Clostridium difficile v dospelosti
Prekonali ste niekto clostridium deficille v dospelosti po antibiotickej liecbe? Vyliecili ste sa? Mali ste rekurencie? Dakujem za kazdu osobnu skusenost.
@janammm toho sa bojim, ze sa bude vracat, aj ze mu to sposobi nejake tazkosti so srdieckom, reuma a tieto strasiaky. 🥹🥹🥹Nezazili sme si uz dost? Je neuveritelne tazke takto sa rozhodnut. A ano, je tiez tazke bezpodmienecne verit pediatrovi, lebo vidim a vnimam ze klostridia je pre nich prosto len hnacka. To bohuzial pre vela ludi a lekarov a ludia to nepoznaju vobec. Ale je to stale silnejsie a je toho vela a je to dosledkom naduzivania atb prave. 🥹🥹🥹 So streptokokom pneumonie nam velmi pomohol bronchovaxom, odvtedyy sa nam nevratil. Ale ten je menej agresivny. Uz som konzuktovala aj budem, nazory sa rozchadzaju samozrejme takze v konecnom dosledku je to na mne.
No ideme do makrolidov 🙏🙏🙏🫣🫣🫣Drze nam palce. Pan Boh s nama.
@inka04 bojim sa že to je náznak ulceróznej kolitídy alebo niečo podobné😢
@patrik23838 Treba ist na gastro, ja som bola na kolonoskopii, kde sa ukazalo, ze je to postklostridiovy stav. Internet vysetrenie nenahradi. Bohuzial, ja uz nemam normalne travenie ako predtym.
@inka04 a na zaklade coho vedeli urcit ze postklostridiovy stav? Syn ma tiez stale dost hlienov. Aj ked je negat. Ja nie
@kata_rina25 kolonoskopia
@kata_rina25 držíme Vám palce🙏, nech pomôžu a neuškodia, držte sa, ozvite sa potom ako...
@patrik23838 áno, treba na gastro. Po klostrídiach má hlien asi skoro každý, nebojte sa... Len sa radšej zdravšie stravujte a berte kvalitné probiotiká. Sledujte si aj, či ten hlien náhodou nesúvisí aj s nejakým jedlom, príp.zložkou v jedle.
@inka04 ale co sa na nej ukazalo? Co je v creve specificke preto? Lebo mne robili a nic take mi nepovedali. Len sa zacudovali ze hmm preco mam sem tam take zle akoby mlacky. 🫣
@janammm zatiaľ druhý deň s ATB bez hnačiek, len bolesť bruška, ale ja mám stres už keď si len prdne. Našťastie teploty a dutiny sa mu zlepšili, tak už len prežívam zo dna na deň, cpem do neho enterol a dietu a verím, že sa nad nami tam hore niekto zmiluje. 🙏A ďakujem za záujem.
@kata_rina25 🙏 veľmi držím palce ❤️
@janammm Ďakujem. Dnes bol posledný deň, kedy dávame atb. Počas toho týždňa mal raz riedku stolicu (ale len jedenkrat pocas dna a bez hlienu a uapachu), potom tri dni nic a dnes taku ani ani. Ale potom poobede si prdol a pokakal sa. Tak som zas vyklepana. Ale stale bez hlienu a zapachu, skôr len voda. 🙏🙏No Pan Boh s nama, teraz uz len cakam co sa bude diat. Môže sa to spustiť hocikedy po.... 🥹 Neviem kedy si mozem byt ista ze uz sme za vodou a nic nam nehrozi.
Ahojte. Prosim uzivali ste niekto Vankomycin ako pridavnu liecbu k ATB? Na klostridiovej poradni mi povedali, ze mi ho napisu a niekto bude musiet pre lieky do Bratislavy (to je to najmenej). Chcu mi dat Klacid. Mam zapal ucha, upchate dutiny. CRP negativne, ASLO 355. Teplota sa pohybujr od 37-38. Od piatku do nosa mam Tobradex a do ucha Otobacid. Ucho uz nejako neboli ale citim akoby hlava nebola moja a točenie. Neviem ci pristupit na Klacid + Vankomycin. Cdiff som mala strasne pred necelymi 4 rokmi. Netusim aka je.moznost ze to ustojim bez prepuknutia cdiff.
Ahojte clostridie sa prejavili u syna po 10dnovych antibio..(ale to som netušila ako to bude pokračovať) začalo to týždňovou zápchou potom týždňovou hnačkou a ledva sa ako tak pozviechal po 1 dni bez hnačky dostal zapal pľúc a zastupujuce doktorky nam dali ďalšie antibio Bisepotol a druhá Summamed (upozornila som ich na hnacky ako probio mi odporučili hylac🙉🙈) ..no a 4 týždne hnaciek vyústilo do hospitalizácie..dieťa mi schudlo 5 kg🙈..to je vraj ok ked pije len vydržať..no nemocnica bola nevyhnutná dieťa biedne slabé..v poslednej chvíli som ho odviezla potvrdený toxin aj antigen..liecba entizol 8/3 probio enterol 2x 2tbl pomedzi...po liečbe bola stolica negatívna no po nedodržaní diéty sme zrecidivovali..počuli sme v rádiu rozhovor p.Haranta ohľadom probiotik a ten nas odporučil na firmu z Čadce iProbio..poradil probiotika (majú široké spektrum) POWERbiom a MIKRObiom..kombinovala som to malemu s vancomycinom ako mi poradil+2x 2tbl enterolu pomedzi...stolica je každý den alebo raz za dva dni ale kopkom ..je hustejšia bez hlienov len je taka jemnejšia ako bežná stolica. Po dobrati antibio pokračujeme v braní probio nadalej enterol vraj môžeme znížiť na 2x 1tbl o týždeň po dobratí antibio ale MIKRObiom a POWERbiom mame kúpené na 3 mesiace zatiaľ. Len tu stravu sa snažím striedať (nie je vela možností pri dietati co nezje hocičo) ..ryža zemiaky cestoviny mäso kuracie kačacie morčacie bravcove a ryby..červenú repu dávam brusnicovy kompot aj čučoriedky..horká čokoláda banány jablká.. vývar varím dookola rozpučím mu domaci cesnak po troške (prirodne..antibiotikum) neviem ako vajcia a bojím sa trochu aj bezlaktozoveho mlieka..veľa na vymyslanie nie je ale hádam to dáme.
@miriama40 a nemozu ti dat nieco ine ako Klacid? Klacid je pomerne dost rizikovy, co tu citam.
@zuzinka0101 och mario :( Kolko ma syn rokov prosim? Mne hrozne zviera srdce ked citam ze to deti musia toto prezivat. :(( 2x2 tabl. enterol v kombinacii s tolkymi probio? Mna od toho praveze lekari odradzali, ze to je uz vela. Enterol berie moj maly 2x1tab. a ine probio s tym neberie. Dieta aj u nas tazko velmi.. Hlavne sladke stale chce :((( Ale jemu pomohl uz metronidazol, vanko nebral, vyhadzal sa z neho. Moj ma 5. Drzim vam palce velmi. 🙃
@kata_rina25 na klacid mi povedali, ze makrolidy su menej rizikove, tak neviem. Augmentin, suprax, cefzil neprichadzaju do uvahy. Mozno este doxyhexal. Drzim palce vasim detom, je mi to velmi luto.
@kata_rina25 ahoj náš ma 13 rokov..toto užíval popri antibiotikach teraz sme znížili enterol na 2x1 denne +prebiotika a Mikrobiom (viem ze to znie ze je toho moc ale konzultovali sme to a lekári sami casto nevedia ako ľuďom pomôcť) ..detska lekarka mi rovno povedala ze sa s tym este nestretla a rovno takto drasticky..sama neviem co bude ale verim ze lepšie..aj nám aj vám a všetkým čo sa s tým trapia, ale diéta a úprava mikrobiomu je najdôležitejšia..len ohľadom stravy je na nete malo tmr nič popísané..vsetci sa sami trápime zisťujeme..veľmi čudné ochorenie s ktorým si lekársky ani farmasvet nevie poradiť..ale ako sa hovorí pomôž si človeče aj pánboh ti pomôže. A sladké deti radi my teraz len horkú čokoládu a ovocie..ale to másyn rad dlho..našťastie si dá povedať a vzdal sa veľa vecí čo mal rád postupne mu vymýšľam náhrady no je to ťažšie..opatrujte sa a nech ste v poriadku čoskoro🙂
@miriama40 ano makrolidy ano, nevedela som ze klacid je makrolid. Len tu pisali mamicky ze sa im to spustilo po klacide. Moj maly mal teraz makrolidy, sme 10 dni po a zatial klop klop nevyzera, zeby to mal spat. To zasa neznamena, ze sa to stale vratit nemoze. 🥹🥹🥹Drzim palce vsetkym ktori musia brat atb a celit tomuto strachu
@kata_rina25 mozem prosim vediet nazov lieku, ktory syn uzival? Ja to zatial davam bez atb, crp som mala nizke. Myslim, ze tie atb davaju vzdy pri zapale ucha alebo dutin, aby to nepreslo do komplikovanej bakterialnej infekcie. Riskla som to, ze vyrdrzim na kortikoidoch nakolko to vyzera ako virusivy zapal. A co citam tak CRP je spolahliva metoda na urcenie typu infekcie. Ja uz neviem, som obycajny laik a mam neskutocny strach z cdiff, zvazujem, radim sa, a ta uzkost, co ak znova cdiff prepukne, je v case chorby na zblaznenie. Snazim sa co najviac by opitimista uz len kvoli synovi.
@janammm ahoj čítam teraz vašu debatu a chcem sa opýtať na tie hlieny..syn je cca 11 dní po liečbe vancomycinom ale došla recidiva od rána redšie stolice a ku večeru 3x hlieny s krvou..(u nasich v chladničke nasiel kinderpingui a zjedol-ma downsyndrom a využil.chvíľu keď mamina odbehla)berie enterol 2x 1tbl a k tomu mikrobiom probiotiká a powerbiom prebiotika od iProbio z Čadce..po telefóne s pani doktorkou mi povedala ze recidiva a že bude potrebný dificlir (cena za krabičku 1400-1700eur) a treba nam dve...mali ste v hlienoch niekto po liečbe krv? Ďakujem za odpoveď
@zuzinka0101 podľa môjho názoru stačí vankomycin....clostridiove kolitidy sa vracajú stále po dobratí antibiotík ..ak bude veľmi vyčerpaný zvážte FMT.....dificlir neprepláca zdravotná poisťovňa? ..prajem skoré definitívne uzdravenie....
@zuzinka0101 no to vyzerá žiaľ, že sa mu to vrátilo. Ja mám hlieny v normálnej stolici, (nie v hnačke) ktorá je raz denne. V priemere sú hlieny každý druhý až tretí deň, niekedy je úplne bez hlienov, krv našťastie nemám. Okrem Enterolu mi tam v liečbe chýbajú všeobecné probiotiká (lebo Mikrobióm+ mám aj ja, ale to nie sú probiotiká, ja mám probiotiká od tej firmy HIT na trávenie, to sú probiotiká). Enterol som brala iba zo začiatku spolu s HIT na trávenie, ráno som mala Enterol a Mikrobióm+, večer HIT, potom som ostala len na HIT a Mikrobióme+. Začínala som s malými dávkami HIT. Tak mi poradila výživová poradkyňa Michaela Birkusova. Nezabúdajte na pitný režim.
Koľkýkrát sa mu to vrátilo? Vankomycín je dosť silný, a berú ho ako najúčinnejší, ja som ho ešte nemala, napriek tomu že klostrídie som mala 2x. Zvážte fakt tú fekálnu transplantáciu asi. Keď je to také citlivé, že iba raz niečo nevhodné zje a už sa to vráti...navyše ak to komplikuje ten Downov, syndróm, veď zdravý dospelák má problém držať akú takú disciplínu po klostrídiach...
Moc Vám držím palce, myslím na Vás.
@zuzinka0101 ja som si odsledovala, že keď som mala recidívu, spustili sa mi hnačky, opakovali sa bez zlepšenia a pridávali sa príznaky. Ak je to také že by ho prehnalo 1-3x, a potom sa to spontánne upraví tak v priebehu dňa, tak je to v poriadku.
Ak to nie je prvá recidíva, tak by som tiež šla do FMT. Dajú predtým na 7 týždňov vankomycín a potom sa to spraví.
@stana1974 ahoj dificlir nepreplácajú..jedna pani mi poradila vodu zo súdka s kyslou kapustou malý to pije po pár lyžiciach pár krát denne asi tri dni stolice sú ale až po 8-12 hodinach vylúčila som horkú čokoládu a pije iba vodu a minerálku... ďakujem za podporu v utorok idem zaniesť vzorku a uvidíme či sa toxíny potvrdia..zvazujeme FMT len ju vybaviť a zistiť čo to obnáša
@janammm ahoj no mne bol odporúčaný mikrobiom ako probiotikum a powerbiom ako prebiotikum..hit sme neskúšali..druhá recidíva je teraz ..ďakujem za podporu..vanco sme mali ako druhé, ale vraj dificlir je najúčinnejší z antibio..a FMT zvažujeme..
@black_lilith ahoj po istých úpravách stravy a po pridaní kapustovej vody je stolica raz za 8-12 hodín.. lekári mi odporučili dificlir alebo vanco na pomalú mesačnú liečbu (postupne znižovanie dávok lieku) alebo FMT..takže pred FMT musí byť 7tyzdnov liečba? Tak to je veru doba ale k tejto možnosti sa prikláňame asi najviac len to vybaviť nájsť kliniku ktorá nás zoberie
@zuzinka0101
S tou kapustovou vodou je to celkom zaujímavé, že sa to zlepšilo a teším sa tomu. Kiežby to ani klostrídie neboli, lebo niekto tu spomínal, že má krv aj po liečbe a napriek tomu je negatívny, čiže nemá klostrídie.
Tmavá čokoláda nie je dobrá? To je jediná sladkosť, ktorú mám... 😓
Ak myslíte Mikrobióm+ od iprobio.sk, ten fakt nemá žiadne probiotické kultúry v sebe. Je to dobrý produkt, pomáha obnovovať črevo, má v sebe butyrát a nejako pomáha probiotikám, ale žiadne probiotické kultúry tam nie sú, beriem ho už dlho....Kľudne si to overte, a radšej sa popýtajte priamo v tej firme, ja len aby ste neboli na omyle, že beriete probiotiká a pritom tam nie sú. Probiotiká sú len v tom Enterole, ktorý beriete, a to je len jeden kmeň špeciálne proti tej klostrídií. Chcelo by to okrem toho aj viacero prospešných probiotických kmeňov, nech to tam aspoň trochu udržia na uzde. Skrátka čím väčšia rôznorodosť baktérií v čreve, tým lepšie - menšia pravdepodobnosť, že sa tam niečo zlé premnoží.
@zuzinka0101 ja som bola na FMT a mala som predtým tých 7 týždňov vankomycín, tiež postupne znižujúce sa dávky. Čo som sa dočítala tak 7 týždňov vankomycínu (tzv. “taper and pluse”) má vyššiu úspešnosť ako samotný “taper”. Ale podľa niektorých zdrojov čo som našla tak je to stále myslím 50 na 50 aj po tých 7 týždňoch že nebude recidíva, ja som sa preto rozhodla pre FMT.

@kata_rina25
No bez antibiotík to trvá kľudne aj 3-4 týždne, a to fakt že vyležať, vypotiť, urobiť max preto, aby sa z toho dostal. Bude to ťažké pri 5 ročnom dieťati. Je aj možné,že sa to bude aj vracať v budúcnosti, ak sa neprelieči poriadne. Poraďte sa s lekárom, čo je v tomto prípade nebezpečnejšie. Ja by som sa poradila aj s obvodným resp.ORL ale aj by som zavolala na tú klostrídiovú linku na Kramáre, o ktorej tu vraveli. Lebo obvodní lekári málo vedia o klostrídiach, česť výnimkám...držte sa, myslím na Vás, je mi ľúto že už taký maličký si tým musí prechádzať...nech Vám dá Pán Boh sily!