icon

Ako znížiť cholesterol bez liekov?

10. dec 2025

Ahojte idem si po radu, ak je tu niekto taký. Ako znížiť cholesterol alebo ako sa to niekomu podarilo bez liekov?
Ide o môjho muža, aktívny chlap bez nadváhy, jeme naozaj vyvážene, každý deň zelenina mäso hovadzina, kuracina, morčacina.
Niečo viem čo mu teda nedať a čo sme doposiaľ používali. Taktiež sladké vysadí, to je možno aj kameň úrazu ale cukor má vo fantastických hodnotách.
Vyššie hodnoty mal už ako 25 ročný, no poviem Vám zaskočila nás hodnota 8,2.

Strana
z3
anonym_828ca2
10. dec 2025

Mne sa to podarilo tak, že som vyradila cukor a sladkosti, plus sladké vody. Okrem toho som zaradila fyzickú aktivitu a cvičím 3x do týždňa. Bez liekov to išlo pekne dole.

mandzula
10. dec 2025

Ja mám krvný cukor ok a mala som mierne zvýšený cholesterol, pripisujem to práve konzumácii cukru, snažím sa ju preto znížiť. Bola som na kontrole po 3 mesiacoch a cholesterol je ok.

anonym_f25e01
10. dec 2025

nech skúsi volnopredajné prípravky.
pozor na lieky od lekára - majú nepriaznivé vedľ. účinky

oriesocek
10. dec 2025

áno, culkro býva veľa krát príčinou - ja som pre seba (a to mam nieco nad 6 cholesterol) kúpila zostavu - vitamin D+K (kombinovat iba s cistým D bez K), omega 3, bergamot a vlákninu - toto teraz mám naplánovane brat pár mesiacov na znizenie. uvidím efekt, kedze moja sa mi uz taktiez vyhráza liečbou.

autor
10. dec 2025
@anonym_f25e01

nech skúsi volnopredajné prípravky.
pozor na lieky od lekára - majú nepriaznivé vedľ. účinky

@anonym_f25e01 presne toto odmietol, vieme že je to ešte väčšie zlo. Jedno možno napravia ale druhé úplne pokazia.

autor
10. dec 2025
@anonym_828ca2

Mne sa to podarilo tak, že som vyradila cukor a sladkosti, plus sladké vody. Okrem toho som zaradila fyzickú aktivitu a cvičím 3x do týždňa. Bez liekov to išlo pekne dole.

@anonym_828ca2 ja si myslím že je to tým cukrom, no skúsime a uvidíme o 3 mesiace má ísť na kontrolu. Tak sa do toho obujeme.

anonym_6b035b
10. dec 2025

@anonym_autor cukor na to nemá vplyv,ja jem cukor úplne minimálne,a cholesterol 8,6,lekárka mi odporučila viac pohybu a vyhnúť sa údenemu jedlu,môže to mať manžel dedičné

veselo_neveselo
10. dec 2025

@anonym_autor treba to zober komplexne.
Menej cukru ano. Ale to je len zaciatok. Treba co najviac vlakniny, ale nie 'z prasku'. Vela strukovin. Menej zivocisnych vyrobkov, ziadne smotany, tucne syry, jogurty. Ziadne spracovane masove vyrobky.
Ziadne vajcia, maslo. Co najmenej pridanych olejov. Co najvacsia variacia zelenin, korenin, semiacok, vela listovej zeleniny, kapusty/brokolice. Ziadny alkohol.
Vela ludi si mysli, ze ak su sportovci, a nemaju nadvahu, tak mozu jest cokolvek. Nie je to tak.

autor
10. dec 2025
@veselo_neveselo

@anonym_autor treba to zober komplexne.
Menej cukru ano. Ale to je len zaciatok. Treba co najviac vlakniny, ale nie 'z prasku'. Vela strukovin. Menej zivocisnych vyrobkov, ziadne smotany, tucne syry, jogurty. Ziadne spracovane masove vyrobky.
Ziadne vajcia, maslo. Co najmenej pridanych olejov. Co najvacsia variacia zelenin, korenin, semiacok, vela listovej zeleniny, kapusty/brokolice. Ziadny alkohol.
Vela ludi si mysli, ze ak su sportovci, a nemaju nadvahu, tak mozu jest cokolvek. Nie je to tak.

@veselo_neveselo no veď to teraz vidím. A pamätám si aj známeho čo sme stretli pred niekoľkými rokmi. Športovec, chudý a infarkt v mladom veku, našťastie sa zotavil, tiež nám niečo ohľadne cholesterolu rozprával.
Nuž naučím sa, popri tom ako mu zakážem cukor nejak prejdeme ešte na zdravšie veci.

michaela329
10. dec 2025

@anonym_autor teraz vyšli výskumy a dobrom vplyve psylia. Pozri IG Michala Palenika - má to tam pekne vysvetlené.

ndrag
10. dec 2025

mne tiez pomohlo uplne vyradit klasicky cukor - sladke ranajky som nahradila ovsenymi vlockami s proteinovym praskom a nesladenou granolou. Vela strukovin, ziadne mastne pecivo (napr pagace..), vacsinou len celozrnne, vela kvalitnych bielkovin s minimom tuku, celozrnne cestoviny. Ono to ide lahko ked si raz clovek zvykne. Ale stale sa drzi pri hornej hranici, aj ked uz je dobry. Sport u mna na to bez stravy vplyv takmer nemal.

autor
10. dec 2025
@michaela329

@anonym_autor teraz vyšli výskumy a dobrom vplyve psylia. Pozri IG Michala Palenika - má to tam pekne vysvetlené.

@michaela329 áno toto som už tiež pozerala. Ale našla som len ze môže pomôcť.

janickadr
10. dec 2025
@anonym_autor

@michaela329 áno toto som už tiež pozerala. Ale našla som len ze môže pomôcť.

@anonym_autor Cholesterol 8 je fakt vela. Treba skontrolovat o 3-6mesiacov, byt naozaj 12hodin nalacno, ak bude takto vela, dieta pomoze len scasti, do normalizacie nepomoze. Potom su vhodne lieky, nechapem, preco sa ich vsetci boja, nechapem, co by mali pausalne u relativne mladeho a zdraveho cloveka zhorsit/pokazit...

anonym_a01233
10. dec 2025

Nech neje spracovane potraviny, keksíky , ..cukor je jed a bude to v pohode. Nech si da raz tyždenne pôst aktivuje sa tým imunitny system a telo sa same vysporiada s nejakym nedlhom. Skuste jest menej mäsa, napr raz tyždene pôst, potom raňajky ovesna kaša varena aj 20 minut a čisto zeleninova polievka vecera zase kaša...vsetko bez tuku, mlieka a oleja par dní. Vysledok uvidíš za 2 týždne.

anonym_828ca2
10. dec 2025
@anonym_6b035b

@anonym_autor cukor na to nemá vplyv,ja jem cukor úplne minimálne,a cholesterol 8,6,lekárka mi odporučila viac pohybu a vyhnúť sa údenemu jedlu,môže to mať manžel dedičné

@anonym_6b035b cukor na to ma vplyv a potvrdi vam to kazdy diabetolog. Ked znizite cukor, telo zacne brat energiu z cholesterolu. Je to state zname pravidlo.

anonym_a01233
10. dec 2025
@janickadr

@anonym_autor Cholesterol 8 je fakt vela. Treba skontrolovat o 3-6mesiacov, byt naozaj 12hodin nalacno, ak bude takto vela, dieta pomoze len scasti, do normalizacie nepomoze. Potom su vhodne lieky, nechapem, preco sa ich vsetci boja, nechapem, co by mali pausalne u relativne mladeho a zdraveho cloveka zhorsit/pokazit...

@janickadr Vieš čo ti urobia v tele statíny? Asi nie. Radsej dieta ako lieky ...teda skôr zmena životneho štylu to je to o čo tu ide. Ale ak chceš aby mali lekari na dovolenky tak treba žrať to svinstvo.

autor
10. dec 2025

Zienky my žijeme naozaj na dnešnú dobu by som povedala zdravo. Žiadne spracované potraviny, všetko čerstvé, každý deň varím. Áno muž jedáva aj v meste keď je v práci ale chodí naozaj do dobrých reštaurácii. Aj šunky jeme bez Ecok. Chleba sa tiež snažím. Zeleniny dosť, ovocie, mame záhradku, stromy ovocné.
Maso od overených domácich zdrojov. U muža je naozaj cukor veľký nepriateľ, niekedy nevie kedy skončiť. Ale samozrejme pomaly tomu prispôsobíme život.
Chceme tu byt pre deti dlho takze musíme si dať rady.

autor
10. dec 2025
@anonym_a01233

@janickadr Vieš čo ti urobia v tele statíny? Asi nie. Radsej dieta ako lieky ...teda skôr zmena životneho štylu to je to o čo tu ide. Ale ak chceš aby mali lekari na dovolenky tak treba žrať to svinstvo.

@anonym_a01233 amen

janickadr
10. dec 2025
@anonym_a01233

@anonym_a01233 Viem co urobia statiny, znizia cholesterol. Ale ano, zaklad je dieta, u obeznych redukcia hnotnosti. A za pisanie statinov dovolenky lekarov? Ked balenie na mesiac stoji 2 Eura, tak to bude tak maximalne na listok na MHD, a nie dovolenku, ak by teda malo ist o pisanie statinov a provizie pre lekarov z nich...

taktotedanie
10. dec 2025

@anonym_autor moja kardiologicka ma 50kg aj s topankami, aktivna, mala, chuducka zienka, 2x tyzdenne fitko, beha maratony, vyvazena strava a mala vysoke hodnoty cholesterolu, nie je vsetko o strave
Pokial mate vyriesenu stravu a teda hodnota je fakt vysoka tu niet o com, lieky cim skor…inak mu hrozi tazka ateroskleroza , ktora vedie k infarktu, NCMP, upchatym karotidam a nedokrvenie mozgu atd atd atd , pokial to nebudete riesit radikalne nedopadne to dobre

anonym_1633fc
10. dec 2025

@anonym_autor daj si do googla jablčný ocot

tom_i
10. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_f25e01 presne toto odmietol, vieme že je to ešte väčšie zlo. Jedno možno napravia ale druhé úplne pokazia.

@anonym_autor skúste tbl. Liv52 sú bylinné

lilinka76
10. dec 2025
@anonym_autor

Zienky my žijeme naozaj na dnešnú dobu by som povedala zdravo. Žiadne spracované potraviny, všetko čerstvé, každý deň varím. Áno muž jedáva aj v meste keď je v práci ale chodí naozaj do dobrých reštaurácii. Aj šunky jeme bez Ecok. Chleba sa tiež snažím. Zeleniny dosť, ovocie, mame záhradku, stromy ovocné.
Maso od overených domácich zdrojov. U muža je naozaj cukor veľký nepriateľ, niekedy nevie kedy skončiť. Ale samozrejme pomaly tomu prispôsobíme život.
Chceme tu byt pre deti dlho takze musíme si dať rady.

@anonym_autor Aj mne doktorka na preventívnej prehliadke zistila zvýšený cholesterol, ja som sa zo šoku ani nepýtala na hodnotu. Tiež žijeme podľa mňa zdravo, presne ako píšeš - chlieb pečiem doma, vlastná zelenina, ovocie, salámy len výnimočne atď. Vravela, že fakt musím obmedziť sladké . Ja skúšam Cholesten Advance, je tam výťažok z tej fermentovanej ryže, má na nete dobré referencie. O pol roka opäť na krv. A myslím, že vplyv na to môže mať aj stres a u mňa aj začiatok menopauzy. A tiež som štíhla.

autor
10. dec 2025
@lilinka76

@anonym_autor Aj mne doktorka na preventívnej prehliadke zistila zvýšený cholesterol, ja som sa zo šoku ani nepýtala na hodnotu. Tiež žijeme podľa mňa zdravo, presne ako píšeš - chlieb pečiem doma, vlastná zelenina, ovocie, salámy len výnimočne atď. Vravela, že fakt musím obmedziť sladké . Ja skúšam Cholesten Advance, je tam výťažok z tej fermentovanej ryže, má na nete dobré referencie. O pol roka opäť na krv. A myslím, že vplyv na to môže mať aj stres a u mňa aj začiatok menopauzy. A tiež som štíhla.

@lilinka76 No muž má určite stresu dost. Mame firmu takze nie to vždy med lízať.

anonym_a01233
10. dec 2025

Spracovana potravina je aj šunka aj káva, horčica, kečup a prísady v reštauraciách....Keď má stres z práce treba zmeniť životný štyľ ...je Vám prednejšie zdravie či firma? Ako mne to môže byť jedno ,Vaše zdravie.

kkorrelka
10. dec 2025

Mne pomohol olivový olej- panenský. Lyžička denne na zeleninu, s kúskom hrianky alebo len tak.

katulienkax
10. dec 2025
@taktotedanie

@anonym_autor moja kardiologicka ma 50kg aj s topankami, aktivna, mala, chuducka zienka, 2x tyzdenne fitko, beha maratony, vyvazena strava a mala vysoke hodnoty cholesterolu, nie je vsetko o strave
Pokial mate vyriesenu stravu a teda hodnota je fakt vysoka tu niet o com, lieky cim skor…inak mu hrozi tazka ateroskleroza , ktora vedie k infarktu, NCMP, upchatym karotidam a nedokrvenie mozgu atd atd atd , pokial to nebudete riesit radikalne nedopadne to dobre

@taktotedanie netrep, moj oco ma vysoky a nema ziadnu ateriosklerozu a to ma uz 76 rokov. Na zapade uz zacinaju riesit zlosenie tukov na jednotlive zlozky a zistovat celkovy stav pacienta, nielen celkovy a LDL. Ale pre mna za mna jjedzte si statiny, mozno skor umriete na to

katulienkax
10. dec 2025
@janickadr

@janickadr mojmu otcovi statiny shorsili uuplne vsetky. keby ich doteraz jedol, uz tu nie je

anonym_e1e3a5
10. dec 2025
@katulienkax

@taktotedanie netrep, moj oco ma vysoky a nema ziadnu ateriosklerozu a to ma uz 76 rokov. Na zapade uz zacinaju riesit zlosenie tukov na jednotlive zlozky a zistovat celkovy stav pacienta, nielen celkovy a LDL. Ale pre mna za mna jjedzte si statiny, mozno skor umriete na to

@anonym_autor cukor znamená, že je čo? Kekse, čokoládu, vianočku?ochutené jogurty, sladké minerálky, oriešky?
Aj stres robí svoje.Hlavne zaradiť šport aspoň prechádzky, plavanie.Dala by som si 3m pozor a, keď to nepomôže tak statiny.Zatial má cukor dobrý, lebo je mladý.Neviem prečo sa tak každý boji statinov
@katulienkax veľmi si milá ako ľuďom praješ.

anonym_a01233
10. dec 2025
@taktotedanie

@taktotedanie Pani doktorka ruku na srdce prečo nehovorite ľuďom aký mä význam pôst, že ludske telo si vie poradiť s chorobami veď aka autofágia je zázrak, len treba vedieť ako reštartovať imunitu...že uživanie liekov škodí a radšej sa tomu vyhnut. Pred nedavnom som mala anemiu a obvodna mi povedala že nemam uživať železo lebo sa uklada v obličkach a srdci a všade že treba zmena životneho štylu a mala pravdu. Jem protizapalovu stravu vsetko sa mi upravilo...nie každy na to má ..zo dňa na deň bez muky, kavy cukru a spracovaných potravin a som iný človek .

Strana
z3