Čo jesť pri zápche?
Zacala som sa stravovat v nasej jedalni a total ma zapieklo. Nieco mi v tej strave vadi. Bolia, pichaju, skvrkaju creva. Mam zapchu. Co jest, aby som rozhybala crevo? Som nafuknuta, nemozem na wc. Stravujem sa v skolskej jedalni, kde aj vase deti. 😕🙉
Zvýšiť pitný režim, pohyb, probiotiká, pridaj surové ovocie a zeleninu, celozrne pečivo, kyslomliecne výrobky
je viac možností. ak je to ešte nie úplne akútne, treba vyskúšať niečo z lekárne - odporúčam fructolax, prírodný prostriedok na priechodnosť čriev.
do budúcna pridať vlákninu (v škole sa naješ a doma ešte zješ 200 g zeleniny)
ak nechceš ísť do lekárne - daj si sušené slivky alebo nastúhané jablko, pi veľa vody a cvič cvičenia na rozhýbanie peristaltiky
a ak je to už úplne vážne že máš veľmi tvrdú stolicu a nebola si na wecku niekoľko dní - studený harmančekový čaj, ten pomáha na 100%. ak budeš mať problém so zvieračom (čo už predpokladám že hej v taký čas), tam už len mechanicky budeš musieť pomôcť rukou stláčať konečník…
lepšie je zápche predchádzať. teda viac vlákniny, viac vody a cvičenia na peristaltiku…
je viac možností. ak je to ešte nie úplne akútne, treba vyskúšať niečo z lekárne - odporúčam fructolax, prírodný prostriedok na priechodnosť čriev.
do budúcna pridať vlákninu (v škole sa naješ a doma ešte zješ 200 g zeleniny)
ak nechceš ísť do lekárne - daj si sušené slivky alebo nastúhané jablko, pi veľa vody a cvič cvičenia na rozhýbanie peristaltiky
a ak je to už úplne vážne že máš veľmi tvrdú stolicu a nebola si na wecku niekoľko dní - studený harmančekový čaj, ten pomáha na 100%. ak budeš mať problém so zvieračom (čo už predpokladám že hej v taký čas), tam už len mechanicky budeš musieť pomôcť rukou stláčať konečník…
lepšie je zápche predchádzať. teda viac vlákniny, viac vody a cvičenia na peristaltiku…
@biba_18 s pitnym rezimom mam velky problem.ale zacalo to, ako som nabehla na skolsku stravu. Bolia ma cele creva. ☹️
Rano vela tekutin a potom sklapacky ako rozcvicku a budes este dobiehat a vytrenujes brucho ako vedlajsi ucinok
@biba_18 s pitnym rezimom mam velky problem.ale zacalo to, ako som nabehla na skolsku stravu. Bolia ma cele creva. ☹️
@anonym_autor zapchu mozes dostat aj z privela vlakniny. Ak si na nu nebola v takom mnozstve zvyknuta.
Slaby pitny rezim to len podpori, lebo ti ostava potom privelmi zahusteny nahromadeny obsah zaseknuty v crevach a nehybe sa (alebo len pomaly), lebo je prilis tuhy a creva nim nevedia peristaltikou dobre pohnut.
Kedze to blokuje aj dalsi obsah, tak ten si veselo fermentuje v tebe dalej, vytvara plyny, ktore neodchadzaju, z tych si nafuknuta a z nafuknutia ta pichaju napnute crevne steny. Pripadne mozes mat az krce, ked sa napriek tomu napnute creva snazia v ramci peristaltickej vlny nasilu zmrstovat.
Takze zvys pitie vody, najlepsie cistej a vlaznej, nie studenej. Ak chces, daj do toho trochu citronovej stavy. A skus pohyb, alebo masaz brucha.
Ak to nezaberie, tak potom prehanadlo z lekarne.
A do buducna strazit pitny rezim. Nos si do prace 1 litrovu flasu s vodou a odpijaj z nej pravidelne. Nech popri kavach a cajoch (oboje totiz telo odvodnuje, aj ked su to tekutiny) pijes este toto.
@anonym_autor živočíšne uhlie
ale tam môžeš mať problém aj s inými vecami - ja sa nemôžem stravovať v jedálni, musím si denne variť. som schopná jesť v reštauráciách ale už po pár dňoch mám rozhádzané trávenie, mám kŕče a zápchu… či je to z prísad čo používajú, alebo ako to umývajú, netuším, proste mám citlivé trávenie na stravu, z jedálne zvlášť…
ale tam môžeš mať problém aj s inými vecami - ja sa nemôžem stravovať v jedálni, musím si denne variť. som schopná jesť v reštauráciách ale už po pár dňoch mám rozhádzané trávenie, mám kŕče a zápchu… či je to z prísad čo používajú, alebo ako to umývajú, netuším, proste mám citlivé trávenie na stravu, z jedálne zvlášť…
@biba_18 mam laktozu a hit. Varia mi bez mlieka. Asi budem tvoj pripad. Oni zahustuju muckami roznymi, ocividne to nam skodi. Tiez nemam problem s restikou raz za cas..

Teplá voda na ráno vraj prečistí hneď. Neskúšala som osobne