icon

Deficit vitamínu D

nika_val
20. nov 2022

Ahojte keď mi bolo zistene z krvi deficit vit D stačí mi užívať klasické D-čko alebo nejaké špecialne?
Prípadne odporučte najlepšie D-čko prosím 😊

Strana
z2
majamat
Autor odpoveď zmazal
kristinaanna
21. nov 2022

@nika_val mne pri deficite predpísal lekár injekcie, pichajú sa každých 100 dní, je ich tam 5, názov neviem a pomedzi to mam brať aj iné déčke,

nika_val
autor
21. nov 2022

@matabb73 ja som bola rozbodnuta počkať až na lekarku s tým.. ale ako zacalo taketo to pochmurne počasie posledne dni som mala pocit že už by som aj začala.. ale sama sa v tom voobec nevyznám takže skusim sa tu spýtať..ale videm ze vela roznych nazorov takže určite radšej počkám na to čo vie dr🙂

76california
21. nov 2022

lipozomálne Dčko...by sa malo v tele vstrebat najlepsie...

majamat
Autor odpoveď zmazal
matabb73
21. nov 2022

@nika_val tiež si myslím že 2000-kou teraz v zime nič nepokazíš a potom si to upravíš podľa toho čo ti povie lekárka. Alebo tam skús zavolať a rovno sa opýtaj koľko máš brať. Ja takéto veci riešim telefonicky.

76california
21. nov 2022

...este si dovolim komentar k trendu vzhladu - dnes sa my zeny natierame celorocne 50tkou kvoli slniecku...pocula som vyjadrenie lekara, ktory vravel, ze bude coraz viac chorob pohyboveho aparatu - kvoli nedostatku dčka atd, vstrebavanie vapnika atd....

lenkakravcova
21. nov 2022

@nika_val https://www.drmax.sk/d-max-4000-iu-100-ug-90-ta...
Toto je asi najsilnejšie D aké som našla. A aj chuťovo najlepšie. 😀

majamat
Autor odpoveď zmazal
stanulienkat
21. nov 2022

@mikadooo pediatri to kazu davat na lyzicu s mliekom. Nepocula som som o tom, ze by sa nemohli mliecne vyrobky. Ani pribalovy letak to neuvadza. Musi sa uzivat s niecim mastnym.

matabb73
21. nov 2022

@76california pri rozšírenej rakovine kože by som si radšej dopĺňala chýbajúci vitamín D ako nechala si spaľovať kožu. Mne svokor zomrel na melanóm a teda nechcela by som to zažiť. V našom klimatickom pásme máme nedostatok D-čka, lebo máme dlhú zimu. Veď už aj teraz keď idem domov, tak je tma. V lete nemáš šancu si urobiť zásoby. Moja dcéra mala nízke D aj po lete a to bola opálená ho hneda.

matabb73
21. nov 2022

Vápnik a magnézium sa nemá kombinovať s mliekom, nie vitamín D. Olejová forma vitamínu sa má dávať s tukom, preto do mlieka, pri tabletkovej je to jedno.

akvi
21. nov 2022

@nika_val ja pouzivam toto https://www.nutriadvanced.co.uk/vitamin-d3-1000... Je dobre mat tu kombinaciu s K2.. A deficit D cka ma v nasom zemepisnom pasme kazdy, niekto viac, niekto menej, predavkovania by som sa fakt neobavala, obzvlast v tomto rocnom obdobi. Ale ani v lete v nasich zemepisnych sirkach nemame dost D.cka, pretoze ludia travia malo casu vonku a ak uz teda travia, natreti 50-kou faktorom a pod.. Aj pri kovide to bol jeden z vyznamnych faktorov tazkeho priebehu, proste ten deficit mame, uz nik z nas netravi 6 dni v tyzdni kopanim na poli a pod., ako kedysi, ked ludia zili viac von, ako dnu..

mikadooo
21. nov 2022

@stanulienkat na viem len info od dr 🤷. Tiež som bola prekvapená, lebo však deti som kojila a vigantol mali deti vždy len s mliekom 🤷. Možno keby sa tu našiel nejaký odborník, tak by to vedel vysvetliť 🤷. Vysvetlenie bolo, že mlieko zabraňuje vstrebávaniu. Pri malých deťoch ale asi človek moc nemá na výber, možno preto sa dávajú dve kvapky, že dr už rátajú s tým, že vstrebe sa možno polovica, ak vôbec. (2 kvapky = 1000iu). Bežná detská dávka v doplnkoch = 400iu (pri deťoch, ktoré už nie sú len na mlieku). Ale ako vravím, info mám len sprostredkovane.

stanulienkat
21. nov 2022

@mikadooo v príbalovom letáku nie je uvedené žiadne takéto obmedzenie. Keby to bola pravda tak to tam napíšu. Užívam to roky a bežne si to kvapkám na mliečne nátierky, maslo, mliečnu kašu.

mikadooo
21. nov 2022

@stanulienkat hmm, fakt netuším, nehádam sa 🙂

Strana
z2