Chcem ísť ku endokrinológovi, no posielajú ma na interné
Prosím vás, kto sa vyzná a vie poradiť, žiadala som praktickú lekárku o odoslanie ku endokrinologičke, ale tvrdí mi, že najprv
musím ísť na interné vyšetrenie, vraj taký je postup. Známa bola necelý mesiac takto tiež u praktickej, že chce výmenný lístok na endokrinológiu a hneď ju poslali priamo tam. Chcem preto vedieť, ako to naozaj je? Či sa mám dožadovať toho, aby ma poslala priamo na endokrinológiu?
Ďakujem moc za odpovede.
Mna lieci na stitnu zlazu internista, som spokojna, lieky mi dobre nasadil od zaciatku a vysledky su vyborne. na endokrinologii som bola len na sono stitnej zlazy. A tiez je fajn mat kazdeho pol roka kontrolu tlaku a ekg
@terezka1947, ano TSH moze zobrat v pohode obvodna, a berie ho aj gynekolog ked je zena tehotna, mozno ajked nie je, to uz neviem. Ale na poziadanie pacienta by lekarka obv. mala TSH zobrat.
ale ved TSH sa velakrat neukaze v krvi a clovek s nou problem ma... mam dva pripady v okoli... a ked lekar vidi, ze krv je ok, nechce ani posielat na endo, ze ved netreba... krv pritom vobec nemusi byt spravny ukazovatel...
No v prvom rade je postup taky, ze obvodak ma zobrat odbery, KO a aj parametre SZ. Pre busenie srdca ta poslali na interne, kludne chod, skontroluju ekg, tlak... a ak nic poslu ta dalej. AK nemas potvrdeni hormonalny problem napr. z odberov, gynekolog. vysetrenia tak zbytocne ist na endokrynologiu. A to mam cerstve lebo endokrynolog sa rozculoval posledne ked som tam bola ze ich zahlcuju pacientmi ktori u nich nemaju co robit, je ich malo a nestihaju teda riadne vysetrit tych co to potrebuju, cakacky pol roka a viac... ak prakticky lekar vysetri pacienta poriadne tak musi vediet kam patri a nie ze nadiktujeme lekarovi kam nas ma poslat a on len vypise papieriky ;) A inak na endokrynologiu moze poslat aj gynekolog, ja som mala odporucenie od neho. K obvodacke som si isla iba zaznam zobrat....
@olivia77, vacsinou staci TSH, ale moj nazor je taky, ze obvodak ti ma vyjst v ustrety a dat ti doporucenie kam chces. Mne keby nevychadzala dr. v ustrety, uz tam nie som. Sesternica alergicka jak svina, pytala si papier na alergologiu, ale obvodna jej ho nechcela dat, ze netreba, tak toto by som nezniesla. Ako teraz mimo temy, aj onkomarkery nie su smerodajny ukazovatel. Moj ujo mal rak. posled. stadia a onkomarkery mal ukazkove, super. A rovnako aj kamaratka, sama metastaza a onkomarkery v poriadku, takze moze byt ze niekto ma TSH super, ale stitka ok nie je.
@olivia77 ved sa objednaj na endokrinologiu aj tak budes cakat par mesiacov a medzitym chod na interne my smes dcerou boli pred endo zasa u kardiologa ona mala problemy s tlakom nakoniec to bola stitka pedisyricks robila tsh a poslala na sono na o och vysryrenisch nalezy ale teda aspon sme to obehali lebo termin na endo nam dali o mesiac a to bol ako urgent
Pidem na mobile cize piziadaj onvodnu o odber na tsh a sonostitky a chod na interne inak hormonalny profil kvoli testosteronu ti mal robit tboj gynekolog
takze bola som rano u lekarky a nakoniec som dopadla dobre 🙂 zobrala krv, vypisala vymenny, pre ktory si zajtra idem aj spolu s vysledkami krvi a na interne vysetrenie akosi zabudla po piatku, pani doktorka asi ozaj rychlo zabuda... este v piatok povedala, ze postup je taky, ze musim tam a dnes ako som tam isla, som sa na nu prichystala s tym, ako jej poviem, ze naco interne, na ziadne interne nepojdem, ja potrebujem vysetrenie stitnej... takze parada, zabudla alebo neviem 🙂))
@olivia77 super tetaz uz len najst endokrinologa co ta vezme a objednat sa
@loginexistuje, tak tak, uz len najst takeho, ktory ma vobec zoberie... lebo vsade maju plnoooo...
@katka1981 neviem ci ma atestaciu, ale skuseny internista je, aj tu liecbu dobre nastavil. je to Trencan, jednym z dovodov bolo aj ze u endokrin.su dlhe cakacie doby a podla mna to nemam zavaznu diagnozu, uz si ten dovod presne nepamatam som unho cez 6 rokov. Mne bral na zaciatku urcenia diagnozy aj krv na autoimunitne ochorenia Stitnej zlazy, vysla mi autoimunitna tyreotoxikoza, liekmi mi to znizil a preslo do tyreopatie, teraz beriem Eutyrox 75/50mikrogramov na striedacku obden. No a na zaciatku som mala len sonom zistenu zvacsenu stitnu zlazu, zakladne odbery robila obvodacka, ale diagnozu urcil az internista spolu s podrobnejsimi krvnymi odbermi.
@janifer, tak tyreotoxikoza nie je sranda, to som mala aj ja, to je zvys. cin. stit. zlazy. Ale to je individualne, velakrat to prejde do zniz. cin. mne sa to spustilo prvykrat po statniciach a 2. krat po porode, pol roka som brala lieky a potom som si ich vysadila, lebo som citila ze uz viac nesmiem a po mesiaci som sla na kontrolu, dr. ze kolko uz lieky neberiete? Ja ze mesiac, ze dobre tak aspon uvidime, ze ste si ich spravne vysadila a tak aj bolo. Zatial ok, uvidime po porode co pride. A teraz sa musim zas objednat na kontrolu.
ake ste mali prejavy stitnej zlaty??
@olivia77, chudla som, stale som jedla, aj kazdych 20 minut, bolo mi horuco ajked som dala klimu na 17 st. a mala som kratky rukav, bola som vybusna, taka ubehana, busilo mi velmi srdce, trasli sa mi ruky ale to som si neuvedomila, padali mi vlasy. Ono zavisi od toho aku mas hladinu hormonov, podla topho telo reaguje
@katka1981, to ze mi byva raz teplo, raz zima mavam, vlasy mi padaju, ale nie je to az taky extrem... busenie srdca a uzkost mam, ale to ked mam stres a akokeby ho neviem vobec zvladat, hned mam taku gucu v krku... u mna urcite robia tie hormony sarapatu, ale neviem, ci to je naozaj stitna... preto si to chcem overit...
@olivia77, ja som mala aj taky zvlastny pocit na hrudi akoby mi nejaka vlna presla akoby stres ale z nicoho nic a lakala som sa. Podla tychto dvoch priznakoch viem vzdy ze mam zvysenu cin. Ale to teplo sa nestrieda, to mas proste zvyseny metabolizmus a je ti teplo stale, si vypudena a taka hyperaktivna a stale hladna a spaluje ti. A ma to mega vplyv na psychiku.
@olivia77 to vysetrenie na internom ta zabije alebo preco okolo toho robis take halo? Obcas fakt nerozumiem. Najneprijemnejsie, co sa ti pri vysetreni na internom moze stat je, ze ti zoberie krv.
Mozno nakoniec budes prekvapena, ak to "stitna" nebude. Pretoze busenie srdca, uzkost a divna termoregulacia moze mat vsakovake pricny. U mna za to moze vrodena srdcova vada 🙄
Ahoj, odbery na ŠŽ uz nemoze robit obvodak, poistovna mu to najnovsie nepreplaca. A endokrinolog je tiez internista. A nestaci urobit len TSH. A naozaj su teraz cakacie doby na endokrinologiu dlhe, k "obycajnemu" internistovi sa dostanes rychlo, aj on zhodnoti stav endokrinneho systemu a potom uz by zrejme podla stavu poslal k endokrinologovi, ale zhodnotit stav, indikovat dalsie vysetrenia aj zacat liecbu by vedel urcite. A na sono ŠŽ by poslal na radiologiu takze nie je problem. Ak ti to súri- hlavne ak si tehotná, príp. sa snazis otehotniet tak dlhe cakanie bude skor na skodu.
@maslenka47, ja nerobim vedu, ale sama citim podla priznakov, ze toto so srdcom asi nebude mat velmi docinenia... ako vsetko je mozne, ale naozaj chcem prve na endo a ked uz by sa tam vsetko vylucilo, tak pojdem na interne... a ak si citala dalej, doktorka ma tam nakoniec uz vobec neposielala, sama povedala nakoniec, toto nebude na interne... tak bud to bol jej omyl alebo netusim co...
@katka1981 aj mne sa to pustilo po statniciach, tak sila. Ale je to individualne, káoska napriklad vybrala 2 silne antibiotika a celkova unava organizmu, tiez statnice +praca... No my zeny sa asi moc stresujeme. Ja sa to neodvazujem vysadit, liecbu mam dobre nastavenu a neviem ci by to aj nieco zmenilo. Mala si nejake priznaky pocas uzivania liekov? Po vysadeni?
@maslenka47, vrodena srdcova vada znamena, ze si ju mala odmalicka a na EKG som bola 2roky dozadu, to by mi tam zistili, nie? Ked by to bolo nieco ako ty mas...
@maminecka2 Prispevok je ok, suhlasim ALE z kade to mas ze najnovsie to nepreplaca? Specialne kvoli tvojmu prispevku som si stiahla zoznam (ja konkretne UNION, mozno niektora poistovna nepreplaca, kto vie), a nic sa nezmenilo k 1.4.2016 j... vseobecny lekar moze TSH urobit, ine nie, ani anti TSH, ani testosteron a hormony, ale tie zase moze urobit gynekolog, rovnako gynekolog moze aj to TSH vysetrit. Mne moja obvodacka odmietla robit tieto odbery, ze to nepreplacaju, v septembri 2015 a hned na to jej osobne endokrynolog povedal svoje. Hadam vie, co moze ziadat a co nie... Skor myslim ze islo v mojom pripade o ine veci, nakolko mi odbery robi pomali vzdy ked tam pridem, len tak... aj s prechladnutim a pod. aj ked neviem preco, cize mozno jej TOLKO odberov nechcu preplatit.
mne na vcerajsom odbere obvodacka bohuzial TSH neurobila, ze nechava to pre endokrinologicku... ja ze preco to nezobrala, ze to mi musi zobrat na endo, ja sa v tych lekaroch fakt nevyznam, dva roky dozadu mi ten odber robila sama od seba...

@katka1981 presne tak,na endo kontrolu sa fakt dlho caka...u nas je aspon taka dohoda s lekrakou,ze krv zoberie a ked su vysledky fakt velmi zle,zoberie skor..inak cakam tiez cca 3mesiace.