icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
26. máj 2019

@mata9522 teraz popri chemo este nic az po opke sa to začne riešiť možno teraz po poslednej chemo nevuem Dr nepovedal nic.No keď mas nádor horm. pozitívny tak odstavia vaječníky aby sa netvorili hormóny a nato pichajú zoladex ak si dobre pamätám ten názov a to dlhodobo jedna tu spominala tuším aj 2-3 roky a tamoxifen tabletky sú tiež dlhodobo minimálne 5 rokov. Proste musíme byt v menopauze. Ale to ze je horm. pozitívny je vraj dobre lebo pokial hormóny zastavíš nemal by sa nádor urobit lebo nebude mat kvázi výživu aspoň mne to takto bolo vysvetlené. Tamoxifen bol na 5 rokov Zevraj sa to predlžuje na 10 bo čím mladšia to dostaneš tým si pred menopauzou ďalej. Okolo 50 prichádza menopauza si zober budem mat 40 takze je tu možnosť ze ak v 45 prestanem brat tamoxifen vaječníky sa môžu zobudiť. No tie lieky aj injekcie nemusia byt tieto lebo som z iných príspevkov čítala aj iné názvy.

larike
26. máj 2019

@sabova3 operácia teda už bola?

ragulca
26. máj 2019

@helga9 myslím, že zelodax mi pichajú, každý mesiac a kys. Zelodronovu raz za dva mesiace na kosti. Pichajú mi od poslednej chemo, čiže od 11/2017, netuším ako ešte dlho. A tamoxifen nemám 😊

helga9
26. máj 2019

@ragulca uff takze uz vyše 1,5 roka. No mam sa načo tešiť. A to do brucha? Dá sa to vydržať? Ja vcul za tie žily mam fóbiu z ihly uz teraz a nieto ešteže do brucha. A to ti pichá obvodný ci musíš chodiť k onkologovi?

helga9
26. máj 2019

No baby písala som Dr ze potrebujem ist k zubarovi tak mi volal ze by bolo dobre prísť na krv. No tešila som sa ze aspoň jeden tyzden budem bez odberu no trafí ma. Hajzel jeden prestaň bolieť

sticker
ragulca
26. máj 2019

@helga9 no áno do brucha, je to taká hrubá ihla, ktorá vlastne slúži ako aplikator, ale vydrzis v pohode. Chodím páchať raz do mesiaca k onkologovi

sabova3
26. máj 2019

@larike áno.v septembri.

helga9
26. máj 2019

@ragulca no to je aaauuu

ragulca
26. máj 2019

@helga9 😂😂😂. To das v pohode

helga9
27. máj 2019

@romiada Hallo ty si nejak dlho nepísala

romiada
27. máj 2019

@helga9 nepisala ale citam Vas a lajkujem 😉 venovala'som sa praci lebo muž ide zase na služobku tak potom nebuden stihat tolko veci si porobit. Akurat včera som sa dozvedela blbe spravy. Mojmu tatinovi vyšiel už druhy test na nalez v hrubom čreve pozitivne. Tak tento tyžden uvidime čo povie kolonoskopia. Snaď to budu len hemeroidy alebo nanajvyš polypy. Keby mal aj otec rakovinu tak ma už fakt drbne😫. Včera som šla na plavecky trening s dcerou, tak som sa v bazene v druhej drahe vyrevala z toho 😢

helga9
27. máj 2019

@romiada uff no nestresuj sa dopredu aj keď ľahko sa to povie. Kým nic neni potvrdené treba veriť ze to bude v poriadku. Mna v sobotu začal bolieť zub vcera pobede prestal a dnes rano ma nebolel tak som k Dr nesla. No vcul je to take ze začína pobolievať tak rano pôjdem. No musim ist najprv na krv a to som sa tešila ze tento tyzden nebudem musieť ist. Takze vrrr.

helga9
27. máj 2019

@romiada a mamina je Ok?

romiada
27. máj 2019

@helga9 mamina uplna pohodacka. Iba sem tam ju chyti unava ale inak vsetko znasa velmi dobre. Ja si neviem predstavit ze otec by mal to co ona. On je jak maly chlapec, hypochonder, lutostivy ale ked sa ma ist dokopat k lekarovi to ne! To mi nedavno priznal ze sa vyhybal tomuto a 2 roky to odkladal ist na vysetrenie hr.čreva!'dostal odo mna ultimatum, ze ked tam nezavola a nezacne to riesit, tak ho tam nazenem a pojdem ja. Nastastie mame u obvodacky ako zdrav.sestricku nasu susedu, takze som si dnes telefonicky overila co a ako a ci tam naozaj bol a riesi to. Tak mi hned zo smiechom povedala, ze Tvoj tatko tu bol a povedal ze musi to riešiť lebo dcera ho nahnala a vyčistila mu žaludok. No soplave dieťa je šuvix! Fakt človek ako nemohuce dieťa začina a v takych istych "plienkach" aj konči na starobu !

romiada
27. máj 2019

@helga9 s tym zubom čo to? To je osmička? To byvaju riadne bolesti. Zuby, pohroma huby! Ako sa vravi....

helga9
27. máj 2019

@romiada osmičky uz dávno nemám tie mi museli vytrhať lebo nemali miesto. Toto je šestka uz som s ňou mala problem zdvihal mi nervy ci co robil nechcel ich vybrať to je možno 2-3 roky dozadu no vcul ich bude musieť asi vybrať dúfam ze zub nie.

helga9
27. máj 2019

@romiada no to chlapi sú takí jak malé deti

romiada
27. máj 2019

@helga9 to mi hovor...s tymi chlapmi aj zubami. Moj muz ma 44 a teraz mu vysekavali 8mičku. Tyzden bol spuchnuty marod 😁 na antibiotikach a liekoch proti bolesti. Na treningu (plavanie) nebol 2 tyzdne lebo zubar zakazal...tak si robim srandu, že voda by sa mu do mozgu dostala cez tu dieru 🤣🤣🤣. A kamošovi-zubarovi vravi: kua to si kamarat ked mam 2 tyzdne masaker v hube🤣

helga9
27. máj 2019

@romiada zuby to sú svine ja som si tiež užila s nimi svoje. Mne osmičky začali ist keď som bola tehotná s prvou to bola totálna katastrofa

romiada
27. máj 2019

@helga9 ja tiež nazov lieku Dalacin si pamatam uz 10rokov....ako ma pekelne brucho bolelo z toho

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
28. máj 2019

@mata9522 ahoj to je ten gén brca @sabova ho má a este niektorá baba len si nepamätám ktora

larike
28. máj 2019

@mata9522 aj ja BRCA1

mata9522
28. máj 2019

@larike Ahoj čo je zlé na tom géne?

helga9
28. máj 2019

@mata9522 keď ho mas tak je veľmi vysoká šanca dostať rakovinu a odstraňujú oba prsníky a niekedy aj vaječníky. Ma ho angelina Jolie zato si dala všetko odstrániť.

mata9522
28. máj 2019

@helga9 no už som si to vygooglila,no tak dúfam,že aspoń to budem mať v norme.

larike
28. máj 2019

@mata9522 pri tomto géne je vysoké % návratnosti a preventívne sa odstraňujú aj zdravé prsníky aj vaječníky

mata9522
Autor odpoveď zmazal
hyta
28. máj 2019

@mata9522 Dievčatá, človek má byť síce informovaný, no niekedy je vari lepšie príliš veľa nečítať a nezisťovať.Držím palce všetkým.❤

larike
28. máj 2019

@mata9522 toto všetko má ešte len čaká