Ako zvládnuť koliky u novorodenca?
Ahojte, som 4 tyzdne po pôrode odkedy sme doma maly ma koliky, najprv to zacalo pozvolna a teraz je to uz hardcore. reve nonstop, ked sa zobudí na jedlo tak place dalsiu hodinu. červený, kope, krici az mu odchádza hlas. masírujem pupíkom, mali sme zmenu mlieka na Neocate co je fakt najsetrnejsie mlieko, kojím ale nestací mu. aj to je cista nocna mora, mam vpáčene bradavky , kojim s klobucikom no kym sa prisaje tak je to obcas nocna mora, kope ma jeduje za bucha ma. Masirujem pupíkom, skusam teplu kúpel, koža na kožu, cvicenie s nohami, ma youtubr som pozerala rozne druhy masazov na uvolnenie prdov, má coliprev, probiofix, sub simplex, devit. skúsam biely šum, spev, rektalnu rúrku, hojdanie na rukách, vibrujúce kresielko. toto vsetko pisem preto aby ste mi to uz ani neradili. posledné 3 dni sa mam chut zabiť už, nenormálne ako plače zakazdym ked je hore 90% plač, zvysok jedenie alebo je ticho ked je namne po papaní. ja ho milujem je to moje bábätko ale uz to nedavam. kazdy den rovnaky, nevyspatá k tomu rev a kopec mudrujucich clenov rodiny. prestala som jest mliecne vyrobky a vajcia a pecivo na odporucanie pedoatricky kvoli kojeniu takze nejem uz absolutne nic, niekedy 24 hodin som na vode jednom radlery a kusku cokolady. priatel mi pomaha tak ze bol tyzdne doma a staral sa o domacnost nakupy varenie vencenie upratovanie ale nie s malým. prosim je alebo bol tu este niekto tak ako ja ? co mam robit ako mu mam pomoct, ako prekonat seba aby mi nedrblo v hlave ,lebo dnez po 1 hodine kricania. mi do tváre mi ruply nervy a najprv som sa zacala smiat a potom ale ze taky rev plač som spustila ze som nespoznala vlastny hlas ktory zomna vysiel.
Nemôže otecko na hodinku ťa vystriedať a ty si pôjdeš vyvetrať hlavu na prechádzku? Prípadne sa vyspis a pod? ...prvé mesiace sú veľmi ťažké...poznám to.
Ja len ze ten radler a cokolada nie su uplne idealna strava pre kojacu zenu a aj z toho moze dieta boliet brusko… zacni od seba - ak je kojenie viac utrpenie ako osoh, tak sa na to vykasli. A ked uz bude dieta na umelom mlieku (mozes vyskusat ine, ze neocate je udajne naj este neznamena, ze sadne aj tvojmu dietatu), tak si ho moze kazdy den zobrat niekto z mudrujucich pribuznych ci otecko a ty sa konecne vyspi. Zial, toto je kolotoc toho, ze si nervozna (uplne pochopitelne) a nervozitu prenasas aj na drobca, ktory to zatial nevie inak ventilovat ako placom…
Drzim palce a mysli na to, ze je to len obdobie. Narocne, momentalne “nekonecne” ale len obdobie…
Zdravotne je na tom ok? Co na to pediatrička?
Moja bola podobne ukricane bábätko, nam ale pomohlo ked som zo stravy vyradila mliečne výrobky ale aj surové ovocie, zeleninu, pečivo…Ale tiez som nejedenkrat zažívala stavy ako ty, dieťa vrieskalo na rukách a ja spolu s ním. Čistá bezmoc 🤷🏼♀️
Pamätám si ze veľmi pomáhalo aj kúpacie vedierko, dieťa tam akokeby sedí skrcene ako v brušku v teplej vode. Zevraj bábätka by sa nemali tak často kúpať, moja tam bola každý deň hodinu užívali sme si ticho a spokojnosť
Hmmm a nevyrastla z toho, ked prestali koliky plakala od nervov vzdy a všade, pri prezliekani, uspávani, v kocari, v nosiči, v aute fakt asi do tých 3-4 rokov to bol vkuse krik 🤷🏼♀️
Je to na nervy, ale pri staršom už ti to tak nevadí, predsa len to bábätko je bezbranne a nevieš co mu je
Ahoj. Mali sme to podobné. Pomohlo až keď som nebola na všetko sama, mohla si usporiadať myšlienky a mala podporu. Bolo fajn, keď si niekto so mnou prežil niekoľko takých dní a vedel, že nie som len nejaká lajtka, ale že naozaj je v niečom zadrhel a hľadali sme príčinu detského kriku.
1.Po prvé sa musíš vyspať. Zaves dieťa niekomu na krk. Na 10 minút, hodinu, 4 hodiny to je jedno... potrebuješ to. Zavri sa v spálni a ani nevychádzaj, aby ťa nelákala domácnosť a upratovanie. Nevar.
2. Zaobstaraj si štople do uší. Nie len na spánok, ale môžeš ich mať aj keď dieťa plače. Počuť ho budeš, ale aspoň ti nevyhučí dieru. Aspoň niekedy.
3. Povedz manželovi, že potrebuješ pomoc. Nie s dieťaťom, ale so sebou. Že toto je naozaj vážne a potrebuješ pomoc. Nech ťa vezme k psychológovi, nech dohodne svokru,sestru alebo susedu na kočíkovanie...nie len typu, že sa ozvi ak bude treba. Nie. Na presný čas aby si sa nemusela hanbiť pýtať si pomoc.
4. Toto mňa vytrhlo z prdele- každú sobotu mal muž nočnú. Dostal dieťa, fľašu, inštrukcie a ja som sa o pol ôsmej zavrela do susednej izby. Vyšla som až ráno a ver mi, plnohodnotný spánok hoc iba raz za týždeň mi doslova zachránil život.
Si dobrá mama, na neutíchajúci krik existuje príčina aj riešenie, niekedy je to totálna banalita....keby tam bolo niečo mega vážne, pediater si to všimne.
Hlavne nebuď na to sama! Držím palce. Ak sa ťa niečo dotklo ospravedlňujem sa, ja som súdila podľa seba.
Nevádaš mu náhodou klasické Déčko? To na predpis, už neviem ako sa volá... Pretože to u našej najmladšej robilo úplné peklo. Akonáhle som jej ho vysadila a nahradila iným, tak bol kľud. A neboj, bude určite lepšie❤ Máte mesačné bábätko, ešte sa len hľadáte👍
Toto mi pripomenulo mňa, ale pred 14rokmi. My sme s manželom boli sami, prvé tri týždne nám pomohla mama a potom to už bolo na nás. Dojčenie cez klobúčiky, od príchodu domov rev, nespokojnosť, pomaly každú hodinu hore, cumlík nechcel..v kočíku plakal, iba na rukách bol ako tak spokojný. Ja som fungovala tak, že keď spal on, oddychovala som aj ja. Manžel keď došiel domov z práce, venoval sa malemu a ja som umyla riady, oprala, niečo uvarila. Kedze mal koliky, skončila som prvé mesiace na vývare, kuracom mäse...minimálne ochutené, ale ja som plne kojila. Nebolo dobre po 3 mesiacoch ani po 6. , ale postupne sa to zlepšilo. Ak máš tú možnosť popros rodinu nech ti trochu pomôžu, ja som každé 3 mesiace chodila k rodičom (500km)na 2-3 týždne a pre mňa to bola ako psychohygiena, mama mi neskutočne pomohla, ja som si oddýchla. Aj ty si potrebuješ viac oddýchnuť a jesť plnohodnotnú stravu, aj keď to bude trvať- ver mi, je to len obdobie a postupne bude lepšie🧡
Uplne si to pamatam az mi srdce z toho poskočilo ake to bolo hrozne obdobie, ked som si precitala tvoj prispevok. Musis vydrzat, prejde to. U nas boli koliky vecer, zacalo to okolo piatej a totalny armagedon. U nas pomáhal espumisan, pitie čistej vody, zvyšovanie dávok UM podla želania maleho, Cize som robila v jednej flaske základnú davku a v druhej davke 30ml. Isiel aj na prsník ale nestačilo mu to ako som zistila. Prvy mesiac som iba sedela a kojila, cele dni. Ked vypil základnú davku podla vyrobcu, priložila som mu druhu flasku a ked pil dalej, vedela som približnú davku na dalsi tyzden. Medzitym čistú vodicku. Kocikovanie vonku po obede 3 hodiny. Jedla som normalne, lebo ak by som nejedla, tak ma z unavy asi jebne. Vecer ma zachránil vzdy dedo, kedze som nemala partnera, zobral maleho okolo osmej a uspal ho na ramene. Zistil, ze oprety o jeho velke rameno, sa mu ulavy od bolesti bruska najlepsie. A ja som sa vtedy isla osprchovať, najest, popratat, prirpavit flasky. Okolo 22:00 sme sa vystriedali. Takto to trvalo pol roka. Po pol roku ako zacali aj nejake prikrmy sa tie koliky stratili, zacal sa konecne tvoriť enzým, ktory sa zacina tvoriť az okolo 4. mesiaca. Neboj prejde to. Opakuj si to ako mantru. Prejde to, zvladnem to, nemoze za to, vydrzim.
1. Podľa mňa sa v prvom rade dobre najedz. Veď ty aby si mala mlieko potrebuješ riadne vela energie. Skus normálne cestoviny, mäso, ryža, zemiaky, vločky, ovocie, vajcia, šunky atď čo z toho môže preboha nadúvať.. možno zistíš, že práveže bábo bude ok, až potom, keď bude bábo plakať po jedle až potom vyraďuj.. je už dávno mýtus, že sa majú vyradovať veci len tak (samozrejme okrem nejakej kapusty, strukovín), až keď potom zistíš, že je z toho zle tak potom
2. Len lež s bábom a nič nerob, vykašli sa na všetko. Možno plače, lebo je hladné, poraď sa s laktačnou ako ďalej. Priberá? Kaká, ciká dobre? Ja som si vždy povedala, že jednoducho to čo sme poznali, normálny dospelácky rytmus padol a teraz je tu niečo iné nové. Spi, koľko sa dá, pri kojení pozeraj seriály a vychádzaj z postele len na najnevyhnutejšie veci.
3. Povedz si “deň za dňom”.. sústreď sa len na moment a neplánuj, či bude dobrá noc/deň. Mne pomáhalo, aj keď som si opakovala, že bábo je malinké a potrebuje ma, že je tu tiež pár dní a učíme sa všetko spolu. Ono byť na svete a ja byť mamou. Každým dňom sa o ňom naučíš niečo nové a potom budeš vediet signály ako mu je a čo potrebuje.
4. Keď ťa niekto pouučuje, absolútne to nepočúvaj 😁 urob si po svojom, aj keby sa im mali oči vyočiť.. povedz nech pomáhajú, varia, upratujú a neradia 🙏🏼
5. Za mňa najlepší coliprev a espumisan comfort - riadne sa vyprdel potom 🙂
6. Buď k sebe láskavá, toto všetko je NORMÁLNE ❤️❤️❤️ keď na teba niekto vrieska, je jasné, že sa ti nedá mysliet a robiť, veď to sú riadne decibely do ucha. Sľubujem, že to každý deň bude lepšie.
Ahoj, viem presne čo prežívas, mali sme doma toto isté.Nastastie môj muž cez víkend keď nechodil do práce, bral syna do vedľajšej miestnosti na noc aspoň nech sa vyspím...inak nepomohlo nič, len čas, mal dva a pol mesiaca keď to z jedného dňa na druhý prestalo
Moja sestra mala takého syna. Revali sme pri ňom všetci. Niekomu sa určite rada páčiť nebude, ale ona vzdala kojenie a prešla na ten bezlaktozovy fialový nutrilon. Plyny uvoľňovala trubičkou, keď už nič iné nešlo. Až potom sa maly ako tak zastabilizoval. Po troch mesiacoch to už bolo úplne iné dieťa. Držím palce.
Mňa tu roznesú v zuboch, ale v prvom rade prestaň s dojčením a nauč ho čisto na UM. Potom ho trtni s prepáčením do ruky tým mudrlantom a choď sa von predýchať. A nikde nečítam,čo tvoj muž. Toho by bolo asi tiež treba usmerniť. Ak je zdravotne ok, prejde to. Ja viem,že je to ťažké a želám veľa síl.
Mala som to podobne, aj klobúčiky aj vpacene bradavky, aj pocit, že nemám mlieko...najhoršie boli večery.. najprv si uvedom, že ono to čoskoro prejde. Potom, mne naozaj pomohla laktačná, jednak psychicky, jednak zistila, že má uzdicku, takú malú nepatrnú, ale predsa, po jej strihnutí sa syn konečne poriadne prisal. A potom mi pomohlo prijatie faktu, že proste syn chce byť pri mne, čiže na mne spal, keby sa chcel nosiť, tak ho aj nosím..dnes, keď vidím, akú má povahu, že je proste hypersenzitívny, tak lepšie chápem, že ako bábo to musel mať ťažké. A teda, ja viem, že tie začiatky kojenia sú ťažké, mala som ich aj s druhou dcérou, ale nevzdávaj to. Ja som za to naozaj vďačná, že som to nevzdala, uľahčilo mi to toľko momentov, keď boli chorí, keď sme boli v nemocnici,keď ich niečo bolelo, keď šli zuby. Mala som vždy pri sebe prostriedok, ako ich pohodlne, bez práce, utíšiť, uspať, pomôcť im.
Vsetky moje deti mali koliky, zacalo to v 3 tyzdñoch a skoncilo v 3 mesiacoch, zo dña na deñ akoby utal. Je to hrozne obdobie, len vydrzat, davat dieta casto odgrgnut, a ak sa da, nech ho postrazi jeho otec, ty daj stuple do usi a poriadne sa vyspi, mlieko vie pripravit aj on
V prvom rade sa normálne najedz. Nemá význam sa hladovať, keď očividne bábätko plače kvôli niečomu inému. Klasika pečivo, mlirko, syry, jogurty, šunka, mäso.
Po druhé, nech sa o neho na hodinu niekto postará - manžel, babka, teta, dedko a ty si buď ľahni a oddychuj, alebo chod von, nič iné nerob.
Po tretie, ak naozaj je dojčenie problém, vybodni sa na to a dávaj len umelé. Ono často je aj problém práve tá kombinácia ze dojčenie aj prikrmovanie UM.
Po štvrté - umelé mlirko nemusí hneď sadnúť bábätku, jednému môže byť super to Neocate a inému zase nie.
Po piate - je to síce klišé, ale ver mi, ze je to len obdobie a dieťa z toho vyrastie. Je to hrozne, náročné a treba to bohužiaľ často len prežiť.
Nosic by nepomohol
skús vysadiť všetko - devit, coliprev, probiotiká... niečo z toho mu asi nerobí dobre a testy či nemá laktózovú intoleranciu, môj mal a kým sme na to prišli tak mal proste bolesti z toho, že mu netrávilo laktózu + tie horúčavy tiež dajú zabrať aj dospelému nieto ešte bábätku, ak málo spinká môže ho bolieť hlavička
dakujem dievcata za rady. ale
ako vidim ja sama si tiez moc nepomaham. mamina chce stale prist a tu spat, ze mi ho postrazi na noc a ja nech idem do obyvacky za chlapom(ano spime zvlast) ale ja to proste nedavam,je to maly byt a ja ked ho
pocujem revat tak mam este aj kvalitne vycitky ze nie som pri nom. inak je predcasne narodeny sice len o 4tyzdne skor ale predsa.. zajtra som mala mať termín pôrodu. pôrod bol mega ťazky, mal stlaceny hlavicku a taku šišatú ale je zdravy chvalabohu a hlavicka sa mu uz upravila. je mozne ze este stale si nesie v sebe ten stres z pôrodu? ja uz nemam ani slzy lebo som si ich vsetky vyrevala asi. ja by som aj jedla ale pozriem sa na jedlo a pretoci sa mi zaludok od znechutenia. skusila som aj fenyklovy caj lebo namna tlacila rodina ale prd to pomohlo. nosič mám, je zevraj od narodenia ale on je v tom uplne stratený i ked mam novorodenecku vlozku, a poti sa v tom a aj ja. v kociku je spoko obcas ale v tomto pocasi ho nezoberiem von. vcera sme boli o pol 8 vecer a isli sme k sestre ktora byva o 2 ulice dalej. cesta domov bola uz hroza. spotení obaja , on reval na celú ulicu, ja v strese, pot zomna doslova kvapkal. lutujem ho ze mu davam takyto strssny zivot a zaroven lutujem aj seba , bohuzial ale je to tak. lutujem a mam pocit ze som sa stratila, svoju povahu, svoj humor, svoje nazory, samu seba. existuje uz len krik a plač a beznadej. snazim sa byt pri nom kludná, radsej sa vyrevem spí ale pri tom revaní to občas nejde. v postielke byt nechce, zvykne spat na mne na brusku ale v tomto teple je to masaker. ked citam ze to trvha do 4 mesiaca mam chut si hodit slucku, lebo ja neviem ani ako prezijem dnesnu noc a nie ze mesiace
no v prvom rade prestala by som dojcit a zjedla pol kona v tvojom pripade, aby aspon stres z hladu odisiel... potom kedze uz moze plnohodnotne fungovat partner podaj mu dieta a povedz, ze najblizsia noc je tvoja inak mame problem ...daj si stuple a spi...stres z nedostatku spanku zmierneny.... a potom rano vstan a postupne po jednom hladaj co by dietatu z toho vsetkeho mohlo vadit co mu davate ...a chod vylucovavou metodou nejako a viem, ze to nebude lahke zistit a ani rychle to nebude, ale pridete obaja s partnerom na to, ziadne ze sama sa trapim
Vypýtaj si pomoc a žiadnu neodmietaj!
Malý rád spí na tebe, lebo počuje tvoje srdiečko a je naň zvyknutý. Skús mu dať pod vankúš tikajúci budík, vraj to pomáha a simuluje srdce matky, ale nikdy som to neskúšala 🙈
Ach, tak mi je to ľúto , že normálne by som prišla a povarovala aby si ty mohla spat a oddychovať.
Nemaj výčitky .
Ja, pred 20 rokmi som v jeden moment zažila podobny stav ako ty ...od zúfalstva som pochopila keď matky ublížia dieťaťu. Syna som nevedela kojit , bradavky boleli on vrieskal hodiny, myslela som že ho oknom vyhodím.
Vtedy som sa zľakla sama seba.
Začala som o tom čítať a veľa žien sa priznalo že to cítia rovnako . Jednoducho si vyčerpaná, frustrovaná, zničená že nevieš pomôcť vlastnému dieťaťu.
Ten spánok by ti veľmi pomohol, ale najlepšie tak, kde nebudeš počuť jeho plač. Ak sestra býva blízko nemôžeš k nej na pár hodín? Sama sa zavrieť a spat...či len tak na 2-3 hodinky odísť a relaxovať? Viem, je to ťažké keď vieš že on tam plače ale nejak sa skús ukľudniť. Povedz si, že je to len obdobie.
Držím palce, nech to čo najskôr prejde.
Kde je v tomto ťažkom príbehu otec?
Vôbec mu nedávaš strašný život, už len tým, že sa nad tým zamýšlaš a radíš sa s nami vidno ako ti na ňom záleží, si pre svoje bábo tá najlepšia mamina na svete ☺️ a áno, traumu z pôrodu si deti môžu niesť, kamoškinu malú museli oživovať a nespáva dobre, lekári potvrdili, že jeden z dôvodov môže byť ťažký pôrod pre bábo!
Urob reflexné opatrenia. Koliky často súvisia s refluxom
Ahoj je možné, že mu nesadlo mlieko? Odgrhne si, mokré plienky, stolica? Máš mlieko, ak sa rozhodneš nekojit je to tvoje rozhodnutie, takto máš kolotoč a výčitky. Laktačnú si mala?
Máš si kedy oddýchnuť, pospať pri náročnom babatku?
Si po ťažkom pôrode ty sa musíš dať tiež dokopy.
Strava výdatne polievky aj viackrát denne. Vývar a zapražená vajíčková ti dá silu. Bylinkové čaje, čistá voda, čokoládu horkú, piškoty, riedky puding...
Pozri či z tých kvapiek na bruško mu nie je horšie... Môjho mladšie bolelo viac bruško z espumisanu staršieho zo Sab...
Biogaju si skúšala, pozri z vigantolu ci nie je viac nepokojný?
Veľmi ti držím palce, je to predsa predcasniatko.
Rád sa kúpe?
Ahoj,
keď ste obaja mali taky ťažký porod, vyhľadaj v prvom rade osteopatku alebo kraniosakralnu terapiu pre malého.
On kludne môže mať pohnúť stavce, svaly v oblasti krku, hlavičky aj inde. Vo Francúzku je to myslím bežný postup, pe po porode urobia bábätku tu kraniosakralnu terapiu (jemnú masaž).
Napraviť tým co treba a dieťatko je pokojnejšie.
Ja som za kojenie - lebo je to jednoduchšie pre mňa. Mne pomohlo pumpovat mlieko a krmivá som takmer 3 mesiace z flasky mm. Ale keď som nestihla pumpovat, dala som aj um.
Maky mal tiež koliky, slabo sal a kojenie bola nočná mora. Tiez som mala klobúčik najskôr a to je des. V 3 mesiacoch to prešlo ale nebolo to také hrozne ako u teba. On spal v noci pekne, budil sa kazde 2 hodiny na mlieko, vypil fľašku a spal dalej.
Malemu pomohla osteopatka, druhému ta kraniosakralna terapia a strihnutie uzdicky.
Nemaj vycitky svedomia keď bude spať s mamou ci otcom a ja by som v takom pripadrcuplne na tvrdo isla do hotela na noc vyspať sa. Vedela by som, ze mama a muz sa postarajú, su dvaja. A ty v hoteli nič nepočujem.
A ty hlavne jedz! Je blbosť, ze všetko naduva. To len minimum jedál. Sú to zastaralé fámy! Normalne sa najedz - odpadne stres z hladu. V takomto pripade - kludne zruš kojenie. Poviem ti uprimne, ze v tvojom pripade by som sa na to vy... .
Ako som spomenula - pro prvom som mlieko odsavsla tri mesiace denne kazde 3-4 hodiny. Medzi to placuce babo, stále nost a nepokazíte. Spával so mnou - na mne. Oblozila som som sa jedlom vodou knihou atd. A keby chcem na vc, zobudil sa hneď! Keby rozmýšľam, normalne si dám vtedy "plienku" aj ja 🙈. Ked náhodou zaspal sam, nevedela som ci jesť, spat, sprcha. Domacnost? Nehrozilo!
Pri druhom som bola rozhodnutá- neklapne kojenie? Bude um!
Najedz sa!
Vyspi sa!
Príjmy pomoc bez výčitiek voči malemu!!
Ak chceš, prestaň kojit!
MUDRLANTOM DAK DIETA NA 6 HODIN S UM A ODID VON / DO HOZELA A SPI!
A
Boze ako Ta chapem, moj syn reval vkuse, vkuse, vkuseeee, bolo to nieco priserne 😨. Velmi urevane dieta za vsetko aj ked koliky presli a bol väcsi.
Prajem nech je uz len lepsie🩷🩵
Moze mat aj blokady z tazkeho porodu a preto place. Skus osteopatiu alebo kraniosakralnu terapiu.
koliky sú smrť. bez srandy. prvé dieta ich malo, to bolo niečo strašne. keď som čakala druhé s malým vekovým rozdielom, toto bol môj najväčší strašiak. kto to zažil vie o com hovorím.
bez srandy ma napadali rôzne myšlienky asi tak po 2-3hodinach počúvania revu ktorý sa nedal utíšiť nicim…vždy ako prichádzala noc tak na nás s manželom už išla depresia že ideme zase odznova.
nám pomohlo sa jedine striedať v uspavani, najprv sme sa striedali po hodine vždy, ale po nejakej chvíli sme sa museli striedať aj po 20minutach, lebo ten rev sa nedal počúvať naozaj. čisté zúfalstvo.
zrazu prešli 4 mesiace a zo dňa na deň to zmizlo! ale môžem ti povedať že ešte niekoľko týždňov sme prežívali vyslovene strach a úzkosť aby to nezačalo znova.
moje deti revali až do roka... takže to čo tu píšu iné matky je vlastne celkom fajn že plač prestal po nejakých 3-4 mesiacoch...

Ježiši dievča, to pochopí len ten čo to zažil, neporadim ale mne pomáhalo to nejako vnutorne prijať -ukľudniť sa, mám pocit,že potom aj ona menej plakala, raz som mala aj ja taký prepínak až som sa sama zľakla, držím palce, nie si v tom sama🥰🥰🥰