icon

Dali by ste si zub vytiahnuť, alebo by ste si vzali pôžičku v banke na jeho zachovanie?

15. jan 2025

Ahojte,

keby ste mali niekolko mesiacov zapaleny zub, bezny zubar by to osetrit nevedel, je tam problemovy kanalik, ale na osetrenie pod mikroskopomom by ste nemali financie, dali by ste si zub vytiahnut, alebo by ste si vzali pozicku v banke na zachovanie zuba? Jedna sa o zadny zub, sedmicku. Dakujem

Strana
z3
koniarova
15. jan 2025

Pôžičku. Vlastný zub nič nenahradí.

autor
15. jan 2025

bojim sa, ze sa endodoncia nepodari, uz tri mesiace chodim s bolavym zubom, antibitotika vybrate dvoje, dakujem za nazor

kacena4
15. jan 2025

prednedávnom som to riesila, prvý som si dala vytrhnut. no casom som zistila ze straaasnu chybu som spravila, zuby okolo neho sa oslabia poposuvaju a zlomil sa mi zub. ked sa mi to stalo znova s druhym zubom ten som si dala osetrit pod mikroskopom (ano je to palka ale neriskovala som znova trhanie a strata - zlomenie vedlajsieho zuba), nakoniec kedze som mala 2 zuby v tahu som si musela dat spravit mostik (bala som sa ze sa mi znova zlomia vedlajsie zuby), takze za mna radsej hned osetrenie pod mikroskopom za par stoviek a zub mas ok, ako o par mesiacov/rokov riesit mostik za par tisic eur

autor
15. jan 2025

@kacena4 mne chyba zatial len jedne zub a ostatne sa mi nezlomili, uz dlhe roky, po endodoncii sa asi za 15 rokov urobil obrovsky zapal s prehnisanim do kosti, zub musel ist von, som z toho celeho taka nesvoja, rano ma caka zakrok a neviem ci je to spravne, bola som u viacerych zubarov

autor
15. jan 2025

a vsade citam, ze nie je dobre mat mrtvy zub v ustach, hoci endodoticky osetreny, ze je to stale casovana bomba

kaca222
15. jan 2025

Kvalitne endodonticky ošetrený zub nie je časovaná bomba. To ľudia hovoria preto, lebo väčšina zubárov tie endodoncie robí nekvalitne.. ako píšu hore, po extrakcii sa vam okolité zuby poposúvajú, mení sa zhryz. Keď je možnosť, vždy je lepšie zub zachovať, ale chápem, he je to veľa peňazí

kacena4
15. jan 2025

ak mas dobre osetreny mrtvy zub nie je problém

autor
15. jan 2025

dakujem, pisala som este jednemu zubarovi, ktory ma aspon zvacsovacie okuliare ci by to nevedel urobit

autor
15. jan 2025

a co sa tyka posuvania zubov ja som tajne dufala, ze sa mi posunu zuby a zaplni sa mi miesto po vytrhnutej sestke kedze mam osmicku, ale nestalo sa tak vobec, preto sa bojim aj volnych miest

lubkovaandrejka
15. jan 2025

Autorka,odkial si?

autor
15. jan 2025
k1k1na
Autor odpoveď zmazal
ronie338
15. jan 2025

Ak je to sedmička šla by som do extrakcie. Q ani by som nenahradila implantátom. Vysvetlím prečo. Je to zadný zub a človek sa plnohodnotné naje aj keď ma len šestku. Ak sa zuby nahrádzajú implantatmi tak len po šestku. Kvôli jednému zubu by som si pôžičku nebrala. Ale ak si z Košíc neviem kde si zisťovala ale skus sa spýtať v schill dental v auparku. Robia s mikroskopom a aj s poisťovňami. A k dr. Strečkovi. Najlepší lekár s akým som robila. On robí aj implantáty.

autor
15. jan 2025

@ronie338 dakujem za odpoved, zubar mi odpisal, ze by sa to dalo zvladnut ale ma termin az na jar a ja som kvoli zubu uz brala atb a do jari sa ktovie co by stalo, ked to boli...v podstate mi chyba len jeden zub zatial, mam fajn zubara (menila som) ale rovno mi povedal, ze bez mikroskopu zrejme budem mat problemy s tym zubom aj nadalej, teraz lutujem, ze som to aspon neskusila a cakam zbytocne...cize jedine ako samoplatca a neviem ako rychlo by som pozicku vyriesila, mam zbytocne rozvrtane 4 zuby kym sa nasiel problem v 7micke..lebo nemala viditelny kaz a ani na rtg zapal, teraz mam povyberane nervy uz par mesiacov, predvcerom som brala voltaren, teraz dva dni klud...ale uz tak nemozem fungovat

autor
15. jan 2025

fu no schill od 550 eur, to nie je sanca este kde je suma za korunku, teraz rozmyslam, ze som pn, to mi ani pozicku asi neschvalia

ronie338
15. jan 2025

Schill majú mikroskop

ronie338
15. jan 2025

Ale môžeš u nich len ten mikroskop q zvyšok dokončiť tvoj zubar.

autor
15. jan 2025

inak ako mam teraz problem ze ma boli pol sanky, tak zistujem, ze mi chyba sestka, otra mi roky nechybala, na tu zvazujem implantat do buducna, 12 rokov tam zub nemam

kiki68
15. jan 2025

Za mna je to take nie moc nadejne, uvidis. Aby si neplatila 500 eur a za mesiac to bude aj tak hotovo

autor
15. jan 2025

@ronie338 ako myslis, len mikroskop? mam vybrate nervy, pricom jeden kanalik je velmi zatoceny, cize jeden nerv ostal...asi..mam docasnu plombu uz 3 mesiace

autor
15. jan 2025

ved to sa bojim a zadlzena

nevenka
15. jan 2025

Ja som sa trapila od juna cca, v septembri sa konecne doslo na to, co je vo veci, hlboky kaz pod plombou, v decembri pred Vianocami ma to dozralo a chytila ma panika a dala som si to osetrit pod mikroskopom a je klud. Trochu zub citim, lebo zapal bol v kosti, ale vraj nic komplikovane, s cim by si imunita neporadila. Moja zubarka mi ho chcela nechat otvoreny a este je aj zlomeny a toho som sa tiez desila, 2 tyzdne byt s takym zubom a zapalv kosti....ja som to mala ale 5-ku. Ale aj 7 micku by som zachranovala, lebo osmicky nemam a este aj hore nemam stvorky. Kazdy zub je vzacny. Ked to spravia pod mikroskopom kvalitne, logicky sa aj to dasno a kost zahoji, nie ked je v zube stale plno bakterii. Lekar mi to vysvetlil tak, ze tam sa ani nemaju ako dostat ATB, kedze zub je mrtvy. Iba je to zdrojom infekcie, preto Ti ATB nezaberaju. Zachranuj.

nevenka
15. jan 2025

Toto mas strasne, tam mas lozisko bakterii a to je nebezpecne, pre pana krala.
Moja zubarka sa nevedela dostat k peknemu kanaliku, iba 1 som mala, ale bol dost tenucky, museli mi ho rozsirovat a cistili asi 1,5 hodiny, ona mi to stale vlozkovala. A stale po uzavreti bolest a opuch, volakde som to pisala, celu torturu s tym zubom, do inej starej diskusie.
Ja som za 5 -ku platila 300 v BB, ale to bol 1 nekomplikovany kanalik.

tana85
15. jan 2025

skusila by som zachranit, dnes uz zubne kliniky davaju aj na splatky, poznaju svoj cennik. moj zubar tiez dava na taketo zakroky kalkulaciu a splatkovy kalendar ak treba.

autor
15. jan 2025

@nevenka presne vlozkovanie 3 mesiace, Dalacin sa tam nejak dostal...ale dobrala som a pobolieva comu chápem

autor
15. jan 2025

@nevenka no to vravel, ze kebyze to je 5 tak nnei problem, ale 7 daleko a poskrucany kanalik...50:50

mandzula
15. jan 2025

@ronie338 Mam vytrhnutu spodnu sedmicku, kedze stary zubar mi povedal, ze pod nou bola cysta. Novy zubar mi povedal, ze tam cysta nebola a ze by som si mala dat spravit implantat, lebo sa nevytvara protitlak na vrchnu sedmicku, co oslabuje kost a zub mi teda vysoko pravdepodobne vypadne. Takze to nie je len o zuti jedla.
A autorke - zub by som sa snazila zachranit. Ja mam takyto uz vyse 20 rokov (vtedy ziadny mikroskop) a zatial je ok.

lienka.7
15. jan 2025

@autorka v prvom rade mysli na to, ze každý jeden zubár chce v prvom rade na tebe zarobiť a bude ti liečiť zub doslova do aleluja... Potom ti ho navela vytrhne a samozrejme ti bude ďalej rozprávať, ako potrebuješ implantát, lebo sa ti rozpadne chrup a pod.

maranta_leuconeura
15. jan 2025

@lienka.7 jasne, hnusaci zubari, len zarobit chcu, mudry clovek si da vsetky zuby vytrhat a da si spravit klapacky, usetrene a bez starosti, ze 🤦🏻‍♀️

autor
15. jan 2025

dievcata dakujem za odpovede, musim sa do rana rozhodnut, je mi vselijako

Strana
z3