icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
9. apr 2019

Caute baby krv mam horsie znížili sa mi biele krvinky aj neutrofily nie je to este ze az take zle mam brat pyridoxin a piatok zas na krv. Mali ste to niektorá?

helga9
9. apr 2019

@larike ahoj dali ti uz ten liek na zvýšenie bielych krviniek?

larike
9. apr 2019

@helga ahoj, mne deň po chemo pichli injekciu Neulasta

larike
9. apr 2019

@helga tou injekciou prinútime kostnú dreň, aby mi produkovala biele krvinky do zásoby, pretože ich budem potrebovať. Mali by ma z nej veľmi bolieť kosti, ale zatiaľ ma nič nebolí, tak neviem kedy to má prísť.

helga9
9. apr 2019

@larike dúfam ze sa mi to upraví myslim ze zato možem asi aj sama dva dni som makala v záhrade ale tak pohodovo no čítala som ze pri fyzickej záťaži pri chemo to moze spôsobiť pokles bielych krviniek .Mam brat piridoxin a nemám chodiť medzi ľudí aby som niečo nechytila lebo momentálne sa cítim dobre mam sa hneď ohlásiť ak by som dostala teplotu. V piatok idem zas na krv a keď to bude lepsie v utorok by som mala mat druhu chemo.

larike
9. apr 2019

@helga určite sa to upraví neboj, pyridoxin beriem aj ja 2x1 tabletku. Ja som prekvapená že ti krv kontrolujú každý týždeň. Mne ju budú brať až tesne pred chemo.

helga9
9. apr 2019

@larike neviem podľa čoho to určujú lekári. Každý tyzden budem chodiť. Tento dokonca dvakrát chudery žily. Dnes mi aspoň dobre pichla ale minuly tyzden tam bola taká sadistka taaak mi tam jeb.. zle tu ihlu ze ma cely den ruka bolela a ja mam fakt dobre žily na odbery. Uz aspoň viem ktorej sa budem pýtať. So sestričkou som sa bavila ona mi dávala tu studenú čiapku aby mi nevypadali vlasy povedala ze by mi uz začali rapídne padať vlasy po tých zložkách chema no tažko každý zareagujeme inak ale zatiaľ to zaberá keď si hrabnem do vlasov tak sem tam jeden dva mi ostanú medzi prstami.

larike
9. apr 2019

Ja som sa pýtala v BA na tú čiapku, ale povedali mi, že to nemá ten efekt a preto ju ani nemajú. Ja som si myslela že to vypadávanie vlasov zvládnem v pohode, ale začínam mať z toho strach a depku. Čo sa žíl týka dostanem niečo ako PIC, aby sa predišlo zničeniu žíl. Zavedú mi ju cez hornú časť ruky do žily, ktorá je pri kľúčnej kosti.

helga9
9. apr 2019

@larike viem ja to poznám ako port. V Amerike tu čiapku bežne používajú ibaže tam si ju zaplatia takze ju môže mat hocikto ak ma nato lebo je to tam drahé. Ja som sa stretla s konkrétnymi dvomi ženami ktorým to pomohlo a sestričky tu na chemo tiež hovorili ze to pomohlo ale nie každej. A tiež na instagrame je skupina breastcancerfighter a sú tam fotky žien co to používali niektorým zabrala úplne a niektorým to preriedilo vlasy ale nevypadali úplne no boli take co im vypadali všetky. Môj Dr povedal ze ten stroj ma účinok ak by pomohol aj jednej jedinej zene. Keď vypadnú nuž tak vypadnú budem síce smutná a budem utekať kúpiť parochňu.

anniera
9. apr 2019

Ženy, nad vlasmi sa netrápte. Byť bez vlasov má aj svoje výhody. Dôležité je, aby ste sa zbavili nádoru a aby chemo zničila tie bunky, ktoré sú v tele nežiadúce. Ten rok ubehne rýchlo, v zimnom období dáte čiapku a hotovo. Snáď neupadnete do depky kvôli vlasom! Odporúčam aby ste sa výraznejšie líčili, budete sa cítiť oveľa lepšie. Sme krásne aj bez vlasov 😊

helga9
9. apr 2019

@anniera súhlasím s tebou ale keď viem využiť nejakú možnosť čoby tomu mohlo zamedziť tak to využijem bez ohľadu ci to pomoze alebo nie

larike
9. apr 2019

@anniera
@helga
ja viem, máte pravdu a súhlasím ... ibaže sa mi nedarí nastaviť sa ( možno aj kvôli deťúrencom) znášajú to trochu zle

tilly
9. apr 2019

Tiež súhlasím, že v prvom rade ide o to, aby sa zničil nádor, aby choroba išla doprec a vlasy sú druhoradé, ale keď ti zostanú, tak sa ti to celé tak lepšie znáša, necitis sa tak chorá

helga9
9. apr 2019

@tilly presne tak človek by to lepsie niesol

larike
9. apr 2019

@tilly asi tak, vystihla si to presne. Samozrejme viem čo je prvoradé 💪

tilly
9. apr 2019

Aj chlapi nesú zle stratu vlasov, človek si naplno uvedomí, čím prechádza a aj okolie to viac vníma

sabova3
9. apr 2019

Ženy,dneska mám taký blbý deň.snazim sa byť v pohode a nad vecou,ale dnes to nejde.asi je to aj tým,že veľa čítam o tom gene brcr a nejak mi to nepridalo.

helga9
9. apr 2019

@sabova3 aj ja mam blby den tiež som čítala o poklese bielych krviniek uz radšej necitam

sabova3
9. apr 2019

@helga9 asi je lepšie nič nečitat a brať veci jak prichádzajú.ale bojím sa strasne.

helga9
9. apr 2019

@sabova3 ja tiež ako Dr povedal ze to nemám az moc poklesnuté ale mam tak som vyčítala ze ak je to z infekcie tak hneď treba antibiotiká a najlepšie ze riešiť to 3 hodiny po prepuknutí lebo bude zle. Tak sa sledujem jak idiot lebo tam toľko príznakov ze az. Tak som čítala co mam jest a co nemám jest aby sa mi to upravilo. Cely den zujem tekvicové semiačka. Brokolicu. Cviklovy koktail.atd

sticker
emjee
9. apr 2019

Ad žily: tiekla mi chemo, už bola skoro na konci, no začala mi opúchať ruka (nebolela), volám sestričku. Prepichla ma do druhej ruky a nasilu mi natlačila zvyšok, bolelo to strašne, opuchlo, scervenalo, zatvrdlo. 4 roky odvtedy a žila viac nepoužiteľná.

helga9
9. apr 2019

@emjee uff co všetko sa moze stat.

sabova3
9. apr 2019

@emjee no s tými žilami je to fakt strašné.najvacsi strach mám z brania krvi a napichnutia chemo.pytala som sa sestričky na pig,ale povedala že to tiež nie je jednoduché,hlavne čo sa týka udržiavania.taze musím pretrpieť ešte tri a čo bude ďalej neviem,tak ďaleko nepozerám.

helga9
9. apr 2019

@sabova3 ze sa dosť často tam dostane infekcia a musia to vyberať u nás sa to malo robi

daniela1616
9. apr 2019

@helga9 ahoj ja som to mala tak isto a mala som posunutú chemo o týždeň. Pyridoxin pomohol.

helga9
10. apr 2019

@daniela1616 dúfam ze pomoze a chemo mi neodlozia nech to mam čím skor za sebou. Ako ti bolo po druhej chemo?

larike
10. apr 2019

Dobré ráno dievčatá. Rada by som sa vás opýtala, či ste aj vy tak chudli. Som ešte len na začiatku, ale mám pocit, že zo dňa na deň chudnem. Je pravda, že nemám takú chuť do jedla ako predtým, ale jem. Čo by sa dalo urobiť, aby tomu tak nebolo?

ragulca
10. apr 2019

@larike no.... ja som priberala 🙈

larike
10. apr 2019

Máš pocit, že si jedla viac?

hyta
10. apr 2019

@larike Moja kámoška pei chemoške schudla 20 kg. Bývalo jej zle, napriek tbletkám zvracala a preháňalo ju. No po jej skončení už zasa priberá.