Chcem darovať krv, ale mám nízky tlak
Ahojte. 2x som chcela darovať krv ale pre nízky tlak mi nezobrali. Ráno som sa poriadne najedla, vypila viac ako 0,5 l tekutín, prešla som sa, dobre som sa vyspala... a i tak nič.
Mne nízky tlak neprekáža.. teda obcas (veeelmi zriedka) klesne pod 75/50 ale inak som uplne OK. Ako si zvýšiť tlak aby som mohla byt darcom? Velmi by som chcela niekomu darovať krv.
Vdaka.
Ja som tiwz veľmi chcela darovať, išla som, podstúpila som všetky vyšetrenia, pohladali mi žilu, zhodnotili že z takých ako mám ja nič nepotece.. zázračne potieklo a aj tak mi do pár týždňov prišiel list, že som chudokrvna a nie som teda vhodny darca.. mrzelo ma to, ale tak niekedy je to proste tak...
Minimálna hodnota tlaku pri darovaní by mala byť 110/60, takže ak si mala nižší a mávas ešte nižší tak ho asi moc nezvýšis ničím.. nemôzes ohroziť seba, je to naozaj dosť krvi a pri nízkom tlaku by to nebolo pre teba ok.. na to treba myslieť..
Uz nepamatam aky som mala, bolo to davno. Potom som uz nebola lebo som mala (vratila sa) arytmiu ale teraz sa citim OK, lieky neberiem. Citim sa uplne FIT, len ten tlak nie je tabuľkový.
@anjetta zjesť sladké pred odberom, vybehnúť párkrát schody a dať si od nich tabletku na zvýšenie tlaku. Úplne vážne to pisem. Odber bude hotový za 5 min. Mávam rovnaký tlak. Tento postup mi pred rokom vyšiel🙂
@lucia245 tak ale odber 450ml krvi čo daruje dospelá žena trvá od 10-15 minút (mne to napr.trvalo tych 15minut) a za ten čas sa jej tlak môže znížiť opäť do nízkych hodnôt.. neviem ja by som takto neriskovala, hoci chápem potrebu pomôcť a oceňujem ju.. len niekedy to proste nejde..
Vypiť viac ako 1/2 l vody, dať si kávu... ak nepomôže zmieriť sa s tým, že to nejde.
Určite nezvyšovať tlak umelo, fyzickou aktivitou tesne pred meraním / odberom
Uz nepamatam aky som mala, bolo to davno. Potom som uz nebola lebo som mala (vratila sa) arytmiu ale teraz sa citim OK, lieky neberiem. Citim sa uplne FIT, len ten tlak nie je tabuľkový.
@anjetta treba povedat, ze ti pri odbere klesa tlak, so mnou sa pptom vzdy niekto rozpraval, keby nieco. A dostala som aj kofeinovu tabletku. Po odbere treba este polezat, zdvihnut nohy... Tie sestricky presne vedia co treba robit, netreba sa bat.
@anjetta treba povedat, ze ti pri odbere klesa tlak, so mnou sa pptom vzdy niekto rozpraval, keby nieco. A dostala som aj kofeinovu tabletku. Po odbere treba este polezat, zdvihnut nohy... Tie sestricky presne vedia co treba robit, netreba sa bat.
@nelca84 Tu nejde o pokles počas odberu.
Ide o tlak, pred odberom - ak je nízky, na samotný odber nepustia
Ďakujem za odpovede. ❤
@anjetta ja mávam nižší tlak, vždy sa.ma pýtajú, či sa cítim ok, a to mávam tak max do 110/70, aj to už je na mňa vysoko ..... niekedy ma pošlú vypiť kávu a pohár vody pred odberom, ale nikdy ma neposlali domov...
@jesenzima Hranica na odber by mala byť 110/60 + ale záleží aj na lekárovi, ktorý to posudzuje
Teraz zbama vypisovala papiere a bola som nahodou tam ( bola to akcia pre cerveny kriz) a prosim pekne toto tam bolo ako otazka, ci mate tlak 110/60, lebo to je akoby kontraindikacia. Tiez vyska pod 150cm a vaha pod 50kg
Tiež som chcela ísť darovať, tlak v pohode akurát žiadna zo sestier mi nevedela napichnut žilu a odchádzala som odtiaľ ako narkoman. Obe ruky dopichane, modriny cez celé predlaktia. Viac som už nešla a nesilila to. Nie každý môže darovať hoci by chcel
Tiež som chcela ísť darovať, tlak v pohode akurát žiadna zo sestier mi nevedela napichnut žilu a odchádzala som odtiaľ ako narkoman. Obe ruky dopichane, modriny cez celé predlaktia. Viac som už nešla a nesilila to. Nie každý môže darovať hoci by chcel
@nelka93 to sa stáva, už som to videla aj naživo, keď babe predo mnou nevedeli ani vzorku zobrať ... Tiež ju pichla, kde sa dalo a nakoniec sa rozlúčili ... Ja mám zas ruky sama žila,a vždy ma fascinuje, ako mi pichaju do tej najtensej a najmenej viditeľnej žily 😀
@lucia245 tak ale odber 450ml krvi čo daruje dospelá žena trvá od 10-15 minút (mne to napr.trvalo tych 15minut) a za ten čas sa jej tlak môže znížiť opäť do nízkych hodnôt.. neviem ja by som takto neriskovala, hoci chápem potrebu pomôcť a oceňujem ju.. len niekedy to proste nejde..
@jana_eyre_2 ja som mala samotný odber za 5 minút urobený. Ale je pravda,že ma nechali potom ležať, hneď som musela vypiť pohár vody, lebo mi rýchlo vytiekla a ku koncu som sama cítila,že sa mi začína motať hlava

S akou hodnotou tlaku ťa nepustili?