Antidepresíva a následné úzkosti, zhoršenie stavu
Zdravím všetkých,
Chcem sa spýtať, začala som prvýkrát v živote užívať AD Escitalopram 10 mg.
Rozhodla som sa pre AD potom, co som prestala dlhodobo správať, pridal sa mi panický atak (co som vtedy nevedela ani co to je) a potom som len 2,5 tyzdna vkuse preplakala. Na par dni to prešlo a potom zase len plač bez akéhokoľvek dôvodu. Preto som sa rozhodla navštíviť psychiatra a som uz 2,5, mesiaca PN.
Beriem ich uz 4,5 týždňa. V piatok som bola na kontrole, vyzeralo to ze všetko nasvedčuje tomu že zaberajú ale v nedelu sa mi začal zhoršovať stav. Začalo sa mi klepat cele telo, nabehli uzkosti, potenie, mravcenie tela. Vždy sa mi to stane do cca hodiny odkedy si dam tabletku. Robilo mi to od začiatku užívania, ale to boli vedľajšie účinky, zhoršenie stavu. Trvalo to asi 3 týždne potom sa to zacalo zlepšovať. Vysadila som aj diazapam, ktorý som mala ako barličku.
Teraz mám všetko naspäť a vždy to skončí plačom lebo uz som z tych stavov zúfalá.
Má prosim niekto skúsenosti s užívaním AD, mal niečo podobné? Viete mi poradiť, alebo ma nejako ukľudniť, nasmerovať? Chodím aj na psychoterapiu, ale zatiaľ sme nezistili pôvod mojho stavu.
Viem, ze liečba a nastavenie liekov je beh na dlhé trate, ale mam pocit, ze urobím krok dopredu a následne dva dozadu :(.
Mám mať teraz aj menzes, tak neviem či to má súvis, keďže nikdy predtým som AD nebrala, neviem čo očakávať a ci sa môže stav takto rapídne zhoršiť. Dnes som sa tak klepala ze som si dala diazapam 2,5mg aby ma to trochu ukludnilo.
Som vďačná vopred za každú milú radu a pomoc.
Ďakujem.
@jaska25 ono je to takto pri vsetkych liekoch, pokus omyl kazde telo je originalne kazdemu zaberie nieco ine...
@slovakboy presne takto som to mala ja..2 týždne pred vkuse plac a po zacati liecby strašne stavy. Teraz ich mám stále ale az take intenzívne. Mozno si moje telo stále zvyká, neviem. Asi tieto týždne teraz budú rozhodujúce. Ak sa to nezlepší pôjdem na zmenu liečby. Ďakujem za odpoveď.
@ivanakaka ďakujem za rady. Všetko už dávno praktizujem. Ale opakujem sa uz niekoľký krát. Mne sa prejaví úzkosť len po užití AD potom to po nejakom čase odozneje akoby vedľajší účinok. Ja nemavam úzkosti, trpim depresiou. Moj problém je, že plačem často, veľa a všetko ma rozlutosti.
Ahojte
8 mesiacov som brala Brintellix
Cely október skoro už len 1 tabletku a prišiel december stres a všetko úzkosti sa mi vrátili späť teraz mi zvýšila dávku na dve cele zase postupne samozrejme ale úzkosti mám také že sa idem zblázniť
😔
Lexaurin denne polka tabletky niekedy si dám dve polky za deň aby som prežila mám ten najslabší.
No nemôžem teraz ani pracovať.
Myslite že sa to zlepší ? Mal to niekto z Vás takto ?
Žiaľ som mala skúsenosti s tým, že som bola nútená brať lieky (psychiatria) a po Tom ako som stadial vyšla cítila účinky niekoľko mesiacov hach.... Keď som začala užívať tie lieky, cítila som hneď že to nebude ok mravcila mne noha, triasky a take..... Postupne po Tom čo som stadial odisla a stretla sa s dobrými kamoškami z detstva som pochopila že chcem zmenu. zmenila som sa fyzicky, (mejkap) záujmy, ale taktiež som sa začala hýbať, opaľovala, a snažila si zlepšiť vzťahy. Ako mne pomohlo cestovanie a bola som zahranicami ( niekoľko mesiacov) slniečko, pohyb dobra strva a po dlhšom čase som konečne necítila tie účinky tých liekov tak tak (:
@jaska25 autorka musím potvrdiť, nebrala som síce tieto AD ale iné, začali mi účinkovať, pomaličky som vysadila aj neurol a potom prišlo obdobie pred menštruáciou a opäť zlé stavy. Prvý mesiac som si to nejak nespojila a bola som zlaknutá a smutná, že mi AD nezaberajú.. potom som si to nejak uvedomila a druhý mesiac som si počas toho obdobia dala párkrát neurol na preklenutie. Neskôr, keď už sa asi naplno rozvinol účinok AD a vedela som racionálne, že to je z menštruácie, tak sa mi to nestalo 🙂 držím palce, podľa mňa si na správnej ceste
stará diskusia 😁 ok, som aspoň rada, že si v poriadku!!
@slovakboy Ja len ze tvoje skusenosti velmi pomahaju aj inym ludom. 🙂
@zobaka Ahoj. Áno, escitalopram zmenený na Aleventu 150 mg, v súčasnosti som v procese vysádzania na minimálnej dávke 37,5 mg 🙂
@jaska25 ahoj, dakujem za odpoved a escitalopram si ako dlho brala? Nesedel si nejak? Z Alventy si nemala vysoky tlak a uzkost ako dlho si ju brala? Ja dufam, ze mi vsetky fyzicke priznaky zmiznu pri ad, lebo je to sialene, tebe zmizli?
@jaska25 ahoj, dakujem za odpoved a escitalopram si ako dlho brala? Nesedel si nejak? Z Alventy si nemala vysoky tlak a uzkost ako dlho si ju brala? Ja dufam, ze mi vsetky fyzicke priznaky zmiznu pri ad, lebo je to sialene, tebe zmizli?
@zobaka escitalopram som brala cca 4-5 týždňov a bolo to šialené. Z Alventy som sa potila zo začiatku veľmi a triaslo ma. Ale vysoký tlak ani úzkosť nebola. Beriem ju 2 roky. Všetky telesné prejavy mi prišli asi po 5 týždňoch užívania Alventy. Držím palce
@zobaka escitalopram som brala cca 4-5 týždňov a bolo to šialené. Z Alventy som sa potila zo začiatku veľmi a triaslo ma. Ale vysoký tlak ani úzkosť nebola. Beriem ju 2 roky. Všetky telesné prejavy mi prišli asi po 5 týždňoch užívania Alventy. Držím palce
@jaska25 super potom ani si nepribrala po Alvente? ja som pribrala po escitaloprame, cize musim si teraz strazim kaloricky prijem kedze ho opat beriem

@slovakboy ono je to vraj na co najväčšie upokojenie pacienta pri nábehu lieku, pretože vedľajšie účinky bývajú ťažké. Ja som mala úplne všetky a vzdy ked som si dala k tomu Neurol sa mi stav ešte zhoršil. Ale všetko je naozaj individuálne.
Ach ako by som si želala keby vymysleli niečo co si človek dá raz a je v poriadku...ako by nam všetkým bolo dobre 🙂