Eutanázia – milosrdný koniec alebo nebezpečný precedens
Niekedy rozmýšľam, čo by som robil, keby som bol v situácii, kde bolesť neustupuje, nádej vyprchala a život sa zmenil na čakanie na smrť. Či by som chcel, aby mi lekári dovolili odísť dôstojne. Či by som mal mať právo rozhodnúť, kedy a ako sa rozlúčim. Je to akt slobody alebo útek? Je eutanázia prejavom súcitu alebo hraním sa na Boha?
mne sa znamy v opitom stave priznal, ze keby dopredu vedeli ze budu mat postihnute dieta, voli potrat. O dieta sa prikladne staraju, ale vsetci im hadzu polena pod nohy, lekari, system, stat a hlavne nenavidi blbe reci svatuskarov. je neveriaci.
Ja som jednoznačne za eutanáziu....žiadny človek si nezaslúži trpieť v bolestiach celé mesiace, a netrpí len on,no aj jeho blízki príbuzní. Ak už sa vyčerpala všetka nadej na vyliečenie,tak eutanázia je super vyslobodenie
Súhlasím s ňou pri diagnóze kde to je čakanie na koniec a utrpenie pre všetkých v bolestiach
mne sa znamy v opitom stave priznal, ze keby dopredu vedeli ze budu mat postihnute dieta, voli potrat. O dieta sa prikladne staraju, ale vsetci im hadzu polena pod nohy, lekari, system, stat a hlavne nenavidi blbe reci svatuskarov. je neveriaci.
@katulienkax aj moja známa povedala niečo v podobnom znení. A ja ju úplne chapem. Nemá žiadny život 365 dni je v tom istom kolotoči.
@katulienkax uplne ho chapem. ludia ktori si tymto presli, tazko chapu vieru, vela ludi sa od viery odvratilo.
ale vsetko chce asi cas, aby sme pochopili, preco sa to stalo. aj ked placem teraz, kazdy den , kazdu hodinu, casom snad verim pochopim, preco sa to stalo a nechcem sa hnevat na Boha ani utocit na vieru...
mozno tento svet neriadi boh, ale ten co sa zacina na S... uz som pocula aj take teorie. Lebo dobrotivy boh by takyto hnusny svet nestvoril
mozno tento svet neriadi boh, ale ten co sa zacina na S... uz som pocula aj take teorie. Lebo dobrotivy boh by takyto hnusny svet nestvoril
@katulienkax my sa nikdy nedozvieme pravdu.
Volila by som eutanáziu. Keď nenecháme trpieť psa (alebo hociaké iné zviera), prečo necháme trpieť človeka?
Keby som mala nekonciace ukrutne bolesti, asi by som zvolila koniec. Pred par rokmi som si presla velmi bolestivym ochorenim a vtedy som si to uvedomila, ze ak by ta bolest mala trvat uz navzdy a lieky by nepomahali, smrt by bola vykupenim.
Mne sa paci pristup holandanov k eutanazii. U svojho praktickeho lekara moze mat clovek spisany dokument, za akych okolnosti podstupi eutanaziu. Ten dokument sa raz za cas obnovuje, moze sa menit podla aktualnych predstav cloveka. Ale najma prakticky lekar to s nim riesi a velka cast lekarov ma aj kompetencie realizovat eutanaziu. V tom dokumente sa mysli aj na situacie, kedy clovek nebude moct za seba rozhodovat. Za mna rozumny pristup, ktory ma samozrejme oporu v legislative a nastaveni obyvatelov.
naucili sme zit lahky zivot, ak nieco nefunguje, tak to vyhodme, naco opravit....len usmev a radost chceme, aby patrili do nasho sveta.
Problemy a bolesti su sucastou zivota, zazila som odchod mojich rodicov, maleho synovca, kamaratku, ktora mala dve male deti ....ale nikto z nas nerozmyslal ako to urychlit, ale bojoval az do konca a s nim vsetci my okolo. Naucili sme sa vazit si zivot, ale naucili sme sa , ze sa na seba navzajom mozme spolahnut. Bolesti nasich blizkych nas spojili, posilnili a viem, ze aj oni bojovali o kazdy okamzik s nami. Zomierali na rakovinu a rozne ine choroby.
Zivot nam nadeluje rozne lekcie, ale volit si skratku sa nevyplaca.
Keby sa ja mam rozhodnut ako chcem odist, chcela by som odist v kruhu svojej rodiny a bojovat do konca.
naucili sme zit lahky zivot, ak nieco nefunguje, tak to vyhodme, naco opravit....len usmev a radost chceme, aby patrili do nasho sveta.
Problemy a bolesti su sucastou zivota, zazila som odchod mojich rodicov, maleho synovca, kamaratku, ktora mala dve male deti ....ale nikto z nas nerozmyslal ako to urychlit, ale bojoval az do konca a s nim vsetci my okolo. Naucili sme sa vazit si zivot, ale naucili sme sa , ze sa na seba navzajom mozme spolahnut. Bolesti nasich blizkych nas spojili, posilnili a viem, ze aj oni bojovali o kazdy okamzik s nami. Zomierali na rakovinu a rozne ine choroby.
Keby sa ja mam rozhodnut ako chcem odist, chcela by som odist v kruhu svojej rodiny a bojovat do konca.
@jennky13 aj v bolesti hej? by si zila kazdy den,tak potomsi pre mna hrdinka.
kazdy chce bojovat do konca. a ano, urcite v kruhu najblizsich, len ono to niekedy naozaj nie je mozne :( ale ako predstava je to idealna. a naozaj potom urcite tuzi asi vacsina.
len je rozdiel ked umiera dieta
je rozdiel ked umiera mlady clovek
je rozdiel ked umiera uz starsi clovek co proste uz trosku inac je zmiereny so vsetkym..napr poznam babky co uz naozaj boli zmierene s tym, ze odidu na druhy svet, lebo proste uz cítia ze to proste tak je...ale ano su aj 100 ludia co chcu dalej zit..su...samozrejme...
toto je blbost. aka ''skratka''?
eutanazia nie je skratka, ale pre mnohych vykupenie. nechci zazit moment aby si pochopila, o com pisem, prajem vsetkym len pevne zdravie.
ochorenia aj mysel prechadza roznymi fazami, je tam aj bojovanie ale potom je aj rezignacia ...
takisto aj trpiaci prechadzame roznymi fazami.
@jennky13 kto to je 'my' ? Niektori maju velmi tazky zivot, ja s takymto zovseobecnovanim nesuhlasim.
@jennky13 Bojovat do akeho konca? Ved uz je v podstate koniec, byt odkazany na inych a ledva vnimat realitu uz nie je zivot...nikdy nezabudnem na svokra, ktory posledny mesiac s metastazami v celom tele iba bezbranne lezal, trpel od bolesti, svokra mu menila plienky, snazila krmit a drzat pri zmysloch...deti aj svokra napriek vsetkemu neprestali do konca verit v nejaky zazrak a vzdy mu vraveli, ze ma bojovat. Raz ked bol pri zmysloch, tak povedal iba tolko, ze on by aj bojoval, ale uz naozaj nema silu skrz tie bolesti a stavy, ze on vie, ze je uz koniec, on to citi...
Sam manzel mi vravel, ze bodaj by v takomto utrpeni svojho otca nikdy nevidel, dokonca zivota ma ten obraz pred sebou a uprimne aj ja...ako postupne z neho odchadzal zivot a on iba trpel.
Ano, tiez som zastaca toho, aby sa clovek nevzdaval, ale iba do urcitej miery...bojovat proti niecomu, co je nezvratitelne nema zmysel a trpiet do poslednej chvile iba preto, aby som bola co najdlhsie s blizkymi? Ty s nimi v podstate uz ani nie si...ty si uz niekde uplne inde.
@jennky13 Bojovat do akeho konca? Ved uz je v podstate koniec, byt odkazany na inych a ledva vnimat realitu uz nie je zivot...nikdy nezabudnem na svokra, ktory posledny mesiac s metastazami v celom tele iba bezbranne lezal, trpel od bolesti, svokra mu menila plienky, snazila krmit a drzat pri zmysloch...deti aj svokra napriek vsetkemu neprestali do konca verit v nejaky zazrak a vzdy mu vraveli, ze ma bojovat. Raz ked bol pri zmysloch, tak povedal iba tolko, ze on by aj bojoval, ale uz naozaj nema silu skrz tie bolesti a stavy, ze on vie, ze je uz koniec, on to citi...
Sam manzel mi vravel, ze bodaj by v takomto utrpeni svojho otca nikdy nevidel, dokonca zivota ma ten obraz pred sebou a uprimne aj ja...ako postupne z neho odchadzal zivot a on iba trpel.
Ano, tiez som zastaca toho, aby sa clovek nevzdaval, ale iba do urcitej miery...bojovat proti niecomu, co je nezvratitelne nema zmysel a trpiet do poslednej chvile iba preto, aby som bola co najdlhsie s blizkymi? Ty s nimi v podstate uz ani nie si...ty si uz niekde uplne inde.
@oceanahory :(
V takej situacii uz neprehodnocujes ale chces cim skor byt prec.
V takej situacii uz neprehodnocujes ale chces cim skor byt prec.
@maialeo suhlasim. ale tak ludia to nepochopia. lebo ked sa s tym nestretli, tazko vysvetlime :(
Ako najlepsie na tom je to, ze vo vacsine pripadoch eutanazia zavisi od slobodnej vole kazdeho cloveka, aj v ottazke kto to bude vykonavat ak zdravotnicky personal ma vyhrady tak to robit predsa nebude. Ale ak ja chcem v urcitych pripadoch eutanaziu alebo NCRP (neruscitovat v urcitych situaciach) tak preco mam sa ja riadit tym, ze niekto to nechce? Ja ta nenutim aby si presla cez eutanaziu nenut ty mna zit v bolesti alebo nevladna bez toho, zeby som vedela kde som, s kym som len aby niekto sa citil spokojny so svojim bohom
@jennky13 nech je ti to dopriate
ale však každý kto chce eutanáziu tak môže slobodne odísť tam kde ju robia. tuším je to teraz Švajčiarsko. Ale aj tak si myslím že to nie je až také jednoduché - nedávno asi 2 r dozadu bol prípad kedy mladý muž ochrnutý chcel odísť na eutanáziu do Švajčiarska. Aj už mal termín vykonania eutanázie....a zrušil termín. Nie, vôbec sa mu nezlepšil zdr. stav.
podľa mňa nie je to až taká jednoduchá záležitosť.
a prečo vlastne ľudia trpia pred smrťou? ako chceš zomrieť, počas toho ako sa budeš smiať a budeš v dobrej nálade? či si sadneš pod slivku a povieš teraz idem zomrieť resp. chcem zomrieť.. to asi ťažko.
Len málo je takých vyvolených ktorí zomrú rovno len čo spadnú z nôh. Nikomu nie sú na obtiaž, nikto nemusí okolo nich behať, starať sa.... a potom po smrti sa všetci aj tak vadia o majetok.
ale však každý kto chce eutanáziu tak môže slobodne odísť tam kde ju robia. tuším je to teraz Švajčiarsko. Ale aj tak si myslím že to nie je až také jednoduché - nedávno asi 2 r dozadu bol prípad kedy mladý muž ochrnutý chcel odísť na eutanáziu do Švajčiarska. Aj už mal termín vykonania eutanázie....a zrušil termín. Nie, vôbec sa mu nezlepšil zdr. stav.
a prečo vlastne ľudia trpia pred smrťou? ako chceš zomrieť, počas toho ako sa budeš smiať a budeš v dobrej nálade? či si sadneš pod slivku a povieš teraz idem zomrieť resp. chcem zomrieť.. to asi ťažko.
Len málo je takých vyvolených ktorí zomrú rovno len čo spadnú z nôh. Nikomu nie sú na obtiaž, nikto nemusí okolo nich behať, starať sa.... a potom po smrti sa všetci aj tak vadia o majetok.
@deti95060810 ten kto sedi pod slivkou a smeje sa iste nie je v stave, ze caka na eutanaziu. Su stavy, kedy jednoducho odides sama a nepotrebujes k tomu cirkus personalu nemocnice.
@deti95060810 ano vyvolena smrt je rychla smrt. je to krute, je to tak. ti co umru v spanku, to je uz vymozenost, priam ''stastie''.....
Ja by som chcela mat takuto moznost. Kazdy ma pravo nalozit so svojim zivotom ako uzna za vhodne,ked nema ine vychodisk. Urcite je to lepsi sposob,ako si lahnut na kolajnice a urobit traumu dalsim nevinnym ludom.
@deti95060810 ten chalanisko zrusil termin eutanazie najma kvoli tomu, ze jeho partnerka bola tehotna. Aktualne maju 1/2 rocnu dceru, chalan este zije. Na IG sa da mrknut ta zienka - ijembuca 🙂
@deti95060810 ten chalanisko zrusil termin eutanazie najma kvoli tomu, ze jeho partnerka bola tehotna. Aktualne maju 1/2 rocnu dceru, chalan este zije. Na IG sa da mrknut ta zienka - ijembuca 🙂
@guudy áno sú to oni...
on ochrnutý a ona tehotná... ťažký údel. tak ale sa teraz tešia z malého bába.
@jennky13 kto to je 'my' ? Niektori maju velmi tazky zivot, ja s takymto zovseobecnovanim nesuhlasim.
@balerina2025
@oceanahory
@carolynka
ja vam rozumiem, ale chcem tym povedat, ze kazdemu z nas bude velmi tazko rozhodnut, ze moj koniec uz bude naozaj koniec
@guudy áno sú to oni...
on ochrnutý a ona tehotná... ťažký údel. tak ale sa teraz tešia z malého bába.
@deti95060810 vies jedna vec je byt ochrnuty ( ano je to strasne,chapem ) ale ine je ked ta rakovina zoziera zvnutra.
@oceanahory ten termín bojovať je veľmi nešťastný, čo už len chorý človek nabojuje, môže sa držať a liečiť
@oceanahory ten termín bojovať je veľmi nešťastný, čo už len chorý človek nabojuje, môže sa držať a liečiť
@alenka58 Tak pevna vola a pozitivne myslenie vie urobit obcas naozaj zazraky, liecit samozrejme nie, ale tak nejako vytrvat dlhsie a "zabojovat myslou"...aspon teda toto su moje skusenosti, mozno je to iba zhoda nahod, tazko povedat. Urcite vsak nie v poslednych stadiach zivota, ked choroba uz uplne skoli daneho cloveka fyzicky a aj mentalne...🫤

@balerina2025 mám choré dieťa. Resp. už je to hádam za nami….
@gabrielkaa tak prajem vela zdravia, ja neprajem nikomu nic zle. prosim nechap ma zle. len pisem, zivot a nazory meni sam zivot a zial prave zle skusnoesti asi najviac. predtym som uvazovala inac, lebo som nemala ani predstavu, ake to je. vsetko dobre prajem