Arytmia v 30r. - poraďte!
Ahoj,mam 30r a vcera som mala prvykrat v zivote arytmiu. Citila som ako mi nepravidelne bije srdce.sla som na pohotovosť.odtial na interne.dr mi dala nejaku tabletku,infúziu,odber krvi. Ekg bolo zle,po tejto liecbe sa to vratilo do Normalu. Na kardio som objednana az o vyse mesiac! S tymze ked sa to zopakuje,mam si vziat pol tabletky viac na vys.krv.tlak na kt.sa liecim.ked neprejde,pohotovosť. Moja otazka znie...ako mam fungovat? Ak sa mi to stane do tyzdna 2-3x, mam byt vkuse na pohotovosť? Mate niektora rady? Ja som zufala,mam strach,musim sa starat o 2 detí.manzel pomaha ako vie,ale zena a mama jeproste nenahraditelna. Ako sttmzit,co robit/nerobit? Dakujem
No ja to mam niekedy aj 3x za den, niekedy 1x za 2 tyzdne.Nemusim brat lieky, len to sleduju.Mala som aj 24 hod.Holter a ako naschval vtedy to nebolo.Poradili mi taky manever, ze ked to zacne zadrzat dych a zatlacit ako na velkej..malo by to prejst..ale skor by som vsetko riesila s doktorom, tych arytmii je velke mnozstvo..ja mam naviac nejake vlakna co vedu vzruchy aj inou cestou..vidno to na ekg, zistili to nahodne..
S arytmiou zijem uz 7rokom,prve tri roky po slabom infarkte som bola na liekoch betablokatoroch plus nemocnica pristroje atd no hroza,teraz som v 21.tt arytmia sa opakuje denne a lieky brat nechcem kedze mam nizky tlak dost.
Som na PNke kvoli tomu od sameho zaciatku tehu.
Da sa to vydrzat,no najlepsie ak neodpadas ako ja zo zaciatku je si lahnut a zhlboka dychat a stres tiez nepomaha.Je to neprijemne,no da sa zvyknut.
Mam 30 rokov ako ty ... mam to z prechodenych chorob bohuzial ...
Ako sa to u vas prejavuje baby? Idete na pohotovosť alebo si date nejaky liek? Mna prekvapilo to ze mi v podstate povedala dr kardio ze mi trz nema ako pomoct.ze treba ekg holter ale na ten som obj az 30.10.!!!
@milus777 zatial mi nerobili nic okrem ekg na pohotovosti a odber krvi.z nedostatku mineralov to zrejme.nie je. Dr mi nicnevysvetlil.povedal ze to ze sa mi to stalo 1krat neznamena ze sa.to nezopakuje a ze tam mam ,,drahu,, ktoru ked nieco spusti tak vznikne arytmia.picham si aj clexane na riedrnie krvi.
@pusinka263 v pohode, nestresuj, toto je najbeznejsia "choroba". Dychaj z hlboka, sustred sa na dychanie, lahni si a vyloz nohy na vankus, davaj si magnezko a tak ako pise
@dadulala zatlacit nos atd.
A bola si na vysetrenie aj stitnej zlazy? Nie si chudokrvna?
@katharines na vys.stitnej som bola naposledy v marci,som sledovana.uz od 19r.beriem euthyrox 75, bola som dnes na endo ale maju na potvoru dovolenku.ci som chudokrvna neviem,v tehotenstve som bola.
@kasyra ako myslis najbeznejsia choroba? 🙂 mna to teda dost vystrasilo
Ja mam arytmiu, tzv. extra systoly. Ty mas co napisane v sprave? Existujem s tym s prerusenim 3 roky, vkuse 1 rok. Je to sialene, v podstate to mam cca 7 tisic krat denne, ale bolo uz aj 13 tisic. Ked to bolo prvy krat, myslela som si ze umieram. A potom sa uz na to nabalil aj poriadny strach o zivot, deti, atd. Len ten tomu vobec nepomaha. Clovek tak akosi musi zistit, z coho to je. Stres, malo pohybu, nezdrava strava, malo spanku, nedostatok magnezia, ci draslika, ci coho vsetkeho. Je dobre to vziat kompletne za pacesy. Pekne ked to zas pride das si liek, neboj. Prejde. Pojdes na holter ako my vsetci, tam ti povedia viac. Mne napr dr povedala ze extra systoly ma takmer kazdy clovek. No ale vacsinou nie tolko, ako ja. Ale stale to este neriesia, iba beriem polku nejakeho lieku pravidelne. Ked som cvicila rychlu jogu, vsetko sa dost zlepsilo. Ale teraz som zase mesiac a pol necvicila. Tak aj je horsie. Telo dava nejake signaly, treba to pocuvat. Ak sa budes zdravsie stravovat, dost pit, viac sa hybat, ja by som pridala aj denne magnezium, nic nepokazis. Drzim palce.
@pusinka263 neboj sa, na to sa nezomiera.
@pusinka263 aj ja dom to mávala,aj tlakomer mi to ukazoval a keď mi kardiológ urobil echo,povedal,že vsetko je ok a že aj zdravému človeku -preskočí- srdce,ja som sle hneď chytala paniku a všeličo si namýšľajú a tak to celé zhoršovala
Mam to uz asi 11 rokov su dni ked je pokoj a dni ked to mam stale. Napriklad aj dnes to mam. Lieky mam po ruke ale bere len v nutnom pripade. Viem ze ti nepomozem asi ale ja od kedy cvicim je to lepsie. Samozrejme nie cvicenie ze 1
20km beh a cinky 😀 Zacni jemne len trosku drepov, kliky, aby si priste citila tepovku. Zit sa s tym da no nieje to nic lahke. Uz nam asi vsetky mozne vysetrenia a stale nic cize asi tak
@pusinka263 objednaj sa k inému kardiologovi. Hľadaj tam, kde ťa zoberú. Ale hlavne, snaž sa upokojiť. Lieky na upokojenie ti nedali? Stres to nie že zhoršuje. Stres to vyvoláva! V PRVOM rade eliminuj všetko, čo ťa vyčerpáva a zabudni na to, že "musíš fungovať". Všetko bude nejako fungovať aj bez teba. V prvom rade sa postaraj o to, aby si mala čas na seba, na oddych... Holter ani liečba ťa nezachráni. V prvom rade uprav svoj režim v akom funguješ. Arytmia je jeho dôsledkom 🤔
Ahoj. Som lekarka internistka. Je velky rozdiel aku arytmiu máš. Ano extrasystolia je bežná, nezávažna, u tzv. fibrilácie predsiení u 30-tničky by som spozornela. Ešte je mnoho ďalšich typickych zväčša pre mladšie ročniky, ale to chce riadne vyšetrenie. Podľa toho ako ťa na pohotovosti ošetrili ostáva dufať že to fibrilácia predsieni nebola. U nás v nemocke má takýto mladý pacient minimálne ultrazvuk srdca hneď, monitor ekg aspon 24 hod., vyšetrene minimálne hormony štítnej žlazy. Na fibriláciu sa nezomiera to nie...ale ohrozuje cievnou mozgovou prihodou, preto ten clexane na riedenie krvi. Pátrat po pričine vzniku by mal najskor lekar - srdcove chyby, mineralova nerovnováha, pridatné drahy v prevodovom systéme. Fungovat normálne, nič s tým neurobíš, liečbu predpokladam máš a počkat na kardio.
@lubicana tak toto je cela sprava,prosím co s tym? Dakujem
@pusinka263 trochu som tušila podla toho clexanu. Nuž lekari mohli pre teba urobiť viac..ale na ich obranu poviem že možno dovolenkove obdobie. Čaka ťa aplikácia tych injekcii dlhodobejšie bohužial, je to ochrana pred prípadnym uvolnením zrazeniny zo srdiečka v pripade ďalšej fibrilácie. Je potrebne vyšetriť hormony štitnej žlazy - možno len vysoka davka euthyroxu ktory berieš. Kardiolog by ti mal urobit ultrazvuk srdca - či nemaš nejaku vrodenu chybu pripadne zhrubnuté steny srdiečka ( može vzniknut pri zle liečenom vysokom tlaku) . Liečbu máš - vasocardin trochu podrži aj tlak a hlavne správny rytmus. Dobry kardiolog by ťa mal poslat aj na arytmologicke vyšetrenie, ak sa nic iné nezisti tak máš pravdepodne pridatnú dráhu v prevodovom systeme srdca ktora preskoči správny udavač rytmu ( sinusovy uzol) a vznika to chvenie. Nasmerovana by si mala byt na radiofrekvenčnu abláciu ktorou sa ta draha vypaľuje.
Si v nejakom strese? Unavená? Vela kávy? Energetická napoje? V rodine?
@pusinka263 ahoj a mozem este vediet ze ako sa ti ta arytmia prejavovala okrem nepravidelneho tlkotu srdca... Bolo ti nejak zle? Tiez mam obcas taky zvlastny pocit tak preto sa pytam....
@milus777 zle mi našťastie nebolo len tak zvlastne trosku...ale mozno z prelaknutia.a raz sa mi zatocilo v hlave ked som vstala zo stolicky.inak mi neboli zle ale citila som to nepravidelne bitie srdca cely cas
@lubicana ja som vlastne uz 4,5roka na materskej.mam 4 a 1 rocne dievcata.stale okolo nic,domácnosť,smanzelom si nemame kedy oddychnut.len nocny spanok a aj to vstav k dcere lebo sa budi na mliecko okolo 4-5ej rano.a tak sa mi to aj.stalo...vypila mlieko a zobrala som ju na ruky ze ju dam do postielky,ona zaspala,ja som si lahla a zo spanlu som.sa stale prehadzovala a citila uz to nepravidelne.busenie srdca.
Ja sa bojim teraz toho ze mi nedali vlastne nic,ziadnu tabletky ked mi pride znova ten stav. Povedali ze sisa mam dat polku concoru5 naviac,ak tlak dovoli tak celu.a ak neprestane,tak pohotovosť. Ale ja mamsa deti,manzel je v praci a ja potrebujem fungovat.neviem si to ani, predstavit ze co robit...myslela som ze mi daju ten vasocardin pre nutny pripad...ale namiesto toho ma nechavaju cakat vyse mesiaca na kardio vys.a dva mesiace 24h holter ☹
Aj ja som mávala voľakedy tachykardie, bolo to raz za tri roky a tak, ani som to neriešila, no prišiel február tohto roku a bum, mala som po 5rokoch záchvat, ja 170-180pulz aj viac a už sa to opakovalo, do toho samozrejme strach, panika, čo bude s deťmi, mňa to chytilo aj na ulici, hocikde, stále som bola na pohotovosti.davali mi lieky aj na ukludnila, až raz som mala vonku prekolapsovy stav, ešte že pred nemocnicou a hneď na to má brala sanitka.vysetrenia ok, chceli ma pustiť, no ja som nešla, lebo som cítila, že to nie je normálne.denne tocaky a zle pocity,nevoľnosť na každý pohyb búšenie.ostala som v nemocnici, kde mi na tretí deň zachytili arytmií a s tým má už vedeli ďalej poslať do Ba. Uz mám po ablacii, kde mi vypaľovanie tri cesty, mala som tri rôzne tachyarytmie, čo je veľmi zriedkavé. Odvtedy mi je lepšie, už začínam znovu normálne fungovať, niekedy mi príde zle ešte, ale to mám tretí týždeň po zákroku a srdce sa hojí vraj 3mesiace.
@mamca31 opytaj sa lekara, ci mozes serrapeptazu. Ta by ti mala tiez pomoct aj v hojivych a protizapalovych procesoch
Pozri si viac o nej tu:
https://www.webnoviny.sk/na-co-pomaha-enzym-ser...
Skus zacat brat zelezo. Mne jeden internista vravel ze to sposobuje nedostatok dospelych krviniek,ktore zabezpecuju presun kyslika. A preto sa moze srdce chviet. Za skusku nic nedas. Inak mne to chvenie sposobilo vycerpanie fyzicke i psychicke. Momentalne sa snazim viac selektovat co je dolezite a co moze existovat aj bezo mna. Hlavne to je v hlave.
@kredog suhlasim, kedze i chudokrvnost moze sposobovat taketo stavy, takze zelezo s vit B12, kyselinou listovou a B6 mozu tiez velmi pomoct.
@katharines prvý krát počujem a čítam o tom.
@mamca31 beries lieky na riedenie krvi? Lebo aj serrapeptaza riedi krv a rozpusta skleroticke platy a tym pomaha aj cievam. Takze ak uz beries nejake lieky na riedenie, doktor by mal zvazit, ci mozes aj toto, alebo len toto.
@pusinka263 hlavne nepanikar.Je to veľmi bežné a často to je zo stresu.Moze to robiť aj tetania nízka hladina vápnika magnézia
Trocha športuj a hlavne sa nepozoruj a neboj!
Max sa dá na to liek musíš si na to zvyknúť povedať si, že nič sa nedeje
@pusinka263 holter Ti dajú aj v nejakom súkromnom centre, ak sa Ti nechce tak dlho čakať popozeraj cenník.Najskor je to to zo stresu unavy
Dievcata, nie je arytmia ako arytmia. Nie vsetky arytmie su nezavazne. Tie, co spominate arytmie zo stresu, teda extrasystoly, tie su nezavazne a pomoze na to horcik. Ale dalsi druh arytmie, fibrilacie, su zavaznr. Na to ziadny horcik nepomoze. Treba sa striktne drzat rad lekarov.

A robili ti aj echo srdca? A selest ti nahodou nezistili? Niekedy moze arytmiu sposobovat aj to. My mame doma tlakomer co zmeria aj arytmiu a sestre to niekedy ukaze. Ale bola na vysetreniach a vraj vsetko oki. Aj ja mam selest a dakedy busenie srdca. Dr ti nevysvetlil nakolko je to vazne? Aj nedostatok magnezia a niektorych mineralov to moze sposobit... Drzim palce