icon

Ako zvládnuť boj s anorexiou?

5. sep 2025

Nezvladam. Je mi ťažko na duši 🙁 neviem či chcem vyhrať tento boj lebo viem že vyhrať a zbaviť sa obsedntnych myšlienok na jedlo znamená pribrať a ja pribrat nechcem.

Strana
z2
dankuk
6. sep 2025
@anonym_autor

@maminkadeticiek áno ale na marodke bude nemocnica predsa vieš a aj dg a ja pracujem vo veľmi veľmi malom kolektíve kde sa nedá stratiť ono sa to roznesie

@anonym_autor zamestnavatel nevidi diagnozu, ani kto PN- ku vypisal (uctovnicka).

jumama
6. sep 2025
@anonym_autor

@maminkadeticiek áno ale na marodke bude nemocnica predsa vieš a aj dg a ja pracujem vo veľmi veľmi malom kolektíve kde sa nedá stratiť ono sa to roznesie

@anonym_autor Ak mas anorexiu, oni to s velkou pravdepodobnostou niektori kolegovia z tvojho konania vedia a vidia, mozno aj vsetci. Prepac, ze to takto surovo hovorim. Len sa mozno nevedia a boja priblizit k tebe, nevedia ako pomoct, lebo vacsina z nas to nevie, ako pristupovat k druhym, co maju problem, ako im pomoct, ako ich este viac nezranit.

Mala som kamosku, vsetci sme vedeli, ze sa jej striedaju obdobia anorexie a bulimie, a nevedeli sme sa k nej priblizit. Nikto z nas jej nedel do tvare povedat cosi ako: Strasne sa o teba bojime, strasne sa bojime, co s tebou bude, ako si znicis telo, zuby, psychiku. Prestan blbnut, povedz nam, co ta trapi, povedz nam, co by ti pomohlo.

Bolo to este na vyske strasne sme sa bali, ze si nieco spravi. Boli sme nezreli. Ona sa skryvala, myslela si, ze nik nic netusi. Proste sme ju povbudzovali ze je pekna, ponukali ju jedlom, ked sme videli ako malo papa, ... ked tomu na chvilu uverila, zjedla cosi, prehupla sa do obdobia bulimie. Este stale sme to nik pred nou nahlas nepomenovali, aby sme ju nezranilli, nevedeli sme, ako to uchopit. Vies, takto nevzdelani my ludia v oblasti dusevneho zdravia sme. Malokto dokaze byt empaticky tvarou v tvar niekoho, kto sa nici. Empaticky v tom zmysle, ze uznat cloveku, ze ok, deje sa to, nekarham ta, nesmejem sa, nemudrujem, nedavam nevyziadane rady, len tu s tebou som a strasne sa o teba bojim, aby si nasla cestu, aby si nasla tu silu...

Tak ako si sama vyssie napisala - vsetko potrebujes mat veci pod kontrolou.

Schvalne som vyclenila tu vetu - pretoze to je to, preco si kde si. O tom anorexia je - mat veci pod kontrolou. Niekde nieco hlboko je v tebe, co ta nuti tu kontrolu mat, tona potlacenych emocii, ktore neprejavujes. Je im to strasne luto, ze sa nachadza na takom mieste, kde ti nie je povolene prezivat emocie naplno. Posielam ti vela energie, aby si nasla cestu. Uz si si vedoma, uz ciastocne si na ceste liecenia - nezit z nej, vykroc na nu s ovela silnejsim odhodlanim, doslova dupni, vbehni, dodaj si energiu, nastartuj sa, silno to chci vyriesit. Drzim ti palce.

BTW tej mojej kamoske som dokazala cosi povedat len s pomocou psychologa aj ja sama. Porozrpavala som mu co ma trapi, ze neviem, ako ju oslovit, neviem ako ju naviest... a presne on povedal, ze to nie je starost ludi okolo nej, len jej samotnej, ze my len mame pri nej byt, povedat jej ze to vidime, ze sa velmi o nu bojime - povedat jej nase prave pocity. Lebo casto aj ta druha strana zije v domneni, ze ked sa to odhali, ze ju budu vsetci zahanbovat a ono to tak nie je. Vacsinoou ludia sucitia, a zo sucitu su ochotni byt oporou. Znovu je to zaseknutie emocie - hanby v tom samotnom cloveku, pricom okolie k tomu neprispieva, robi si to ten clovek sam. Ta vecna hanba za svoje pocity, tej sa treba zbavit, to je ta cesta liecenia.

Casto to ze ti ludia daju najavo, ze im na tebe zalezi, to ti pomoze najviac.

dotka04
7. sep 2025
@anonym_autor

@evka258 nemusia to vedieť. Vidia ma aj jesť . Veľmi malo, avšak jem

@anonym_autor myslim, ze ti napisem to, co asi aj sama vies, ale neda mi to, aj tak… 🙂 Zivot sa nezije a nehodnoti na zaklade toho ci ty priberies alebo schudnes, ci ti budu vidiet rebra alebo 2 na seba dopadajuce faldy tuku na bruchu 🙂 To, ze si ty definujes stastie/pohodu/spokojnist/uspech/radost…cokolvek, podla vyzoru a vahy je prejavom choroby. To je choroba, to nie si ty. Zivot je o dychberucich zazitkoch, emotivnych okamihoch, ktore ti vzenu slzy stastia ci pokory do oci… Je o plneni si snov, zazivani toho mega pocitu pohody a relaxu zo zalub, je o pocite toho, ze niekam patris, ked sa stretnes s kamosmi ci s rodinou, o tom uzasnim pocitr zadostucinenia, ked ti je dovolene pomoci druhym… Je o makkej strsti steniatka, ktore s laskou pohladkas, usmevu tvojho dietatka, vone sidliskoveho betonu po vydatnej letnej burke. Je jedno ci mas vtedy just aj o 5-10kg naviac.
Si nenechaj vziat moznost ZIT nejakej chorobe poondenej, ktora ti plni hlavu kalorickymi tabulkami etc.

autor
10. sep 2025
@dotka04

@anonym_autor myslim, ze ti napisem to, co asi aj sama vies, ale neda mi to, aj tak… 🙂 Zivot sa nezije a nehodnoti na zaklade toho ci ty priberies alebo schudnes, ci ti budu vidiet rebra alebo 2 na seba dopadajuce faldy tuku na bruchu 🙂 To, ze si ty definujes stastie/pohodu/spokojnist/uspech/radost…cokolvek, podla vyzoru a vahy je prejavom choroby. To je choroba, to nie si ty. Zivot je o dychberucich zazitkoch, emotivnych okamihoch, ktore ti vzenu slzy stastia ci pokory do oci… Je o plneni si snov, zazivani toho mega pocitu pohody a relaxu zo zalub, je o pocite toho, ze niekam patris, ked sa stretnes s kamosmi ci s rodinou, o tom uzasnim pocitr zadostucinenia, ked ti je dovolene pomoci druhym… Je o makkej strsti steniatka, ktore s laskou pohladkas, usmevu tvojho dietatka, vone sidliskoveho betonu po vydatnej letnej burke. Je jedno ci mas vtedy just aj o 5-10kg naviac.
Si nenechaj vziat moznost ZIT nejakej chorobe poondenej, ktora ti plni hlavu kalorickymi tabulkami etc.

@dotka04 🙁

anonym_4a80f4
11. sep 2025

@anonym_autor tiež som trpela anorexiou roky. Proste sa mi páčilo keď mi bolo vidieť kosti 🫣 Máš priateľa? Mňa dostal z toho až on. Teraz je to už manžel.

liv1
11. sep 2025
@dotka04

@dotka04 uz dlho som nevidela nieco tak pekne napisane 🤍

anonym_f5a381
10. nov 2025

Ahojte všetci 👋

Píšem bakalárku a súrne by som potrebovala vašu pomoc. 🙏 Týka sa to témy sebahodnotenia a spokojnosti s telom u žien.

Budem vďačná každej žene, ktorá si nájde asi 25 minút a vyplní mi tento anonymný dotazník. Každá odpoveď sa počíta!

Link je tu: https://forms.gle/7VMXRramcg3s1C5V8

Ďakujem krásne za pomoc a pokojne zdieľajte ďalej 😊

Strana
z2