Dlhodobé nosenie šošoviek
Tie z vas, ktore nosite sosovky viac ako 15 rokov mavate problemy z ocami? Myslim zapaly oci. Ja nosim sosovky 20 rokov a teda u mna to nastalo posledny rok. Viac krat som mala zapal. Ocni lekari (u viacerych som bola, kedze aj na pohotovosti) ako prve sa pytaju ci nosim sosovky. Ze sosovky sposobuju zapaly. A ocni lekari ich ani neodporucaju. Pritom hygienu pri sosovkach dodrziavam maximalnu, aj tak posledny rok mam tie zapaly. Prvych 19 rokov nosenia sosoviek som iba obcas jednodnove scervenanie oka. Uz rozmyslam nad operaciou, lebo to sa takto neda fungovat.
@taktotedanie Pred rokmi som.sa radila s očným lekárom ohľadom laserovej operácie a on mi vravel, nech to neriešim, kým znášam šošovky, lebo mi nedá záruku...že po operácii sa môže zrak opäť zhoršiť a potom.už šošovky nebudem môcť nosiť...a áno, súhlasím, že je to o vlastnom presvedčení a chcení nosiť šošovky .
@taktotedanie Ja som šošovky nosila roky, ale teraz ako nosím prevažne okuliare sa mi zdá, že to oko je také kľudnejšie, neslzí, nie sú unavené.
nosila som takmer 20 rokov, zacinala som este s tymi, ktore sa vyvarali koli dezinfekcii. Nosila som aj na plavaren, na bicykel,...proste vsade, dlhe hodiny cez den aj viac akos a odporucalo. Ziadny zapal nic. Ked som zacala viac hladiet do pocitaca - lebo praca v IT - tak mi zacali sosovky vadit v ociach az tak, ze som ich prestala nosit. Nemala som vyslovene zapaly, ani cervene oci, nic. Bola som aj u ocneho, ci nemam nejaky problem s ocami a vsetko bolo ok. Tak uz nosim len okuliare a sosovky ozaj prilezitostne (1-2x rocne) a len jednodnove.
Nosila som 22 rokov - od svojich 15-tich rokov. Tiez som zacinala este s tymi vyvaracimi. Z tych som mala 1x zapal. Zo silikon-hydrogelovych nikdy, aspon o tom neviem (ale asi by som vedela, keby nejaky bol, ze?). Pred pol rokom som bola na operacii, takze uz sosovky nenosim. Zapaly teda az na ten jeden davno-pradavno nie, ale posledne 4 roky ma ociari uz upozornovali, ze na ociach uz to dlhorocne nosenie vidiet a mam sa rozhodnut, ci okuliare alebo operacia.
Nosím šošovky cca 18rokov presne tento rok ,tak isto časté zápaly oči. Vystriedala som aj viac druhov šošoviek ,aj umele slzy si dávam ,striedam s okuliarmi. Netuším prečo sa to deje
Ja detto. Po 19tich rokoch sa mi oči začali búriť a nie a nie si dat povedat. A tomsom ich nosila denno-denne. Na operaciu nie som vhodny kandidat. Az po 43 roku zivota. Ja som bola rada ako blcha, ze mam inak oci v poriadku, lebo som to so sosvkami prehanala.Už mám štvoro dioptrickych okuliarov a povysila som ich na modny doplnok
Nosím 34rokov a žiadne problémy
Ja som nosila tiež veľmi dlho, nonstop aj som si ich nosenie predlžovala, lebo mi nevadili…Po cca 17 rokoch mi začali vadiť, boleli ma oči, suchšie, zápaly..Okuliare mi ťahali oči, bolela ma hlava..Potom som išla na operáciu, cítil som, že mám suchšie oči, ale urobili mi vyšetrenie a zistili, že mám suchosť očí v poriadku, tak mi urobili metódu bez rezu..tam vraj treba mat v poriadku suchosť oka, hrúbka rohovky atd…Spĺňala som všetko, operácia dopadla fajn, len ja odvtedy mám suchšie oči, no niesom z toho nadšená…Dá sa fungovať len večer a ráno si občas musím kvapkať…Do budúcna rozmýšľam riešiť liečbou tú suchosť oka…Takže moja rada pre ostatné, nenoste šošovky stále, toľko rokov, striedajte ich s okuliarmi, ja som okuliare zrejme mala zle urobené..
Ahoj, ja zapaly nemavam, ale uz som nezvladala mesacne sosovky, aj ked voli nove, suche oci, vecer som ich uz nemohla vobec mat, aj cez den, suche, podrazdene. Teraz som mesiac a pol na jednodennych a uz mesacne nikdy viac. Akokolvek si len kusok chora, mala by si vymenit, inak sa to tam mnozia bakterie a mozes mat zapal. Deti furt dajaky soplik maju, tie jednodenne sosovky vyriesili aj to. Odporucam vyskusat, ak sa nechces vzdat sosoviek. Je to kusok drahsie, ale neporovnatelne lepsie.
Nosim sosovky asi 15 rokov a nikdy som nemala ziadne zapaly. Pouzivam accuvue oasis od Johnsons.
Používam 14 rokov, priemerne 4x do týždňa, ale vždy som nosila len jednodenné s vysokou priepustnosťou. Akurát nedávno som bola na konrole u očnej, povedala, že žiadne zmeny súviace s ich nosením nevidí. Za ten čas žiaden zápal.
Ja som zhruba po 20-25 rokoch zacala byt na sosovky precitlivela. Dovtedy ziadny problem, nosila som ich denne, ani ziadne zapaly, ale zrazu mi po chvili zacnu vadit, hlavne pokial som vnutri, vonku sa to este da. Skusala som rozne znacky, denne, dvojtyzdnove aj mesacne, nic nepomohlo, musela som prejst na full time na okuliare, sosovky uz nosim iba na cvicenie. Oci asi starnu tiez 🙂

Ja som mala raz strašne silný zápal, pichali mi injekciu do oka, aby sa to ustalo, ale ja sa priznám, že som zanedbala hygienu a nemenila som ich tak často za nové, ako som mala. Takže som to vyriešila operáciou a mám pokoj.