Eutanázia – milosrdný koniec alebo nebezpečný precedens
Niekedy rozmýšľam, čo by som robil, keby som bol v situácii, kde bolesť neustupuje, nádej vyprchala a život sa zmenil na čakanie na smrť. Či by som chcel, aby mi lekári dovolili odísť dôstojne. Či by som mal mať právo rozhodnúť, kedy a ako sa rozlúčim. Je to akt slobody alebo útek? Je eutanázia prejavom súcitu alebo hraním sa na Boha?
Ťažké rozhodnutie. Kto momentálne nie je v takej situácii , nevie posúdiť. Čisto teoreticky pre mna je aj eutanazia cesta, ale na druhej strane , ako veriaca s tým nemôžem súhlasiť. Je to proti viere, proti bohu. Neviem.
myslim ze ludia by si volili eutanaziu, toboz ked morfium uz neucinkuje, ostatni si nevieme ani len predstavit co sa odohrava v mysle umierajucehio cloveka, ktorý nevie, kedy to pride a este ma ja bolesti
toboz ked sa jedna o pripady kedy ti trcia z tela hadice, uz nemas ani stolicu, jedinu stravu co prijimas je roztok na udrzanie do zil, a mas kateter a neviem co , ked si 24hod odkazany an opateru..ked mas tak zmatenu mysel ze ani nevies aky je den, ked prespis a spis viac a viac, ked vidis ako sa tvoja rodina velmi trapi, ked sa snazia zakryt tu bolest co prezivaju vsebe,ale oni nie su hlupi. oni to citia.
je mi strasne tazko. trpim za vsetkych co toto prezivali strasne je mi tazko.
toboz ked ten clovek lezi takde na paliative v hospici. lebo rodina si ho nemoze zobrat domov :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
ked vidi tie zmatena a smutne tvare lekaov.
ked sa boji uz len co i len poprosit, aby mu napravili vankus, lebo chudak uz lezoi par mesiacov len na chrbtici
neviem ci len neveriaci alebo aj veriaci netrpia v danej chvili rovnako, bez ohladu na vieru....
tomu, kto to nezazil, moze len polemizovat.
Môj otec umrel na rakovinu pankreasu ... pre neho to boli mesiace bolesti, utrpenia, zúfalstva, bezmocnosti, v podstate čakanie, kým príde milosrdný koniec ... keby som bola v takejto situácii a mám možnosť voľby, zvolím si eutanáziu ...
Eutanazia by mala byt volbou pre kazdeho smrtelne choreho cloveka, ktory iba preziva, trpi a caka na koniec. Jedna z veci, ktorej sa najviac v zivote obavam je, ze budem vediet, ze zomieram a budem si musite pockat v bolestiach na koniec a vidiet dlho mojich blizkych, ako trpia so mnou. Ci je to akt slobody alebo utek...za mna oboje a ak som horsim clovekom iba preto, ze chcem zutekat od bolesti a utrpenia, tak nech!
Môj otec umrel na rakovinu pankreasu ... pre neho to boli mesiace bolesti, utrpenia, zúfalstva, bezmocnosti, v podstate čakanie, kým príde milosrdný koniec ... keby som bola v takejto situácii a mám možnosť voľby, zvolím si eutanáziu ...
@dzulli1980 presne aj u nas,
chodte uz s tym bohom. ked dopusta utrpenie, co je to za boha. Som za eutanaziu a potraty
chodte uz s tym bohom. ked dopusta utrpenie, co je to za boha. Som za eutanaziu a potraty
@katulienkax mam hnev. ano, este ma tie reci o druhom svete naozaj neukludnili. snazim sa verit a pochopit to..ale nedokazem...
nechcem byt pohan, ale mam pravo sa hnevat, ze umieraju mladi dobri ludia deticky a ze plev nechava ...
Eutanazia by mala byt volbou pre kazdeho smrtelne choreho cloveka, ktory iba preziva, trpi a caka na koniec. Jedna z veci, ktorej sa najviac v zivote obavam je, ze budem vediet, ze zomieram a budem si musite pockat v bolestiach na koniec a vidiet dlho mojich blizkych, ako trpia so mnou. Ci je to akt slobody alebo utek...za mna oboje a ak som horsim clovekom iba preto, ze chcem zutekat od bolesti a utrpenia, tak nech!
@oceanahory uplne suhlasim
Ťažké rozhodnutie. Kto momentálne nie je v takej situácii , nevie posúdiť. Čisto teoreticky pre mna je aj eutanazia cesta, ale na druhej strane , ako veriaca s tým nemôžem súhlasiť. Je to proti viere, proti bohu. Neviem.
@gabrielkaa preco nechava Boh ludi trpiet? prosim, vy ste si podobným presli?
v raji sa budu mat dobre, ako na tomto svete, ale preco si predtym tie duse prejdu peklom
prosim , ja teraz o ziadnej viere nejak nechcem pocut a pritom istym sposobom verim v Boha aj ja, ale som vo faze hnevu o tom aka nespraviodlivost vladne .
nech mi bude odpustene, ale prosim potom ci sme si presli mam pravo sa hnevat
v raji sa budu mat dobre, ako na tomto svete, ale preco si predtym tie duse prejdu peklom
prosim , ja teraz o ziadnej viere nejak nechcem pocut a pritom istym sposobom verim v Boha aj ja, ale som vo faze hnevu o tom aka nespraviodlivost vladne .
@balerina2025 lebo žiadny neexistuje 🙈
len aby to nebolo zneužívané... však starý človek už má každý diagnózu - aj viac diagnóz. a starať sa o takéhoto človeka je tiež veľmi ťažko. nemusí mať ani rakovinu, stačí aj iné diagnózy ktoré vôbec nebolia.
Urcite by som volila eutanaziu - napr ak by mi zdiagnostikovali Alzheimer tak by som urcite nechala spisane, ze chcem podstupit eutanaziu a nie ostat 10-15rokov na krku rodine a znicit im ich zivot len aby som ja dozivala s plienkami v posteli
@balerina2025 Na tuto otázku sa ťažko odpovedá. Keby nebolo nešťastie nebolo by ani šťastie.. ľudia si svoju cestu vraj vyberajú sami….
diskusia sa už zvrháva... už je o Bohu.
len aby to nebolo zneužívané... však starý človek už má každý diagnózu - aj viac diagnóz. a starať sa o takéhoto človeka je tiež veľmi ťažko. nemusí mať ani rakovinu, stačí aj iné diagnózy ktoré vôbec nebolia.
@deti95060810 dobre, beriem. ale su diagnozy kde ti ludia naozaj nemaju velku sancu prezitia
pozri si rakovina pankreasu, ked sa ti postupne tvoje enzymy natravuju vnutro.
najhnusnejsia choroba na svete,
tazke neuropatie, atd atd.
proste choroby kde naozaj nie je sanca a ludia umieraju v bolestiach....
preto by mali naozaj rozlisit a suhlaism s tebou, tie choroby. tie choroby by sa mali kategiorizovat oz zavaznosti....
@balerina2025 Na tuto otázku sa ťažko odpovedá. Keby nebolo nešťastie nebolo by ani šťastie.. ľudia si svoju cestu vraj vyberajú sami….
@gabrielkaa Ako si vybralo cestu napr. take rocne dieta s rakovinou mozgu? 🤷
@gabrielkaa vazne? niekto si vazne praje umriet v bolesti? toto nemyslis vazne.,
Nemozeme za každý životný neúspech a tragédie viniť boha. Nenarodili sme sa do sveta kde je každý šťastný, bohatý, zdravý a dokonalý
Ti čo veria v boha a je to v rozpore s ich vierou, tak ok nech nepodstupujú ale nech netlačia svoje názory ľuďom, čo to tak nemajú a majú pravo rozhodovat si o svojom živote. To či sa ja dnes otravim alebo počkám na svoju prirodzenú smrť alebo podstupim eutanáziu v prípade nevyliečiteľne choroby je len moja vec a nikoho do toho nič nie je.
Nemozeme za každý životný neúspech a tragédie viniť boha. Nenarodili sme sa do sveta kde je každý šťastný, bohatý, zdravý a dokonalý
@gabrielkaa tebe sa co zle v zivote stalo. toto je take klise co pises
@gabrielkaa Ako si vybralo cestu napr. take rocne dieta s rakovinou mozgu? 🤷
@oceanahory možno jeho rodičia …. Neviem. Dieťa si svoj ťažký osud neuvedomuje. Veľa krát ho prijme taký aký je
@gabrielkaa tebe sa co zle v zivote stalo. toto je take klise co pises
@balerina2025 klišé je že prečo boh toto dovolí a všetko to klišé okolo chorých deti 🙂
Či zvoliť eutanáziu alebo nie by bolo na rozhodnutí každého človeka, keby taká možnosť existovala tu u nás.... Ak človek nie je v koži takto trpiaceho človeka, nevie posúdiť, nemôže odsúdiť... Možno by sa ale mohlo pozrieť aj na druhú stranu... Na toho, kto eutanáziu vykonáva, prípadne pri nej asistuje.... Vedeli by ste si predstaviť ukončiť život iného človeka? Žiť s tým vedomím? Toto nie je len otázka jednej trpiacej strany, ale aj druhej, kto sa na Tom podieľa... Strašne ťažká téma... Vôbec nie jednoznacna....
@balerina2025 klišé je že prečo boh toto dovolí a všetko to klišé okolo chorých deti 🙂
@gabrielkaa ok si mozno vyvolena. a preto potom pises tieto veci. klise je to co nema negativny charakter. kym nezazijes, nepochopis, pekny den vyvolena
@oceanahory možno jeho rodičia …. Neviem. Dieťa si svoj ťažký osud neuvedomuje. Veľa krát ho prijme taký aký je
@gabrielkaa V tom pripade je za mna Boh sam diabol, ak tresta male nevynne stvorenie takto kruto, kvoli cinom svojich rodicov ...
chore zviera alebo psa davame utratit, aby netrpelo. preco uberame toto pravo choremu cloveku. V indii maju take, ze ked niekto trpi, odide na nejake miesto umriet, neje a nepije. Preco uberame cloveku dostojnu smrt a cakame, ze si to hodi pod vlak alebo skoci z okna a potom plno sprostych reci, ze preco to urobil.
Či zvoliť eutanáziu alebo nie by bolo na rozhodnutí každého človeka, keby taká možnosť existovala tu u nás.... Ak človek nie je v koži takto trpiaceho človeka, nevie posúdiť, nemôže odsúdiť... Možno by sa ale mohlo pozrieť aj na druhú stranu... Na toho, kto eutanáziu vykonáva, prípadne pri nej asistuje.... Vedeli by ste si predstaviť ukončiť život iného človeka? Žiť s tým vedomím? Toto nie je len otázka jednej trpiacej strany, ale aj druhej, kto sa na Tom podieľa... Strašne ťažká téma... Vôbec nie jednoznacna....
@jaja1979 ale konecne pochopte, ze niektori ludia chcu to utrpenie ukoncit skor. a ano, najdu sa ludia, ktori to dokazu urobit, lebo vidia ten pohlad umierajuceho, jeho oci, jeho utrpenie, jeho bolest, ked sa ti každú minutu v tele v mysli prehrava kedy to pride ...morfium po case moze prestat zaberat ....
@gabrielkaa ok si mozno vyvolena. a preto potom pises tieto veci. klise je to co nema negativny charakter. kym nezazijes, nepochopis, pekny den vyvolena
@balerina2025 mám choré dieťa. Resp. už je to hádam za nami….
chore zviera alebo psa davame utratit, aby netrpelo. preco uberame toto pravo choremu cloveku. V indii maju take, ze ked niekto trpi, odide na nejake miesto umriet, neje a nepije. Preco uberame cloveku dostojnu smrt a cakame, ze si to hodi pod vlak alebo skoci z okna a potom plno sprostych reci, ze preco to urobil.
@katulienkax ano, a voci tomuto sa preco nik nebrani? zaujimave.

Keby som raz bola v takejto situácii určite by som si volila eutanáziu. Neviem aký je to akt,ale som za tuto možnosť,ale tu to možné myslím nikdy nebude.