Chcem sa dať očkovať Pfizerom. Ako sa dostanem k vakcíne?
Ahojte chcem sa dat zaockovat Pfizerom alebo Modernou , nechcem astru, baby sa k tomu dostat?
Tu pod tieto témou je téma - Vakcína Pfizer - vedľajšie účinky- a som teda bola prekvapená- starí ľudia pohoda- mladi ju maju len zdravotníci čiže menšia cast populácie- som netušila že oni to mnohí prežili úplne inak. Čiže dtto ako pri astre n.u. A dnes bol článok už som to niekde pisala, že účinnosť vakcín pfizer moderna astra po 1. Dávke sú rovnake. Druhu astru mnoho ľudí ešte nedostalo, preto nevedia vyhodnotiť. Tak fakt je to total jedno. Hlavne je ju mat a necakat- vtedy si v neporovnateľne väčšom riziku. 🍀
@tatiana1980 na rad sú všetci nad 16, ale už by sa malo dať vybrať aj vakcínu, len tam sa teda bude čakať najdlhšie keďže sa pôjde od najstarších...takže kým Astru ti dajú do týždńa dvoch na Pfizer môžeš čakať aj 2-3mesiace kým sa tam dostaneš na rad....v každom centre sa ide podľa veku
@tatiana1980 Načo ti je očkovanie keď si to už prekonala?
Očkovanie je na to, aby tvoje telo vedelo ako proti chorobe bojovať a vírus automaticky rizypoznalo a zničilo. Ak si už covid prekonala tak tvoja imunita to už vie. Príde mi to zbytočné.
@lenkakravcova imunita pri mnohych chorobach je iba docasna, par mesiacov, ani to nie - nadcha ci bezna chripka napriklad. pri inych byva dozivotna (ovcie kiahne). Po Covide je imunita kratka, vidno to aj pri ludoch, co si daju po par mesiacoch od prekonania Covidu vysetrit protilatky a vlastne ziadne uz nemaju.
@simsalabim
To platí predsa aj pri očkovaní. Aspoň čo som čítala tak max rok imunita. Čiže mi to príde narovnako.
@danim 1+1 mi pride maximalne nefer. Tak ak sa ide podla veku, nech sa ide podla veku. U nas v rodine su napriklad uz vsetci seniori "minuti". Cela rodina travila volne chvile v tom prihlasovacom vabanku, a seniorov sme viezli na ockovanie mnoho km od BA. My sme vlastne teraz potrestani za tie hodiny, co sme tomu uz obetovali... ci? Lebo niekto 22 rocny si pride na ockovanie so seniorom a niekto druhy - napriklad ja - musi cakat. Uz som vo vekovej kategorii, ktora ma narok sa ockovat (mam 51), ale tiez cakam na mRNA vakcinu. Vektorovu ziadnu nechcem - nie kvoli moznym horuckam a pod., ale kvoli krvnym zrazeninam.
@lenkakravcova ano, hovori sa, ze rok. Ale po prekonani Covidu su ludia, co nemaju protilatky uz po 2 mesiacoch. Nehovoriac o tom, ako ich telo Covid poznacil.
@simsalabim Hej ale ja nehovorím ani o protilatkach v tele ale o schopnosti vytvoriť si ich podľa nejakého modelu. Ak s tým telo už prišlo do styku, vytvorí si ich rýchlo.
Rovnako to funguje pri očkovaní.
Vôbec mi nedáva zmysel očkovať ľudí ktorí to už prekonali. Ich telo už vie ako protilátky vyrobiť.
Príde mi to úplne zbytočné. Ja kebyže už som covid prekonala, moje telo sa s tým už stretlo, tak by ma ani nehlo rozmýšľať o očkovaní. Načo aj. Zvládla som to, telo už vie co nabudúce keby a bude to len ako chrípka keď vôbec.. Keďže som to neprekonala tak nad očkovaním premýšľam.
Očkovať tých čo to prekonali mi príde scestné. Im to nemá čo dať.
@lenkakravcova ak by si si o tom daco precitala, zistila by si, ze ludia, co prekonali Covid druhy ci treti krat, mali pri opakovanej infekcii tazsie priebehy. Takze na to, ze to tvoje telo pozna, by som sa vobec nespoliehala. A rovnako neplati to, ze ak s tym telo uz prislo do styku, vytvori si protilatky rychlo. No nevytvori. Aj nadcha aj chripka, hoci som ich v zivote prekonala viackrat, maju vzdy svoj typicky priebeh. Telo tu chripku nzenici za 2 dni, len rpeto, ze som chripku uz 2x mala. Ani zapal priedusiek... a rovnako aj Covid - ktory vsak ma siroku paletu "moznych priebehov". Telo - imunitny ssystem - uz tu infekciu nepozna. Nema na nu specificke protilatky. Takto to totiz funguje.
radšej chvíľu počkaj, aj pre 60tnikov potom dali pfizer a modernu, myslím, že pre letom alebo cez leto ohlásia veľkú dodávku pfizeru a všetci sa ním budú môcť očkovať. Neboj sa. Tiež som uvažovala, či dať rodičov, ktorí majú 62r, ale oni nechceli a hneď ako som našla že očkujú pfizerom a modernou po 60tke, som ich zahlásila. Moja sestra je astrou, bola som prekvapená, aj keď robí v MOM, ale tak nikto nevie ako dlho bude mať účinok vakcína, možno sa budeme musieť chodiť preočkovať každý rok 🙄
ja som pfizerom ale keby viem, radšej si počkám na sputnik
@simsalabim Práveže som to čítala = nakazeni funguje identicky ako očkovanie.
Toto je o očkovaní
"Sú to látky, ktoré naučia imunitný systém, ako má ten vírus zničiť sám. Očkovanie mRNA vakcínou (od Pfizeru aj od Moderny) proti covidu-19 neobsahuje žiaden vírus - ani mŕtvy, ani oslabený, ani živý. Vo vakcínach od Pfizeru a Moderny je len tá časť informácie (RNA) vírusu, ktorá obsahuje „návod" na poskladanie bielkoviny zodpovednej za jeho prenikanie do buniek v tele.
Po tom, ako sa očkovacia látka s touto informáciou dostane do tela, si bunky podľa „návodu" vytvoria na svojom povrchu danú vírusovú bielkovinu."
To isté sa deje pri nakazeni.
Žiaden rozdiel.
Keď sa už niekto nakazil, môže sa znovu. Rovnako sa môže nakaziť i po očkovaní. Šanca na nakazenie po už prekonanom covide alebo očkovaní je však dosť mala. V oboch prípadoch. Nie len v jednom.
Od 1.5 si zozen dochodcu nad 70 rokov
@lenkakravcova suhlasim. Ale kluc je v tom, ako dlho to to telo rozpozna. Po ockovani podla poslednyhc udajov tak rok. Po prekonanom Covide menej. Kludne aj iba 2 mesiace.
@tatiana1980 čítala si koľko ľudí osleplo a koľko potratov vyvolali iné vakcíny? Či veríš len bludom z Markízy? A Sputnik V je dobrá vakcína skús si o tom niečo najprv pozrieť a nie nieje to Soupotnik či ako si ho nazvala 😀
Ja to cítim tak, že sa to dá vyjadriť jedným slovom: "ťažko"... 😀🙄😀
@tatiana1980 Astra je lepsia vakcina, aj kvoli mutaciam, ktore sa siria...vyssie riziko zrazenin je vtedy ak beries antiku, fajcis napr., ale nie je to pravidlo...mne dokonca po podani astry nebolo vobec nic.
@lenkakravcova nie je to pravda.Vela ľudí malo Covid a dostali ďalší aj po 2 m a s oveľa horším priebehom záleží od mutácie, dávky virusu...a dokonca aj tí očkovaní po 2 ocko je to úplný vabank.moj muž mal horši priebeh a protilátky veľmi nizke
@lenkakravcova si daj otestovat protilátky...mnohí z môjho okolia čo si mysleli, že po prekonaní maju ochranu ... mali protilátky 0%, 1%, 3 % čiže žiadna ochrana.... dr im povedali tento fakt a už sú aj ockovani. Takze kvantum ľudí žije v podobnej ilúzii.
@simsalabim prečo 1+1 vnímaš nefér? Keď máš 51 tak nárok na ocko máš. Na astru. Či čo si myslíš, že ten 25r sprievod dostane pfizer? Na to je poradovnik starých a keď mladších tak chronicky chorych.
@danim sprievod za sucasnych pdomienok dostane Pfizer. A to preto ze Pfizerom sa ockuje v nemocniciach - kvoli tomu, ako ho treba skladovat. Astrou sa ockuje v ockovacich centrach. Aks prevadzas seniora, tak logicky do nemocnice, kde ockuju Pfizerom. A ano, narok na ockovanie mam, ale Astru nechcem z roznych dovodov, hlavne kvoli zrazeninam, bezne vedlajsie ucinky ako horucka mi nevadia. V sucasnej dobe sa neberu vobec do uvahy ani pridruzene diagnozy, ide sa ako na beziacom pase. Moj 20 rocny synovec ma narok na skorsie ockovanie, kvoli diagnozam, nemal by byt ockovany Astrou, no caka a caka a vsade mu hvooria, ze zatial kvoli veku mu mozu dat iba Astru. Pritom v mnohych zapadnych krajinach Astru praveze mladsim nedavaju, kvoli burlivym reakciam imunitneho systemu. Davaju ju starsim. Uplne naopak ako u nas.
@sasanka605 kde je to napísané, že tu istú vakcínu? To ma zaujima. Nie dohady, kto si ako vysvetlil. Dakujem
@danim mama sa pytala ked sa bola ockovat, povedali jej ze u nich ockuju len jednym druhom. Nie je to dohad, pockaj si a uvidis. Mozno ta prekvapia.
@sasanka605 mne je to už jedno. Už sa ma to netyka a ani po tom nepachtim. Len som tu info ofic nikde nevidela preto sa pýtam.
@sasanka605 😂tak vidíš nesmrtelni nenakazitelni sú tu stále... ani vírus vyráta 180 dni a až potom ;)
@tatiana1980 ak máš nejakú diagnózu, tak si vybav papier od doktorky, mamina prekonala mikroemboliu pľúc a má papier že nemôže byť očkovaná Astrou. Je tam síce len malé % ale čo ak ty v tom % budeš?
@evaachesa Doprovod (platí iba pre jednu osobu) seniora nad 70 rokov zaočkujú len v prípade, že ide o prvú vakcínu seniora, čiže nie preočkovanie druhou dávkou vakcíny. Včera to potvrdili z MZ SR, pri tejto vakcinačnej stratégii ide o to, pritiahnuť čo najviac "nových" seniorov po sedemdesiatke k očkovaniu, pretože je jasné, že tí, ktorí idú na preočkovanie ten záujem evidentne mali aj predtým ako mohli dopomôcť k skoršej vakcinácii svojmu príbuznému/doprovodu.

@danim určite sa doprovod neockuje .Boli sme z matkou a absolútne že vôbec sa nás to netýkalo .