Ako sa rýchlo vyliečiť z choroby celej rodiny?
Už to trvá týždeň čo to začalo.Najprv hrdlo,nemala som hlas,nevedela som jesť,cítila sa slabá, horúčky, triaška od zimy.Po pár dňoch bolo lepšie.A teraz ráno kašlem neviem sa vykašľať,stále ma trasie od zimy.Krk ma bolí celá pravá strana,kŕče mám v bruchu.Ja už neviem čo toto môže byť,čo ešte mám si kúpiť aby som sa z tohto dostala.Aj muž začalo ho hrdlo bolieť ledva má hlas.Nemozme si ani ľahnúť.Mame 3 ročné dieťa.
Ako to zvládate keď ste obaja naraz chorý s mužom?Ako sa dostať čo najskôr z choroby?Dieťa nemá nám kto postrážiť.
To je ale ozaj nezodpovedné. Mňa maximálne vytáčajú takíto sebeckí ľudia. Keď si chorá, ostaň doma a nešír to ďalej...
Ked si taka chora, ze musis pisat na MK, ze sa nevies ani o jedno dieta postarat, tak naco sa trepes do roboty? Alebo to az take strasne asi nie je?
radšej vylež, môj muž bol tiež za mlada frajer čo nemal čas byť chorý a teraz na staré kolená sa mu bumerang vrátil...
Snažím sa to vylezat keď som doma aspoň cez víkend,a v práci dám si Paralen a nejak prežijem 8 hodín.Doma večer ak sa dá zase si ľahnem.Len teraz to vyšlo zle že sme obaja s mužom chorý.
Nepomáha nič len vydržať a utešovať sa že raz to prejde...akurát si prechádzame chrípkou, začala mala už je aj mne zle...muž zatiaľ je ok bol na nákup a zábava malú, tej je už lepsie lebo prešli horúčky tak ožila 🤣. Mužovi dávam deň dva a klakne on dúfam že.mne už bude lepšie...keď bolo najhoršie ležala som pri malej v obývačke na gauči a celý deň pozerala rozprávky a ja som si driemkala...čo už musíme to nejako prezit
Prvá odpoveď od @janinah mi prišla dosť drsná a aj som ťa ľutovala ale ten dodatok, že chodíš do práce, ma dorazil..existuje aj možnosť dovolenky ak si nechceš pokaziť vyplatu. Ja keď som strašne chorá tak ledva dôjdem na wc a nie ešte do roboty. Ak je dieťa zdravé a je v škôlke, môžeš kľudne celý deň ležať a liečiť sa. Nie je na škodu poradiť sa s lekárom, hoci aj telefonicky o priebehu choroby
Z tvojho pôvodného príspevku som mala pocit, že ste obaja s mužom PN a dieťa vám skáče po posteli a nemôžete si ani chvíľu poležať - tak nejak sme to mali my s manželom pri prvom kovide v r.2020, len syn mal 2 a ako jediný z rodiny bol zdravý a plný sily. Striedali sme sa ako sa dalo ako pri ňom, tak aj pri chorej dcére..
Keď si napísala, že dr. nedvíha, chcela som byť uštipačná, že je sobota. No zároveň som ti chcela poradiť - keďže som si aktuálne aj so synom prešla chrípkou a obaja sme bojovali naozaj statočne - on 4 dni s horúčkou 39,7° a ja s bolesťou cestujúcou po celom tele - že to zvládneš, veď je už týždeň za vami. Chcela som ti poradiť, že sme brali klasicky paralen, nurofen, vitC, pre drobca mi dr. odporúčala Imunoglukán a Stoptussin alebo Solmucol podľa toho, ako sa bude kašel vyvíjať.
No keď si to zaklincovala výhovorkou, že nie každý si môže dovoliť PN a ty si vlastne celý týždeň taká chorá v práci, tak mi padla sánka. Aktuálne sa zatvárajú školy, škôlky pre obrovský výskyt chorých a ty bezohľadne šíriš nákazu ďalej a ešte tu nariekaš, že si nemáš kedy ľahnúť, lebo dieťa! pôvodne som ťa chcela poľutovať a povzbudiť, ale tvojimi ďalšími príspevkami si ma tak akurát nahnevala. Nepochopím tú sebeckosť. Sorry. Keby som nebola so synom na OČR, bola by som PN. Či som mala chodiť do práce (do škôlky)? veď by som si dala rúško.. hm?
Inak naša dr. ma upozornila, aby sme sa pri neprestávajúcom kašli ohlásili, pretože táto chrípka prechádza do zápalu pľúc. Tak porozmýšľaj, či si naozaj taká nenahraditeľná, že musíš ísť s chrípkou do práce....
@merrysa Ja viem že existuje aj dovolenka len nemôžem minúť barskedy,keď budem potrebovať cez leto aj cez jarné prázdniny lebo deti v škôlke majú stále nejaké prázdniny.Clovek ani nemá toľko dovolenky aby všetko pokryl.
@nikaeli Nie nie sme na PN a doktor nezdvíhal cez týždeň.Aj to nemôžem od rána do večera sedieť pri mobile a vyvolávať keď som v práci.Neviem kde ty žiješ ale ja v okolí mám veľa kamarátov a známych čo rozmýšľajú podobne a chorý chodia do práce.Nevidim na tom nič zlé.Len niekedy už choroba prerastá cez hlavu.
Takisto sú ženy čo za jeden soplik nechajú doma dieťa na tri týždne a potom sa sťažujú že deti sú choré.Ani sa nečudujem keď nemajú ako získať si imunitu.
Na záver kto chce nech ostane doma aj mesiace keď si to môže dovoliť.Ja si to nemôžem.
Nemusíš vedieť, kde žijem 😉 drvivá väčšina z nás tu má podobný názor ako ja a nie sme susedia. Neviem akú radu si čakala. Kúzelný lektvar na vyliečenie za dva dni jednoducho neexistuje a pri chrípke je najdôležitejší oddych, spánok a tekutiny. Týždeň doma by ťa isto nezruinoval. Tvoja telo, tvoje zdravie, tvoja voľba.
"Neviem kde ty žiješ ale ja v okolí mám veľa kamarátov a známych čo rozmýšľajú podobne a chorý chodia do práce.Nevidim na tom nič zlé."
Vyzerá to,že si užívaš vlastnú medicínu 🤫 skoré uzdravenie
To nemyslíš vážne, že s chrípkou chodíš do roboty ! Jednak to všade roznašaš a jednak si extrémne škodíš na svoj organizmus, prechodíš chrípku a znova budeš chora. 5 dni doma ležať na PN ti výplatu nepokazi alebo nevyležana choroba sa ti vrati tak ze mesiac budeš na PN. Nechapem takéto rozmýšľanie, neexistuje čarovný liek ktorý si dáš a budeš zdravá obzvlášť keď máš k sebe takýto prístup a ze si pokazis výplatu. Peniaze niesu všetko, v prvom rade je zdravie.
Tak nevladzes vybehnut do obchodu po lieky, ale do roboty vladzes 😒 Ked vladzes robit, vladzes aj o dieta sa starat. Ak by si bola naozaj chora, kasles na prachy a si rada, ze si v posteli. Dieta v zariadeni a aj by si to vedela vylezat.
@bytc20 lenže takyto ľudia nezodpovední určite trepu aj dieťa choré do škôlky či školy a je to nekonecny kolotoc. Strasne sú bezohladni ľudia v tejto dobe. Sebe vyplatu pokaziť nechce ale iným to kľudne urobí. Ja som od septembra každý mesiac na očr, momentálne mám dovolenku s chrípkou keď si nechcem pokaziť výplatu. A to preto že chorí ľudia chodia hore dole a choré deti dávajú do zariadení. By som to trestala pokutami, hneď by si to rozmysleli.
A napadlo Ta uz nechat to dieta doma, lebo pravdepodobne to uz bude nakazene a infekcne sirit dalej v skolke?
V prvom rade - s chrípkou sa do práce nechodí.. nie je to len sopel, niekoho môže aj ohroziť na živote..
V druhom rade, treba ju vylezat, jednoducho na pár dní vypnúť lebo môže mať aj komplikácie..
No a ako to riešim keď sme všetci doma chorí? Dám si Paralen, fungujem ako sa mi dá a raz to skončí.. všetci čo máme deti sme to nejako dali, aj ty to dáš.. ale myslí aj na ostatných s ktorými pracuješ.. to sa jednoducho nerobí..
@januska12323 nehovorim o tom ze rodicia posielaju deti chore do skoly , kedysi davno som bola svedkom ako dali dietatu atb vyslo od dr a dieta sa pyta ci pojde do skoly a ocko povedal ze este uvidia dohodnu sa s mamickoi..wtf?????????to je tyranie dietata...ja viem situacia je neskutocne zla pre niektorych ludi ekonomicka atd...ale deti su neni na vine, my dospeli sme na vine ze si dame sr..t na hlavu v robote od vlady atd...je napr neskutocne ako ROKY nikto nezvysil PNku ani OCR-ku, treba proste na toto tlačit aby to bolo zo zakona vyssie, to ze si firmy mozu dat ano kedysi na ministerstve sme mali 100% PN cize ked si bol na pn cez vikend este si aj zarobil ale toto sa deje len na ministerestvach ostsatni vam daju podla zakona a podla zakona je to nesutocne nizke....
U nás začal starší syn. Včera bol týždeň. Teplota 3 dni, kašeľ, sople, zachrípnutý, bolesť hrdla.
Mladší od pondelka sople, od stredy zvýšená teplota.
Ja som chorá od štvrtka. Teplotu som mala 3 dni, kašlem, sople.
A ako na potvoru som s deťmi sama. Manžel je kamionista. Ani neprišiel domov na víkend (a možno aj dobre, že nie je doma lebo určite by bol aj on od nás chorý) príde až budúci týždeň najskôr vo štvrtok. Tak snáď so vtedy budeme fit. Tiež mi nemá kto pomôcť. Zoberiem lieky od teploty a makám. Poobede si pospím s mladším akurát. Ale dalo sa to čakať, že niečo bude lebo syn mal v škole chrípkové prázdniny.
Ako už písali 5 dní vyležať teploty ti PN nijako výrazne príjem neovplyvní.
Asi ešte nikto z tvojho okolia neskončil po tomto hrdinstve v nemocnici alebo na mesačnej či 2mesacnej PN.
Ci potom už výpadok z príjmov nebude problém?
Dovolím si posunúť ti odporúčanie môjho lekára.
Síce dlhšie, ale stojí za prečítanie a možno pomôže aj iným.
Informácie pre pacientov.
V tomto období je každoročne zvýšený výskyt najmä vírusových infekcií spojených s horúčkou, kašľom, bolesťou celého tela a celkovou únavou (chrípka, Covid, RS vírus...atď), ktoré potrápia mnohých z vás, preto si prosím prečítajte tieto základné informácie pozorne.
Najdôležitejšie sú prvé dni ochorenia, kedy treba hlavne ostať doma a nešírit infekciu ďalej.
Nepotrebujete okamžite bežať k lekárovi, pri nekomplikovanom priebehu chorobu zvládnete v domácom prostredí v kľude, so zvýšeným príjmom tekutín - aspoň 2,5-3litre denne, treba užívať lieky na zníženie horúčky v dostatočnej dávke (paracetamol a/alebo ibuprofén, možno ich striedať), prípadne pomôže vlažná sprcha, pridajte si vitamín C, D3, zinok, treba uvoľňovať nos, preplachovat nosohltan soľnym roztokom prípadne si robiť inhalácie, pri nádche okrem kvapiek do nosa môže pomôcť napr Theraflu horúci nápoj alebo Coldrex, Paralen grip .. v lekárni vám iste ochotne poradia.
Nezabudnite nosiť respirátor alebo aspoň rúško ak musíte ísť von (napr si nakúpiť). Je nezodpovedné šíriť svojim kýchaním a kašľom infekciu ďalej a ohrozovať tak ostatných ľudí!
Samozrejme platí, že lekára treba kontaktovať, ak u vás napriek horeuvedeným opatreniam a liečbe: pretrváva horúčka nad 38°C viac ako 3-4 dni a nedarí sa ju znížiť prípadne sa ešte zvyšuje, progreduje dýchavičnosť, je prítomný kašeľ s hnisavým zelenožltým hlienom alebo je prítomná
schvátenosť, silné a nezlepšujúce sa bolesti hlavy či porucha vedomia !
Odporúčame už doma si urobiť kombinovaný test na COVID-19/chripku/RS virus, tento test je dostupný v lekárňach.
Prosím, buďte hlavne trpezliví, všetko si vyžaduje svoj čas. Tieto ochorenia typu chrípky či covidu neprejdú zázračne hneď ani za dva tri dni, ale vyžadujú si najčastejšie 7-10dní, pričom kašeľ aj pocit únavy môžu pretrvávať aj 2-3 týždne.
Napriek tomu väčšinu infekcií zvládnete domácou liečbou. Verte svojmu telu a jeho samoliečiacim schopnostiam.
A do budúcna myslíte hlavne na 2 veci
- udržanie si dobrého zdravotného stavu , t.z. zdravo sa stravovať, udržovať si nízku hmotnosť, pridať otužovanie, pravidelný pohyb najmä vonku, ľahká strava, vyhýbať sa alkoholu, nefajčit
- a na prenciu čiže predchádzaniu týmto virózam, t.z. očkovanie, vyhýbajte sa davom, blízkemu kontaktu s evidentne chorými bez respirátora.
A ty si nechces pokazit vyplatu a myslis na takych ludi ako su tehotne zeny a starsi ludia ktori kvoli tvojej nezodpovednosti ani nemusia chripku prezit? Alebo presne chripka v tehotenstve. Ja som pred cca 3rokmi po velmi dlhom snazeni konecne otehotnela a kvoli takym skvelym ludom ako ty co chodia chori do prace som ochorela a o dieta prisla. A presne takyto sa zvyknu aj rozculovat, ze pocas covidu bol lockdown...no presne preto lebo ludia su sebci. Ziadna zazracna rada ako sa dostat z chripky cez vikend neexistuje
Ježiš ty si iné telivo , dramatický opises ako obaja s mužom umirtate ale do práce a do škôlky nieje problém 🤦 neporadim ti, lebo v hlave máš tak povysavane, že na to lieky nedostať. Bodaj by si bola tak dlho chorá, koľko ľudí si nakazila tvojim ,,nemôžem si dovoliť pokaziť výplatu...,, omg... Ja nemôžem veriť tomu že takéto telce majú deti. A ty nevládzes ísť do obchodu a do lekárne ...iba do práce vladzes ..keby to nebolo také nasieracie aj sa zasmejem...tak snáď to nechytí aj dieťa , lebo šak s očr si predsa nebudete kaziť výplatu🤦charakter fujky!
@kvietok1233 Vieš nie každá matka môže ostať doma s dieťaťom dva tri týždne lebo raz zakasle.U nás v škôlke tiež kašľu ráno deti na šatni a čo mám im vynadať.Dovre viem že pracujúci rodičia majú problém ostať doma.A takisto nie každá má k dispozícii babky ktoré postrážia.
@plnenapaprika Nie nenapadlo ma nechať dieťa doma keď nič mu nie je.Ak bude ozaj chorý tak ostane doma.
@angelinja Moje dieťa ešte v živote nebralo ATB chvalabohu má dobrú imunitu.To máš pravdu,mohli by zvýšiť PN aj OCR pre rodičov aby mohli si dovoliť ostať doma počas choroby.
@miskakyblik Karma je zdarma len aby si nebola aj ty chorá.Ja zas nechápem ľudí ako ty čo druhým prajú chorobu.
Ďakujem za starosť, ale to by bola akurát tak tvoja karma nie moja 🙂 my sme aktuálne tiež všetci chorí , dve deti, manžel aj ja ... Chodíme iba na dvor, naš syn má 3a pol roka a aj on chápe že s babkou a dedkom teraz musí iba volať cez video aby ich nenakazil, nie ešte že by som od nich chcela aby nám deti strážili. Chodíme von iba na dvor , varili sme iba čo sme mali doma aby sme ani do obchodu nemuseli ísť ( tiež sme v jeden deň boli na tom s mužom rovnako takže sme energiu sústredili na decká a nie na obchody) a teda ani ho nenapadlo ísť do práce , tiež má svoje auto a kanceláriu ale teda našťastie taký sprostý nieje. Mali sme teploty, sopke, v utorok nám to začalo a v piatok sme už všetci mali iba sopliky lebo sme to normálne vylezali. To že si tak sebecka sa odráža aj na tom že keď to normálne nevylezite, nepremori sa to , len si to nabalujes ako takú guľu pred sebou. Nepreliecene choroby zvyknú udrieť na srdce, zuby, nervový systém... To už ale tiež vedia minimálne priemerne inteligentní ľudia ..primárne sa ale málokto zvykne sťažovať na vlastnú blbosť a fnukat a robiť zo seba chudáka že smrteľne chorí MUSIA chodiť do práce lebo ICH výplata .. ble.

Jeziiis a telka, ze musela som uz dnes zapnut? A co ma radioaktivne ziarenie? Nic sa decku nestane, ked bude pocas choroby rodica pozerat aj cely den. Ak pri tom vydrzi, tak preco nie? Normalka.