icon

Ako zistiť, či ste alergický na penicilín?

5. mar 2025

Ahojte je tu niekto s alergiou na penicilín? Lekárka mi predpísala antibiotiká obsahujúce penicilín avšak ja neviem či ňaň niesom alergická keďže som ho v živote neužívala. Ale keďže som alergická na všetko možné tak ma to trochu znepokojuje. Jednu tabletu už som si dala a nič sa nestalo. Prišlo mi, že ma trochu škrábalo v krku ale neviem či to nebol len placebo efekt keďže som vlastne čakala čo bude 😀. Myslíte, že už by sa mi niečo objavilo? Mám trochu stres, že sa zadusím v spánku alebo čo aj keď to je už asi trochu prehnané ale ja som hysterka takže hneď čierne scenáre.

viestta
5. mar 2025

Ked si sa nezadusila po prvej tabletke uz ti asi anafylakticky sok nehrozi. Ci sa vysypes, ci nie, to len cas ukaze

kiki68
5. mar 2025

Ja som a uz ako dieta som z neho mala vysev po celom tele, zle mi bolo, syn to zial zdedil. Este aj lekar pozeral na ten vysyp, vyzeral ako keby mal sarlach. Plus ja zvracanie

kajkajanka
5. mar 2025

Ja mam alergiu a tiež mam vysyp po celom tele. Už ako decko sa to stalo a poznačili to do karty červeným. Iné nič.

10zabka
5. mar 2025

ako dieťa som sa vysypala po prvej tabletke, svrbelo ma celé telo. Poslali ma na alergologické testy a zistili mi alergiu na antibiotiká penicilínového rádu. Odvtedy to mám uvedené aj na obale zdravotného záznamu.

leonakr
5. mar 2025

Mne sa alergia na penicilín prejavila asi až na tretí deň,začaloa všetko svrbiet,to jednoducho som cítila na koži .A potom som fasla o pár rokov nejaké ATB ,čo mali súvis s penicilínom tak deto.Opat mi museli zmeniť.Odvety to hlásim vopred .Myslím,že to bol dalacin 🙄.Ale u mňa to bolo svrbenie.....

simsalabim
5. mar 2025

Ja som alergiu na penicilin dostala az v dospelosti, po prvom porode. Prejavila sa zihlavkou po prvej tablete. Alergiu na penicilin mala aj moja mama a ma ju aj brat (sestra nie). Moje deti ju nemaju. Zatial.

lenka_xy
5. mar 2025

@viestta anafylaktický šok práveže vzniká až po opakovanom kontakte s alergénom, pri prvom dochádza iba k senzibilizácii.
Ale to len taký detail, nechcem autorku strašiť, anafylaxia spôsobená penicilínom je skôr raritná 😀

zitaje
5. mar 2025

Ja som "dostala" alergiu na penicilín až po treťom pôrode, v 37 rokoch. Bola som strašne chorá, ledva som sa hýbala, do toho 3 deti, najmladšie 4-mesačné bábo a nakoniec som sa asi na 5.deň užívania liekov ešte aj komplet vyhádzala, ale že úplne všade. Odvtedy mám záznam v karte aj to všade uvádzam. U nás v rodine máme kadejaké alergie, ale na penicilín mám len ja. AK to bolo vôbec to - alergiu nemám potvrdenú, je to len predpoklad, ale lekári ho berú ako fakt.

domkakvet
5. mar 2025

Ja mam alergiu a vysypala som sa po celom tele.

janinah
5. mar 2025

Treba rozlišovať čo je alergia a čo su len nežiadúce účinky lieku.