icon

Clostridium difficile v dospelosti

inka04
17. jan 2017

Prekonali ste niekto clostridium deficille v dospelosti po antibiotickej liecbe? Vyliecili ste sa? Mali ste rekurencie? Dakujem za kazdu osobnu skusenost.

black_lilith
30. dec 2024

@janammm ďakujem za odpoveď. “taper” je sedemtýždňový režim pri rekurenciách kedy postupne znižuješ dávku, dáva sa väčšinou vankomycín.14dní každých 6h 1tableta, potom týždeň každých 8h, 12h, 24h, 48 a 72h. Celkovo 7 týždňov berieš ATB.
Mne bolo povedané že fekálnu opakujú ak nezaberie (1-2/10) alebo je rekurencia v dôsledku ATB krátko po transplantácii.
S tými potravinami mi vyslovene povedala, že mám uvoľňovať, že dlhodobá prísna diéta nie je ideálna. Tak rozmýšľam, či sa treba zamerať vyslovene na 100% konzistenciu alebo radšej mať väčšiu variáciu potravín.
Chcela som vedieť ako presne prebieha tá fekálna, aby som sa na to tak nejak psychicky pripravila. Či ako klasická kolonoskopia alebo sa to v niečom líši.

nik35
30. dec 2024

@black_lilith Dobrý deň ja som po teper režime dva krát raz mi robili v transplantáciu v marci ale tri mesiace po nej som musela atb a teraz som po taper a transplantáciu mi robili minulý týždeň odfotím diétu ktorú som dostala v nemocnici

black_lilith
30. dec 2024

@nik35 ďakujem za zdieľanie skúseností 🙂 ja som dostala na infekčnom zatiaľ ten papier so 6 potravinami (sucháre, mrkva, ryža, zemiaky, banán, kuracina a jablko bez šupky), čo sa má pridávať prvý týždeň. Dali Vám po transplantácii znovu od nuly túto diétu či nejakú inú?

stana1974
1. jan 2025

@black_lilith ja som bola na fekálnej...rizika sú minimálne oproti tomu čo narobí clostridia..pre mňa to bol jednoduchý zákrok...ak by bolo treba išla by som znovu...dieta po zákroku bola beztukova a bezmliečna,oni vám dajú zoznam potravín...mliečne som pridávala po troch mesiacoch..po kúskoch,teraz jem úplne všetko ...

black_lilith
2. jan 2025

@stana1974 ďakujem 🙂 tak to už je celkom v pohode diéta 🙂 Našla som si ten postup pri fekálnej transplantácii, a ako som si myslela, klistír + na druhý deň kolonoskopia. Akože wellness to asi nebude, ale nič strašné. Pokiaľ mi vyjde konečne negatívny moč tak do toho idem. 4 mesiace vkuse e.faecalis, nešlo sa ho zbaviť ani antibiotikami na ktoré bol citlivý.

nik35
2. jan 2025
nik35
2. jan 2025

@black_lilith dobrý deň tu je papier čo mi dali v nemocnici to už je úplne iná dieťa určite by som na vašom mieste išla neviem či ste boli na Kramároch tam sú perfektne doktorky ktoré to robia všetko vám povedia a samotný zákrok nieje vôbec hrozný ja som bola iba dva dni v nemocníci lebo keď sa dohodnete vás po transplantácii večer pustia prvý deň vám spravia vyšetrenia a ráno klistir a potom príde doktorka ktorá vám dá kratšiu hadicku a dá vám 100ml trasplanatu a najdôležitejšie je to čo najviac v sebe udržať prvý krát som vydržala 6 hodín druhý 10 hodín a som dva týždne a cítim sa veľmi dobre. Dúfam že som vám poradila a že sa vyliečite ja som pri tom schudla 25 kg a bojovala stym rok a pól tak dúfam že tato druha už pomôže

stana1974
2. jan 2025

@black_lilith mne nerobili vobec kolonoskopiu..

black_lilith
5. jan 2025

@nik35 ďakujem za podrobné info, moč mám konečne negatívny takže idem do toho. Verím že po tomto budem mať konečne pokoj. Snáď aj Vám už táto druhá zaberie, držím palce 🙂 Ja som tiež dosť pochudla, BMI mám 16,4 momentálne čo bol pre mňa tiež faktor prečo ísť do toho.

black_lilith
9. jan 2025

Tak už mám aj ja po… samotný zákrok v pohode, problém bol potom neísť na WC, mala som také kŕče na hnačku už po 40 min, že to bolo horšie ako po tom klistíre. Ostatné ste vedeli vydržať v pohode, či tiež ste mali takéto kŕče? Ja som fakt odpočítavala každú minútu a držala som to každým svalom v tele.

krisruska
Autor odpoveď zmazal
petula527
11. jan 2025

Ahojte, rovnako sa trápim s týmto problémom už od októbra, dlho mi nevedeli zistiť čo mi je, stolica bola negatívna. Nakoniec mi nasadili rovno liečbu Vancomycinom ale rovno na 6 týždňov s postupne znižujúcimi dávkami. Posledný týždeň užívania opäť hlienové hnačky ktoré sa ale striedajú s dňami kedy som ok až do dnes, dnes už len samý hlien a krv. Doktor tento týždeň ukončil liečbu lebo klostrídie vyšli opäť negatívne. Mali ste to niekto podobne? Neviem na koho sa teraz obrátiť

black_lilith
11. jan 2025

@petula527 tie testy myslím nie sú 100%. Ak nie ste liečená v BA, skúste zavolať na klostrídiovú poradňu v BA na Kramároch, myslím že na predchádzajúcej strane je číslo, aký by odporučili postup keď máte stále príznaky aj po dobratí taperu a či by u Vás prichádzala do úvahy FMT.

petula527
13. jan 2025

Kde ste si prosím vás nosili stolicu na vyšetrenie ako samoplatcovia ? Mňa z Medirexu poslali preč že potrebujem žiadanku od lekára na to.

krisruska
29. jan 2025

Môžem sa spýtať tých, ktorí sú po prekonaní Clostridii alebo aj po transplantácii, mali ste bolesti ešte alebo krv v stolici? Mne to stále pretrváva, bolesť v pravej hornej časti brucha a tmavé nitky krvi v stolici. Ale nemám žiadny hlien ani hnačky.

inka04
autor
29. jan 2025

@krisruska Mna bolelo brucho dlho, presne pod rebrami, urcite min. rok. Hlieny v stolici sa objavuju aj 8 rokov po prekonani. Spociatku, prve roky, v stolici bolo vselico. Neskumajte to, ak sa citite dobre...

krisruska
29. jan 2025

@inka04 Ďakujem to som potrebovala počuť ❤️

maminocka14
18. feb 2025

@stana1974 dnes je jeden z naj dní. Konečne sme dostali vynikajúcu správu, výsledky na clostridiu sú konečneeeeee negatívne 🙏🙏🙏. Je jasné,že zo stravou musime pomaly a opatrne, no som neskutočne šťastná. Idem volať na tú linku a skúsiť sa poradiť čo a ako pomaly zaraďovať do jedálnička, nechcem urobiť žiadnu chybu. Prajem krásny a 🌞 dník a všetkým ľuďom 😊

stana1974
18. feb 2025

@maminocka14 tak super...som rada...ano treba opatne...najskor bez mliecnych jedal...a potom pomaličky postupne po kuskoch začat...prajem nech už je to len ok...

krisruska
18. feb 2025

@maminocka14 Ja som mala transplantáciu v januári a mne povedali, že môžem všetko okrem rýchleho občerstvenia 🤔

stavba1
4. mar 2025

@krisruska presne mne imuno povedala, ze pokial nejem fast food pri CDI, strava to neovplyvni, hnacky nemam, len sa bojim, ked tu citam o vsetkych tych obnedzwniach, mliecnych vyrobkoch atd.
Ja jem všetko a div sa svete, nic mi to nerobi.

kata_rina25
22. mar 2025

Ahojte. Moj syn (5), ako som tu uz pisala niekolkokrat, prekonal pred 2,5 rokmi C-diff. Raz mu uz hrozilo branie ATB ale nastastie sa vtedy potvrdila virusova angina. No teraz ochorel, mal vsetky priznaky bakterialnej anginy akurat nemal vysoke teploty, do 38 len, prve dva dni. Treri den sme sli k lekarke, automaticky mu predpisala Sumammed. Spravila vyter ale ze lieky ma brat uz skor ako budu vysledky. No synov stav sa zlepsoval, hrdlo prestalo boliet, horucky ustupili, hral sa, jedol.. no skratka klinicky zdrave dieta az nato, ze mal stale zachripnuty alebo zahuhnany hlas a sople. Horucka ustupila. CRP v tom case 2,4. Rozhodla som sa teda zatial nedat summamed a cakat do vysledkoc vyteru. Tie boli vo stvrtok, zavolala mi lekarka ze vysiel streptokok, priznala som sa teda, ze atb zatial nemal, tak mi kazala dat, aj napriek tomu ze zdravotne sa z toho dostava v pohode. Skusila som kontrolne CRP, ci nahodou nestupa nech mam podlozene a to este kleslo, mal ho pod 1. !!! Bez horucok 3 dni. Neviem ci soravne ale rozhodla som sa cakat. Mam sialeny strach zo streptokoka ale rovnaky z klostridii. Vlastne presli dva dni len odkedy viem vysledky. Dnes mal zas kus viac zvysenu teplotu 37,6, tak to ma vylakalo, ze teda asi nie sme za vodou. Ma aj zdurene uzliny este na krku a pocut stale ze to nie je tip top v nosohltane. Co by ste robili? Dali mu to atb? Po azytromicine sme naposledy boli v nemocnici s klostridiou a teraz ho mam na linke. Odbornici tvrdia, staci kryt Enterolom. Ak by nemal tak nizke CRP a malo klinickych priznakov, nevaham ani sekundu, ale takto som vazne nerozhodna. :( Aky maze nazor prosim

black_lilith
22. mar 2025

@kata_rina25 ja by som ich zatiaľ nedala, ak sa stav zlepšuje, keďže je tam reálna šanca, že telo sa s tým vysporiada aj samo. Ak by ho to držalo dlho, alebo sa to zhoršilo, tak situácia je iná samozrejme.

stana1974
22. mar 2025

@janammm ano stacilo...ale zatial som nemusela brat antibiotika..

janammm
22. mar 2025

@kata_rina25 som toho istého názoru ako black_lilith. Ak raz boli klostrídie, tým stačí málo, aby sa vrátili znovu. A antibiotiká sú vari najväčšia príležitosť pre ne. U mňa stačilo iba sa vyskytovať na internom oddelení medzi ľuďmi, ktorí klostrídie mali, a vrátili sa mi. A radšej ani nevravím, že som brala probiotiká (bežne dostupné v lekárni, ktoré mi odporučil gastroenterológ). Buďte však obozretná, keby začala teplota stúpať resp.dlho by to neprechádzalo....
Inak čítala som, že probiotiká je lepšie brať dlhodobejšie po doužívaní ATB, lebo vraj dobrá baktéria, keď vidí ATB, povie si: "chcú ma zničiť, premením sa na niečo silnejšie, odolnejšie" ....čo si o tom myslíte, máte nejaké skúsenosti?

janammm
22. mar 2025

@stana1974 ďakujem, držím palce, nech ani nemusíte v budúcnosti, ja som sa ešte neodvážila na FT....hlieny sú tak v priemere každý tretí deň, niekedy ich je viac, niekedy menej...niekedy závisia od toho čo zjem, niekedy nie...priveľa vlákniny nerobí dobre, ale neviem, či to pripisovať IBS, ktoré mám alebo je to stále poklostrídiový stav...(už skoro rok od 1. recidívy)

patrik23838
22. mar 2025

Ahojte, je tu niekto kto mal dlhodobejšie problémi po c.diff ako napr občasný hlien v stolici? som 8 mesiacov po vyliečení ale občas sa mi stane že ma preženie a na druhý deň všetko ok, mal som po doliečení počas týchto 8 mesiacov 3 epizódy keď zo mňa vyšiel len čisto hlien s krvou 2-3x ale na druhý deň zase všetko v poriadku...Mal to tu niekto?

inka04
autor
22. mar 2025

@patrik23838 ano, aj 8 rokov po cdiff sa mi stava🫤

kata_rina25
23. mar 2025

@janammm no dlhsie bol bez teploty a vcera zasa 37,6, to ma trosku zneistilo. Doma sme 8. den. Neviem co je dlho, zajtra zaciname druhy tyzden a stale je zahuhnany, v noci chrape, pocut ze ten nosohltan nie je ok a nejak sa mi nedari ho zlepsit. :((( Ja uz nemozem ani spavat od strachu.

kata_rina25
23. mar 2025

@janammm my berieme probiotika od klostridiie denne a ani na jeden den som ich nevysadila. Neviem ci je to dobre alebo zle, ale ani to nam nezarucuje idelane fungovanie criev. Maly ma vzdy bud zapchy (co koncime na chorurgii) alebo kaka kazdy treti den dzabate stolice mazlave. Vysledky vsetkx ok, maximalne dysbakterioza. Katastrofa.