bolesti, ktorej nebolo takmer konca. Nemala to so mnou jednoduché, pretože raz pri asi piatom sedení má chcela poslať za traumatologickým psychológom. Vtedy sa ma veľmi nepríjemné dotkla. Po sedení keď som prišiel domov, tak som dva krát mastruboval, pretože asi 20 rokov používam aj vtedy, keď som vnútorne rozhádzaný. Keď sme mali ďalšie sedenie, tak som jej povedal o tom, ako ma predošlé posedenie rozhádzalo až do takej miery, že som chcel u nej skončiť. Vravel som jej o pocitoch keď ma chcela poslať za tou traumatologickou psychologičkou, ako keď sa matka chce zbaviť dieťaťa.
Moja psychoterapeutka ma naučila sebareflexií po každom sedení. Sprvoti sa mi to darilo. Ale neskôr, keď sa ma po terapií pýtala, ako sa cítim, tak som jej nevedel odpovedať. A postupom času ma doviedla k písaniu sebareflexie, s tým, že je na mne, či jej to ukážem. Ja mám problém, že nie vždy viem hneď reagovať a odpovedať. Niekedy potrebujem čas a možno správnu chvíľu na to, aby to so mňa vyšlo.
Moja prvá víla mi povedala, aby som si dal pozor na psychológov. Aj keď vo mne rezonuje občas pocit nepokoja z dôvery voči nej, tak ma prevalcuje minulosť. V živote boli chvíle, keď máte pocit, že život je tou najhoršou rozprávkou a smrť je možnosťou ukončiť agóniu bolesti v hrudi. A teraz keď vám niekto podá ruku a prestanete mať v sebe len nepokoj, úzkosť, strach, bolesť, nenávisť voči celej ľudskej rase, ale začnete cítiť slnko, krásu oblohy po ktorej chcete lietať, ticho keď stojíte sami vo vetre ktorý vás vánkom pohladí.......
Začnete sa učiť si vydýchnuť na tu chvíľku, a nadýchnuť sa, a ísť ďalej.
Mojím vílam dôverujem. Niekedy sa pýtam, ako by som zareagoval, keby mi nechtiac ublížili. Asi by som im mal poďakovať, že tento život predsa za niečo stál. Alebo stále stojí.
Z môjho života viem, že neviem sa otvoriť každému psychológovi, pretože ho musím cítiť ako prirodzenosť. Ak je to profík kde necítim vzájomnú potrebu si rozumieť, tak sa už nevrátim.
Mojimi liečiteľkami duše sú len ženy, pretože len v nich cítim materinské srdce, ktoré mi dovoľuje plakať, byť dieťaťom a byť pohladený ako dieťa matkou.
Mám rád moju psychoterapeutku, pretože ani ja a ani ona nie je dokonalým tvorom, ale sa vďaka nej učím vyliečiť dušu, a ona sa vďaka mne učí byť dobrou psychoterapeutkou.
Som vďačný aj za tento blog, pretože veľa rokov som sa cítil sám a dámy, maminy ktoré tu napíšu ten malý kúsoček zo svojho života, tak je to pre mňa terapiou a pocitom istoty, že aj keď máme v sebe takmer nevysvetliteľné nepokoje, stresy, zúfalstva, strach, bolesť,......... , tak existujete. Snažíte sa ísť ďalej, aj keď vás opustí chuť vstať z postele a mnoho tej nejasnosti a divokosti. Vy dámy a maminy poznáte tieto pocity a emócie, a preto mám vás veľmi rád, pretože sa snažíte ísť ďalej. Sú dní chmúrne🌧 a ťažké.
Ale sú aj dní slniečka🌞 a ľahkosti.
Prajem vám príjemný čas.
Vedeli ste napr ze prhlava obsahuje 5-HTP ?
Viete ze ked sa poprhlite tak vam ho priamo vstrekuje to tela?
Neviete ze neviete..
Mam za sebou individualne terapie ..nepomohli.. moj priblem je biochemicky. Preto sa tomu venujem a lekari ma nemaju radi.. maju radi tych co nespekuluju a odoberaju lieky.
Niekto tu si mysli ze bude pit nejaky cajik a ked to nezabere tak sa utvrdi ze lieky zaberaju.
Poviem vam ze lekari su este velmi pozadu ohladne depresii. Taky stredovek by som to nazval.
Vidia ci ju mate alebo nie ale nepoznaju vsetky pochody vo vasom tele. Atd..
@risko66
Risko, máš zaujímavé vedomostí. Ľudia určite potrebujú vedomostí. Ale je dôležitá aj prax, ktorá platí na všetkých a nielen iba na niekoho, alebo dokonca iba na jedného.
Mal som v živote chvíle, keď mi fitness a Matka príroda veľmi pomohli. Fakt som za to veľmi vďačný. Ale vtedy som mal pre seba viac času. No dnes mám menej času a taktiež moje nezmysluplné životné rozhodnutia ma urobili otrokom. Nehovorím, že mám ťažkú fyzickú prácu, to nie. Ale niekedy mám dní, keď 70 percent patrí práci a 30 percent synovi, mojím známym a niečo pre mňa samého.
V roku mám strašne málo takých dní, ale stane sa mi, že skončím nočnú 12 hodinovú šichtu a idem rovno ku známemu a celý deň s obmedzenosťou pracujem, pretože známeho tlačí čas, a ja zas potrebujem peniaze.
Poznám ženy, ktoré ráno vezmú dieťa do práce, cestou z práce vyzdvihnú v škôlke dieťa, navaria večeru, uspia dieťa, riad dajú do umývačky riadu a pracujú do polnoci, pretože ak chcú si udržať prácu, tak si ju nosia domov. A na druhý deň začína kolotoč odznova. A manžel je kvôli práci ďaleko, alebo lamentuje nad tým, prečo má manželka malo času na neho. A keď príde víkend, tak manžel berie detí na zábavu, s tým, že žena perie, varí, upratuje a dobieha prácu z celého týždňa. Táto žena kedysi fungovala na kopci AD-čiek. Dnes vo veľkej miere používa prírodné vitamíny, ovocie a zeleninu. Ten čas na fitnes nie je, a sem tam nejaké AD je vždy na naporúdzi. A už nehovoriac o jej minulosti, ktorú niektorí zapichnú rovno pod vlak.
Risko66, zažil som v živote fakt čudné vecí, ako oprskanú stenu a povalu u nás v kuchyni krvou, keď som mal asi 6 – 7 rokov a plačúceho mladšieho brata, ktorého som utišoval, zatiaľ čo moja matka zažívala ani vlastne neviem, čo zažívala za tými dverami spálne. S odstupom času som sa dozvedel od maminy o sexuálnych praktikách, ktoré poznačili maminu na celý život s tým, že zanevrela na možnosť chcieť mať ešte niekedy vzťah z mužom. Ja osobne som nikdy nezažil muža, ktorý by zniesol toľko bolestí čo žena.
Neviem prečo my muži sme tak múdri a predsa nevieme ženám pomôcť tak, aby tie AD nemuseli vziať. Ja osobne mám veľkú radosť, keď tu niekto napíše jak sa mu podarí sa zbaviť AD. Ale je ich zatiaľ veľmi málo.
Vedieť tak robiť všetko preto, aby sa každý cítil šťastný, pokojný s pocitom istoty a najmä s láskou voči všetkému vôkol nás. To by bolo veľa slnečných 🌞dní.
@eliska13
Milá Eliska.
Chcel som sa poďakovať za tie slová, ktoré si písala o svojom synovi. Nie som psychológ, len obyčajný roboš, ktorý sa stále učí žiť.
Veľmi sa mi páči tvoj vzťah k tvojmu synovi. Je úžasné cítiť tvoju materinsku lásku voči nemu. Myslím, že raz keď dospeje, tak ti da pocit veľkú vďaku za tú všetku lásku, ktorú investuješ do neho.
Je mi ľúto toho, keď ti niekto spôsobuje neistotu. Veľa rokov som žil s pocitom, že nepatrím do tejto spoločnosti a, že som čudný. V detstve som chodil k psychologičke kvôli tomu, či som s mojím dvojčaťom schopný navštevovať školu a potom keď som bol v tretom ročníku, tak som chodil kvôli tomu, že som nevedel kontrolovať svoje prejavy a ublížil som dosť vážne môjmu spolužiakovi.
Keď sa teraz pozerám na to obdobie, tak ma trápia moje prejavy ktoré sa vtedy stali. A možno mi vadilo aj to, že psychologička vytiahla rôzne pomôcky, otestovala ma, a nič viac. Žiadne slovo naviac. Chcel som sa s niekým porozprávať tak, aby som nemal pocit, že som čudný.
Vlastne až teraz analyzujem a odpovedám si sám sebe, aké som bol dieťa.
Moja birmovná mama bola prvý človek, ktorý mi povedal, že som zakríknuté dieťa. Bola to pre mňa dôležitá informácia, pretože som potreboval vedieť o sebe, čo potrebujem vylepšiť na sebe. Aj keď ta informácia znela z iných úst, ako keby som bol dement. No z úst mojej birmovnej mami to znelo ako bežná vec, s ktorou sa nemusím zaťažovať. Moja birmovná mama bola učiteľkou na priemyslovke a vedela s deťmi a s mládežou rozprávať zázračné. Ona je môj tretí anjel, pretože vedela so mnou citlivo rozprávať a vždy som mal pocit istoty a dôvery. Až teraz ako 42 ročný si ešte hlbšie vnútornejšie uvedomujem, jak je dôležité v detskom veku mať vedomie, keď dospelý človek vám da pocit, že ste normálny a dôveruje vám. Je to úžasný pocit, keď chcete veriť, že viete byť schopným, normálnym, skrátka správnym mužom a ženou.
Mám rád moju maminu, pretože nech bolo akokoľvek, tak mi dôverovala.
Eliska, chcel som ti len povedať, že keď psychologička zhodnotila tvojho syna ako zakríknutého, tak je nemusíš mať nepokoj. Ja som tiež zakríknute dieťa. Netlačil som sa nikdy dopredu, byť jedničkou, viditeľné najlepším. Bol som prevažne ten, kto sledoval okolie a zhodnocoval v tichu svojho vnútra konanie seba a druhých. Moja mamina a najmä babka chceli, aby som sa snažil byť len slušný a dobrý. Aj keď som vo škôlke a na začiatku ZŠ bol ten, ktorý bol necitlivý a občas týral chalanov, pretože som si chcel získať ich pozornosť. Ale nikdy som necítil v sebe niečo, čo by chcelo robiť druhým len bolesť a strach.
Keď som eliska dosiahol vek 13-14 rokov a začal viac túžiť byť zaujímavý pre nejakú spolužiačku alebo dievča, tak v tej dobe vznikol vo mne svet fantázie, kde som bol nadprirodzeným rytierom, ktorý je zjednotený celým telom s Matkou Prírodou, a chráni všetko pred neprávosťou ako neviditeľná bytosť, ktorú raz odhalí nežný kvet, žena, ktorá sa stane jeho kráľovnou a manželkou.
Chcem len eliska povedať, že tvoj syn má v sebe určite normálny svet v ktorom je pokoj, rovnováha a láska. Jeho svet, ktorý je len jeho a nie každý pozná jeho hĺbku. Myslím, že si maminou, ktorá má veľký vplyv na jeho svet lásky. Čas ťa presvedčí, že môžeš synovi dôverovať a nemusíš sa oň báť. Verím, že treba byť „mať ostré lakte“ , ale možno on sám nechce byť taký, možno bude chcieť manželku, ktorá bude mať tie ostré lakte a on bude tvrdou škrupinou, ktorá bude raz chrániť ten jedinečný svet jeho, jeho manželky, rodiny. Jedinečný domov.
Vaša materinská láska je tak veľká a my muži ju niekedy vnímame ako príliš citlivú. My muži nerozumieme moc najlepšie vášmu materinskému svetu, ale zato sa učíme byť s vami ženami jedným celkom, rodinou – jedinečným domovom.
Prajem všetkým príjemný😇 zbytok dňa.
Mam tazku formu rekurentnej depresie.
Rok som nemohol ani chodit. Moje telo uplne skolabovalo. Mal som problem udrzat pribor v ruke, stratil som motoriku, nevedel som zaostrit moje cns bolo na to tak ze som jedol a jedol ale stale chudol az som sa dostal na vahu aku som mal ako chlapec a skoncil som na pohotovosti. Nik mi tam nepomohol.
A Ty mi pises ze vy ste chore ?
@eliska13 mas pravdu nespekuluj na spekulovanie treba viac info ako ze "seroxat vychytava serotonin a...." a s tym utekat k dr.
Pokial mas menej info ako tvoj doktor tam radsej nespekuluj.
Myslim si teda ze lieky su vyborne pre vacsinu ludi. Proste zoberu tab a venuju sa zivotu nie skumaniu v mojom style.
Nikoho tu neodsudzujem prezentujem len svoju cestu.
Ak niekto nevedel spat nevedel vstat z postele a zvracal tak nezazil este tazsiu formu depresie ked stratil zrak nevedel rozpravat a nemohol prejst par metrov.
Vsetkym pekny den a bojujte!
"Depresia. Ako sa jej najrýchlejšie zbaviť?"
Liekmi ..!
Depresia je dlhy boj, dlha cesta .. cize na temu fora je len jedna odpoved.
Ahojte mam na vas otazku prosim vas kto z vas skusal postupne vysadit ad dobrovolne?ja beriem lyxit uz pol roka a nejak som to neni ja uzkosti sa my opakuju casto tak my nasadila psych.ktomu spitomin a zlepsenie necitim skor by som povedala ze ked som nebrala lieky nemala som az taketo hrozne uzkosti preto vysadzam citim sa celkom dobre nervozitu nemam len mam problemy z ocami velmi zuzene zrenice a skleny pohlad leskle oci a citik unavu prosim vas prejde to?po akom case ?vysadzujem len lyxit z celej som presla na polku rano a vecer a spitomin ten neriem pravidelne ten zatial vysdazat nechcem dakujem vopred za radu
@risko66
Prepáč Risko.
Určite nik nemá chuť byť voči tebe nepríjemným. Je úžasné jak si sa dokázal pozbierať z tvojho nie najľahšieho stavu a nájsť si vlastnú cestu žiť zas normálny život. Mať radosť, že si sa dokázal sám pozbierať a ísť ďalej.
Prosím aby si sa nehneval na nás niektorých, pretože nie je jednoduché prijať len tak tvoju skúsenosť, ktorá určite stojí za to. Je zaujímavé koľko vedomosti máš, ktorým predchádzala skúsenosť, ktorá ťa prinútila sa postarať o seba, alebo vlastne byť zas sebou samým a užívať si život.
Naozaj veľká vďaka za možnosť poznať vďaka tomuto blogu aj teba risko. Vedieť aj vďaka tebe, jak človek sa snaží povstať takmer z prachu zeme , do ktorého padol pod ťarchou dnešných ťažkostí života, kde je až nemožné vidieť nádej pre svetlo.
Je veľmi povzbudivé, že človek má neuveriteľnú túžbu ísť ďalej a mať zo života radosť, robiť vecí, ktoré nás robia šťastnými a zažívať lásku.
Prosím aby si sa nehneval a veľká vďaka za tvoju prítomnosť risko.
Vďaka.🙂
@eliska13
Eliska, je úžasné, aký máš láskavý vzťah nielen k tvojmu synovi, manželovi, ale taktiež aj okoliu.
Tvoj syn je stále dieťaťom, ktoré ešte potrebuje stále teba maminu a ocina, ktorý vložia doň všetko potrebné, aby keď dospeje, sa raz vydal na cestu života sám. Aby si bola raz so svojim manželom hrdá, že váš syn vie žiť život a vlastne si ho užívať aj vďaka vám.
Niekedy sa hanbím za to, aký som ja otec. A taktiež neviem čo ešte všetko príde, ale budem sa snažiť byť čo najlepším otcom a verím, že raz môj drobec bude dobrým manželom svojej manželke a otcom svojím deťom. Ba bude lepší než ja.
Nik z nás nie je dokonalý a máme svoje chyby. Ale máme aj veľa dobrých vlastností, a prajem si, aby sme sa snažili byť svojím ratolestiam najzmysluplnejšími rodičmi a boli raz nielen hrdý na naše ratolestí, ale boli naplnený vnútorným pokojom, že sme pre život detí, ale aj seba samých urobili všetko.
Moja mamina urobila maximum pre nás deti. Starala sa o nás a musím sa trochu zasmiať, pretože bola k nám ako kôčka, ktorá nás chránila svojimi krídlami až príliš, ako v bavlnke. A keď sme vyleteli z hniezda, tak život nás aj tak poobtĺkal. Som jej veľmi vďačný za jej lásku a to všetko, ale možno nám mala dať možnosť byť občas udretý a mať viac priestoru na vlastnú zodpovednosť pokým sme boli s ňou, aby to potom neskôr keď budeme žiť vlastný život samí, až tak nebolelo.
Eliska aj keď ťa poznám len z týchto pár slov na tomto blogu, tak verím, že určite ste s manželom tí najlepší rodičia, akých váš syn má. Určite.
Som veľmi vďačný, čo všetko si môžem vďaka všetkým dámam a maminám na tomto blogu uvedomiť.
Ďakujem a prajem všetkým príjemný🌞 čas.
ahojte baby pomohli vam na panicku poruchu aj nizsie davky ad ako napr.citalec 15 mg?
Dakujem baby za povzbudenie, pomaly bojujem. Dnes mam este len 7.den celu tbl, rana su vzdy najhorsie, donutit sa vstat z postele, fungovat pri dcerke, dat jej najest, ked mne samej stale nechuti :( uz som schudla 5 kil. poobede a navecer je to vzdy lepsie, to sa donutim aj nieco zjest, ale na ranajky a doobeda nemozem na jedlo ani pomysliet. dufam ze to prejde a ze sa mi ta chut na jedlo vrati. ja hlavne dufam nech som aspon do prazdnin uz uplne OK, ked budem mat obe deti doma a budem musiet cele prazdniny varit a venovat sa im. to samozrejme chcem, ale ked je clovek v takomto stave tak nic nevladze, tak dufam ze tie AD dovtedy naplno zaberu.
@risko66 ty máš aký problém? s nami či so sebou ? Raz píšeš v ženskom rode raz v mužskom tak sa rozhodni kto si ! Nechaj ľudí nech si žijú podľa seba a ak im lieky pomáhajú tak nech ich berú ak nám nevieš pomôcť tak tu nemudruj ! My chceme žiť šťastne a nie čítať čo robíme zle.Tým nám nepomáhaš.
Ahojte, brala som 6vtyzdnov Dulseviu a teraz 6 tyzdnov Eliceu. Ale ani jedno AD mi moc nezabera. Rano mam strasne uzkosti, som rozstrasena, a mam tlaky v hlave. Dnes som sa isla informovat u doktora a ten mi povedal ze mam Eliceu za 5 dni vysadit a brat len Atarax☹. Atarak ale ako citam je len slabe antyoxil ktore sa dava na uzkosti pre deti. Myslite ze by este Elicea mohla zabrat? Liecim sa na uzkostno depresivnu poruchu.

Brat/nebrat vysadit/nasadit je osobne rozhodnutie = osobna zodpovednost
Co sa mna tyka, 26rokov robim fitness nie som ziadny TV povalac ale depresia prisla napriek spickovej strave pohybu atd.
Moj stravovaci rezim je nasledovny:
Nejem vobec pecivo ani nic z muky.
Nejem klasicky cukor ani vyrobky, ked neratam ze aj kecup ho obsahuje az az..
Tento rezim mam uz roky.
Uzivam:
Ryby olej
Kokosovy olej
Dinovy olej
Zensen
Maca
Tribullus
Magnezium citrat pripadne laktat.
Goji
Skusal som aj Rhodiolu aj Schizandru cinsku.
B komplex s cholinom biotinom atd.
Vitamin D
Varim si sam vacsinou rybu alebo morku.
Vydatne pouzivam kari , himalaj sol, korenia.
Nefajcim nepijem
Nepouzivam ziadne chemicke doplnky.
Viete kto je ochotny takyto rezim mat aj financne atd.. myslite ze ma to nezatazuje ?!
T.z. necakajte zazrak z lekarne AD ze vam zlepsi zdravie.. cesta za nim je 20x tazsia ako zjest jednu tab seroxatu..
Samozrejme pijem bilinne caje aj zname aj menej.
Toto vsetko mi nik neporadil postupne som skusal a ladil.
Snazim sa byt 3 kroky pred lekarmi..
Pekny podvecer prajem.