Ako zvládať starnutie po 40-ke a 50-ke?
Ženy, teraz som mala 20 rokov, bola som krásna, mladá štíhla žena, s malými pevnými prsiami, pevnou pokožkou, zlatohnedými vlasmi, plochým bruchom a 10timi chlapmi na každom prste.
Ani neviem ako, a mám 45.
Prsia sú aj po pôrodoch stále na tom dobre. Moje brucho je síce relatívne ok, ale vplyvom hormónov sa mi naduje a vyzerám ako žena v 5-tom mesiaci. A to cvičím, pravidelne a športujem. Moja pokožka žiaľ už dávno nie je to, čo predtým, napriek skincare, napriek dobrej kozmetike a starostlivosti, sú tu vrásky, ovisnuté kontúry, kruhy pod očami, ovisnuté kútiky pier, pigmentové škvrny. Chodím na nechty, na botox do čela, na peptidy, na mezoterapiu, na kozmetiku.
Moje zlatohnedé vlasy sú tak o polovicu redšie a ak by som si ich nefarbila každý mesiac, mám celú sivú hlavu. Vlasy mi vypadávajú tak, že za chvíľu si asi kúpim príčesok.
Mám zvýšený cholesterol, myóm na maternici, s tým súvisiacu hormonálnu nerovnováhu, bolesti a perimenopauzu, riedim si krv, som anemická a nízkotlaková, čiže každý deň je pre mňa výzvou.
Pamätám si, že keď som mala 20, tak ženy po 40tke pre mňa boli tety a pripadali mi strašne staré. Dnes som ja teta a som strašne stará 🙂
Ako sa vy vyrovnávate so stárnutím, že už zdravie tak neslúži a celé to ide nejako dole vodou?
Ako to zvláda Dara Simona Krainová alebo Tereza Maxová, Jennifer Lopez, Jennifer Aniston?
Že sú tak fit? A to nemyslím len fyzicky?
Ako to zvládate vy?
@kiki68 ty máš po 40tke a máš pred sebou 40-50 rokov?
@anonym_autor co je divne na tom, ze mysli, ze sa dozije osemdesiatky, mozno aj devatdesiat rokov? Ano, kazdy styridsiatnik ma pred sebou este polovicku zivota, tak sa nea opustat ale zit tak aby si ich uzil najlepsie ako sa da. Hadam styridsiatnik si nema do skrine ulozit oblecenie do truhly a vybrat miesto na cintorine
Stale vyzeram ako mlada stihla zena, citim sa ok, neviem co sa ma cakat, ale mam 6 mes dieta, uz druhe v poradi a citim sa teda tak ako mamky na materskej s 2 detmi. Mozno mam trosku iny satnik, ale nie ako babicka, skor som doladila moj vlastny styl tym vekom a skusenostou. Hlavne robim, co ma bavi, ano mam mozno 40-50 rokov pred sebou pri mega stasti. Tak to aj beriem.
@kiki68 a kolko mas rokov
@anonym_autor Hmmm...ja vyzeram teraz v 32 ovela lepsie, ako v 20-tke 😅, lepsia postava, viacej sa o seba staram (kedze na to mam aj financie). V 40-tke, no vidim to tak, ze budem mat na seba este viacej casu, kedze, dieta uz bude viacej samostatnejsie. Takze budem vyzerat k svetu na svoj vek 😎😅.
Samozrejme neviem co ma caka...mozno sa budem opustat, ako ty, ale uprimne, mne obcas chyba moje nastavenie "dvadsat rocnej", ked ma zaujimali iba zurky, kamarati, cestovanie, festaky, sloboda...a uprimne nejaka postava ma velmi nezaujimala 🫣. Takze ty uvazujes zjavne cely svoj zivot takto 🤷.
@anonym_81aecc neviem, zatial to neriesim. Ja som velmi otvorena, my sme v zivote zazili toho vela, aj v sexe, cize ak by to malo byt iba o sexe, asi ani nie.
@anonym_autor to je krása
@anonym_autor mám o dosť viac a budeš prekvapená, ale toto som neriešila ani v 20, ani v 40 ani dnes. Mám úplne iné priority v živote, ako sa zaoberať svojím vzhľadom, Starám sa o seba, športujem, kozmetika, kaderníčka, snažím sa byť upravená a voňavá, ale to je asi tak všetko
@anonym_autor Hmmm...ja vyzeram teraz v 32 ovela lepsie, ako v 20-tke 😅, lepsia postava, viacej sa o seba staram (kedze na to mam aj financie). V 40-tke, no vidim to tak, ze budem mat na seba este viacej casu, kedze, dieta uz bude viacej samostatnejsie. Takze budem vyzerat k svetu na svoj vek 😎😅.
Samozrejme neviem co ma caka...mozno sa budem opustat, ako ty, ale uprimne, mne obcas chyba moje nastavenie "dvadsat rocnej", ked ma zaujimali iba zurky, kamarati, cestovanie, festaky, sloboda...a uprimne nejaka postava ma velmi nezaujimala 🫣. Takze ty uvazujes zjavne cely svoj zivot takto 🤷.
@oceanahory toto je veľká pravda, v 25 som pri malom dieťati a stavbe domu nevedela, kde je sever, po 40 už podstatne viac peňazí a času na seba. A ešte jedna vec, po 50. človek horšie vidí, takže sa začne aj sám sebe páčiť
@anonym_autor ja sa az tak nepozorujem ale po 50 mam.pocit ze som ozila. Zistili mi cukrovku II.typ a po liecbe sa citim perfektne, schudla som bez namahy to co sa roky nedarilo ani dietou ani cvicenim, upravili sa mi tuky a cholesterol v krvi, co sa tiez roky nedarilo ani liekmi. Konecne nie som unavena, vladzem, dobre spim, mam dobru naladu. Tesim sa zo zivota, deti dospele, mam kopec casu na oddych, cvicenie, na muza, na pracu, nestresujem ci dieta neochorie, co s detmi cez prazdniny, ziadne ulohy, nahananie do ucenia. Proste pohoda 😃
Ja budem mat o 2 mesiace 50 a nemám s tým absolútne žiaden problém. Svoje roky som si užila ako najlepšie vedela, ja som aj rada že nemám 20.
@vilma7 tiež 50tka o dva mesiace.citim sa furt na 27 😅🤣ale pri návrate do reality, že prebooooooooha 50rokov? není mi do smiechu.ako prešli roky doteraz,tak ubehnú teraz a naraz 70🙈😄 mám pocit, že zmurknem a 10 rokov v ťahu
Nemozem sa opustat, mam 4 deti, najmladsie ma 3 roky a cakame dalsie, mam 42 rokov. Musim tu byt pre manzela, deti, rodinu. Ano, vrasky su, aj 1 sedivy vlas som si nasla, aj pribrata som, aj na tlak sa liecim a z tohto pohladu mam aj tehotenstvo rizikove. A to som nedavno bola za lekarom, ze asi menopauza. No prd makovy. Telo si asi mysli, ze mam 20, otehotnela som ani neviem, ako 😅🤣.
Je mi uplne suma fuk, co na mna hovoria cudzi ludia, hlavne, ze sa lubime my dvaja s muzom. Nikdy som nemala chlapov na kazdy prst, moj muz je moj jediny chlap v zivote. Mozno aj preto nemam za cim smutit. Ano, byvala som stihla, ale rozhodne nie sen vsetkych muzov, kedze som nizka ako trpaslik. Mohla som zozrat, co som chcela do isteho veku, asi tak do 25-ky a potom to slo. S hormonmi som mala problemy cely zivot, po porodoch vzdy problem so stitnou zlazou, zrychlena cinnost, tlaky do 200/135, tlmili mi to liekmi, takze totalne spomalilo metabolizmus a bloklo stitnu. Takze ano, mam nadvahu 20 kg, a je to problem dat dole. Zacala som cvicit a do toho tehotenstvo. Nemozem pokracovat, lebo tlak mi vyletel do vysin, zmena liekov, motanie hlavy, su to riadne oblbovaky. Ale zivot treba zit, nie sa obzerat a lutovat sa. Co bolo, bolo. Treba si uzivat to, co je a s nadejou pozerat dobuducna. Nikto nebude vecne mlady.
Ked porodim, planujem sa na cvicenie vrhnut po hlave, pretoze cakam, ze sa mi zase zrychli metabolizmus a cim skor zacnem, tym skor sa dam dokopy. Viem, ze budem na liekoch a viem, ze mozno to skonci operaciou, ale aj tak mi to za to stoji. Ale ide o to, ze moj muz ma zazil stihlu, pribratu, velmi pozitivne naladenu, v depresii, a akokolvek to je, nechapem to niekedy sama, stale, ked sa na mna pozera, vidim tu istu iskru v jeho ociach, obdiv a nadchnutie sa pre mna, ako na zaciatku, ked sme mali "nast". To je vyhoda asi tohto, ze mame uchylku jeden na druheho a nevieme sa jeden druheho nabazit a stale funguje medzi nami chemia. A to je asi ti vynimocne a vzacne, za co treba byt riadne vdacni. Nemam strach, ze by si nasiel mladsiu. Sam si uvedomuje, ze uz nie je mladenec.
@anonym_autor ja som mala 53, mám nadváhu, ale tu mám od malička 😃, ale aktívne sa hýbem tiež od malička, vlasy si tiež farbim zatiaľ iba tonovacim šampónom, vrásky neriešim, na botox ani nič podobné nechodím. Snažím sa žiť aktívne, bicyklujem, chodím pešo, veľa na kultúru, cestujeme v rámci možností. Jasné, že brucho je ovisnuté, koža tiež, ale čo už, nejako to neriešim.Hlavne, že zatiaľ zdravotné problémy nemám.
v pohode
sa divim, ze bardotka to uz vzdala, ved bola este mlada 💃
@anonym_autor zvládam to v relativnej pohode.
Ked som bola mladá, mala som komplexy, nízke sebavedomie, aj ked som bola pekna, postavu som mala ako modelka a v hlave rozumu viac než dost. Aj tak som si život neuzivala, napadnikov som nemala. Nemala som to lahke v povodnej rodine (otec alkoholik závislý na automatoch, matka vzdialena, psychiatricky pacient), nemala som lásku, potom som si vzala nevhodného agresivneho muža, mala s ním 2 deti, po nešťastnom manželstve som sa rozviedla.
Teraz mám 45 a konečne kludny spokojny život. Som spokojna v práci, mám úžasného partnera, šikovné zdravé deti. Nemám ideálny život ani majetky. Mám +20kg, na botox, ku kozmeticke ani na umelé nechty nechodím. Už 5 rokov som v perimenopauze.
A predsa som šťastnejšia a spokojnejsia než v 25ke. Viem, čím som si presla a čo som dokázala sama. Preto ma pár vrások a sive vlasy len tak nerozhodia.
A tiez som poznala pár zien, ktoré by si to so mnou určite rady vymenili. Ale už nemožu.
Mam 40 a milujem svoj melir,hnedo sedy,lebo sediny uz sa trblietaju,milujem svoje vrasky,mimicke lebo sa stale smejem,trochu uz zacina aj na cele ale minimum.Ked poviem svoj vek,nikto neveri.
Mas vediet starnut s gracou,ak raz zacnes s botoxom ta koza sa uz nestiahne spet,vrasok este viac pribudne.Tak uvazujte naozaj trosku dopredu,ved tie zeny vyzeraju ako levice,umely usmev,usta ako kacice.Je to hnus.
Tie vrasky nieco znamenaju,tie sediny nieco znamenaju.
Bude to tazky zivot,ak zeny nebudu vediet starnut a prijat sa zo vsetkym,co vek prinasa a lubit samu seba zo vsetkym.
@kiki68 este raz? Ty mas po 40tke a mas pred sebou 50 rokov?
@anonym_autor Ale ved ludsky vek sa predlzuje! Bezni su dochodci, a je ich kopec uz teraz, co maju ce 85 rokov, mnohi aj cez 90! Tak je realne, ze prispievatelka sa dozije cez 80 ci dokonca 90 rokov!
A ja si moj vek nevsimam. Obliekam sa, ako to citim, nikdy som sa extremne nemalovala,.len na diskoteky ci chaty, krem obycajny - nivea, indulona, po 30tke pribudol taky s ceramidmi, a az teraz ,na prahu 50tky som zacala pouzivat aj taky, kde je Q10 ci ta kyselina.
A hlavne, mam vela priatelov medzi mladymi ludmi a casto si pred zrkadlom vravim urcitu vetu.
Jedine, ci mi prekaza, je celo, kde,nkvoli okuliarom som dlho nenosila slnecne sa mi vytvorili asi 3 zahyby. Ostatne mam.provnatrlne s kamoskami, co maju okolo 35 rokov.
Ano, obcas viac potrapi telo, lebo stale nemam tolko priestoru cvicit, v mladosti, ked som nemala deti a mala kopec casu, som chodievala cvicit, diskoteky, telo sa hybalo, lebo ked nie, uz vtedy som mavala.priserne bolesti chrbta, hlavy ci celeho tela.
Ale, ako to uz niekto tiez spomenul, je to hlavne o nastaveni hlavy, vsetko je v hlave. Chapem, ze sa vseto ignorovat neda, ale vies to vyriesit a prilis sa tym nezaoberat.
Dopln si, ak neuzivas, aj vnutorne daky Q10 a kolagen.
Inak na tie kury, co chodievas, by som asi nesla, ani keby som na to mala prachy. Bala by som sa.
Jedine vlasy si farbim..lebo od 18tich postupne siviem...
@anonym_autor Ale ved ludsky vek sa predlzuje! Bezni su dochodci, a je ich kopec uz teraz, co maju ce 85 rokov, mnohi aj cez 90! Tak je realne, ze prispievatelka sa dozije cez 80 ci dokonca 90 rokov!
A ja si moj vek nevsimam. Obliekam sa, ako to citim, nikdy som sa extremne nemalovala,.len na diskoteky ci chaty, krem obycajny - nivea, indulona, po 30tke pribudol taky s ceramidmi, a az teraz ,na prahu 50tky som zacala pouzivat aj taky, kde je Q10 ci ta kyselina.
A hlavne, mam vela priatelov medzi mladymi ludmi a casto si pred zrkadlom vravim urcitu vetu.
Jedine, ci mi prekaza, je celo, kde,nkvoli okuliarom som dlho nenosila slnecne sa mi vytvorili asi 3 zahyby. Ostatne mam.provnatrlne s kamoskami, co maju okolo 35 rokov.
Ano, obcas viac potrapi telo, lebo stale nemam tolko priestoru cvicit, v mladosti, ked som nemala deti a mala kopec casu, som chodievala cvicit, diskoteky, telo sa hybalo, lebo ked nie, uz vtedy som mavala.priserne bolesti chrbta, hlavy ci celeho tela.
Ale, ako to uz niekto tiez spomenul, je to hlavne o nastaveni hlavy, vsetko je v hlave. Chapem, ze sa vseto ignorovat neda, ale vies to vyriesit a prilis sa tym nezaoberat.
Dopln si, ak neuzivas, aj vnutorne daky Q10 a kolagen.
Inak na tie kury, co chodievas, by som asi nesla, ani keby som na to mala prachy. Bala by som sa.
Jedine vlasy si farbim..lebo od 18tich postupne siviem...
@anonym_cdaa37 kolagen uzivam, aj vnutorne, aj z vonku. Uz asi 15 rokov. Inak ja ked som mala 35r, tak mi tipovali o 10 menej. A ked som prisla ku rodicom, tak sa ma susedia pytali, ci este chodim na VS a kedy budem koncit... ano, 35tka bol nadherny vek. O tom potom 🙂. Chyba mi ta bezstarostnost, ten zivot v mladosti, absolutny freestyle, zurky, kamosi, kopec srandy, spontanne akcie, festivaly. To, ze nic neriesis. Absolutne nic. Len aby si v piatok vonku mala ist s kym von 🙂
@anonym_autor jediný problém vidím v tom, že nemám silu , fyzickú silu na prácu, pracovať do 65-67, a to nemá záujem zamestnávateľ už o 50 i mladšie ročníky
@anonym_cdaa37 kolagen uzivam, aj vnutorne, aj z vonku. Uz asi 15 rokov. Inak ja ked som mala 35r, tak mi tipovali o 10 menej. A ked som prisla ku rodicom, tak sa ma susedia pytali, ci este chodim na VS a kedy budem koncit... ano, 35tka bol nadherny vek. O tom potom 🙂. Chyba mi ta bezstarostnost, ten zivot v mladosti, absolutny freestyle, zurky, kamosi, kopec srandy, spontanne akcie, festivaly. To, ze nic neriesis. Absolutne nic. Len aby si v piatok vonku mala ist s kym von 🙂
@anonym_autor jaaaj, vsak ty nestarnes.. ty si tusim este len zacala dospievat 😀
Mnoho žien v strednom veku vyzerá lepšie ako za mlada.
@anonym_autor Ale prosim ta, prilis si sa uplna na mlady vyzor.. zurky, festivaly a fasa kamosov vies mat aj v 45. Ja chodievam sj v mojom veku do mesta a na diskoteku, na festivaly, na party.. na grape som kazdy rok.. vzdy si poviem, ze uz sa to nehodi na matku dospelych deti a vzdy ked ma kamosi prehovoria, tak sa odviazem a dakujem, ze este zijem.. a nikdy tak nie som sama taka stara 😅
@anonym_autor
Ja neviem a v čom si neuzivas? Divadla, kina, cestovanie, príroda, čas s manželom, dieťaťom... priateľmi.
Ja mám tiež 45. Zvládam to ťažko. V mladosti som nebola spokojná so sebou. Pri najväčšej sile, zdraví a kráse som bola od cca 30-38 rokov.Tedy som sa cítila úžasne a aj sebavedome. Po 40 - ke to ide akosi dole vodou. No, ale zásadné a najhlavnejšie je zdravie.
To, co popisujes ma kopec dalsich zien. Ja mam 47, tiez prechadzam zdravotne kadecim, ale aby som toto riesila. Pre mna je dolezite, ze fungujem. Nad takymito blbostami sa nezamyslam. Asi si nikdy nemala skutocne problemy.
@anonym_autor ovisnute kutiky pier znamenaju poruchu stitnej zlazy, a tie ostatne problemy mozu byt sposobene jej nedostatocnou cinnostou...zacala by som tam...stitna zlaza riadi vsetky procesy v tele...
@anonym_autor neviem sa s tým vyrovnať. Mám z toho stavy
@anonym_autor prečo ti chýba freestyle, ja mám s mužom podstatne viac rokov, ako ty, včera sme vyrazili na jeden koncert poobede a z neho sme sa presunuli na druhý, spojený so žúrkou, vrátili sme sa pred druhou ráno, spali skoro do obeda, naobedovali sme sa, boli sme sa prejsť, so známymi na káve, teraz vegetíme pri telke, večer ideme do kina. Nejaký problém? Veď môžeš všetko, môžeš ísť na ples, tancovačku, koncert, párťy, na výstavu, do divadla, kina, na wellnes, na turistiku, lyžovať, na bicykel, lyžovať...my chodíme v lete na festivaly, na športové turnaje, po nich grilovačky, zábava s gitarou do noci. Kde je problém? Veď vek je len údaj v rodnom liste.
O pár dní mám 40r, a je mi to je jedno. Nezostárne len ten kto zomrel mladý. Som s tým vyrovnaná, beriem sa taká aká som. Najdôležitejšie je byť zo sebou spokojný, som spokojná a to je dôležitejšie ako kilá, vrásky a všetko okolo toho. K dokonalosti to má veľmi ďaleko ale aj tak sa mám rada
@anonym_autor necitim sa uz tak ako ked som mala menej rokov, ale zivot nie je o vzhlade a tak to aj beriem a co sa tyka fyzickej zdatnosti mohla by som byt na tom aj lepsie.

@simsalabim presne, to je výhoda vyššieho veku. Nie každý sa ho dožije.
@vilma7 neboj, ja viem. Mne priateľ, s ktorým som sa mala brať zomrel. ja viem veľmi dobre, čo je v živote dôležité...