Ako znížiť zvýšený cholesterol a čo vynechať?
Tie ktoré máte skúsenosti,mam zvýšený cholesterol 5,91, pravdepodobne to bude tým že jem veľa sladkého... čo zo sladkostí môžem a čo mám vylúčiť? vďaka
nenahrádzaj sladkosti ovocím,ovocie obsahuje veľa cukru
@rozculena ale práveže ovocie je vhodne… Áno, nahradenie sladkostí ovocím môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Sladkosti obsahujú často veľa pridaného cukru a nezdravých tukov, ktoré môžu zvyšovať hladinu LDL („zlého“) cholesterolu a prispievať k srdcovo-cievnym ochoreniam. Naopak, ovocie obsahuje prirodzené cukry, vlákninu, vitamíny a antioxidanty, ktoré môžu pomôcť zlepšiť metabolizmus tukov a znížiť hladinu cholesterolu.
Najmä ovocie bohaté na rozpustnú vlákninu (napr. jablká, hrušky, citrusy, banány a bobuľové ovocie) môže pomôcť viazať cholesterol v črevách a podporiť jeho vylučovanie. Výbornou voľbou sú aj avokádo a orechy, ktoré obsahujú zdravé tuky podporujúce HDL („dobrý“) cholesterol.
Okrem nahradenia sladkostí ovocím je dôležité aj celkovo vyvážiť stravu – zaradiť viac celozrnných potravín, zdravých tukov (olivový olej, ryby, orechy) a obmedziť spracované potraviny a nasýtené tuky.
extrémne veľa sladkého som jedla celý život.Nadvahu som nikdy nemala.. dá sa to ešte spraviť bez liekov?
Lekár mi hneď odporučil lieky, zatiaľ som povedala že skusim upraviť stravu,lieky nechcem brať pokiaľ to je nevyhnutné
Skús si pozrieť žlčníkovu diétu a nejakú odľahčovaciu. Napr ja vôbec nevyprazam, mäso dusim (bez oleja), veľa zeleniny, vôbec nepijeme vody typu coca-cola, pridať ryby (nie údené - nie konzervované v oleji), vločky, atd. Skús 3 mesiace a potom na kontrolný odber…. Skôr ani neurobia…
pred casom davali v spravach, ze prebehol vyskum a strava minimalne ovplyvnuje cholesterol, kedysi som drzala fakt prisnu dietu a cholesterol sa ani nepohol.
Vyprážané nejem ani údeniny,ale mala som obdobie že som croissanty jedla.a stresu za posledný rok bolo dosť
Ja tiež celý život jem veľa sladkosti a niekedy až extrém (hlavne keď som mávala menzes a po nočnej,celkovo keď som unavená) a nikdy som nemala zvýšený cholesterol .Klop,klop..To nie je s toho určite. Skôr zlý životný štýl, stres, nezdravé jedlá, nadváha a aj dedičné predispozície .Niekedy vyskočí aj náhodne pri niektorých liekoch či strese. Mne to mal syn keď bol úplne malý a v tom čase to pediatrička nijako špeciálne neriešila.Len sa prekvapila,že tak malé dieťa a zvýšený cholesterol. Pamätám ako dnes ,hneď povedala, že to môže byť aj nezdravým jedlom, alebo
mal na večeru jedlá z vajec (ešte vtedy sa verilo tomu) alebo aj dedičná predispozícia.Povedala,že treba obmedzovať hranolky, vyprážané jedlá, fastfoody a zaradiť viac ovocia, zeleniny do jedálnička.Pohybu mal až až ako dieťa. A od vtedy sa u nás hranolky,rezne ,vyprážaný syr doma robil veľmi zriedka. Kontrolné odbery už boli našťastie ok. Ale toto bolo takmer 20 rokov dozadu.
A nemáte to nejako vysoké len zvýšené. Žiadny extrém. To býva len prvá výstraha, alebo aj náhoda. A môj muž je celý život chudý,neprejeda sa a neje ani nejako nezdravo (občas)a raz tiež mal zvýšený ako vy a nič...
cholesterol sa zvyšuje aj v prechode...
@cukroska som prekvapena že mi lekár neporadil najprv nejakú diétu ale hneď lieky dal..
@rozculena no mám po 40tke,metabolizmus už nefunguje ako kedysi
Tak to som prekvapená teda...
Tak to závisí od doktorov. Ani môjmu mužovi ani synovi absolútne nie lieky, len životosprávu upraviť nic viac. A o to ma to viac prekvapilo,že ja som viac krát mala dosť nízke aj železo okolo 100 a tak nikdy to neriešil. Jedine, že môžem predpísať železo, alebo aby som si kúpila a dokonca som darca krvi.A bežne vysoké hodnoty trombocytov a vždy, že to asi bude liekmi , alebo po chorobe a vybavené.
Aky mas cukor v krvy?
Je teoria ze cholesterol si telo vyraba aby si zalepilo poranene a "prederavene" cievy. Ale nechtiac sa ten cholestelol zlepi prilis a robi prblemy.
Cievy poskodzuuje zvyseny cukor v krvi, cize ak znizis cukor v krvi, cievy sa zahoja a telo nebude musiet vyrabat cholesterol.
Su ludia co jedia vela cukru, ale maju dobry metabolizmus a hladinu cukru v krvi maju dobru a tym padom nemaju poskodene cievy.
Kedysi bola hranica myslím 7. Stále ju znižujú, aby mohli predpisovať statíny. Cholesterol sám o sebe ani tak neškodí. Podstatný je zápal, ktorý ničí cievy. Najlepšie výrazne obmädziť cukor a spracované potraviny. Proste protizapalova strava.
Inak ak je ldl vyšší a triglyceridy nízke, znamená to len to, že v strave je veľa tukov a nie je to škodlivé. Sú dva typy ldl cholesterolu, škodí len ten, ktorý paradoxne po nasadení statínov zostane rovnaký. Zníži sa len dobrý druh ldl cholesterolu. Neviem, či to u nás lekári rozlišujú. Lebo moja doktorka hovorí len o hdl a ldl. Ani netuším, či na Sk existuje test rozlišujúci medzi typmi ldl cholesterolu. V USA áno.
Lekári Robert Lustig a Eric Berg sú na túto problematiku odborníci.
Statíny by som nikdy neužívala. Môj endokrinológ sám vraví, že škodlivosť je veľmi veľká a že sa neustále tlačí na znižovanie normy, aby sa mohli viac predpisovať.
@ina2405 zrejme u nas nic, zbadaju vyssi cholesterol, pripadne pozru HDL a LDL a dost. ludia beru statiny castokrat aj zbytocne, rpicim maju vela neziaducich ucinkov a skodia im. dokonca ich casto ansadzuju aj ked cholesterol este nie ej v nejalych extremnych cislach.
ja mamroky zdvihnuty cholesterol, asi pred 15r som bola na sono karotid a tie boli ciste.
moja mama brala statiny a dlho sa stazovala na bolesti v oblasti pecene, vysadila ich a je jej lepsie.
kolegyna minule isla k dr s krvacani v prechode a v cakarni si uvedomila, ze statiny maju taky NU. tak to povedala dr a on ju zjazdil, ez na co to svinstvo berie. ze kedysi boli normy ovela vyssie ( to si aj ja pamatam a aj som o tom pocula po tom, co som na to uplne zabudla ) a teraz podla novsich cisel am mnoho ludi zvyseny cholesterol.
Autorka-hladina je velmi lahko zvysena a vobec ti netreba lieky. Kym da lekar lieky, mala by si mat opakovane vyrazne vyssi cholesterol s tym, ze nepomohlo dietne stravovanie. U niekoho to moze byt rodinna predispozicia. Mozes to mat zo sladkosti. Obsahuju vela nezdravych tukov, aj croisanty-cesto je samy tuk. Lipidy maju minimalne 4 zlozky a je dolezite vediet aj hladinu tych. Mozno mas vysoky tzv zly cholesterol. Ale myslim, ze ked popracujes na strave, nepotrebujes lieky.
@tibor79 ja som este nevidela cloveka, ktory by tak usilovne zdielal rozne hoaxy a kazdu blbost, ako ty. Skus trosku pouzit rozum, kym nieco napises a trosku kritickeho myslenia. Vyskumy idu stale dopredu a hladina chol do 7 bola hadam v 60. rokoch. Dnes uz medicina trochu postupila. Zrejme mas vacsie vedomosti ako sucasni vedci. Zo zvyseneho cholesterolu mozes dostat mozgovu porazku, ktoru by si ty ihned pripisala na vrub ockovaniu.
@ina2405 ano, volakedy boli benevolentnejsi normy, ale to boko snad 40 rokov dozadu. Dnes ma aj tlak krvi odporucane nizsie hodnoty. To su vsetko rizikove hodnoty pre porazky, infarkty...Volakedy sa ludia dozivali 65-70 rokov a kardiovaskularne choroby boli prim aj vdaka tymto hodnotam. A slovaci maju neskutocne medzery v zdravom stravovani. Blahobytom to je este horsie. Na ulici vidis samych obeznych. To tiez volakedy nebolo.
@stanulienkat súhlasím, ale ten cholesterol stlačili príliš. Ja sa stravujem fajn, bmi 20, cvičím každý deň a cholesterol tiež 5.9 🤷 ale triglyceridy nizučké
@ina2405 stlacili vela parametrov, hlavne tie rizikove. Ty to tiez nemas nejake vysoke. Su tam dolezite Ldl aj Hdl. Ak mas vysoku hladinu toho dobreho, tak ten ti vykompenzuje ostatne zle parametre lipidov. A normalny lekar nepise hned statiny. Na druhu stranu-pac. moze odmietnut.
Dolezite je aj vela piť. Prip. doplnok ArmoLipid.
to je jednoduche, ma z toho provizie, z predpisovania
@stanulienkat jasné, že to nemám moc. Ale už je to nad normu a práve som písala, že ani ldl hladina nie je moc výpovedná, lebo ten cholesterol sa delí na dva druhy a tu sa to vôbec nerozlišuje. Len dobrý hdl a zlý ldl. Je to zložitejšie a veda ide dopredu, len nie moc lekárov sa vzdeláva neustále.
@stanulienkat nezdielam voloviny, je to tak, ked pri 5.9 chce predpisat statin, tak by som od takeho odisla!! Moj oco ma chol.7 , ziaden statin neberie, je chudy ma 75 a zo statinov skoro umrel kedysi, odvtedy to neberie a citi sa dobre. Moj ujo, co mal cholesterol v norme, cievy zanesene, umrel v 59 na infarkt - tak taka je pravda o cholesterole
@katulienkax a ako si zistila info o provizii? Fakt ma to zaujima. To, ze statiny maju vela neziaducich ucinkov vieme. Avsak aj velmi vela oozitivnych. A normalny lekar ti nepredpise statin pri miernom zvyseni. Toto su take kecy o pharmabiznise od urcitej skupiny ludi. A na infarkt ma vplyv vela faktorov-fajcenie, cholesterol, vaha, tlak, stres. Zrejme tvoj ujo nieco zanedbal. Treba sa dat liecit takzvanemu dr. Kotlarovi a Liptakovi. Budete v dobrych rukach.
@stanulienkat stale na tom trvam, ked bez rozmyslu chce predpisat statin pri 5.9, tak asi ma z toho bocny biznis

Áno, môže to byt zo sladkého… výluc aspoň časť a pridaj ovocie… zase to nemáš až tak zvýšené…