Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@larike dúfam ze sa mi to upraví myslim ze zato možem asi aj sama dva dni som makala v záhrade ale tak pohodovo no čítala som ze pri fyzickej záťaži pri chemo to moze spôsobiť pokles bielych krviniek .Mam brat piridoxin a nemám chodiť medzi ľudí aby som niečo nechytila lebo momentálne sa cítim dobre mam sa hneď ohlásiť ak by som dostala teplotu. V piatok idem zas na krv a keď to bude lepsie v utorok by som mala mat druhu chemo.
@larike neviem podľa čoho to určujú lekári. Každý tyzden budem chodiť. Tento dokonca dvakrát chudery žily. Dnes mi aspoň dobre pichla ale minuly tyzden tam bola taká sadistka taaak mi tam jeb.. zle tu ihlu ze ma cely den ruka bolela a ja mam fakt dobre žily na odbery. Uz aspoň viem ktorej sa budem pýtať. So sestričkou som sa bavila ona mi dávala tu studenú čiapku aby mi nevypadali vlasy povedala ze by mi uz začali rapídne padať vlasy po tých zložkách chema no tažko každý zareagujeme inak ale zatiaľ to zaberá keď si hrabnem do vlasov tak sem tam jeden dva mi ostanú medzi prstami.
Ja som sa pýtala v BA na tú čiapku, ale povedali mi, že to nemá ten efekt a preto ju ani nemajú. Ja som si myslela že to vypadávanie vlasov zvládnem v pohode, ale začínam mať z toho strach a depku. Čo sa žíl týka dostanem niečo ako PIC, aby sa predišlo zničeniu žíl. Zavedú mi ju cez hornú časť ruky do žily, ktorá je pri kľúčnej kosti.
@larike viem ja to poznám ako port. V Amerike tu čiapku bežne používajú ibaže tam si ju zaplatia takze ju môže mat hocikto ak ma nato lebo je to tam drahé. Ja som sa stretla s konkrétnymi dvomi ženami ktorým to pomohlo a sestričky tu na chemo tiež hovorili ze to pomohlo ale nie každej. A tiež na instagrame je skupina breastcancerfighter a sú tam fotky žien co to používali niektorým zabrala úplne a niektorým to preriedilo vlasy ale nevypadali úplne no boli take co im vypadali všetky. Môj Dr povedal ze ten stroj ma účinok ak by pomohol aj jednej jedinej zene. Keď vypadnú nuž tak vypadnú budem síce smutná a budem utekať kúpiť parochňu.
Ženy, nad vlasmi sa netrápte. Byť bez vlasov má aj svoje výhody. Dôležité je, aby ste sa zbavili nádoru a aby chemo zničila tie bunky, ktoré sú v tele nežiadúce. Ten rok ubehne rýchlo, v zimnom období dáte čiapku a hotovo. Snáď neupadnete do depky kvôli vlasom! Odporúčam aby ste sa výraznejšie líčili, budete sa cítiť oveľa lepšie. Sme krásne aj bez vlasov 😊
Tiež súhlasím, že v prvom rade ide o to, aby sa zničil nádor, aby choroba išla doprec a vlasy sú druhoradé, ale keď ti zostanú, tak sa ti to celé tak lepšie znáša, necitis sa tak chorá
Aj chlapi nesú zle stratu vlasov, človek si naplno uvedomí, čím prechádza a aj okolie to viac vníma
Ženy,dneska mám taký blbý deň.snazim sa byť v pohode a nad vecou,ale dnes to nejde.asi je to aj tým,že veľa čítam o tom gene brcr a nejak mi to nepridalo.
@sabova3 ja tiež ako Dr povedal ze to nemám az moc poklesnuté ale mam tak som vyčítala ze ak je to z infekcie tak hneď treba antibiotiká a najlepšie ze riešiť to 3 hodiny po prepuknutí lebo bude zle. Tak sa sledujem jak idiot lebo tam toľko príznakov ze az. Tak som čítala co mam jest a co nemám jest aby sa mi to upravilo. Cely den zujem tekvicové semiačka. Brokolicu. Cviklovy koktail.atd

@helga9 ahoj ja som to mala tak isto a mala som posunutú chemo o týždeň. Pyridoxin pomohol.
@daniela1616 dúfam ze pomoze a chemo mi neodlozia nech to mam čím skor za sebou. Ako ti bolo po druhej chemo?
Dobré ráno dievčatá. Rada by som sa vás opýtala, či ste aj vy tak chudli. Som ešte len na začiatku, ale mám pocit, že zo dňa na deň chudnem. Je pravda, že nemám takú chuť do jedla ako predtým, ale jem. Čo by sa dalo urobiť, aby tomu tak nebolo?
Máš pocit, že si jedla viac?

Caute baby krv mam horsie znížili sa mi biele krvinky aj neutrofily nie je to este ze az take zle mam brat pyridoxin a piatok zas na krv. Mali ste to niektorá?