Ceny u zubárov: Je to ešte akceptovateľné?
Ahojte,
Nedá mi,ale rozcertila som sa.
Dosť sú ceny u zubárov vysoké a neodkontrilovatelne,lebo darmo funguje cenník,oni vždy niečo prihodia.
Ono by to bolo aj pochopitelne,že otvoria zub,nevedia ešte, čo a ako,ale normálne by človeku mohli povedať,že stalo sa to a to,cena bude vyššia.
Ale v skratke.
Dnes sme mali diskusiu v práci:
Za preventívnu si účtujú peniaze z poisťovne a to je otázka 1-2min.
Zub plomba povedia sumu,ale už nepovedia,že toľko a toľko hradí z tej sumy poisťovňa.
Čiže človek nevie,jedine,že si pozrie appku. Čo všetci určite nerobia.
V lekárni ,zdravotníckych potrebách či optike viem,koľko mi hradí poisťovňa. Viem fixnú cenu a koľko doplácame
U zubára nie.
Neskutočná ryža na úkor ľudí. A trošku nefer jednanie.
Zarábame na strachu a zdraví ľudí.
A ceny po zrušení benefitov dole nepôjdu.
Reklamácia?vždy sa tam nejaký ten poplatok zázračné primotá a injekcia to nie je,to by som chápala.
Dokedy je toto u zubárov akceptovateľné?
@mandzula jasné, že sú aj socko zubári :D
Každý máme svoj biznis,ja rozumiem cenotvorba,rozumiem všetkému.
Len to fakt nikomu nevadí,že platíme vždy viac a viac a zjavne s potešením.
A veríme,že platíme za kvalitu,lebo neverím,že viete,čo vám naozaj sonzubom robia a aký materiál dávajú.
Nemám žiadne riešenie,lebo človek sa za zdravie posledné a to bohužiaľ mnohi využívajú
@autor ja mam u zubara urobeny liecebny plan a mala som to naplanovane tak, ze budem chodit raz za mesiac. Dnes som tam za dve plomby nechala 195 €, povedala som mu, ze tento rok uz nepridem, kedze nemam vyslovene kazy, skor len esteticke veci, pri ktorych mi dal len navrh na liecenie.
Ono treba ratat aj s tym, ze aj ich vybavenie a udrzba strojov stoji neskutocne peniaze. Nemyslim, ze pri otvoreni kliniky automaticky stat daruje panovi zubarovi nastroje a rtg a zvysok za par stoviek tisic. Poznala som aj zubara, ktory mal tieto veci len vypozicane, lebo vlastne si proste nemohol dovolit.
Ja skor obdivujem ten jemnocit, co maju v rukach, na toto by som v zivote nemala, extremne narocna praca a peniaze zasluzene.
prečo ten istý tovar má v každom obchode inú cenu? Prečo ľudia chodia na nákupy do Poľska?
Pozor,ale v obchode vieme,čo kupujeme. Vidíme zloženie. Keď si môžme dovoliť priplatiť za kvalitu,priplatime.
Tričko nájdené za 3e,aj za 50e,ale chytime do ruky,vidíme,cítime.
Vieme,čo kupujeme a rozhodujeme sa podľa peňaženky.
U zubára nevieme,čo do zuba ide,nevieme,či s dráhou službou je použitý aj super materiál,či nejaký nadštandard.
Alebo aký materiál používajú lacnejší zubári a aký drahí zubári?dokáže zub dobre a spoľahlivo zaplombovat zubár za 50e,aj za 150. Ale v čom je rozdiel?
Lebo platiť za meno zubára je trošku luxus,keď materiál a kvalitu roboty porovnám tomu za 50e plomby.
Nedá sa plomba porovnať s nejakým tovarom vieme,že nám dajú kompozit,bielu výplň,porcelánový plombu,ale čo nám dávajú?v čom je rozdiel v materiále?
Veď nám nedávajú na výber.
Niekedy bolo,chcete amalgam,či bielu?bol to rozdiel,teraz sa vás pýtajú,čo chcete?
@laurita285 vsetko ide ruka v ruke a matematika nepusti. Ked si aj popri drahom vybaveni, vzdelavani, moze stale dovolit aj drahe auto, viacero dovoleniek, atd. tak logicky mu to asi nedoplaca mamina z dochodku. Proste mam prijem 20 000€, vydavky 10 000€ tak viem zisk pouzit na vselico ine. Ber to ako priklad. Lebo keby vsetko ma tolko stalo asi si nedovolim platit splatku za leasing auta 2500€ mesacne. Jedine zeby bol analfabet a nevedel si zratat 2+2 a vtedy by to znamenalo, ze vsetky diplomy su mu naprd, ked mozno zajtra mu zaklope exekutor na dvere. Proste mne je jedno, ked niekto je ochotny zaplatit za plombu 250€, tak ako to ze niekto si kupi rifle za 700€ a pritom si ich firna dala vyrobit za $15 v Cine. Zazil som uz, ze aj odbornik primar vedel dodrbat pacienta pri operacii, kedy sa jeho kolegovia v zahranici cudovali, ze ci to nerobil nahodou krajcir. A to vsetka cest krajcirom.
@autor v zasade mas pravdu, clovek sa moze viac-menej spoliehat len na referencie, recenzie, pripadne na vlastnu skusenost - o.k., bol som spokojny s pristupom, vzali ma nacas, ambulancia bola na urovni, praca setrna, plomba vyzera dobre, nezavadzia mi, nema vystupky, zubar mi nafotil stav pred a po, a casom, ze plomba drzi aj po piatich rokoch atd. A podla toho sa rozhodnem, ci som ochotna zaplatit aj tu palku alebo ju pojdem zaplatit niekomu inemu.
Problemom je, ze u nas vlastne nikto poriadne nevie, co zahrna (aky material a ake postupy) ta zakladna bezplatna starostlivost, ktora je hradena ZP po splneni povinnosti preventivky. Malo by to vyzerat tak, ze zubar pacientovi ponukne - zadarmo vam urobim tento konkretny zaklad, za zvysok si platite tuto podla cennika a rozhodnite sa. Tak by mohli mat zuby opravene, hoci aj amalgamom predpokladam, aj ti najchudobnejsi.
Presne to to mi išlo. Ja nejdem závidieť lekárom,nejdem kritizovat lekárov. Ale iste špecifikum sú naozaj zubári,nekontrolovatelní. A aj istým sposobom ťa reklamácia zuba nie je ako iná reklamácia.
Vážim si prácu,keď ju človek robí poctivo a prehľadne.
Taký človek si zaslúži aj nadštandardný príjem,aj čokoľvek. Ale tiež sa nedá cestovať od zubára k zubárovi v jednom okrese,či meste a skúšať,čo a ako. V konečnom dôsledku vždy je v nevýhode pacient,lebo do zuba sa do nekonečna vŕtať nedá a nonstop ho každý rok opravovať. Nemôže to byť pokus-omyl.
Právo voľby je,ok. Ale predsa nemôžem si na svojich zuboch kontrolovať prácu XY zubárov.
Skrátka,má irituje to,že vlastne neviem,za čo u koho platím. Za bielu plombu?injekciu,niečo voňave.
A zaujímavé je,že to ani nikto nerieši. Sadnem,čakám,čím viac zaplatím,tým lepší zubár.
Teraz má nahnevalo aj to,že konzultácia so strojčekom prebehne s majiteľom orto komplexu,ale od podpisu,či zaplatenia sumy už dá venujú človeku ľudia,čo ani neviem,či sú lekári, sestričky. To sa naozaj ako pacient mám vždy uisťovat?veď to má byť nejaká samozrejmosť robiť veci poriadne. Nie iba ryzovat na ľuďoch. A tváriť sa ako poloboh.
Byvam vo velkomeste, zubara mam 120km daleko, v malom meste pri hraniciach slovenska s inym statom, akutnu bolest si poriesim na pohotovosti vo velkomeste a na ostatne si beriem celodenne osetrenie u lekara a vyjde ma to s cestou tam aj spat polovicu lacnejsie ako keby som si dala opravit zuby vo velkomeste
Však áno. To je to isté ako nákupy v Poľsku. Ľudia budú cestovať za lacnejším. Bude zubná turistika. Takže v zahraničí je lacnejšie vybavenie? Lacnejšie vyštuduje? Menej stojí nájom ambulancie? Alebo im len stačí menší zisk?
Môj zubár bol aj tak mimo poisťovní, takže nemá dôvod zvyšovať ceny. Okrem toho, cenník má jasne daný aj na stránke a ešte predtým, ako ideme robiť niečo veľké, mi cenu dopredu povie. Áno, stalo sa mi, že po zákroku bola cena iná, lebo sa niečo zmenilo, raz bola nižšia, raz vyššia, ako sme sa dopredu dohodli a v oboch prípadoch mi to zdôvodnil.
Zubári sú drahí, ale uvedom si, koľko drahých prístrojov majú, platia drahé najmy, platia sestričky apod. Ako môžu byť lacní alebo zadarmo?
Moja chyba, že som to nechala zájsť tak ďaleko. Keby som chodila pravidelne na hygienu a prevenciu, vyšlo by ma to potom oveľa lacnejšie, nemusela by som platiť drahé zákroky.
U nás prešlo veľa ľudí k ukrajincom, cestujú aj mimo mesta. Tak neviem ci ukrajinec ma lacnejšie vybavenie ambulancie ako slovak.
@cafelatte teoreticky moze mat, rovnako ako napriklad mnohe lieky, na com bol vlastne zalozeny reexport - v roznych krajinach maju rovnake lieky rozne ceny, preto boli niektore vykupovane u nas a predavane do krajin, kde ich vyrobca ci distributor predaval za ceny podstatne vyssie ako u nas.
Baby,ja neviem,ale chápete podstatu?
Ten zub vám plombuju všetci rovnako,rovnaký materiál. Keď im chcete doplácať za krajšiu ambulanciu,auto,čokoľvek,ok.
Ale predsa nie je možné,že zub je všade za inú sumu,ten istý zub.
A ideme sa naozaj všetci tváriť,že drahší zub kvalitnejší zub?veď samotný lekári si chodia robiť zuby k lacnejším kolegom,preco asi?
Tu nejde o závisť,ide o podstatu
Nemôžme doplácať za interiér a super prístroj,keď raz plomba je všade rovnaka.
To potom poďme všetkým podnikateľom doplácať za interiér obchodu,za krajšiu sestričky,za krajšie kreslo.
@autor ale ved navod si tu dostala, mozes ist niekde mimo mesta, pripadne toho Srbska ci Turecka. A k tym cenam - je jasne, ze stratovi nie su, no napriklad v BA maju ine naklady na najom, ani sestra im tam nebude robit za minimalku, pricom pocitaju aj s vyssou kupychopnostou domacich. To, co pytaju v BA, by si vo Vysnych Cabinach dovolit nemohli.
A ked si vezmes aj ine sluzby - napriklad kozmeticky, kadernicky - aj tam sa ochota platit za sluzby odvija od ich kvality, pristupu a aj od toho, ako ten ich salon vyzera a kde je, pritom ide, ako ty pises o zube, o tu istu plet ci vlasy.
Ja hlavny problem vidim v nejasnej definicii toho, co spada pod zakladnu starostlivost platenu vyhradne zo ZP - to som uz pisala vyssie.
@mandzula súhlasím s posl.napisanym.
A viem,čo mám robiť,len sa divim,že slepo si platíme a nevieme za čo.
I kaderníčka ťa ostrihá dobre,keď je šikovná v luxusnom kaderníctve za 50 e a rovnako v dedinskom kaderníctve za 15e. Farbu nerátam. A kadejaké somariny na vlasy tiež nie.
Jednoducho,ešte stále mnohí hlúpo veria,že čo je drahé,je dobré a tým pádom na nás budú všetci ryzovat a nikdy sa to nezastaví. Lebo nie je proti tomu kto bojovať.
@autor je to tak a tazko sa bojuje proti niekomu, kto ti poskytuje zdravotnu sluzbu, lebo si vlastne rukojemnik. Ja len rozmyslam, ze na keru rit platime tie odvody, ked za taku zakladnu vec, akou su zuby, platime take palky. A nech mi nikto nehovori, ze prevencia, dobra starostlivost a chrup a bla, bla a potom plomby potrebovat nebudem. Na to som fakt alergicka, lebo za zuby si cvakajme, lebo sme si ich akoze zanedbali, ale na druhej strane sa skladajme na liecbu fajciarov, alkoholikov, narkomanov a ludi, ktori na svoje zdravie kaslu.
Aaaano,presne o toto mi v diskusii išlo.
Musela som vypustit paru niekde. A keby prisoev do diskusie človek z oboru,verím,že by vniesol svetlo do toho,čo si niektorí platia,lebo to už berú ako prestíž mať značku kaderníctva,kabelky,či zubára.
Nie sme zásadoví,preto si s nami vie robiť,čo chce.
Ale sme rukojemníci,lebo zdravie.
Česť všetkým zdravotníkom,čo to vidia a berú inak
Ja nesúhlasím s tým, že by všade mal stáť každý úkon rovnako. Záleží aj od zubára, od jeho praxe, vybavenia, materiálu apod. Nemôžeš chcieť, aby stál zubár, ktorý má najmodernejšie vybavenie, rtg, mr a ja neviem čo tak isto, ako dedinský zubár, ktorý má 30 ročné kreslo a nič viac.
@tilly v kazdom pripade by vsak mali existovat jednoznacne dane zakladne ukony, ktore su plne hradene zo ZP - napriklad aspon ta amalgamka, aby bola zubna zdravotna starostlivost dostupna pre vsetkych. Rovnako dentalna hygiena - nechce sa mi verit, ze za tych 43,5 €, co za nu zubarovi preplati poistovna, sa urobit neda - ale to je skor o tom, ze zubar si nebude minat svoj cas, za ktory moze dostat peniaze aj od poistovne, aj od pacienta. A clovek, co na to nema, ma proste smolu.
@mandzula určite sú zmluvní zubári, ktorí to tak majú. Treba hľadať. Moje deti takú zubárku majú. Za 8 rokov som tam platila raz 18 eur... inak chodíme poctivo na preventívky. Ale táto zubárka má fakt len kreslo, žiadne špeciálne rtg a prístroje. Ona je super, ale nepotrebujeme väčšie zásahy. Na väčšie veci, kanáliky, trhačky, mostíky chodím ja k zubárovi bez zmlúv a ten má všetky možné prístroje a je pomerne drahý, ale dobrý

Zubára možno meniť opakovane vlastne neobmedzene. Aj sa kľudne možno nechať ošetrovať u takého-u koho nemám kartu.
Preto nechápem zmysel príspevku.
Inak je to podľa mňa ťažká práca.A oni majú z môjho pohľadu tie platy zaslúžene.