Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@kamajka ludia sa vždy najviac hádajú pre deti🙂vieš ja si myslím, že tým,že nie je dlho doma deti ho až tak nerešpektujú a tobôž nie 14 ročná.Ved ja vidím ako sa za posledny rok zmenil môj syn.Ma 10 r a tiež skúša hranice prečo by som si mal robiť tašku teraz, tam sa mi nechce ísť...a on vôbec môjho muža neberie ako autoritu on je dobrák práveže ja si niekedy myslím, že by mal naňho zdvihnúť hlas.Syn drží so mnou, vo všetkom sa obracia na mňa, cez víkend ak niekam ideme zase spolu.On iba s otcom trávi minimum času úplne.Moja predstava je, že doteraz som sa mu venovala ja a teraz by mohol ho zobrať cez víkend na ľad korčuľovať, na hokej, alebo spraviť s ním úlohy, keď ja robím cez týždeň, alebo čokoľvek chlapské už niečo bez mamy.Ale to škoda reči 100x som mu to vytkla.Nezmenim ho a koľko ma to stálo výčitiek a hádok.
A potom ja sa môžem roztrhať suplujem všetkých aj starých rodičov aj muža aj súrodenca
@eliska13 toto nie je o skúšaní, ja už ju poznám a je taká odmalička. Je to jej povaha jednoducho. Proste ju treba brať takú aká je a cesta k nej sa hľadá ťažko, ale keď ju človek nájde stojí to za to. Lenže cez krik a búchanie po stole cesta nevedie a už vôbec nie fackou. Neznášam keď niekto bije deti. Áno aj ja som im capla párkrát ale tak aby som im neublížila a ešte aj dcéru som po zadku bila min.rok. a to má väčší zadok ako ja. Lenže bolo to za dôležité veci nie za to kým je.
Môj muž stále vyžaduje aby sme sa všetci správali podľa jeho predstáv a na verejnosti sa radšej ani nevyjadrujem lebo hneď gúľa očami že prečo sa tak milo rozprávam s ľuďmi že som neprirodzená. Pritom neprirodzená som keď sa hrám na takú akú ma chce mať. Niekedy je to fakt horor.
@domi1313 a pracuješ ako znasas pachy z jedla?nebýva Ti zle nie?
@kamajka áno aj ja neznášam krik a ani nepamätám kedy som mu dala jednu na zadok on je v pohode a na syna krik a nejaké capnutie neplatí on sa zduje a odíde s plačom do izby ako minule išli sme cez víkend obedovať a spýtal sa
či mu pokrájam rezeň🙂muž skrikol, že má 10 rokov a dokedy Ti budeme skákať okolo zadku.Ten sa hneď odul rozplakal.Ja by som mu povedala vieš to aj sám....ako on je rozmaznany pripúšťam dokáže sedieť na gauči
a spýtať sa či mu spravim piť. .Tiez radsej vysvetľujem práve minule bol u nás jeho spolužiak a pýtal sa ma kedy som naposledy vyfackala syna?že jeho mama ho zbije kedykoľvek a on to neznáša a potom je drzy a na ňu nahnevaný ,ale tak chlapec je hyperaktívny chodia k psychologičke na neurológiu má strašnú fantáziu každému narozpraval, že boli cez prázdniny na plavbe loďou a klamal🙂ja verím,že jeho mama ma nervy na dranc, ale mne príde fackovacieho ponižujúcemu pre dieťa.
Ako, keď počúvam ostatných ešte si môžem gratulovať, že je aký je.Len u nás je problém mobil dlho ho nemal požičiavala som mu môj na hry a teraz, keď robím nemám to pod kontrolou a hra sa, hra sa po učení, hra sa večer pri TV mne je jasné, že už si nebude stavať z Lega a kreslit, ale toto ma ubíja.ked som to hovorila psychologické povedala mi,že hrajú sa všetci to nezmením,že to patri k veku, že o pár rokov bude na Facebooku, na zoznamke a tak....
On rád hrá karty nejaké spol hry, ale akonáhle sa neučí už berie do ruky mobil.A to min.2x do týždňa sem prídu spolužiaci a hrajú Xbox, tým, že je jedináčik a väčšinou sme samy doma všetci sa tlačia k nám🙂)
Minule krásne slnko hovorím choďte von na kolobezke hrať futbal nieee my sa chceme hrať.Vrchol bol, keď mal jeho spolužiak narodeniny a, keď sa spýtam čo robili hrali sa na mobile.No asi som divna mne to vadí.Takze ja som doma ako hlupák stále len umy si ruky po škole, najedz sa, úlohy, nehraj sa...samé príkazy a zákazy akonáhle polavím ruky si neumyje a povie mi veď som to jedlo nechytal.
Muž nerieši nič povie mi to je tvoja výchova ty si ho obskakovala a večer po ňom on zdvihne tričko asi tak🙂a to s varenim poznám ja točím x jedál dokolecka a ja pomaly už ani nejem mne už vlastne jedlo ani nechuti to, čo zjem ja nezjedia oni to si neviem predstaviť variť pre veľkú rodinu
@eliska13 aj moji sú rozmaznaní 🙂. Ale obslúžia sa sami stredný čo má 11 a pol roka si uvarí parky, vajíčka, natrie a obloží si chlieb/rožok, uvaria si čaj či keď poprosim tak mne kávu, dcéra robí najlepšiu kávu ani ja si takú neurobím🙂, vedia krájať a pod.( aj keď keď je možnosť tak syn je zásadne len vidličkou nožík má len ako modny doplnok) 🙂 áno beriem že mohli by aj viac no schopní sú pozametať, dcéra umyje dlážku, vynesú smeti, či umyjú kúpeľňu. Naposledy stredný syn umýval🙂. Pravda je že ich do toho nejak moc nenútim keď zvládam spravím sama, nie je u nás žiadny režim že napr.v sobotu riadime a tak...alebo že by mali služby s umývaním riadu... veď sa ešte nadrú dosť keď budú mať svoje domácnosti. Ja napr.som nevedela variť vôbec a naučila som sa. Naučia sa aj oni. A je to aj vecou povahy, niekto je poriadkumilovný, niekto viac bordelár.
S tými mobilmi je to aj u nás tak, ale máme od prázdnin zavedené že 2 dni v týždni sú bez elektroniky, streda a nedeľa. Spočiatku to brali dosť tragicky ale už celkom pohoda, aj keď stredný syn to skúša na mňa pravidelne :D
@eliska13 dost zle to znasamveru.uz som sa vyhla obedovym menu a chodim do roboty poobede,plat mensi ale bolo to nezvladnutelne a aj je tazke.tie nevolnosti su naozaj o hubu dnes som vracala vonku aby som tam na wc nevracala a nepiculi ma vsetci tak som aj prechladla.no zoadna slava😫
@domi1313 juuj tak máš nevoľnosti?tak to nezávidím aj si zabudla na úzkosti že?🙂)snáď Ti to rýchlo prejde držím palce
@kamajka on, keď chce, tak vie.Osupe mi zeleninu na polievku, zemiaky už supe ako profík a ešte obcas vyberie umývačku a utrie prach a umyje stôl skleneny,ale to nie sú denne úlohy vlastne ako rozmýšľam, tak len cez víkend🙂)a svoju izbu povysava
Varím doobeda, umývačku nakladam večer a ráno, keď odíde do školy zase vyberám ja.Do obchodu ho nedostanem ani za uplatu, že si môže niečo kúpiť.
On skôr vie vymenovať z čoho sa varí guláš, palacinky, zem.placky...
Tak mení sa už to nie je ten malý chlapček pri mame čo všetko robí s nou ešte sa dá obalamutiť a namotivovať, ale je to iné:(
@eliska13 ale aj tak je šikovný. A to že vie vynenovať čo je potrebné na určité jedlá to je len plus. Paráda. Môžeš byť spokojná podľa mňa.
@femme1308 ahoj kde si stratená? Myslela som na Teba večer, ideš teda do tej práce?
Ja mám dnes kontrolu, tak odnesiem malého do školy a trielim na autobus. Muž je síce doma, odviezol by ma, ale chcem sa ísť previezť sama. Výlet si spravím. 🙂
Dnes bude zas perný deň až do večera, malý ide spať do školy, majú adventnú noc v družine. Takže vysedím u doktora potom bus naspäť letieť pre syna pripraviť mu karimatku, spacák a neviem čo všetko, ešte som ani nepozerala ten papier, kde je napísané čo si potrebuje priniesť. Pekne som si to nechala na poslednú chvíľu.
@domi1313 jedno 10 ročne druhým som sa trápila v mysli:(vedela som, že už mám kvôli veku málo času a dostala som z toho úzkosti či zvládnem v mojom stave,.. a tak motanica v hlave.Vsetci okolo mna otehotneli a vycitala som si, ze som nemozna to tazko pochopi niekto, kto nemal nikdy depresiu a tieto stavy.Tebe sa narodí bábo do najkrajšieho ročného obdobia bude to super🙂
@domi1313 mala, lebo som rok predtým začala brať AD a, keď som otehotnela vysadila som.Do 3 mesiacov úzkosti plač...tak znova som brala AD aj som s nimi rodila kojila všetko ok
Neboj sa dopredu iste únava ponocovanie po pôrode spravia svoje, ale mňa dieťa "posilnilo".Ak budeš potrebovať budeš brať lieky vždy je možnosť.Kazda sme iná nestresuj🙂
Čaute kočky.
Ako sa máte? Máme vikend tak čo máte na pláne? Vonku je riadna kosa.
Ja som včera bola na kontrole. Dr povedal, že vyzerám lepšie než pred tromi týždňami keď som tam bola prvýkrát. No...asi som sa pekne namaľovala... Frontin mi zrušil a predpísal mi Oxazepam, vraj je šetrnejší. Večer som si ho už dala ale nič moc. Tak rozmýšľam že to ani nebudem užívať. Na čo, keď to nepomáha a vzniká na tom závislosť.
My dnes navaríme (teda muž) a poobede pôjdeme kusok na nákupy.
Strašne ma boloa kríže, včera sme maleho boli zaviezť do školy na to spanie a nemáme vyhrievané sedadlá, úlne mi zmrzol zadok z tej hnusnej koženej sedačky.
No tak Vám želám pekný dník určite nakuknem sem, napíšte čo nové a ako sa máte. 🙂
@kamajka my sme dlho pospali, tak len teraz raňajkujeme na obed chcem robit pečené mäso,kapusta knedľa
Krásne je všetko vonku zamrznuté asi pôjdeme sa posankovať, ak sa bude dať.Syn zase začal kašľať:(a to ho pred 2 t bolelo hrdlo a bol týždeň doma.
dokedy ju muž doma?Tak super, že Ta lekár povzbudil a cítiš sa už lepšie psychicky?nemáš nejaké blbé myšlienky únavu?či u teba sa to ináč prejavovalo?
Začínam byť nesvoja nemám ani jeden darcek, ani žiadny dobrý nápad.Syn bude nosiť okuliare zistili mu to na preventívke skoro som odpadla u očného nič nevidel:(a to sa nikdy nesťažoval.namerali mu 1,75 dosť, tak bol smutný, ale na šťastie aj očný mal bryle a tak som ho spracovala, že ako mu pasujú, že sme hneď boli pozerať rámiky a vychvalili ho do nebies, že to dobre prijal.Tak ďalšie výdavky, boty do snehu som mu kupila...mal len také na suchú zimu
@eliska13 ahoj, fíha tak ste dlho pospali. Aj moja dcera má -1,75. Nosí okuliare už tretí rok. Berie ich všade, bo nevidí bez nich nič. Ako mohol vidieť aj na tabuľu? Moju to veľmi obmedzuje a to najprv mala len -0,5 a sťažovala sa že zle vidí na tabuľu.
No ja ani neviem či ma povzbudil, veď to iste hovorí každému :D.
Ja som celkom v pohode, len ten spánok je hrozný a ráno keď kuknem na hodiny a vidím že 3:58 a už sa mi nedá spať tak mám depku.
Muž zajtra do prace poobede..hura .. :D
Ahojte. Ad beriem 3,5 mes.a týždeň mám zase tlak na hrudi, občas búšenie srdca. Je to normálne? Ináč sa cítim dobre, len toto neviem z čoho je.
Ahojte dievčatá,
tie co mate uzkosti ako aj ja, mozno budete vediet poradit...
Ja sa v poslednom case citim o dost lepsie vdaka tomu, ze uvazujem pozitivne. Ale, co s tym nazbieranym strachom z minulosti? Volá sa to anticipacna uzkost, alebo strach zo strachu... aj ked mi mysel nieco hovori pozitivne, moje srdce uz davno búši od uzkosti, pretoze tu istu situaciu uz zazilo ... co teda robit, ako odtsranit strach zo strachu? Vie niekto poradiť?
Dakujem.
@ivett311 Ahoj, ja beriem ad už veľmi dlho a tiež mi už bolo dobre a tiež ako tebe je už týždeň blbo. Aj na jeseň som si zvykala asi mesiac 😰, potom super a teraz zase, takže netuším, či zmena počasia, ale dúfam, že to rýchlo prejde
A kde ste všetky?🙂)
@eliska13 ahoj, ja tu, čo máš nové? Už sa nejak zvianočnieva, tak asi majú viaceré fofry. 🙂
Ozaj, Ty máš len AD či niečo aj benzodiazepínové? Ja mám teraz Oxazepam, ale už ho tri dni neberiem, zdalo sa mi že to nepomáha. Nespím aj tak, je mi z toho už všelijako. Neviem či to mám brať či nie. Zas keď to nepomáha a vzniká na tom závislosť tak načo sa mám tým napchávať.

@eliska13 no to aj mna vedia také poznámky riadne vytočiť. A hlavne mudrovanie typu: "mala si, mohla si urobiť to/ povedať hento/"... napr.poviem deti nejedli, co som navarila. Tak hned mam "mala si tomu uvarit rezen, tomu si mala spravit sulance, dalsiemu pirohy s bryndzou" ...no vrcholne to neznasam....
Tentokrat sme sa ale pohadali kvoli dcere, on strasne riesi jej spravanie no ona je ako ja, ma svoj prejav aky ma, ja ju beriem aka je. Nie je vulgarna len proste je prchka a jemu vsetko co povie vadi ze akym stylom to hovori. Chvilu som aj ja z toho bola trocha vyvedena z miery no ona je proste taka a ina uz nebude, ja s nou viem pracovat perfektne a vzdy ked aj zakricim tak mam pre nu rozumne argumenty preco to a preco hento a vzdy sa nejako dohodneme. Ma 14, to uz nie je male dieta ktoremu tresnem po zadku, viac uspejem s uprimnou debatou. A ani nic hrozne neurobila len proste sa nasral za jednu vetu ze akym tonom sa s nim rozprava (mimochodom normalnym, takym aka je jej osobnost). Tak tu zacal strasne na nu kricat ja som sa roztriasla a vybuchla som. Este aj tresol pastou po linke tak to ma už úplne rozhodilo. Ta som mu vykričala že je nenormálny...