icon

Ako sa vyhnúť delíriu po celkovej anestézii?

anonyme12345
11. apr 2025

Ahojte.
Majú mi vyberať 2 spodné osmičky v celkovej anestézii ako jednodňovú chirurgiu ( inak to vraj pri mojom psychickom stave nejde) . Extrémne sa bojím prebúdzania. Priebeh anestézie ma netrápi no nechcem dostať to delírium pri prebúdzaní ( priznávam že som pravdepodobne videla veľa videí ľudí po prebúdzaní z extrakcie zubov múdrosti). Dá sa tomu stavu nejak vyhnúť aspoň homeopaticky? Prípadne máte nejaké skúsenosti prosím? Je mi jasné že je na to personál zvyknutý, no poznám seba a ak sa niečo také stane od hanby už ani pri závažných problémoch k doktorovi neprídem. Už som raz bola v celkovej anestézii a našťastie som v takom stave nebola no bol to veľmi krátky zákrok. Predsa len tie osmičky budú pravdepodobne ťahať dlhšie...
Ďakujem za odpovede

barka1
11. apr 2025

@anonyme12345 ja teda neviem, o akom stave hovoris, video o extrakcii zubu som nevidela ani jedno... Každopádne - ak by si aj v takom stave bola, budeš o nom spatne vediet? Budeš si ho pamatat? Ak nie, snad to nebudeš chciet zistovat od personálu?
A extrakcia osmičky bola u mna minutová záležitost.
Inak dufam, že pracuješ s psychologom.

martinmmartin
11. apr 2025

Sudruzka autorka vyzera ze ma obavy ze nebude mat kontrolu nad tym ako to bude prebiehat a co celemu oddeleniu v tom stave porozprava ( cize najvascia nocna mora vela ludi - co si o mne pomyslia cudzi ludia ktorych nepoznam a nikdy uz nestretnem)

denkabemommy
11. apr 2025

Však si to nebudeš pamätať a teba o tom ani nik nebude informovať, či si niečo robila 😅🤷🏼‍♀️ takže nemusíš sa stresovať

adulka07
11. apr 2025

Ja som bola 7x operovana v narkoze ale nikdy ma netrapilo čo sa deje po prebratí ešte na sále...pamätám už iba keď som sa sama zobudila na izbe

janinah
11. apr 2025

Pri budeni je dolezite ako dychaš a ci nemáš velke bolesti,nejake tvoje pripadne reci sú vsetkým naokolo ukradnuté a nijako ich neriesia.99,90% pacientov nerozprava vobec nič od veci.A zisti si čo znamena slovo delirium,nech to pouzívas spravne.

martul
11. apr 2025

@anonyme12345 bola som niekoľkokrát operovaná a nikdy sa nič hrozné nedialo. Prebrala som sa opýtali sa ma, či ich počujem a nech aspoň prikývnem a hotovo, spala som ďalej.

snowflakenel
11. apr 2025

Bola som viackrat v narkoze,,vsetko v poriadku. Ziadne take som nezazila,,normalne som sa prebrala. Mozno troski ospala spm bola este hodku a potom normal pri zmysloch. Nebok sa, dnes si narkozy ine,,aneateziologovia to vedia pekne namiesat. A navyse pri extrakcii zibov to nebude nejaka velmi dlha narkoza. Pri sekcii s9m bola v.narkoze aso 35 minut.

krasneleto
11. apr 2025

co konkretne myslis pod pojmom "delirium" pri prebudzani....
inak na odlahcenie, clovek trepe aj pred samotnym uspatim, rovnako ako pri prebudeni.... a skutocne to nikoho nezaujima, je to podla mna najlepsia cast operacie... netreba si tym lamat hlavu... bola som v narkoze asi 15x, kratsej, dlhsej, dlhej... a natrepala som dobre aj ja- moj lekar mi zreferoval a dobre som pobavila cely tim... pri extrakcii zubov nebudes v ziadnom deliriu , narkoza nie je nic, co sa neda zvladnut, hore hlavu

pseudomonas87
11. apr 2025

@anonyme12345 delirium resp. POCD sa deje pacientom ktorí sú väčšinou vo veľmi vážnom stave, sú dlhšie sledovaní na ARE, sú starší, majú komplikácie typu sepsa atď. , pri klasickej narkoze je to veľmi nepravdepodobné. Apropo trhanie osmiciek nie je zákrok ,ktorý trvá dlho, ani pri niekoľkohodinovej narkoze sa POCD normálne nedeje.

ronie338
11. apr 2025

Mali sme v ambulancii pravidelne pacientov po celkovej keď sme osetrovali a nič také to nebolo, aj ja mam za sebou niekoľko operácii a nič také neviem.

kiki68
11. apr 2025

@anonyme12345 nikdy som ziadne stavy po prebudzani nemala, ma za sebou viac narkoz. Mne z toho akoby nic neni, proste sa zobudim a idem dalej. Mne to vzdy prislo ako ked sa zobudis rano po nejakej afterparty, pozries na hodinky a cupitas na bus domov. Ale ziadne deliria, bolesti hlavy, nic take.

angeli121212
11. apr 2025

@anonyme12345 mna uspávali už niekoľko krát ale teda na žiadne delírium si nepamätám veď možno som aj dačo narozprávala keď ma prebúdzali ale nič extra si nepamätám tak neriešim