icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
6. apr 2019

@larike skús piť len vývar ja som po chemo take ľahšie veci ze polievky vývar do ktorého som si pomackala zeleninu alebo paradajkovu polievku. Na večeru som kukuricnu kasu jedavala. A dávam si veľa čučoriedok a maliny ale nie zavarane. A pudingy jahodovy alebo malinovy ale varím taký redší a bez cukru. Musíš skúšať aby si nebola vysilena a hlavne veľa pi ja si kupujem dojcensku vodu teraz a pijem zelený čaj 3-4 denne.

nori21
6. apr 2019

Mňa najprv čaká operácia, liečba až potom, ešte neviem aká a koľko. Termín mám na máj, ale sľúbili ak sa niečo uvoľní zavolajú mi.Chcem sa spýtať, že PN kto vypísal vám? Obvodný?A ako ste mali vychádzky?

emjee
6. apr 2019

@nori21 ja som isla na pn az tesne pred operaciou, vypisali mi ju v nemocnici

nori21
6. apr 2019

@emjee Ako dlho si bola pn?

emjee
6. apr 2019

@nori21 10 mesiacov - operacia, chemo, radio, herceptin, zoladex, tamoxifen. Pred operaciou som bola 5x na chemo a popritom pracovala

romiada
6. apr 2019

@larike aky mas rozsah toho nalezu ? Mas chytene aj uzliny? Preto sa pytam lebo moja mamina ma duktalny karcinom. Cca 3.5x2.5cm chytene aj uzliny bez vzdialenych metastaz. Teraz v utorok jej to vybrali....prsnik ponechali. Este neviem ci a ako pojde na chemo alebo radio.

emjee
6. apr 2019

@romiada ked su chytene uzliny, tak by mala byt chemo aj radio

helga9
7. apr 2019

@larike ahoj je ti dnes lepsie?

larike
7. apr 2019

@helga ahoj, áno je mi omnoho lepšie ako včera. Myslíš, že teraz už bude len dobre, alebo to zajtra príde zas?

ragulca
7. apr 2019

@larike zajtra b už malo byt zas lepšie...

larike
7. apr 2019

ďakujem za povzbudenie, mala by som zvládnuť aj 3 daňové školenie, však?

nori21
7. apr 2019

Ja mám 1,5×1,1 cm.

ragulca
7. apr 2019

@larike jasne.... 😉

ragulca
7. apr 2019

@nori21 ja som mala tri najväčší mal 4 cm a ostatne dve 3 cm

helga9
7. apr 2019

@larike ahoj myslim ze nie uz by ti malo byt lepsie. Treba sa šetriť viem ze je to tažké tiež mam deti dom robotu musim to zvládať ako všetky tu ostatne baby ale tie prvé tri dni som sa šetrila aj keď mi nebolo zle. O tyzden v utorok ma čaká druha chemo uvidím jak mi bude

helga9
8. apr 2019

Ahojte baby chodili ste počas chemo na slnko?

ragulca
8. apr 2019

@helga9 nie

helga9
8. apr 2019

@ragulca snažím sa aj ja nechodiť a keď idem von tak sa natriem 50-tkou.

helga9
8. apr 2019

Zajtra mam druhu kontrolu krvi po prvej chemo a to je 14 den vlasy zatiaľ OK no chlpy na intímnych miestach to začínajú vzdávať no na nohách držia jak svine.

sticker
anniera
8. apr 2019

@helga9 Na nohách sú najodolnejšie 🙂 Inak obrovské pozitívum chema bola že netrebalo nohy holiť :D

ragulca
8. apr 2019

@anniera presneeee, moje telo nevidelo hádam 3/4 roka žiletku 😂

anniera
8. apr 2019

@ragulca ja som povedala onkologičke, že by mali chemo zdokonaliť tak, aby chlpy na nohách už nikdy nenarástli 😁😁😁

helga9
8. apr 2019

@anniera súhlasím s tým lebo to len oštara s tým holenim a depilovanim

emjee
8. apr 2019

Baby, chlpy ma netrapia, mne vypadalo obocie a narastlo o polovicu mensie ☹ a riasy tiez ☹

helga9
8. apr 2019

@emjee no tak v tomto ja mam smolu uz teraz mam obočie take ze tri chlpy a mihalnice krátke štyri štetinky keď uz to mi narastie este menej

daniela1616
8. apr 2019

@emjee po koľkej chemo ti začalo padať obočie a riasy? A kedy začalo rásť?

emjee
8. apr 2019

@daniela1616 uz si to presne nepamatam, ale bolo to az neskor, myslim, ze az po operacii (mala som chemo 5x pred a 4x po)

emjee
8. apr 2019

A rast zacalo podstatne neskor ako vlasy, tie vyrasili v podstate hned ako som chemo nedostala, obocie a riasy az po dvoch troch mesiacoch

daniela1616
8. apr 2019

@emjee ach jaj , to budem mať nahú tvár dlho 😣

anniera
9. apr 2019

Dievčatá mne teda narástlo krajšie obočie aj mihalnice ako som mala a som 1,5 roka po chemo a stále je to také ako narástlo. A to mi tiež všetko vypadalo počas chema, počas červenej ani nie ale po paklitaxeli to išlo len taký fukot.