icon

Ako sa vyrovnať s panickými atakmi v obchode?

8. okt 2025

Boze … chcem chodit normalne do obchodov a vyčkať v rade ako normalny clovek. Niekedy ma to naplnalo. Teraz sa vyhybam oblukom, chodim len do malych obchodov kde nie su dlhe rady aby som kupila co treba a odchadzam.. nechapem kde prisiel zlom. Ale asi pri detoch, kde som musela zrychliť vsetko co robim ked dieta plakalo, niečo chcelo, nieco sa mu nepacilo, vsetko v zhone, odchody z domu, vsetko narychlo… prvy atak som mala s druhou dcerou v nosiči pri samoobsluznej pokladni, myslela som ze odpadnem, chcela som rychlo vyjst utiect z toho obchodu a nechat vsetko tam . Vyjdem von nechapem co sa deje. A odvtedy sa bojim. Prislo to velakrat nasledne a stale len pri situaciach kde musim čakať, stat dlhsie a cakat na niečo… ako si pomoct? Chcem naspat ten zivot co som mala pred atakmi. Snazim sa chodit do obchodu. Ale nikdy nepojdem sama na velky nakup… mate to niekto podobne ?

gemerka17
8. okt 2025

@anonym_autor psycholog/psychiater. Chod za oboma, cakacky su všade.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
anonym_000543
8. okt 2025

@anonym_autor mala som to iste, dostala som lieky a odvtedy znovu život gombicka

anonym_c85a1e
8. okt 2025

Strasne vela ludi, hlavne mladych, mava taketo stavy… drzim ti palce s ich zvladanim, holt, myslim, ze bez odbornej psychologickej, prip. psychiatrickej pomoci to nezvladnes, nemaj predsudky ju vyhladat. Nech sa ti dari.🫶🏻

anonym_3dfb6c
8. okt 2025

@anonym_autor Nez si to vyriesis cez psychologa, odporucam nakup cez dovoz potravin - tesco, edelia, kosik. Je to pohodlne a zaroven to vyriesi zatial tvoj problem.

anonym_b72b98
8. okt 2025

Dnes v Caufe zhasli svetlo, doobeda a celkom tma, tusim 2 okna na denne svetlo... Nikto nepanikaril a potom to nahodili, bol to omyl, alebo nieco testuju? 🤔

anonym_c85a1e
8. okt 2025
@anonym_b72b98

Dnes v Caufe zhasli svetlo, doobeda a celkom tma, tusim 2 okna na denne svetlo... Nikto nepanikaril a potom to nahodili, bol to omyl, alebo nieco testuju? 🤔

@anonym_b72b98 pripravuju sa na konsolidaciu😆🥲

anonym_b72b98
8. okt 2025
@anonym_c85a1e

@anonym_b72b98 pripravuju sa na konsolidaciu😆🥲

@anonym_c85a1e takze posledny nech zhasne😥

mimikarol
9. okt 2025

Nemám síce až také stavy ale neznášam chodiť do obchodu. Som tam nervózna, čo nemám v zozname nekúpim. Vadí mi to množsvo ľudí, hlasná hudba, prekúrené že cez zimu sa tam človek len dopotí, pri chladených výrobkoch ide zamrznúť.
Vždy som nerada nakupovala, vekom je to len horšie. Riešim to Tesco donáškou. Nikedy keď mám takú náladu že mi nevadí ísť do obchodu tak idem. Ale len na malý nákup. Ja to ani neviem nakupovať na celý týždeň v obchode.
Vždy ma zato v rodine zhejtovali že som lenivá, mám auto a nechce sa mi ísť do obchodu.... Ale čo už, nech si myslia čo chcú

anonym_61bd4a
9. okt 2025
@anonym_000543

@anonym_autor mala som to iste, dostala som lieky a odvtedy znovu život gombicka

@anonym_000543 aké lieky, od psychiatra? Sadli ti? užívaš doživotna stále?

anonym_61bd4a
9. okt 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka vieš popísať to dýchanie podrobne? díky

scila
9. okt 2025
@anonym_b72b98

@anonym_b72b98 ale prosím ťa, veď je bežné, že keď vypnú elektrinu chvíľu trvá kým nabehne generátor a svetlá prejdú na núdzový režim 🤦‍♀️ toto sú už aké konšpirácie!
@autor na tvojom mieste by som skúsila psychológa. Minule v Kauflande mamička pri pokladni, niekoľko dňové bábo v nosiči revalo na plné pľúca, ďalšie sedelo v košíku a ďalšie asi 7 ročné skenovalo nákup pri samoobslužnej pokladni. Som sa jej opýtala či nepotrebuje pomôcť a ona úplne kľudným hlasom povedala, že nie. To malé dieťa tak revalo, že myslím, že panika chytala väčšinu ľudí okolo.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
autor
9. okt 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka mne to praveze robi zle, ze musim zadrzat dych. Nepomahalo mi to. Ked som s niekym v obchode a viem ze on ten nakup dokonci realne ze nemusim ja tak teoreticky to viem zvladnut. Inak sama by som nesla na taky velky nakup

anonym_b72b98
9. okt 2025
@scila

@anonym_b72b98 ale prosím ťa, veď je bežné, že keď vypnú elektrinu chvíľu trvá kým nabehne generátor a svetlá prejdú na núdzový režim 🤦‍♀️ toto sú už aké konšpirácie!
@autor na tvojom mieste by som skúsila psychológa. Minule v Kauflande mamička pri pokladni, niekoľko dňové bábo v nosiči revalo na plné pľúca, ďalšie sedelo v košíku a ďalšie asi 7 ročné skenovalo nákup pri samoobslužnej pokladni. Som sa jej opýtala či nepotrebuje pomôcť a ona úplne kľudným hlasom povedala, že nie. To malé dieťa tak revalo, že myslím, že panika chytala väčšinu ľudí okolo.

@scila nerozumiem, preco to ma byt bezne, stalo sa to prvy raz, co chodim do super, hyper. Keby jednou vetou objasnili o co islo, nic by sa im nestalo.

dora281
Autor odpoveď zmazal
malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
anonym_000543
9. okt 2025
@anonym_61bd4a

@anonym_000543 aké lieky, od psychiatra? Sadli ti? užívaš doživotna stále?

@anonym_61bd4a ano, brala som seroxat, teraz už dlho nie, lebo to viem ovladat a bolo to pre mňa najlepšie rozhodnutie. Viem, že mnoho ľudí je proti liekom, ale mne veľmi pomohli, lebo sa to len zhoršovalo

scila
9. okt 2025
@anonym_b72b98

@scila nerozumiem, preco to ma byt bezne, stalo sa to prvy raz, co chodim do super, hyper. Keby jednou vetou objasnili o co islo, nic by sa im nestalo.

@anonym_b72b98 tak v tej chvíli ako vypnú svetlá logicky nejde asi ani rozhlas, nie? U nás v meste raz za čas vypadne elektrina, už som pár krát bola v Kaufe keď sa to stalo, svetlá zhasnú, po chvíli naskočí náhradný zdroj a svetlá svietia ale nie všetky. A to isté keď znovu elektrina nabehne - svetlá zhasnú keď vypne generátor a potom sa už zažnú normálne. Čo by podľa teba asi tak mohli testovať??? 😁

anonym_61bd4a
9. okt 2025
@anonym_000543

@anonym_61bd4a ano, brala som seroxat, teraz už dlho nie, lebo to viem ovladat a bolo to pre mňa najlepšie rozhodnutie. Viem, že mnoho ľudí je proti liekom, ale mne veľmi pomohli, lebo sa to len zhoršovalo

@anonym_000543 takže pomohli a už ich neužívaš? Aké bolo vysádzanie liekov? Už sa to nevrátilo? Lebo každý sa bojí liekov, že už sa ich nikdy nezbaví.

betulinka1
9. okt 2025

@anonym_autor mala som aj pred covidom. Potom bolo aj tak vsetko zatvorene, podla mna som 2 roky nebola na žiadnom nákupe. Chodil muz alebo Tesco nakup domov. Potom som postupne zacala chodit do malych a zvladla som potom aj OC. Za mna tam proste nechod. Ale pories psychiku odborníkom. Obchod je len zaciatok. Nieco prestáva fungovat spravne.

slovakboy
9. okt 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka áno. Odriekanie modlitieb je niečo podobné, akurát tam nie je tá zádrž. Napríklad ruženec je dobrý okrem iného aj ako relaxačná - meditačná liečba. Môže byt aj tiché spievanie pomalých piesní. Ale je viac typov dýchaní. Napríklad do štvorca. 4-4-4-4. Nádych zádrž výdych žadrž. Vraj naajúčinnejšie na parasympatikus je slabý nádych, zádrž, nádych do skoro plna, zádrž a výdych. Je ale veľmi náročné nájsť rytmus aby z toho nebolo ani dusenie sa ani hyperventilácia. Vždy je lepšie pre parasympatikus mat chvíľu pocit kyslíkové nedostatočnosti ako prebytku. Mne zaberalo nádych na 4 a výdych na 10 a potom ešte zádrž dole na pár sekúnd. Ale núti to k veľmi hlbokému nádychu aj výdychu a z toho môže byt hyperventilacia. Wimhoff dýchanie ktoré je založené na hyperventilácii nie je vhodné na úzkosti.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
anonym_24a321
10. okt 2025

najlepšie sa z toho človek dostane tak , že sa tomu vystavuje. tym ze tam prestaneš chodiť, si len mozog potvrdí "aha naozaj je to nebezoečné" a spraví z toho strašiaka. začni tam postupne chodiť, často na male nakupy, potom aj na vacsie.. mozog potom zistí že aha je to ok, nič nehrozí.. vystavovanie sa strachom oslabuje strachy

skeblicka777
10. okt 2025

Nemám s takým skúsenosti, ale keby si skúsila najskôr obchody,kde majú skenery a sama nablokujes, ideálne v dni, keď nezačína akcia, aby nebol nával. Napríklad do Kauflandu by som nešla vo štvrtok a piatok, sobotu doobeda -inak to nechodím ani ja, keď mi nie je treba. Tesco ideálne doobeda nie pred víkendom. Vtedy je tam menej ľudí, nakúpiš si a sama aj zaplatíš.