Bolesti chrbta po pôrode: Skúsenosti a riešenia
Ahojte, som 10m po porode a boli ma chrbat. 2 prirodzene porody kratko po sebe + viac ako 2 roky dojcenie. V noci spim stale s tehotenskym vankusom-tak je to ok. Ked sa vsak musim otocit na bok bez vankusa alebo lezat na chrbate, tak mam rano bolesti niekde v krizovej aj bedrovej oblasti. Rovnako mam problem vydrzat dlhsie nocne dojcenie, ked mi dieta pri nom zaspi a neviem ho odlozit (15min+). Normalne mam problem to obsediet. Mam kojaci vankus, chrbat mam podoprety dalsim vankusom ale aj tak. Teraz sme cestovali autom cca hodinku a pol a normalne som mala problem to obsediet- citila som celu chrbticu a musela som sa hrbit. Proste sa rozpadam.
Vacsinu dna je na mne zavesene aspon 1 z deti, niekedy obe (8+12kg). To sa uz ozve aj koleno.
Som objednana na masaz, buduci mesiac idem na preventivku. Mala by som zacat cvicit, ale fitka sa bojim, kedze nemam ziadnu svalovu hmotu a vsetko ma akurat tak boli. Premyslam aj nad fyzio, ale neviem….. moze toto byt dosledok porodov? SLi by ste na ‘poporodnu fyzio’ alebo uplne beznu akoze ‘boli ma chrbat’. Nemyslim, ze mam diastazu - po prvom porode mi to fyzio kontrolovala. Po druhom sa mi stav zda rovnaky. Vahovy prirastok pri 1.bol 15kg, tam mi zostalo kilecko. Pri druhom som priprabrala asi 17kg a este mi zostali asi 2.
Je alebo bola z vas niektora na tom podobne? Co vam pomohlo. Nechcem si ublizit nejakym cvicenim doma, ked tam fakt moze byt problem sposobeny porodmi. Dakujem
Tak ja v Tvojom pripade by som v prvom rade riesila preventivku a na zaklade odporuceni orto alebo neuro, a nesaskovala s masazami a fyzio a cvicenim, pokial mas permanentne uz relativne dlhodoby zdravotny problem. Najprv by som si overila zdravotne hladisko a az potom sla inymi cestami.
Urcite by som sa objednala na fyzioterapiu. Pozru ta, povedia kde je problem a hlavne s tebou zacnu cvicit. Len potom treba poctivo cvicit aj doma ( tam to u mna zlyhalo 😀). Masaz je tiez fajn ale to je len kratkodoba pomoc .
Skús rehabilitácie, tam ta naučia aj cviky na chrbát, masáž a nový matrac. Mne chrbát zničili zle lacné matrace, odkedy mám nový kvalitný matrac problémy ustúpili.
Dobrý fyzioterapeut ta dá dokopy
Ja som musela zacat co najskor cvicit, Inak by chrbtica bola v haji. Takze som makala a takto stihala tu vahu dietata a zataz vs moje moznosti.
Dakujem. Musim sa uz nejak dat do kopy lebo je to len a len horsie

Tiež ma po pôrode strasne boleli kríze. Ale postupne to prešlo samo. Cca 3 mesiace.