icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

1andrea111
5. aug 2017

@andocka skús si dať polovicu z 1/3 Trittica, možno Ti to bude stačiť, prípadne skús niečo prírodné, ak by si skúšala tritico vysadiť, je normálne že na začiatku nebudeš spať, tak po prvých 3 nociach by sa to mohlo zmeniť.

janefonda
6. aug 2017

@esselte ja som pribrala cca 10 kg odkedy beriem ad. Beriem 100mg sertralin ráno a mirtazapin 15 mg večer. Ten som ale už vysadila.
Posledné mesiace už nepriberam, udržujem váhu a snažím sa trošku schudnúť. Ale je to takmer nemožné. Co som predtym používala na korigovanie váhy, mi teraz vôbec nezaberá. V každom prípade som rada, že mi je dobre a preto sa snažím až tak netrapit pre váhu. Držím to už rok na jednej hodnote tak hádam už nenaberiem.

esselte
6. aug 2017

@janefonda presne aj ja,pribrala som 10 kil a nejde to dole,hoci vela nejem a aj pohyb mám,asi je to z liekov,ake máš pravdu,hlavne ze nam je ok🙂

janefonda
6. aug 2017

@esselte mne dr rovno hovoril, keď som bola prvý krát u neho, ako je dobre že som taká stihla pretože priberiem. Mala som vtedy 60 kg a teraz mam 71kg. Mala som uz aj 73, za dva mesiace som dve kilá dala dolu. Nic moc, ale teším sa aj z toho.

simona_simi
6. aug 2017

@esselte Ja nie 🙂 Jedine ako som mala stavy zlé som nejedla vôbec len som chudla a ako mám už lieky je to lepšie a dokážem sa aj najesť ... Mala som 45 pri problémoch kg ... A teraz mám 54 a na tom sa držím 🙂 Viac som nepribrala ... Ja som bola chudučká až mi rebrá trčali :/

simona_simi
6. aug 2017

@andocka Ahoj 🙂 Podľa mňa lieky ber ako máš naordinované ... Tie dva dni to už neublíži a pondelok hneď volaj DR a dohodnite sa ako ďalej 🙂 Držím palce a daj vedieť ako si pochodila

simona_simi
6. aug 2017

@andocka Zatiaľ tehu nie som "asi" ale budem brať celé tehu lieky 🙂

sandra2308
6. aug 2017

@andocka ahoj, ja ked som zistila, ze som tehotna, doktorka mi povedala, ze okamzite vysadit, no a odvtedy mi bolo uzlen zle😕 Keby som teraz otehotnela, uz by som nevysadila. No je to na kazdom, tebe by mozno bolo dobre. A ako sa citis, mas vykyvy este?

andocka
6. aug 2017

@1andrea111 dnes si skusim dat polovicku z 1/3 Trittica a uvidim.dakujem za radu 🙂

andocka
6. aug 2017

@sandra2308 ja som cez den uplne v pohode, no akonahle sa v noci nevyspim, tak na druhy den ma chytaju take stavy, ze sa mi ni nechce, zle mi je...ja sa liecim 2 roky na nespavost a z toho vyplyvajucej depresie, co mi zacalo z nicoho nic.

andocka
6. aug 2017

@simona_simi pre istotu som este pisala aj do poradni do Prahy, panovi doktorivi Kouckemu ( velmi mily, mala som odpoved za 2 dni)a ten mi napisal, ze nevidi dovod na vysadenie AD pocas tehu, samozrejme tych, co som mu spomenula. Zebraj Sertraline je bezpecny, je vela studii, ktore robili. Na Trittico je ovela menej studii, ale tie co maju k dispozicii su tiez bezpecne. Tak som o nieco spokojnejsia. No urcite skusim stiahnut davku

simona_simi
6. aug 2017

@andocka To je nejaký psychiater ? Alebo tvoj známy ? .. Toto ma celkom zaujalo ... Nemohla by som poprosiť i ja kontakt ? Rada by som vedela jeho názor 🙂 Ďakujem ... Som rada, že si takto pochodila 🙂 Super ...

andocka
6. aug 2017

@simona_simi Musíš ísť na www.porodnice.cz a tam sa zaregistrovať a potom "poslat dotaz" a vybrat si konkrétneho doktora- MUDr. Koucký. On je gynekológ, pôrodník, no v tej Prahe robia aj výskumy, na niektorých sa tuším podielal. Pozerala som aj odpovede od iných ľudí, fakt tam riešia rôzne témy. A odpovedal tak do 2 dní.

simona_simi
6. aug 2017

@andocka Je toto tá stránka moja ?

http://www.porodnice.cz/

A trošku ma prosím naviguj ako nájdem ten kontakt 🙂 Po registrácii samozrejme

elissa88
6. aug 2017

Ahojte baby 🙂
Pridavam sa k vám do skupinky..ja som Ad brala 10 rokov dozadu asi 2 roky a potom doteraz som fungovala krásne bez nich.Bohuzial pred mesiacom sa mi to vratilo a zas som na liekoch.Je mi lepsie o cosi ale stále to nie je dobre.
Za akú dobu vám zabrali ad?

simona_simi
6. aug 2017

@elissa88 Ahojky. Mne vyše pol roka, kým som sa fakt cítila FIT ... A teraz mi je horšie, keď mi končia krámy a, keď mám ovu ... Ak mám po všetkom je to super 🙂 Drž sa ... Bude dobre aj, keď možno niektoré dni budú všelijaké ... Ale s liekmi sa to dá zvládať o 100x lepšie ako bez nich 🙂

elissa88
6. aug 2017

Ďakujem 😍 ja som brala asi dva roky a neverila som že dokazem fungovat bez nich a zvládla som to dlho.Bohuzial sa mi to vrátilo.Mám úžasnú doktorku aj sestricku aj vďaka nim.Teraz keď sa mi to vratilo bolo mi hrozne.Pocit na odpadnutie skoro stale,úzkosť,strach..veľmi mi pomahalo aj sa s niekym porozpravat.Preto som aj rada že je takáto skupinka 🙂Zacinala som 6 dní polkou a potom zajtra bude dva týždne čo beriem celú.Uzkost a strach presli ale keď som sl a dnes do roboty tak zrazu som ako by ostala úplne slaba triasli sa mi ruky,pocit že ani nedojdem do roboty.Dala som si neurol a bolo ok.
Teraz mám dva dni voľno len obavam sa že keď pôjdem potom zas mi tak bude...😔

simona_simi
6. aug 2017

@elissa88 A aké AD berieš ? 🙂 Ja som vysadila no mne sa to 3 týždňoch vrátilo ... Takže nikdy viac sa o to nebudem snažiť :/ Presne tie stavy poznám ... Liečim sa dlho ... A bez liekov už nie 🙂 Poučila som sa z vlastnej chyby. Ja berieš tiež neurol 0,25 mg ráno a večer tak pol tabletky 🙂

elissa88
6. aug 2017

@simona_simi seroxat beriem tak ako som brala pred tým.Jednu denne.Ja som tak rada že je tato skupinka aspoň vy viete všetky tie pocity a všetko..

simona_simi
6. aug 2017

@elissa88 Nás bohužiaľ málo, kto chápe ... 🙂 Ale už si za tie roky s tým hlavu nelámem ... 🙂 Ten neurol berieš, každý deň alebo raz za čas ?

elissa88
6. aug 2017

@simona_simi
Neurol podla potreby mám si dať.Len niekto vravel že to je navykove tak neviem...už nech je mi fajn,predtym som ani spat nemohla par dni čo v noci sa mi virili hlavou všetky veci a celú noc do rána som mala len zavreté oči a nemohla som zaspat..úplne zle.Teraz konečne spim normálne.

simona_simi
6. aug 2017

@elissa88 Ja beriem, každé ráno 0,25 mg a brala som ho aj pred tým takto tých 6 rokov, 7 cca presne neviem ... Vysádzala som bolo mi horšie ale dalo sa to zvládnuť ako nič hrozné 🙂 No ja nevysadím a takto ako beriem teraz si to nechám už ...

simona_simi
6. aug 2017

@elissa88 A ešte k tomu spánku tiež som mala také dni "každý deň" až, kým mi nezabrali lieky ... Ešte teraz sa zobudím miestami vyplašená a bezdôvodne ... Hrozné sni ale tie začali až teraz po pol roku až ustupovať 🙂

elissa88
6. aug 2017

@simona_simi
Ja uz si nepamatam pred tým kedy mi zabrali lieky..teraz čakám každým dnom kedy konecne mi bude úplne fajn a budem sa tešiť z každého dna😍
Inak tie stavy to je strasne naozaj,kto to nezazil to nikdy nepochopí.

simona_simi
6. aug 2017

@elissa88 Neverím po tých stavoch, že je niečo horšie ... Aj, keď možno je ale toto je zatiaľ najhoršie, čo som zažila :/ 🙂 Už teraz sa nad tým pousmejem ale už som pevne rozhodnutá nikdy nevysadiť 🙂

najkusko1111
7. aug 2017

Ahojte.som tu nova v tejto diskusii.vyskusam napisat svoj pribeh.citala som sem tam par stranok diskusii a myslim ze niekedy je fajn ze niekto chape tejto hnusnej depresii pretoze si ju sam prezil.tak zacnem depresie som mala uz pred 6timi rokmi z nicoho nic.jedneho dna a bum vedela som ze je zle.nechutenstvo radost nikde a svet ostal cierny.vtedy som to.preliecila ada asi po roku bolo fajn.vysadila som a otehotnela.pani doktorka vravela ze je riziko poporodnej depresie.ale nic sa nekonalo.moj adamik bol narocne dieta tak som si.myslela ze na depresie neostal cas.po troch rokoch sa narodil druhy chlapcek.samko.no a to bolo teda.nespavost nahananie sa..domacnost a bum raz rano ked mal osem mesiacov sa zobudim a bum vedela som ze depresie.bolo.to na konci.novembra.a odvtedy sa to zas vlecie..isla som hned doktorke.nasadili sme sertralin.bolo zle.potom elicea tiez nie dobre..mesiac som skusala aj uplne bez a tiez nie dobre..teraz som.zmenila aj psychiatria..takemu ktoremu som chodila este za mladi a je to fajn clovek.nasadil.mi fevarin.a helex.beriem to desiaty den a zatial veru dost zle..ako dlho vam trvalo kym zabrali ad?inak mam aj hrozne nechutenstvo.hlavne rano.spolu som schudla 23kilov asi za 7mesiacov s dva krat som aj odpadla..ale to.bolo este predtym ako.ma chytili depresie..ale vlastne od toho kolapsu som si tak zacala uvedomovat svoju zranitelnost..dovtedy som bola dokonala a vse som zvladala..no rozpisala,som sa teda brutalne dlho..ale budem rada za nejaku podporu skusenosti a proste sem tam pokec s ludmi co to prezili

elissa88
7. aug 2017

@najkusko1111
Ahoj dalsia medzi nami 😍
Mne ani dnes nie je úplne ok,ale snazim sa to zvládať.Tiež som sa pred tým veľa naháňala aby bolo všetko tip top,nevladala som a cítila som to že by som mala ubrať.Teraz už to viem,že netreba sa rozculovat nad zbytocnostami.
Drzim palceky nech je nám všetkým čo najskôr zase krásne 🙂

ivett311
7. aug 2017

Ahojte. Ad beriem cca 10 mesiacov, ale týždeň 2 je mi horšie. Pocit na odpadnutie, neviem spať, úzkosť..je to normálne podľa vás? Menštruáciu budem mať o 10 dní takže s tou asi nesúvisí.. Ďakujem za radu

emocka
7. aug 2017

najkusko1111 Vitaj. Tie AD zaberú až po 2, alebo až 3 týždňoch. Len nebyť netrpezlivá.
Ty si teda brutálne schudla, preto tie kolapsy. Nemáš problém s príjmom potravy? /anorexia/ Ak áno, to musí psychiater vedieť, aby prispôsobil liečbu. Dá sa z toho von, len to dlho trvá. A súčasne s AD to môže byť znesiteľné. Len sa to nepokúšaj rýchlo vysadzovať. Ja som brala roky, potom bez, potom znova bolo treba a teraz veru nepremýšlam o tom, ako vysadiť. Som rada, že mi sadli. Je mi dobre a žijem. Tebe prajem trpezlivosť, detičky máš, určite sa čoskoro začneš z nich znova tešiť, aj zo života.

najkusko1111
7. aug 2017

Dakujem za privitanie..hej tie kolapsy boli este pred tymi depresiami tak to.bola vycerpanost a schudnutie.depresie su asi taky dosledok toho..ja som schudla na 65takze teraz mam vahu taku akurat..cize anorexia nie.ale priznam ze dostat do seba nieco rano je umenie..vlastne je to takto rana su upplne najhorsie..aj doobedia..rano jem jogurt aj pol hodinu..aby aspon daco..a poobede je to lepsie..aj nalada aj jedlo..no a vecer..tie su naj..furt tak snivam ze sa zobudim a bude vse o.k.e viem.ze to tak.lahko nebude..ze to potrvaaaa...dufam ze mi tieto antidepresiva uz sadnu..