icon

Chlopňa - operácia

trisestri
18. aug 2023

absolvoval dakto operaciu chlopne? -skusenosti,s operaciou,rekonvalenscia,kvalita zivot po rekonvalensenci,rozdiel pred a po operaci a pod? mam 3 stupen srdcoveho zlyhavania a lekari bobrik mlcania ake rizika a dlzka zivota z poruchov lavej chlopne a v porovnani s rizikami operacie-malo by byt samozrejmostou ze vysvetlia obe alternativy a nie ze okrem toho ze treba operovat nic nepovedia-lebo ono ta operacia je vysoko rizikova aj v pripade uspesnej su otazniky prinosu

miso555
11. mar 2024

@katarinar00ster dúfam ze to nie je tak ako to z tvojho prispevku vyznelo - ze si na syna uplne sama. Ja som otcom dvoch dcer a mladsia sa narodila ked som cakal na operaciu.

asma
12. mar 2024

@luciaherakova ahoj mam 41 dve deti 12 a 13r puberta ... Zijem celkom fajn zaciatky boli tazke kym sa clovek dostane k avojmu telu taky mesiac bol zly nevladala som ... Casom sa to zlepsuje... Trvalo nastavenie warfarinu pkus j mam cukrovku napo operacii sa aj cukor zblaznil.. pomaly sa vsatko dostava do normalu ... Po 2tt som zacala soferovat a fungovat aspon s detmi po kruzkoch... Teraz som sa vratila k svojej praci 12h v kuchyni... Vsetko ide musis sa nnaovo spoznat.. zo zaciatku ak som nevladala tak zastala a rozdychala ukludnila vsetko ide ... Drzim palce bude to dobre.. urcite je niektor kto teosku pomoze aby si zvladala

miso555
12. mar 2024

@asma Tak to klobuk dolu. Vy ženy toho fakt asi viac vydržíte. Az sa hanbim napísat ze napriek tomu ze som tri mesiace po plastike mitralky dokonca bez sternotomie az teraz zacinam naplno fungovat. A co vsetko musela zvladnut moja zena po porode. Nie ze by som sa nesnazil ale viem ze ako otec som mal dat viac.

asma
12. mar 2024

@miso555 mne velmi vsetko ulahcilo ze som zacala soferovat bala som sa a ani som tak nevladala chodit vela a tak som mohla vybavovat veci

miso555
12. mar 2024

@asma ja som soferoval hned ale byval som unaveny. Nemal som problemy s dychom iba unava a bolest hlavy. Vraj rekonvalescencia trva kludne aj pol roka. Ja som si to nevedel predstavit. Pred operaciou som si romanticky predstavoval ze opravia ventil a do mesiaca idem na100 percent

katarinar00ster
13. mar 2024

@miso555 tak verím ze rodina pomôže keď bude zle a bude mi treba ísť pod nôž ..

katarinar00ster
13. mar 2024

@miso555 no aj toto že.. podľa odporúčaní sa s nezhojenyn hrudníkom nemá 6 mes. Šoférovať.. takže nie je to až tak zle.. ? (Viem ze je to individuálne ale teda Vaša skusenost)

katarinar00ster
13. mar 2024

@asma a koľko ste po operácii? Cítite sa fyzicky lepšie (menšie zadychavanie ako pred atď.).. a co sa týka stravy je to nejak obmedzujúce (vraj pri warfarine treba sledovať hodnoty K vit. V strave)

asma
14. mar 2024

@katarinar00ster ahoj som 3m po operacii... Ano je to lepsie ja ked este to ojo neni este predsa treba daky cas... Ano treba obmedzit zeleninu kapustu, hlavne ... Ale doktorka mi povedala ze kludne si mozem davat len mech neidem do extremu a nezjem velke mnozstvo... Neboj sa nie je to taky strasiak ako z neho robia... Sice mna nastavovali dlhsie ale je dobre uz a slape to

miso555
14. mar 2024

@katarinar00ster Ja som sa na to pýtal. Lebo v Čechách po kardio operácii ti doktor rovno zablokuje vodičák na 3 mesiace, profesionálom na pol roka. U nás ti tvoj doktor môže zakázať šoférovať ale nie kvôli hrudníku ale kvôli arytmii/ fibrilácii ak by si mala aby si nestratila vedomie za volantom.

miso555
14. mar 2024

@asma mňa moja doktorka neskutočne peruje s tým warfarinom najskôr mi ho mesiac nekontrolovala až som mal 1.3 a od vtedy každé 4 dní chodím na krv a stále je málo. Minule som sa priznal že som zjedol paradajku tak mi nahucala že to nesmiem. Pritom v letáku od warfarinu je to napísané tak ako ty vravíš. Že máš jesť vyváženú stravu ale vyvarovať sa nárazovým excesom.
Pre mňa to už síce nie je riziko keďže mám iba plastiku nechávajú mi ho iba ak by som dostal fibrilaciu

miso555
14. mar 2024

@katarinar00ster áno tieto veci vedia rodinu zomknúť. U nás tiež všetci pomáhali starký švagrine, ale kvôli pôrodu to mala manželka ťažké. Pamätám si ako som sa musel siliť zobrať malú na ruky alebo so staršou sa hrať a deti všetko cítia.Ale je pravda že su ešte aj horšie veci. Dobre to dopadne.

asma
14. mar 2024

@miso555 samozrejme ja som chodila tiez cadto beriem 4mg pondelok a stvrtok ine dni 3mg...
A dama mi povedala ze ked nastavujeme nech jem zeleninu pebo cely zivot bez toho nemozem byt len sa mam obmedzit ak zjem rano oaradajku uz cely den ziadne ine

katarinar00ster
14. mar 2024

@asma takže celé to desivejsie znie ako je realita?
Po operácii ste mali všetko ôk?.žiadne komplikácie, zápaly atď?

katarinar00ster
14. mar 2024

@miso555 tak to si viem predstaviť.. a ešte aj manželkin stres ako to dopadne aj s vami... aj pôrod...a už teda zvládate viac ? Bez zadychania?

asma
15. mar 2024

@katarinar00ster ked je clovek za tym uz je dobre.. nebudem ga klamat tych pr dni v nemocnici su zle kym da naucis posadiy z losyele atd ... Ale si myslim ze co sme tu po tak ti povieme ze uz sme pomerne skoro na taku vaznu operaciu lepsie ...

dm1
15. mar 2024

@miso555 to sa divim lebo ja som mala sice tiez problem nastavit davku ale ja jem zdravo aj zeleninu a podobne ale vyvazene a stale viac menej rovnako. Hlavne aby neboli vykyvy a davku mi nastavil tak aby to pri takejto strave bolo ok :p

dm1
15. mar 2024

@miso555 toto mne nikdo nepovedal po operacii som normalne soferovala v podstate hned ked trebalo :o

dm1
15. mar 2024

@asma presne suhlasim to prve prebudenie v nemocnici bolo hruza ja som hovorila ze ako keby ma valec presiel a este zacuval ale potom to bolo stale uz len lepsie a lepsie. A teraz u mna to bude uz v lete 5 rokov a uplne v pohode nebyt warfarinu a brania krvi ani neviem ze mam umelu chlopnu

miso555
15. mar 2024

@katarinar00ster U mňa je to iné tým že ja som mal mitralnu vadu a iný typ zákroku. Ani pred operáciou som sa nezadychaval normálne som fungoval ale mal som už zväčšené srdce a pri záťaži mi silno bolo nie rýchlo ale silno normálne to bolo vidno cez tričko. A potom v septembri keď boli tie horúčavy tak ma "dekompenzovalo". Hospitalizovali ma dali betablokatory a od vtedy som už bol doslova spomalený. Teraz som 3 a pol mesiaca po operácii a som asi v takej kondícii ako pred tým septembrom. Povedal by som že sa striedajú také obdobia že dva dni KO, tri dni OK a tak dookola ale čoraz lepsie. Akurát som sa včera rozprával s kamarátom pred 10timi rokmi mu dávali titánovu náhradu aortalnej a tiež povedal že asi po pol roku bol úplne ok.

miso555
15. mar 2024

@miso555 oprava nie bolo ale bilo

mario1974
25. apr 2024

@miso555 mám podobne pocity po operácii

luciaherakova
26. apr 2024

@mario1974 kedy ste mali operáciu a co vam operovali

mario1974
26. apr 2024

@luciaherakova operovali ma 20 novembra a mal som vymenenu chlopnu . Teraz mam protézu biologickú

luciaherakova
26. apr 2024

@mario1974 aha ja čakám už rok na operáciu. Titánovu chlopňu

mario1974
27. apr 2024

@luciaherakova tak na tom prepáč nie
@luciaherakova joj rok? Nedávaj si mechanickú ale biologickú. Mne povedali že už sa prechádza iba na biologickú .

luciaherakova
28. apr 2024

@mario1974 ja by som tiež bio A,ale ze sim mlada 41r tak ze aby ma zase po par rokoch neotvarali tak chcú dat mechanickú už dva krát oper.srdce mám

mario1974
28. apr 2024

@luciaherakova joj dva krát? No to ti nezávidím. Ak sa môžem opýtať ake operacie srdca. Ja mam 49 a dali mi biologickú najnovsiu generáciu, že by mala vydržať cca 12 až 16 rokov. A potom sa to urobi cez žilu.

luciaherakova
29. apr 2024

@mario1974 prvá bola 2000 defekt preds.septa a druha 2006 plastika chlopne ...veľmi by som chcela bio lebo nechcem byť celý život na warfarine a operovali ta v BA?

mario1974
29. apr 2024

@luciaherakova toto warfarin ti je jedno veľké negatívum. Mňa operovali v Košiciach VUSCH.