Ako znížiť cholesterol bez liekov?
Ahojte idem si po radu, ak je tu niekto taký. Ako znížiť cholesterol alebo ako sa to niekomu podarilo bez liekov?
Ide o môjho muža, aktívny chlap bez nadváhy, jeme naozaj vyvážene, každý deň zelenina mäso hovadzina, kuracina, morčacina.
Niečo viem čo mu teda nedať a čo sme doposiaľ používali. Taktiež sladké vysadí, to je možno aj kameň úrazu ale cukor má vo fantastických hodnotách.
Vyššie hodnoty mal už ako 25 ročný, no poviem Vám zaskočila nás hodnota 8,2.
@taktotedanie Pani doktorka ruku na srdce prečo nehovorite ľuďom aký mä význam pôst, že ludske telo si vie poradiť s chorobami veď aka autofágia je zázrak, len treba vedieť ako reštartovať imunitu...že uživanie liekov škodí a radšej sa tomu vyhnut. Pred nedavnom som mala anemiu a obvodna mi povedala že nemam uživať železo lebo sa uklada v obličkach a srdci a všade že treba zmena životneho štylu a mala pravdu. Jem protizapalovu stravu vsetko sa mi upravilo...nie každy na to má ..zo dňa na deň bez muky, kavy cukru a spracovaných potravin a som iný človek .
@anonym_a01233 zajtra to poviem u nás v robote, aj ušetríme na cytostatikach a operáciách… hneď budeme v pluse ako nemocnica, keď nasadíme diéty…
@anonym_a01233 ahoj prosím ťa môžeš napísať čo konkrétne ješ?aký jedálnicek?vysadila som sladké ,mlieko,jogurty.teraz jem veľa ovocia,ale nám pocit,že to tiež není dobre
@astrobot Ahoj kludne , jem ovesnu kasu varenu vo vode 20 minut k tomu ovocie napr. banan,jablko, čučoriedky vsetko ovocie môžeš, obed polievka z kralika, kuracich prs, zemiaky, mkrva, brokolica vsetko možne...ked som hladna jem len to aj v praci...orechy mozeš tiež...cukor len karamel a obmedzene, horku čokoladu...chleba jem bezlepkovy alebo urobim špaldový len s vodou, milujem cicerovu natierku s olivovym olejom a cesnakom...laktozu už dlhšie nejem ani fermentovane potraviny a už ani kávu nepijem...pijem vodu z prameňa vieš takeho ktorý je kontrolovaný ....Ja som v noci vzdy vracala, brucho ako balon, zlé vysledky, stolica na OK mi vyšla pozitivna rano som jedla milion liekov na travenie, probiotika, vitaminy, v kuse migreny, všetko ma svrbelo., tachykardia.....potom otec dostal rakovinu a začal tuto stravu ale bez bielkovín a tak ma inšpiroval a aj ta obvodna a naozaj vidím výsledky....začiatky boli tažke ale omladneš a budeš fit ...časom si to upravim ale teraz chcem este 2-3 kg schudnut ....
@anonym_autor cukor znamená, že je čo? Kekse, čokoládu, vianočku?ochutené jogurty, sladké minerálky, oriešky?
Aj stres robí svoje.Hlavne zaradiť šport aspoň prechádzky, plavanie.Dala by som si 3m pozor a, keď to nepomôže tak statiny.Zatial má cukor dobrý, lebo je mladý.Neviem prečo sa tak každý boji statinov
@katulienkax veľmi si milá ako ľuďom praješ.
@anonym_autor
Len z toho, co si napisala, su dva velke nesvary: spracovane potraviny (sunka). A jedlo v restauraciach, je jedno ci v dobrych alebo zlych, to jedlo je tam nezdrave. Varia na vela oleji, vela soli, cukor pridavaju aj tam, kde byt nemusi.
Tieto veci by som vypustila uplne.
A mozno mate takych nesvarov viac, ale nepovazujes ich za hrozne.
A este,neporovnavaj sa s inymi co sa stravy tyka. Kazde telo reaguje inak, niekto ma diabetes ani nevie z coho, niekto tlaci kremrole cely zivot a nic.
Inak este teda alkohol, vobec nepit, ani pivo, ani nealko.
A tiez by som dala pozor na umele sladidla, radsej aj tie uplne vyradit.
@anonym_e1e3a5 Vsetci sa boja statinov, lebo ich treba brat dlhodobo/dozivotne, maju casto neprijemne vedlajsie ucinky, a vlastne neriesia problem, neliecia, ale len potlacaju symptomy vacsieho problemu. Rovnaky efekt sa da docielit upravou stravy, len doktori nevedia/nemaju cas sa tomu tolko venovat. Co chapem, ale chapem aj ludi co nechcu brat lieky ak sa stav da zlepsit aj bez nich.
@anonym_a01233 ahoj prosím ťa môžeš napísať čo konkrétne ješ?aký jedálnicek?vysadila som sladké ,mlieko,jogurty.teraz jem veľa ovocia,ale nám pocit,že to tiež není dobre
@astrobot A ešte pozri Pavlinu Bulguri možno sa inšpiruješ.
Vylúčiť, obmedziť cukry a mastné jedlá..mne znížil cholesterol pestrec mariánsky drevený 2x denne do jogurtu lyžičku..
@taktotedanie netrep, moj oco ma vysoky a nema ziadnu ateriosklerozu a to ma uz 76 rokov. Na zapade uz zacinaju riesit zlosenie tukov na jednotlive zlozky a zistovat celkovy stav pacienta, nielen celkovy a LDL. Ale pre mna za mna jjedzte si statiny, mozno skor umriete na to
@katulienkax co si taka agresivna? Pozri, ked si myslis, ze nema tak nema, ja o tom silne pochybujem
Led poviem lieky nemyslim hned statiny
A pokial si zlostna vybijaj si svoju frustraciu inde
Za zvýšeny cholesterol nemôže len strava ale aj genetika a stres, za genetiku nemôžeme ale ak to má zo stresu , treba eliminovať ten
nech skúsi volnopredajné prípravky.
pozor na lieky od lekára - majú nepriaznivé vedľ. účinky
@anonym_f25e01 áno statíny majú vedľajšie účinky ale až pri dlhodobom používaní. Vyťahujú z tela tuk až takým spôsobom, že ho vyťahujú aj z mozgu. A to môže byť problém. Stačí nebrať vysoké dávky. Ale vraj statíny sú najúčinnejšie na zníženie cholesterolu.,
@anonym_autor
Len z toho, co si napisala, su dva velke nesvary: spracovane potraviny (sunka). A jedlo v restauraciach, je jedno ci v dobrych alebo zlych, to jedlo je tam nezdrave. Varia na vela oleji, vela soli, cukor pridavaju aj tam, kde byt nemusi.
Tieto veci by som vypustila uplne.
A mozno mate takych nesvarov viac, ale nepovazujes ich za hrozne.
A este,neporovnavaj sa s inymi co sa stravy tyka. Kazde telo reaguje inak, niekto ma diabetes ani nevie z coho, niekto tlaci kremrole cely zivot a nic.
Inak este teda alkohol, vobec nepit, ani pivo, ani nealko.
A tiez by som dala pozor na umele sladidla, radsej aj tie uplne vyradit.
@anonym_e1e3a5 Vsetci sa boja statinov, lebo ich treba brat dlhodobo/dozivotne, maju casto neprijemne vedlajsie ucinky, a vlastne neriesia problem, neliecia, ale len potlacaju symptomy vacsieho problemu. Rovnaky efekt sa da docielit upravou stravy, len doktori nevedia/nemaju cas sa tomu tolko venovat. Co chapem, ale chapem aj ludi co nechcu brat lieky ak sa stav da zlepsit aj bez nich.
@veselo_neveselo ľudia majú radi rýchle riešenie a čo najmenej vyvinúť aktivitu.90% ľudí tu stravu a pohyb nezmení, tak lekári aspoň predpisu tie statiny, aby v 50 tke nemali ľudia skôrnatene cievy a stukovatelu pečeň.Kazdy 3 človek má nadváhu a každý 5 obezitu to hovorí za všetko.Choroby starých ľudí už majú dnešní 40 tnici.Ja som niekedy šokovaná, že mladé ženy majú vysoký tlak berú betablokatory, štítna žľaza nefunkčná, cukor vysoký to je všetko iba zanedbany životný štýl a strava.A to máme v rukách sami.
Spracovana potravina je aj šunka aj káva, horčica, kečup a prísady v reštauraciách....Keď má stres z práce treba zmeniť životný štyľ ...je Vám prednejšie zdravie či firma? Ako mne to môže byť jedno ,Vaše zdravie.
@anonym_a01233 čím si doplnila železo, lebo neverím, že pri väčšej anémii si ho doplnila jedením brokolice a šalátu.
@anonym_a01233 kolko zje človek šunky?vždy to je lepšia voľba ako salámy, klobásy, paštéty, maslo, slané syry veď niektoré majú viac ako 40% tuku.Najviac súhlasím s tými menuckami v jedálňach a reštauráciách tukové bujóny, olej, zápražky olej múka všade.Ryza a cestoviny poolejovane.Co by to bolo za nedeľu bez pečeného mäsa a koláčiku a pivka či vina😜
@anonym_a01233 čím si doplnila železo, lebo neverím, že pri väčšej anémii si ho doplnila jedením brokolice a šalátu.
@anonym_a01233 kolko zje človek šunky?vždy to je lepšia voľba ako salámy, klobásy, paštéty, maslo, slané syry veď niektoré majú viac ako 40% tuku.Najviac súhlasím s tými menuckami v jedálňach a reštauráciách tukové bujóny, olej, zápražky olej múka všade.Ryza a cestoviny poolejovane.Co by to bolo za nedeľu bez pečeného mäsa a koláčiku a pivka či vina😜
@anonym_e1e3a5 Problém bola káva, branila vstrebavaniu železa😀.. tak ked som pila aj 5 káv za deň nemohlo sa žiadne železo vstrebať.... a ja jem aj mäso a strukoviny.
@anonym_a01233 zajtra to poviem u nás v robote, aj ušetríme na cytostatikach a operáciách… hneď budeme v pluse ako nemocnica, keď nasadíme diéty…
@oriesocek Ty si veľmi vtipna tiež nejdem liečiť pacienta ktorý má zástavu dýchania ovesnou kašou. Hovorím o tom keď už všetky možnosti zlyhali netreba strácať nadej a skusiť aj alternativnu medicinu.. Ludia serú na všetko, ako aj lekari, pacientovi nikto nič neporadí, nevysvetlí,z lekárov sa stali úradníci, naberú si paciento a potom na nich nemaju čas. vypišu liek na všetko len nech je pokoj.
@anonym_autor treba to zober komplexne.
Menej cukru ano. Ale to je len zaciatok. Treba co najviac vlakniny, ale nie 'z prasku'. Vela strukovin. Menej zivocisnych vyrobkov, ziadne smotany, tucne syry, jogurty. Ziadne spracovane masove vyrobky.
Ziadne vajcia, maslo. Co najmenej pridanych olejov. Co najvacsia variacia zelenin, korenin, semiacok, vela listovej zeleniny, kapusty/brokolice. Ziadny alkohol.
Vela ludi si mysli, ze ak su sportovci, a nemaju nadvahu, tak mozu jest cokolvek. Nie je to tak.
@veselo_neveselo to čo si navrhol že žiadne vajcia, mlieko nikomu nepomôže. Cholesterol je zásadný stavebný kameň pre tvorbu všetkých steroidných hormónov (ako testosterón, estrogén, progesterón, kortizol, aldosterón) a tiež vitamínu D. Je esenciálny pre zdravie, pretože tvorí bunkové membrány a zúčastňuje sa aj na tvorbe žlčových kyselín pre trávenie tukov.
Najtučnejším orgánom v tele je mozog. zober mozgu tuky a demencia a alzheimer prídu. statíny vyhýbať sa oblúkom. tabuľky farmafiriem sa upravujú podľa potreby.
z tukov masť, maslo olivový olej. žiadna umelá rama rastlinné oleje, spracované potraviny.
Nie je nič horšie ako kombinácia cukru a palmového tuku to je to čo upcháva cievy...
@veselo_neveselo ľudia majú radi rýchle riešenie a čo najmenej vyvinúť aktivitu.90% ľudí tu stravu a pohyb nezmení, tak lekári aspoň predpisu tie statiny, aby v 50 tke nemali ľudia skôrnatene cievy a stukovatelu pečeň.Kazdy 3 človek má nadváhu a každý 5 obezitu to hovorí za všetko.Choroby starých ľudí už majú dnešní 40 tnici.Ja som niekedy šokovaná, že mladé ženy majú vysoký tlak berú betablokatory, štítna žľaza nefunkčná, cukor vysoký to je všetko iba zanedbany životný štýl a strava.A to máme v rukách sami.
@anonym_e1e3a5 vieš koľko štíhlych ľudí má cholesterol? autorka píše že jej manžel je štíhly, ale aj ja som štíhla a cholesterol neprimerane vysoký k mojej váhe.
@anonym_e1e3a5 vieš koľko štíhlych ľudí má cholesterol? autorka píše že jej manžel je štíhly, ale aj ja som štíhla a cholesterol neprimerane vysoký k mojej váhe.
@anonym_f25e01 tabuľky s hodnotami cholesterolu pre predpisovanie statínov sa zmenili. čo bola norma a v poriadku pred 15 rokmi dnes je to rovno na tabletky. človek potrebuje tuky pre správne fungovanie mozgu a tvorbu cholesterolu. soľ nie však kuchynskú zbavenú všetkých minerálov napr. prírodná kamenná (je sivá) bez zbytočného jódu a látok zabraňujúcim hrudkám. jednoducho predaj tabliet a z tých tabliet je alzheimer, problémy so srdcom ...a sme v kolečku znova tablety na srdce
Kamoska hovorila, že oni sa učili na farmácii cholesterol 7, teraz je 5
Presne tak referenčne hodnoty sa znižujú a lekár ani poriadne hubu neotvorí len Ti predpíše lieky, žiadny záujem nič a tu máš statín a daj pokoj.
Zienky lieky učíte nie. Mame naštudované o statínoch veľa veci a len fakt dobrý Dr Vám povie že síce znížia cholesterol ale zničia srdce, navodia alzheimer a podobne. Tu cesta nevedie.
Ešte chcem muža poslať na platené testy lebo de mu povedal len celkový cholesterol ale zvyšok sa nevyjadril a je dosť dôležité ako je tom aj dobrý HDL a aj tie trygliceloridy či jak sa to píše.
Zienky lieky učíte nie. Mame naštudované o statínoch veľa veci a len fakt dobrý Dr Vám povie že síce znížia cholesterol ale zničia srdce, navodia alzheimer a podobne. Tu cesta nevedie.
Ešte chcem muža poslať na platené testy lebo de mu povedal len celkový cholesterol ale zvyšok sa nevyjadril a je dosť dôležité ako je tom aj dobrý HDL a aj tie trygliceloridy či jak sa to píše.
@anonym_autor Hmmmm, len fakt dobry lekar spochybnuje vedu... Ja som uz len zvedava, kedy zacne niekto spochybnovat, ze 2+2=4 a bude sa tu riesit toto... 😅 Lebo len fakt dobry matematikar bude vie vysvetlit, ze 2+2 uz nebude 4... 😁
@anonym_autor Hmmmm, len fakt dobry lekar spochybnuje vedu... Ja som uz len zvedava, kedy zacne niekto spochybnovat, ze 2+2=4 a bude sa tu riesit toto... 😅 Lebo len fakt dobry matematikar bude vie vysvetlit, ze 2+2 uz nebude 4... 😁
@janickadr Zisti si niečo o tých liekoch a potom píš. Dnešná medicína je len o liekoch. Rýchlo niečo všetkým nájsť a šup lieky. Nehľadať príčinu, nedať iné rady.... je to vždy len o tom že lieky pomôžu.
My sa liekom nebránime ak naozaj majú pomôcť ale bohužiaľ lieky na cholesterol sú z tých, že pri tom ako pomáhajú v jednom ničia druhé.
Ale na veci sa treba pozerať komplexne
@janickadr Zisti si niečo o tých liekoch a potom píš. Dnešná medicína je len o liekoch. Rýchlo niečo všetkým nájsť a šup lieky. Nehľadať príčinu, nedať iné rady.... je to vždy len o tom že lieky pomôžu.
My sa liekom nebránime ak naozaj majú pomôcť ale bohužiaľ lieky na cholesterol sú z tých, že pri tom ako pomáhajú v jednom ničia druhé.
@anonym_autor Pozeram sa komplexne 30rokov, nemusis ma hadzat do vreca s ostatnymi. Nic nie je cierno-biele, ani moj nazor a ani tvoj... Ono je to tak, ze ludia nechcu bezne uzivat statiny, lebo im povedali znami, pribuzni atd atd... Potom dostanu infarkt , ci zostanu po mozgovej prihode ochrnuti a potom uz lieky uzivaju, uz s tym prpblrm nemaju, no uz je neskoro... Ale tak nech rob kto chce a co chce (lebo to je teraz moderne), sam si je strojcom svojho stastia a zdravia... 😀 Ochrnuta nezostanem ja, ale ti druhi, mne to teda moze by jednot, a v poslednej dobe uz aj je., uz nikoho nepresviedcam.. 😀 Len potom sa vsetci skladame na kupele, lieky, voziky, invalidne dochodky a vsetko mozne aj takym, ktori si to nezasluzia, ktori, keby dodrziavali rady lekarov, mohli viest plnohodnotny zivot... (nehovorim, ze su to vsetci, lebo cast ludi ozaj robi maximum pre svoje zdravie, no ani to nemusi stacit...)
@anonym_autor Pozeram sa komplexne 30rokov, nemusis ma hadzat do vreca s ostatnymi. Nic nie je cierno-biele, ani moj nazor a ani tvoj... Ono je to tak, ze ludia nechcu bezne uzivat statiny, lebo im povedali znami, pribuzni atd atd... Potom dostanu infarkt , ci zostanu po mozgovej prihode ochrnuti a potom uz lieky uzivaju, uz s tym prpblrm nemaju, no uz je neskoro... Ale tak nech rob kto chce a co chce (lebo to je teraz moderne), sam si je strojcom svojho stastia a zdravia... 😀 Ochrnuta nezostanem ja, ale ti druhi, mne to teda moze by jednot, a v poslednej dobe uz aj je., uz nikoho nepresviedcam.. 😀 Len potom sa vsetci skladame na kupele, lieky, voziky, invalidne dochodky a vsetko mozne aj takym, ktori si to nezasluzia, ktori, keby dodrziavali rady lekarov, mohli viest plnohodnotny zivot... (nehovorim, ze su to vsetci, lebo cast ludi ozaj robi maximum pre svoje zdravie, no ani to nemusi stacit...)
@janickadr Ty máš medicínske vzdelanie?
@anonym_f9249b je lekárka mení to nejako dôveryhodnosť jej názoru?
@anonym_autor mne lekárka vzdy pošle výsledky na mail vypytaj si ich.
@janickadr Pani doktorka nech sa páči radi by sme vedeli aj iné možnosti ak znížiť cholesterol...či nič iné nie je....možem piť, fajčit, jest udene sle si dám Atoris 80 mg a nemusí sa mi nikto skladať na vozík.
@anonym_e1e3a5 Áno, ak je lekárka, @janickadr rada by som vedela iné spôsoby okrem užívania liekov, ako dostať cholesterol pod kontrolou. Podotýkam, že nie vysoký cholesterol, ale zvýšený.
@anonym_f9249b je lekárka mení to nejako dôveryhodnosť jej názoru?
@anonym_autor mne lekárka vzdy pošle výsledky na mail vypytaj si ich.
@anonym_e1e3a5 Prečo by som sa nemohla v diskusii opýtať, či má medicínske vzdelanie bez toho, aby si tu útočila?
Moja doktorka mi sama potvrdila, že sa tabuľkové hodnoty sprísňujú a to, čo bolo kedysi v norme, dnes už nie je. Tak samozrejme sa farmafirmy musia "radovať".
@anonym_e1e3a5 Áno, ak je lekárka, @janickadr rada by som vedela iné spôsoby okrem užívania liekov, ako dostať cholesterol pod kontrolou. Podotýkam, že nie vysoký cholesterol, ale zvýšený.
@anonym_f9249b Rad na znizenie cholesterolu je plny internet. Niekomu dietne a rezimove opatrenia pomozu, niekomu nie. Vela robi genetika. A ked je cholesterol vysoky, vezmu sa do uvahy vysledky, diagnozy, vek, rodinna anamneza a pod., urci sa. co by asi pre konkretneho cloveka bolo idealne a co nie. Niekedy to skonci liekmi, alebo by len malo, lebo ludia odmietnu... Ale aj o tom je slobodna volba. Nechce, nebude mat. No nasledky, ak budu, si potom ponesie sam... Kazdopadne, uz to tu nebudem zahlcovat, prajem vsetkym vela stastia pri spravnej volbe a pevne zdravie... 😀

@taktotedanie Pani doktorka ruku na srdce prečo nehovorite ľuďom aký mä význam pôst, že ludske telo si vie poradiť s chorobami veď aka autofágia je zázrak, len treba vedieť ako reštartovať imunitu...že uživanie liekov škodí a radšej sa tomu vyhnut. Pred nedavnom som mala anemiu a obvodna mi povedala že nemam uživať železo lebo sa uklada v obličkach a srdci a všade že treba zmena životneho štylu a mala pravdu. Jem protizapalovu stravu vsetko sa mi upravilo...nie každy na to má ..zo dňa na deň bez muky, kavy cukru a spracovaných potravin a som iný človek .