Diabetes - inzulín

18. jan 2022

Ahojte,z osobných dôvodov som sa rozhodla napísať anonymne.Chcela by som poprosiť niekoho,kto má skúsenosť s cukrovkou,kto si pichá inzulín o nejaké informácie, nakoľko sa mi nepáči prístup Dr k môjmu otcovi a neviem,či liečba a prístup prebieha ako by mala,viac tam toho nesedí.Ak by sa niekto s touto diagnózou našiel a bol by ochotný mi odpovedať na pár otázok,bola by som veľmi vďačná.

vulka
18. jan 2022

No veď sa pýtaj. Je tu kopec diabetikov.

autor
18. jan 2022

@vulka ďakujem.Chcela by som vedieť,či je bežná prax prístroj na meranie cukru dostávať v ambulancii,alebo sa predpisuje a človek si vyberá v zdravotníckych potrebách?po akom dlhom čase ma pacient nárok na nový prístroj na meranie? ihly na pichanie inzulínu v pere sú jednorazové alebo opakovane použiteľné?koľko ich môže dr mesačne predpísať?

barborka1154
18. jan 2022

Ja som dostala prístroj od diabetologa a ihla na inzulín by sa mala pravidelne meniť nemusí sa po každom pichnutí meniť.

struhanka
18. jan 2022

Glukometer na meranie hladiny cukru v krvi vám môže dať diabetológ priamo v ambulancii. Ihla v inzulínovom pere sa môže využiť viackrát. Niekto ju mení po 1. raze, niekto po 2. či treťom. Nárok na zdravotnícke pomôcky, ktorými sú ihly do inzulínových pier, glukometre, prúžky na meranie hladiny cukru v krvi, inzulínové perá, pumpy, senzory atď. by ste mali nájsť v 1. zozname tu: https://www.health.gov.sk/?zoznam-kategorizovan...

vulka
18. jan 2022

Glukometer bežne dostaneš priamo od lekára(nevyberáš si - ak si chceš vybrať, tak si kúp za dajakých cca25€ iný). Nárok na nový bol po 10tich rokoch(neviem, či sa to zmenilo), Ihly v perách sú opakovateľne použiteľné(až kým nie sú tupé), hoci výrobca káže vymieňať každý deň(nikto to tak nerobí).

autor
18. jan 2022

Ďakujem veľmi pekne za odpovede, ešte by som chcela vedieť,ak má pacient podozrenie na pokazený glukomer (pretože merania sú s veľkými výkyvmi, opakovane meranie je vždy nižšie,u človeka bez diabetu tiež vyšiel cukor na 9 pomaly) ako sa to rieši? Sestrička na to povedala,že veď 4,5 a 8-9 nie je až taký rozdiel,že to sú len orientačné merania,že to žiadny glukomer nemeria presne. Otec bral len lieky,no po tých výkyvoch si musí pichať inzulín,aj po dodržaní diéty sú výsledky stále také že ráno dobré,na obed stúpne.Stravuje sa minimálne, dodržiava diétu,aby mu ten cukor neskakal,schudol vyše 10kg, čiže nevieme,čo je vo veci.

loginexistuje
18. jan 2022

ja som si musela glukomer kupit stoji to 11 eur a ak zle meria vymente baterku alebo kupte ovy to nie je taka polozia ze sa neda kupit

a predpisat vie len v istych pripadoch podla toho kolko krat si picha inzulin ale pouzivaju sa bezne opakovane do 9 to ma este ok celkom

loginexistuje
18. jan 2022

tu mas napr glukomer tento typ je asi najcastejsie u nas dostat za 16 mas celu sadu

https://www.benulekaren.sk/accu-chek-active-kit...

autor
18. jan 2022

@loginexistuje ďakujem, jasné, pozeral už nejaké na nete, kúpi iný,len mu nesedia tie výkyvy.Baterku menili,aj tak odmeral človeku bez diabetu veľa.Jemu ide o neskreslene výsledky, prípadne aby aby si náhodou kvôli zlému meraniu nepichal zbytočne.Dr mu poriadne nič nevysvetlil, vykrical sa na neho,že ako je možné,že ten cukor tak skáče,keď dodržiava všetko, zakázal mu väčšinu potravín, vycital mu veľké dávky jedla (otec si stráži a meria na gramy doslova),neje nič,čo má zakázané, ešte ani ovocie nemôže.Vážne nemôže jesť ovocie? samozrejme,nie na kilá,ale vraj nesmie vôbec.

loginexistuje
18. jan 2022

ovocie sa veru velmi nema jest pri diabete resp tak ze napr k desiate jedno kiwi mwnsi pomaranc alebo jablko len to treba zaratat do SJ detto pri olovrante jasne neda sa ze pol melona ale s mierou ano
nak aj stres zvysuje cukor je kniha varime diabetikom tu si obstarajte tam je to pekne rozpisane

loginexistuje
18. jan 2022

tu mas priamo na nete velmi dobru prirucku fakt detailnu a na str 63 najdes aj to ovocie

https://diakar.cz/images/edukace/brozury/dia_sl...

autor
18. jan 2022

@loginexistuje ďakujem, veľmi mu to pomôže zorientovať sa podľa toho,čo som narýchlo pozrela.V strese je z toho merania zrejme 😀 že už čaká vysoké číslo a jasné,že ho tam nájde..je to možné, lebo vie,že ráno ma dobre,na obed zvykne mať vysoké,tak je v strese asi aj z toho,že na to už čaká a sústredí sa na to pol dňa...

lilke
18. jan 2022

Na doplnenie. Okolo obeda sú vždy najvyššie hodnoty. Sestra robila na internom, je to bežné. A poobede idú dole. Preto pre diabetikov je lepšie fyzickú námahu či šport mať doobeda.
Stres taktiež hodnoty zvyšuje.
A čo sa týka ovocia, zväčša obsahuje veľa rýchleho cukru (glykémia rýchlo vyletí a krátko na to padne). Dcéra napr. je iba kyslejšie jablká, čučoriedky (v kombinácii s jogurtom a vločkami), slivky, moruše, čerešne, občas mandarínky/pomelo.
Ostatné ovocie si dáva iba v prípade hypoglykémie, alebo keď ide športovať, a potrebuje viac rýchleho cukru (hrozno, banány, hrušky).

autor
18. jan 2022

@lilke ďakujem.No jemu skáče cukor tak,že odmeria a vysoké a o chvíľu na to,pár minút je to hneď nižšie.Bezne takto nemeria,až teraz skúšal,keď sa mu tie výsledky nezdali.Ja sa v tom vôbec nevyznám,jemu to nebolo vysvetlené a tak hľadám odpovede,ako s tým pracovať.Nesportuje,ani fyzickú námahu veľmi nemá,je dôchodca.

vulka
18. jan 2022

No tak ho potom objednaj na nastavenie, zaškolenie a preliečenie do Ľubochne.

autor
18. jan 2022

@vulka ďakujem za tip,ako to tam prebieha? vyzerá to dobre, výlet by mu asi aj prospel.Ja ani neviem,či si ten inzulín pichá správne,keď použije viackrát pero,má modriny...Keď mení ihlu po každom pichnutí,je to lepšie,len vravel,že to už cíti,že je tá ihla tupá.Dr mu povedal,že aspoň 4x má použiť jednu ihlu,že čo si on myslí,aby používal vždy novú.

emalka
18. jan 2022

Pre pokoj v dusi by som kupila novy glukomer, naozaj to nestoji vela. Na nete sa daju zohnat aj kontrolne roztoky ktore maju presne stanovenu gluk. hodnotu. S nimi zistite velmi rychlo ci je glukomer pokazeny alebo naozaj to otcovi tak skace. Na Lubochnu som pocula vela dobreho, urcite by ziskal sebavedomie a trocha sa upokojil.

Sice mam len tehot. cukrovku a nepicham si inzulin, ale mame to v rodine takze mam co to odsledovane. Videla som aj na sebe aj na rodine ze kazdy z nas ma ine reakcie na jedla. Napr. ja mozem v pohode trochu zemiakov k jedlu ale nemozem ryzu. Sesternica zas okolo zemiakov nemoze ani prejst, no ryzove rezance su v pohode 🤷‍♀️. O ovoci ani nehovorim, to je strasne zradne, rovnako aj mliecne vyrobky. Treba to fakt odsledovat co robi problem a co je lepsie tolerovane. Cukor kolise aj pri dehydratacii, na to tiez pozor.

Otec by tiez nemal uplne vysadit sacharidy, musi nejake prijat lebo inak prejde do ketozy (asi tam uz je, ked tak vela a rychlo chudne) a pri troche smoly az do ketoacidozy co je nebezpecny stav. Ak ich prilis zredukoval a potom ich trocha zje, tak telo moze zareagovat citlivejsie.

jenisjenis
18. jan 2022

Urcite mu dr.brala aj krv zo zily..Tam oni vidia aj mesiac dozadu aky je cukor zvyseny...Podla toho sa tiez orientuju zs