icon

Ako sa pripraviť na laparoskopickú operáciu žlčníka?

jaskolka
13. júl 2024

Zdravím, mám otázku na ľudí ktorí absolvovali laparoskopicke odstránenie žlčníka. Čaká ma to o pár týždňov, tak mi napadlo, je niečo špeciálne, čo by som potrebovala k hospitalizácii? Niečo, čo uľahčí hojenie po operácii, zotavovanie a podobne. Ďakujem 😊

matway
14. júl 2024

@jaskolka slepé črevo je dôležité pre imunitný aj lymfatický systém, ale to isto viete.

taktotedanie
14. júl 2024

@matway poprosim posli mi nech sa teda povzdelavam aj ja
Ale posli len ak to su relevantne studie v akreditovanych zahranicnych lekarskych casopisoch ale aj slovenskych, s celymi menami a titulmi jednotlivych lekarov, studie s realnymi pacientmi a vysledkami, kde su randomizovane studie dvojito zaslepene alebo zverejni tu ked si taky vzdelany

taktotedanie
14. júl 2024

@jaskolka
Autorka , absolutne by som necitala tuto tieto bludy pana co neviem odkial priletel
Jeho nazory ohrozuju zdravie cloveka

matway
14. júl 2024

@jaskolka keď už musím písať, že žlčník je súčasťou tráviacej sústavy...no načo by nám asi bol, však? A nebolo by vhodnejšie riešiť príčinu, napr. pankreatitídi, ako už jej dôsledok?

taktotedanie
14. júl 2024

@jaskolka kebyze len pankreatitidu ale kamene su prekanceroza a rakovina zlcnika a zlcnikobych ciest maju zlu prognozu
Ja som uz takych pacientov videla…
Kazdy organ je dolezity ale su organy ktore su zivotne dolezite a ktore nie
Nepotrebujes k operacii nic podstatne, len po operacii zacat cim skor mobilizovat, chodit

taktotedanie
14. júl 2024

@matway ty nemas ani potuchy co je pankreatititda ako citam tvoje bludne komentare
Ty si okolo mediciny asi ani necuchol
Precitas si 3 clanky ma zdravie.sk a uz si tu za odbornika
Bud si velmi frustrovany clovek alebo rodicia niekde urobili chybu

matway
14. júl 2024

@taktotedanie písal som tu niekde, že som odborník? Na rozdiel od teba, odborníčka? Písal som, že som tým sám prešiel a žlčník mi ostal, nemám ani raka, pankreatitídu, jem čo chcem. No ale navážaj sa do mňa a osočuj ak to toľko potrebuješ. Štúdie si vyhľadaj sama, predsa by si nechcela od niekoho, kto priletel ani nevie odkiaľ, ktorému rodičia niekde urobili chybu, aby ťa tú, ako fundovanu lekárku poučoval.

taktotedanie
14. júl 2024

@matway a este ma aj poruchu pamate kedze si sa tu ohanal/ohanala studiami tak reku ved sa podel s informaciami- lebo neexistuju ☺️☺️☺️☺️

Sice uz ta nikto vazne brat nebude po tomto tvojom komentari 🙂 chvalabohu..maj krasny vikend

snowflakenel
14. júl 2024

@taktotedanie mne upchal piesok zlcovody. Bolesti som nemala,len cudny tlak pod rebrom. Potom som ozltla, to uz,zacali bolesti. Takze viem, co to obnasa. Vraj ten pesok je hprsi alo kamene.
Nasledovalo ercp a potom vybratie zlcnika.

matway
14. júl 2024

@taktotedanie si si taká istá?

taktotedanie
14. júl 2024

@snowflakenel aj piesok aj kamene su patologia
Ja som videla zltych ludi ako kanarikov na jiskach pre upchate zlcovody a bol to otrasny pohlad a bie vsetci to zvladli
Lebo ved naco to riesit kym sa da… alebo pocuvat tychto sarlatanov co nemaju potuchy o medicine

snowflakenel
14. júl 2024

@taktotedanie nokdy wom nemala problem so zlcnik. Teda, nevedela.som o tom. Bolest som mala od hrujmej kosti popod rebro a dozadu do chrbta. Priposovala.som to chrbtici. Bola som u lekara , predposal injekcie Almiral na uvolnenie zaseknuteho nervu v chrbtici. . Jedneho dna, som ozltla, myslela.som, se.z.liekov na chrbticu. Ledva som chodila. Tak,som sla k lekarovi a ten ked ma.videl aka.som zlta a znova vysetril, tak ze zlcnik . Des..

taktotedanie
14. júl 2024

@snowflakenel tak zase v ramci preventivok je aj usg brucha tam by sa na to prislo

zuz0110
14. júl 2024

Nie, nic extra netreba. Ziadne vychytavky ako po sekcii 😂. Ja som napr netusila, ze mam kamene. Az kym som nedostala akutnu pankreatitidu.

luliu
14. júl 2024

@taktotedanie v rámci preventivky nie je usg brucha

jaskolka
autor
14. júl 2024

@matway vieš, z čoho môže byť pankreatitída? Tak aj z toho, keď sa uvoľní zlcnikovy kameň, ktorý sa dostane do pankreasu, kde upcha spoločný vývod pankreatickych štiav a žlče. To už je skutočná "chuťovka". To mal otec, ktorý tiež nie a nie ísť na operáciu,veď načo a potom ledva prežil. Žltý ako citrón prelezal pekný čas na chirurgii, kým mu ten zápal nepreliecili a aj tak sa nevyhol operácii.
Jedna vec je súčasť tela a druha vec, keď ta súčasť tela už robí problémy. Aj mandle sú súčasťou tela, ale keď sú zahnisane, tak už robia len problémy a nemajú nijaký prospech, preto je lepšie ich vybrať. A to iste sa deje aj s apendixom, žlčníkom a podobne. Žlčník je rezervoár žlče, nevytvára ju.

taktotedanie
14. júl 2024

@luliu ale je, u gynekologa taktiez

snowflakenel
14. júl 2024

@taktotedanie to mi nikdy nerobili...☹

luliu
14. júl 2024

@taktotedanie nie, nie je, nikdy v živote mi nerobili v rámci preventivky usg brucha. Gynekológ robí usg zospodu a teda určite nekontroluje ine organy

luliu
14. júl 2024

@taktotedanie zo stránky ministerstva zdravotníctva
Preventívna starostlivosť o dospelých:

vykonáva všeobecný lekár pre dospelých

- 1 preventívna prehliadka raz za 2 roky
- darcovia krvi raz za rok
- prehľad o zdravotnom stave a možných rizikách
- komplexné vyšetrenie, kontrola stavu očkovania, vyšetrenie pulzu a tlaku krvi, kontrola hmotnosti
- laboratórne vyšetrenia moču a krvi (sedimentácia krvi, krvný obraz, cukor, vyšetrenie funkcie obličiek a pečeňový test)
- dôraz na odhalenie rizík civilizačných chorôb
- poistenci nad 40 rokov vyšetrenie cholesterolu a triacylglycerolov a EKG záznam činnosti srdca
- poistenci nad 50 rokov a poistenci s pozitívnou rodinnou anamnézou karcinómu hrubého čreva a konečníka raz za 2 roky - test na okultné krvácanie (pri pozitívnom výsledku - vyšetrenie kolonoskopia)

raffaella
14. júl 2024

@jaskolka laparoskopicke odstránenie žlčníka som absolvovala pred 7 rokmi u Milosrdnych, operovala ma mladá chirurgička. Žiadne špeciálne opatrenia pred op asi nie sú, po operácii bolesti ako by som mala svalovicu z cvičenia, inak nič. Jedine že ja veľmi zle znášam narkózu, vracala som takmer 2 dni napriek Deganu do žily, preto som aj 2 dni bola na infúziách. Po operácii som mala nariadenú diétu bez tukov(ževraj v západnej Európe toto neexistuje, keďže žlčník sa odstráni a niet čo ďalej teda chrániť pred tukom), po asi 2 týždňoch diéty som začala zaraďovať normálnu stravu. Inak len ľahký fyzický režim, vyhýbanie sa námahe odporúčali tuším 4-6 týždňov kým sa všetko vnútri zahojí.
Ja som mala občasné pichanie pod rebrami, prišli na to úplnou náhodou pri inom vyšetrení (sono dutiny brušnej po pôrode, nie gyn.sono ale internista mi ho robil).
Po operácii som mala pod vankúšom skúmavku s kamienkami, tuším 9ks som napočítala. To na pamiatku mi dali 😊

taktotedanie
14. júl 2024

@luliu gynekolog odosiela na usg brucha tiez - mal by
Mna nepoucuj vdaka pekny den

luliu
14. júl 2024

@taktotedanie a ty nemusíš byť arogantná, to, že si dr, ak si správne pamätám tak očná dr, neznamená, že vieš všetko a v usg brucha pri preventívke si sa sekla, nič viac, nič menej

matway
14. júl 2024

@luliu a sakra, ona je očná lekárka? Tak to má podrž! A očný lekár to tu garantuje koľko žlčníkov ona videla? Pane bože, žlčník vyoperovať preferuje očný lekár 😂😂🤣🤣😂😂😂.ja nemám slov! Ty si obyčajný očný a montuješ sa aj do vzniku rakoviny? Si se mě delaš prdel???😅😅😅 odborníčka?

taktotedanie
14. júl 2024

@matway vseobecne lekarstvo mimochodom
Takze viem o com hovorim, neviem ako ty ale ja mam statnici z chirurgie a dlhe hodiny odrobene na chirurgickom oddeleni , na operacnych salach a predstav si ze takych zlcnikov som uz videla velmi na rozdiel od teba

matway
14. júl 2024

@taktotedanie si sa teraz odpalkovala sama...teraz sa cítim na koni, a ty sa dostavaš do smutného exilu lekarnictva...peknú nedeľu, ty odborníčka 😅

taktotedanie
14. júl 2024

@matway neviem na com ficis ale bud si si dal toho vela alebo malo
A pleties si pojmy este k tomu takze dostuduj zakladne veci 🙂 ze lekarnictvo… fakt mimo 😂😂🤦🏻‍♀️

matway
14. júl 2024

@taktotedanie ale si sa odpalkovala, a za tú tvoju aroganciu , má teraz ti ďakujem.

taktotedanie
14. júl 2024

@matway niet zaco aj nabuduce ;)

dankuk
14. júl 2024

@luliu mne v ramci preventivky robia sono brucha.