icon

Čo odhalí MR mozgu navyše oproti CT?

alegri
24. mar 2025

Dobrý den,

Neurolog ma poslal na MR mozgu, robili mi aj CT,bolo v poriadku.
Moze MR ukazat niečo, čo CT neukázalo?

Už mesiac mam tlaky v hlave, vyráža až do nosa.
Citim aj zahlavie, okolo usi.
Mam nález na krcnej aj hrudnej chrbtici.

Ďakujem.

biba_18
24. mar 2025

môže, mri je detailnejšie ... ct je rtg, mri je magnet

alegri
autor
24. mar 2025

@biba_18 vdaka.

taktotedanie
24. mar 2025

@alegri a mri krcnej ste mala? Zuby mate v poriadku? Na orl ste boli? Aj na ocnom? Chrbticu niekto riesil?

kamila2021
24. mar 2025

Ano moze uzkazat

alegri
autor
24. mar 2025

@taktotedanie na krcnej mam posunute 3 stavce, a hrudna 2, orl ok,zuby ok a očné som nebola

alegri
autor
24. mar 2025

No dosť mam stresy z toho.

taktotedanie
24. mar 2025

@alegri rehabilitacia, ocne

alegri
autor
24. mar 2025

@taktotedanie rehabky som dnes začala, no hnusne mi je
Očné peoblemy môžu byť aj keď priamo oci necítim?

taktotedanie
24. mar 2025

@alegri no ked mate vsetko stuhnute kym sa to uvolni kludne mozte mat take pocity
Ano

alegri
autor
24. mar 2025

@taktotedanie ďakujem, poriesim si aj ocneho

slniecko39
25. mar 2025

Zdravím, CT sa používa ako základná zobrazovacia metóda a to hlavne pre vylúčenie akútnych stavov. Je prvou voľbou pri mnohých ochoreniach hlavne pre svoju rýchlosť (celotelové CT do minúty) a pomerne dobrú dostupnosť. MRI je horšie dostupné, trvá dlhší čas (okolo 20min.) a vyžaduje si skúsenosti na popísanie, preto ho nájdeme skôr vo väčších alebo univerzitných nemocniciach. Vzhľadom na to, že v porovnaní s CT lepšie zobrazuje mäkké tkanivá, používa sa pre bližšiu diagnostiku hlavne pri stavoch, ktoré nie sú urgentné (v zmysle že ťažkosti nevznikli náhle ale skôr pri chronických ťažkostiach). Čo sa týka vyšetrenia chrbtice - CT je napríklad súčasťou polytraumatického protokolu ale nedokáže zobraziť zmeny / poranenie neuroštruktúr, ako je útlak miechy. Ak je pacient stabilný, urobí sa MRI, ktoré zobrazí rôzne degeneratívne zmeny diskov aj zmeny okolia, napr. zápal tkaniva alebo kompresiu miechy. Pre Vášho neurológa bude teda MR vyšetr. výťažnejšie a pomôže stanoviť/vylúčiť diagnózu a určiť plán liečby pre zlepšenie ťažkostí. Prajem skoré uzdravenie

alegri
autor
25. mar 2025

@slniecko39 ďakujem pekne.