Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@patricia_b ahoj Zuzana..neboj sa,čím skôr s tým začneš bojovať ,tým lepšie,.. skús najprv psychológa,a keď tak on ti povie či máš ísť k psychiatrovi..skús ,neboj sa ..je to choroba ako každá iná ..
Ako zvládate prácu? Robíte niekto s ľudmi?
@patricia_b väčšina máme problém to priznať, často aj pred sebou, nieto pred ľuďmi! táto téma je veľké tabu v spoločnosti. A to nezaťažovanie...presne rozumiem.
@pajinka91 No veď keď to aj povieš tak Ti nikto neverí. Zľahčujú to. A veď sa máš dobre, máš muža, deti, to máš len zlé obdobie.
Dievčatá,je to normálne že sa mi chce strašne spať???od rána a to som spala v noci ..máte také dni tiež???
@slavkasobanska ˇano skoro furt. Potom v noci nespím, niekedy aj cez deň spím aj v noci.
@patricia_b ahoj..vyrozpravaj sa jej ako k tvojej naj kamoske. Nic tazke. Ked som to dala ja tak ty urcite...mozbo je to aj tym ze mam dobru lekarku. Ako odisla som od nej ako uplne uplne iny clovek. Tolko odvahy co mi dala jej slovami. Das to 😚
@slavkasobanska volám sa patricia, ta Zuzana bol príklad, že asi ako si to predstavujem
@pajinka91 @saslavka73 no od kedy sa mi narodil syn je to zlé (syn je super, tabuľkový, ukážkové poslušne, bezproblémové dieťa) asi mesiac a pol po pôrode som chlapovi povedala, že mám asi popôrodnú depresiu, tak mi vysvetlil, že to mám z toho, že nič nerobím ... aktuálne nechodím nikde, len keď musím ... tento rok som dostala permanentku do posilky, lebo pred pár rokmi som strašne rada cvičila a cítila som sa lepšie, teda satale taká o ničom, ale bolo aspoň niečo na čo som sa tešila, bola som tam až dva krát a už sa neviem dokopať k tomu, mám aj dobre dni, ale je ich veľmi malo, neviem relaxovať a potom sú zle dni, kedy vstanem “hore zadkom” a mám strach byt s malým, aby neprišla zase ta zlá nálada a náhodou mu niečo neurobila, lebo mám niekedy skratové správanie, ale nie som to ja (synovi sa plne venujem po každej stránke, je chcený a vytúžený)... len ja mám veľký strach sa priznať ku všetkým mojim pocitom, lebo by ma rovno zavreli, ale zase nechcem nikoho obťažovať mojimi problémami ... mám veľkú dilemu, lebo som čítala, že je to dedične a zrejme som to dostala do vienka od mojej matky a je to celé zlé ... stále ale víťazi rozum nad citmi, ale bojím sa tých chvilkovych skratov
@mimiqa ďakujem za podporu
ma niekto skusenost s liekom Coaxil?
@patricia_b Ahoj. Uplne to poznam mam 4 mesacneho drobca.. som velmi blazinvej povahy a velmi energicka. No daco sa stalo. Neviem co. Maly ako aj tvoj drobec je uzastny. To ze nieco mu urobis je len strach ci to zvladnes.. co zvladnes.. si sikovna a skvela matka. Tiez mi len raz povedal moj chlap si doma okamzite som mu povedala pod si to vymenit. Chodis do prace s tykas sa s ludmi chodis na futbal si medzi kamaratmi. Ja som ta co je doma a 24 hodin denne na nohach..som raz matka a vychovavatelka tak sklapni a bolo vybavene. 😂. No ja zas mam problem ze stale placem. Preto som sla a nakopla sa. Skus sa s tymi myslienkami rozpravat. A ano potrebujes vybehnut medzi ludmi. Ja chdom kazdy piatok k mame co pokecame.. chodim behavat..citam knihy. A vikendy na prechadzky s polovickou. A ver mi nie si sama.. dakedy by som ho uskrtila 😂😙. Chod vyrozpravas sa jej
@patricia_b No to je super Ti to pomôže keď Ti povie, že to preto, lebo nikam nechodíš. Rieš to.
@patricia_b a pomaha ti s malym ??? Chodite aspon spolu dakam???
Ahojte asi sa k vám musím pridať. Myslím ze psychicky som na tom veľmi zle. Nedarí sa mi otehotnieť dva roky.. Som akurát vo veku kedy všetky moje kamarátky aj známe aj susedky aj každý rodí o 106.. Za čas co sa my snažíme stihli niektoré dievčatá porodiť dve deti a tretíkrát otehotnieť. Cítim sa ako najneschopnejsi človek na planéte, ako úplne zbytočny jedinec, ktory si nevie splniť tu najzákladnejšiu úlohu. Nikto ma nechápe. Mam úžasné kamarátky, ktoré sa má snažia vypočuť a poradiť mi ale keďže si tým nikdy neprešli nikdy nepochopia aké to naozaj je. Môj stav veľmi zlahcuju. Ved babo príde keď bude na to vhodný čas, ved sa dockas, chod na dovolenku a nemysli na to.. Stále dookola tieto iste slová. Ale ja na to neviem nemyslieť. Kurna ja som bola na dovolenke aj v centre aj všade kde sa dalo ale moje vaječníky proste spia a moja psychika ma za to ničí.. Každým dňom sa cítim horšie. Každý mesiac príde väčšie a väčšie sklamanie. Ja už nevládzem. Už neviem čo mám ďalej robiť. Nemám chuť v ničom pokračovať :(
@mimiqa budeš sa mi smiať, ale študujem dennou formou, je to moja psychohygiena, chodím doučovať, v sobotu mám rande s naj kamosom, akože pozeráme America talent, ale tak skôr sa rozrevem ako uvoľním, nechápem ako niekto môže byt šťastný ... s malým pomáha a von nechodíme, ja sa nedokážem mnoho krát donútiť, proste najmä víkendy sú pre mňa tie take kritické
@patricia_b ono daco ta blokuje...chod k tej psychiatricke....a viac sa usmievaj na maleho 😘
@arthemiis rozumiem ti ..som po ivf..mam za sebou niekolko potratov odobratie vajecnikov operacie...dole vodou to slo so mnou..plakala som ze som padala na kolena....to doslova....moja mysel sa sla zblaznit.....no nevzdala som sa....sla som za snom mat dieta...bud silna...posielam vela energie 😙...skus zacat robit co mas rada.....postupila si ofuky vajecnikov???
@patricia_b tvoje hobby?
@mimiqa štúdium ... milujem tvoriť zadania z geometrie, také aké ešte veľmi nie sú, s prácami chodím na súťaže, ale už ani to nie je ono, kreslila som, hackovala, čítala odbornú literatúru, tvorila náramky a zrazu amen tma, všetko rozrobené a nič nedokončené, kaligrafia ma nadchla, na dva týždne .... so synom aktivity vyrábam, aby mal niečo z lásky od Maminy .... fakt som hodná na psychiatra, často myslím na smrť niekedy až veľmi, ale to nie som ja, cez deň nie som schopná ničoho, ale dala som si veci, že teraz musíš ísť von medzi ľudí a pôjdeš tam každý týždeň, ale .... stále je tam ale
@patricia_b zabojuj nad tym co milujes...ja som nebola schopna nic..no nemozem takto zit..zacala som si uzivat tu matersku...viac sa usmievat...medzi ludi musis...a lekara vyhliadni..urobis dobre💖
Zienky ako dlho ste na PN alebo ako dlho ste boli na PNke??
Ahojte babule. Mam par otazok. Brala som citalec 10mg. Dnes lekarka povedala ze mam brat 20mg. Mozem ocakavat zase zhorsenie stavy?
Pomahal vam citalec 20mg na hnacky z nervov?
Dnes ma raz prehnalo ale neviem ci to je z toho ze berem penicilin alebo stres z lekara. Neviem ci nie som tehotna - cakam na kontrolu, lekar ma dovolenku.
Viete mi prosim poradit? Hlavne ako bojovat s tymi hnackami zo stresu a uzkosti. Trpim syndromom drazdiveho creva..
@kajkag ja rok a potom na ID
@mimiqa no stále fungujem rozum pret citmi, ale je to už take, že ani jesť nepotrebujem, ale snažím sa bojovať
@patricia_b to prejde uvidis 😍...ja tiez take hlupe dni myslienky ...no hned ich odozeniem prec...
@saslavka73 ahoj ja robim personalistku a niekedy je to narocne, ale snazim sa nepodlahnut
Baby naozaj mi ziadna neviete poradit?
Brala som citalec 10mg. Dnes lekarka povedala ze mam brat 20mg. Mozem ocakavat zase zhorsenie stavy?
Pomahal vam citalec 20mg na hnacky z nervov?
Dnes ma raz prehnalo ale neviem ci to je z toho ze berem penicilin alebo stres z lekara. Neviem ci nie som tehotna - cakam na kontrolu, lekar ma dovolenku.
Viete mi prosim poradit? Hlavne ako bojovat s tymi hnackami zo stresu a uzkosti. Trpim syndromom drazdiveho creva...
@slavkasobanska Ja by som spala stale, hrozne. Vstat z postele je nad moje sily. By som si lahla spat a pokracovala v spani.
@karolinabese ahoj, mne na začiatku liečby zvýšila po prvom týždni citalec z 10 mg na 20 mg. Mne sa stav zhoršil, ale po týždni sa to začalo zlepšovať. Vieš, každej sa tu depresia a úzkosť prejavuje inak. Ja napr. nespím, iná by spala stále, niekto má bolesti celého tela. Ty hnackujes. Ja som si uvedomila, že čím viac sa budem na nespanie sústrediť, tým to bude horšie. Je to strašne ťažké a väčšinou sa mi nedarí sa na to nesustredit, ale pokúšam sa. Čo sa týka tvojho problému dráždivého čreva, mám kolegyňu z iného oddelenia, ktorá sa mi prišla vyrozprávať, že má problémy z tejto našej úžasnej práce, nezvláda to psychicky, schudla 15 kg, bola na všetkých možných vyšetreniach a nakoniec to uzavreli ako syndróm dráždivého čreva. Vyšetrenie u psychiatra odmietla, berie len xanax.

@slavkasobanska ale ja neužívam antidepresíva ... ešte som sa neodhodlala dr. povedať, že možno mám depresiu alebo inú psychickú chorobu ... teda nie som na to ešte liečená ... skôr by ma zaujimalo, aký je postup, teda už pri psychiatrovi/psychológovi, ja mám strach, že sa nezvládnem priznať, resp. to uhrám, že dobrý deň volám sa Zuzana a som dlhodobo smutná ... ja viem, že dr. mi nebude chcieť zle, ale strašne sa bojím toho prvého priznania