icon

Chcem darovať krv, ale mám nízky tlak

anjetta
28. apr 2025

Ahojte. 2x som chcela darovať krv ale pre nízky tlak mi nezobrali. Ráno som sa poriadne najedla, vypila viac ako 0,5 l tekutín, prešla som sa, dobre som sa vyspala... a i tak nič.
Mne nízky tlak neprekáža.. teda obcas (veeelmi zriedka) klesne pod 75/50 ale inak som uplne OK. Ako si zvýšiť tlak aby som mohla byt darcom? Velmi by som chcela niekomu darovať krv.
Vdaka.

patka06
28. apr 2025

S akou hodnotou tlaku ťa nepustili?

jana_eyre_2
28. apr 2025

Ja som tiwz veľmi chcela darovať, išla som, podstúpila som všetky vyšetrenia, pohladali mi žilu, zhodnotili že z takých ako mám ja nič nepotece.. zázračne potieklo a aj tak mi do pár týždňov prišiel list, že som chudokrvna a nie som teda vhodny darca.. mrzelo ma to, ale tak niekedy je to proste tak...

Minimálna hodnota tlaku pri darovaní by mala byť 110/60, takže ak si mala nižší a mávas ešte nižší tak ho asi moc nezvýšis ničím.. nemôzes ohroziť seba, je to naozaj dosť krvi a pri nízkom tlaku by to nebolo pre teba ok.. na to treba myslieť..

lucia245
28. apr 2025

@anjetta zjesť sladké pred odberom, vybehnúť párkrát schody a dať si od nich tabletku na zvýšenie tlaku. Úplne vážne to pisem. Odber bude hotový za 5 min. Mávam rovnaký tlak. Tento postup mi pred rokom vyšiel🙂

anjetta
autor
28. apr 2025

Uz nepamatam aky som mala, bolo to davno. Potom som uz nebola lebo som mala (vratila sa) arytmiu ale teraz sa citim OK, lieky neberiem. Citim sa uplne FIT, len ten tlak nie je tabuľkový.

jana_eyre_2
28. apr 2025
@lucia245

@anjetta zjesť sladké pred odberom, vybehnúť párkrát schody a dať si od nich tabletku na zvýšenie tlaku. Úplne vážne to pisem. Odber bude hotový za 5 min. Mávam rovnaký tlak. Tento postup mi pred rokom vyšiel🙂

@lucia245 tak ale odber 450ml krvi čo daruje dospelá žena trvá od 10-15 minút (mne to napr.trvalo tych 15minut) a za ten čas sa jej tlak môže znížiť opäť do nízkych hodnôt.. neviem ja by som takto neriskovala, hoci chápem potrebu pomôcť a oceňujem ju.. len niekedy to proste nejde..

patka06
28. apr 2025

Vypiť viac ako 1/2 l vody, dať si kávu... ak nepomôže zmieriť sa s tým, že to nejde.
Určite nezvyšovať tlak umelo, fyzickou aktivitou tesne pred meraním / odberom

nelca84
28. apr 2025
@anjetta

Uz nepamatam aky som mala, bolo to davno. Potom som uz nebola lebo som mala (vratila sa) arytmiu ale teraz sa citim OK, lieky neberiem. Citim sa uplne FIT, len ten tlak nie je tabuľkový.

@anjetta treba povedat, ze ti pri odbere klesa tlak, so mnou sa pptom vzdy niekto rozpraval, keby nieco. A dostala som aj kofeinovu tabletku. Po odbere treba este polezat, zdvihnut nohy... Tie sestricky presne vedia co treba robit, netreba sa bat.

cukroska
28. apr 2025

@anjetta Nemôže to byť aj stresom ?Viem, že väčšinou mávajú vyšší.
Tak určite to raz vyjde.
Ja som tiež sklamaná zo seba. Tiež som darca, ale teraz som musela už začať na hematológiu.

patka06
28. apr 2025
@nelca84

@anjetta treba povedat, ze ti pri odbere klesa tlak, so mnou sa pptom vzdy niekto rozpraval, keby nieco. A dostala som aj kofeinovu tabletku. Po odbere treba este polezat, zdvihnut nohy... Tie sestricky presne vedia co treba robit, netreba sa bat.

@nelca84 Tu nejde o pokles počas odberu.
Ide o tlak, pred odberom - ak je nízky, na samotný odber nepustia

nin12345
28. apr 2025

@anjetta neodporúčam ti to. Ja som raz malá nízky tlak a bola som len na odbere kde museli odobrať viac ampuliek a takmer som tam omdlela ako mi bolo nevoľno.

nelca84
28. apr 2025
@patka06

@nelca84 Tu nejde o pokles počas odberu.
Ide o tlak, pred odberom - ak je nízky, na samotný odber nepustia

@patka06 ale pred odberom nie je problem zvysit, napr. ako napisala vyssie lucia, staci sa troska prebehnut, dobre najest a napit...

anjetta
autor
28. apr 2025

Ďakujem za odpovede. ❤

annamivo
28. apr 2025

@anjetta aj ja mávam taký tlak a chodím darovať pravidelne. Jesť, piť, spať treba viac dní pred darovaním poriadne, ja si dávam aj železo týždeň pred. A už keď idem na odber tak napr prebehnem po schodoch, okolo auta pár x a aj stres z odberu urobí svoje.

jesenzima
28. apr 2025

@anjetta ja mávam nižší tlak, vždy sa.ma pýtajú, či sa cítim ok, a to mávam tak max do 110/70, aj to už je na mňa vysoko ..... niekedy ma pošlú vypiť kávu a pohár vody pred odberom, ale nikdy ma neposlali domov...

patka06
28. apr 2025
@nelca84

@patka06 ale pred odberom nie je problem zvysit, napr. ako napisala vyssie lucia, staci sa troska prebehnut, dobre najest a napit...

@nelca84 zvýšiť tlak fyzickou aktivitou tesne pred meraním, nie je riešenie
Ohrozí sama seba, keď jej potom tlak klesne a pôjde na odber

patka06
28. apr 2025
@jesenzima

@anjetta ja mávam nižší tlak, vždy sa.ma pýtajú, či sa cítim ok, a to mávam tak max do 110/70, aj to už je na mňa vysoko ..... niekedy ma pošlú vypiť kávu a pohár vody pred odberom, ale nikdy ma neposlali domov...

@jesenzima Hranica na odber by mala byť 110/60 + ale záleží aj na lekárovi, ktorý to posudzuje

nelca84
28. apr 2025
@patka06

@nelca84 zvýšiť tlak fyzickou aktivitou tesne pred meraním, nie je riešenie
Ohrozí sama seba, keď jej potom tlak klesne a pôjde na odber

@patka06 tiez som mavala vzdy nizsi pred odberom, aj som vzdy povedala, ze mi klesa tlak pocas odberu a nikdy s tym nebol problem 🤷‍♀️

kiki68
28. apr 2025

Teraz zbama vypisovala papiere a bola som nahodou tam ( bola to akcia pre cerveny kriz) a prosim pekne toto tam bolo ako otazka, ci mate tlak 110/60, lebo to je akoby kontraindikacia. Tiez vyska pod 150cm a vaha pod 50kg

nelka93
29. apr 2025

Tiež som chcela ísť darovať, tlak v pohode akurát žiadna zo sestier mi nevedela napichnut žilu a odchádzala som odtiaľ ako narkoman. Obe ruky dopichane, modriny cez celé predlaktia. Viac som už nešla a nesilila to. Nie každý môže darovať hoci by chcel

jesenzima
29. apr 2025
@nelka93

Tiež som chcela ísť darovať, tlak v pohode akurát žiadna zo sestier mi nevedela napichnut žilu a odchádzala som odtiaľ ako narkoman. Obe ruky dopichane, modriny cez celé predlaktia. Viac som už nešla a nesilila to. Nie každý môže darovať hoci by chcel

@nelka93 to sa stáva, už som to videla aj naživo, keď babe predo mnou nevedeli ani vzorku zobrať ... Tiež ju pichla, kde sa dalo a nakoniec sa rozlúčili ... Ja mám zas ruky sama žila,a vždy ma fascinuje, ako mi pichaju do tej najtensej a najmenej viditeľnej žily 😀

lilinka88
29. apr 2025
@jana_eyre_2

@lucia245 tak ale odber 450ml krvi čo daruje dospelá žena trvá od 10-15 minút (mne to napr.trvalo tych 15minut) a za ten čas sa jej tlak môže znížiť opäť do nízkych hodnôt.. neviem ja by som takto neriskovala, hoci chápem potrebu pomôcť a oceňujem ju.. len niekedy to proste nejde..

@jana_eyre_2 ja som mala samotný odber za 5 minút urobený. Ale je pravda,že ma nechali potom ležať, hneď som musela vypiť pohár vody, lebo mi rýchlo vytiekla a ku koncu som sama cítila,že sa mi začína motať hlava