icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

gab
14. dec 2016

@cottoncandy môze to byt, aj ja mam zacinajucu skoliozu, a viem, co robi silna skolioza s vnutornymi organami, zivot ohrozujuce, fakt... 😔 ... znamy ju ma a dr. mu povedal, ze ho to môze kedykolvek zabit, ze ho môzu roztrhnut plyny z criev, lebo skolioza to nepusti...

gab
14. dec 2016

@viper3000
@cottoncandy
@ericka2503
@zlatica3510
@tanika ja len, ze dnes som si dala starsi spaldlovy chlebik natrety s bravcovou mastou a parada... nic.. a medovnicky som tiez piekla z bravcovej masti.. super su....🙂

zlatica3510
14. dec 2016

@gab tak to je parada..ale i tak si davaj pozor..radsej pomalicky...🙂

cottoncandy
14. dec 2016

@gab hurá, držím palce, nech je dobre🙂

gab
15. dec 2016

@cottoncandy prosim ta, aky typ zuvacky pouzivas? mne ide hlavne o to, ze ked nestiham pitny rezim, ked nieco vybavujem, zariadujem a pod. proste nestiham, tak aspon zuvackou by som si narobila "tekutiny" aby som nemala tak sucho v ustach... dakujem

cottoncandy
16. dec 2016

@gab úplne obyč. orbitky, ale najradšej Airwaves (prípadne Airwaves extreme) - sú strašne tuhé, tvorí sa mi tak veľa slín a vôbec potom necítim žiadne pálenie ani sucho v ústach... zloženie tých žuvačiek asi nič moc, ale mne fakt zaberajú

zlatica3510
18. dec 2016

@tanika
@gab
@cottoncandy
@ericka2503
@viper3000
@lenko ahojte ako sa mate?mna neskutocne bolel zaludok..tak som znova navstivila lekara..pyrozu som az taku nemala .ale ten zaludok to bol des...tak mi este nasadil noflux10mg.uplne najmensiu davku..vraj mam stale vela kyseliny... zaludok ma bolel hlavne v noci nalacno... v januari kontrola ultrazvuk..teraz je uz ovela lepsie...tak som sa tesila ze uz som bez liekov...ako ste na tom vy?🙂

ericka2503
18. dec 2016

@zlatica3510 Ahoj.Minuly týždeň mi dr znizil davku Pantomyl 40,na 20tkovy,lebo uz beriem viac ako rok 40tkove lieky a z Pantomylu som mala este väčšie bolesti v klboch,zavrate a bolesti hlavy prvé dva -tri týždne uzivania.Tak dávam teda menšiu davku,rozdiel necitim,akurát neboli hlava,nemotka sa toľko a zle mi je,ako bolo,ked porusim rezimove opatrenia a mam veľa stresu 😊.Asi toľko odomna.

zlatica3510
18. dec 2016

@ericka2503 asi je to ozaj beh na dlhe trate..ja som brala emaneru 20mg rano a vecer 3 mesiace...ale po dobrati ma bolel veli zaludok tak teraz mi dal noflux10mg..zaludok prestal boliet....ale pazerak citim trocha...ty citis pazerak?ja to mam ako trocha palenie...

ericka2503
18. dec 2016

@zlatica3510 Citim pazerak hlavne pri suchsom jedle,supkach...Viazne mi jedlo,boli to az medzi lopatkami.Teraz mam v krku jablko,nepostruhala som si ho,iba dala dolu supku a mam tlak za hrudnou kostou.Pomaha dokladne rozzut,ale na jablko to u mna neplati,zapijat by sa nemalo.Kyselinu len vynimocne,niekedy taký rozdrazdeny zaludok,akoby mi ho malo rozdrapit a mam pocit na zvracnie.Nesmiem sa zohybat,alebo sedieť v tesnych rifliach,vsetko mi potom doslova splechne až do ust,ale necitim v tom kyselinu.Zistila som,že kyselinu mi robi aj banan,ale prezrety nie.A pritom banan nie je zakázaný.Pytala som sa tu viackrát na to,ako svoju dg riesite v práci.Na jar mi konci md,neviem,co si hľadať.Dost musim prihliadať aj na deti a v nejakom supermarkete,co citam skúsenosti iných,nie je vela casu sa v klude najesť normalnej dovolenej stravy,je nemozne volaco aj tazke nezdvihat a pod...o casovani liekov ani nehovorim.Rano zacinam euthyroxom,pol hodku po ňom Pantomyl(uziva sa hodinu pred jedlom),pol hodku po ňom Itoprid a pol hodku po ňom môžem volaco jest.Ked si pomedzi to volaco začnem,co je normalne v domacnosti,pri detoch,pozabudnem sa a všetko sa posuva,tak,že k prvému jedlu sa niekedy dostanem aj okolo 9-10tej,keďže treba dodržať cas.Za viac ako rok sa mi to nepodarilo dostať do "presnych koľají".Najhorsie je,ked treba niekam ist,alebo zabudnem doma lieky,tak nejem,ked prídem domov,ledva to dobehnem.Nehovoriac o návštevach,oslavach,grilovackach a pod...Vsetci "vyzieraju" 😁 gulase,salaty,rezne,udeniny,kolace,zakusky,torty...Sme veľká rodina,stáva sa to casto.Ja tam potom sedim,slintam 😂 a prhltam naprázdno 😂.A všetci do mna,že co si nedam 😵.Ked aj volaco skusim,aj dva týždne a dávam doporiadku.

zlatica3510
19. dec 2016

@ericka2503 ahoj tak mas to vesele ako ja..ja pracujem..ale mam stale na pamati .ze sa nesmiem zohybat..dvihat tazke ..obcas porusim..neda sa to inak🙂pokusam sa dodrziavat vsetko co som docitala...vyssia poloha pri spanku..prve dni som myslela ze zomriem kvoli chrbtici..ale uz je to ok...ale i tak moj prisny rezim porusam..a je mi obcas z toho na zaplakanie..ze este pred operaciou zlcnika som bola celkom ok..obcas nejaka gastritida,,ale je pravda ze ten zlcnik musel ist von..no neda sa nic robit ,musime sa stym naucit zit..Ja nemam nejako vyslovene kyselinu.ani sa mi nic nevracia,len citim pazerak.taky divny pocit ako palenie.. a tak mala som tam zapal...tak si aspon na noc davam gastrottus.vraj sa to dava malym detom .nevstrebava sa to do krvi..je to len obal v zaludku a vlastne taka ochrana v tej kardii..ale aj z toho ma ten pazerak pali//tak neviem..tiez citim aj tlak ako ty...ale co uz idu vianoce.na ktore sa urcite vsetky tesime..i ked lekar mi vyslovene zakazal sladke..ja sice som nejako nikdy nemusela sladke(okrem horaliek}ale to povedal ze je najhorsie na kyselinu..no ale urcite sa nam polepsi,ako tu niektore pisu...🙂

tanika
19. dec 2016

@ericka2503 erika poprosím ťa aký si ty mala problém zo žlčníkom mne momentálne robí problém asi ten žlčník ako reflux... proste na sone som mala zistené blato v žlčníku potom mi po dvoch mesiacoch skontrolovali žlčník a blato bolo preč, to bolo zač.decembra...pila som bylinky..rozne, na žlčník , štavu z čiernej redkovky. ale posledné dni či zjem/ mastné jasné že nejem/ ma bolieva pod pravým rebrom no neviem , moj lekár gastro ma už dovolenku/ lebo ten ma skontroloval a žlčník ani neriešil že len dieta/ ale kedže idem k novému gastro ten ma zoberie až 10.1. no uvidím ako vydržím ...keď som bola na chirurgii kde mi to vtedy zistili tam mi povedal chirurg že on by ten žlčník dal von keď bude robiť problémy....no sladké asi nemôžem nakoľko som neodolala a mám taký tlak a tupú bolesť od stredu až tak pod pravé rebro.... no ako si to mala ty s tým žlčníkom musí ísť ozaj von ? je ti lepšie ako ti ho zobrali ja už neviem čo jesť.... a hlavne mám pocit že teraz je problém u mňa žlčník...bola som s tým u obvodnej tá mi prehmatala brucho jasné že ma vtedy nič nebolo že to nie je zapalené...mám si dať dietu a zvážiť či ho nedať von...že asi nie je funkčný alebo lenivý žlčník ....čo vy na to ?
@zlatica3510 do Malaciek mám ísť 10.1. tak Zlati neviem čo vydržím ....
@gab dík kočky

zlatica3510
19. dec 2016

@tanika moja mne tiez brali zlcnik...asi som to aj pisala .tento rok v marci..boli tam vraj polypy.ale nakoniec z histologie potom sa ukazalo ze tam bol chronicky zapal..bolelo ma stale pod pravym rebrom ..asi 15 rokov..ci som jedla ci nejedla..vies blato je vlastne piesok..lekari asi odporucaju to dat von kvoli asi aj pankerasu.lebo piesok sa moze aj tam zatulat...tzv.vycestovat..ja teraz zjem vsetko..teda zjedla som --pokial mi nediagnostikovali reflux...lebo teraz si davam pozor..a co ti doporucil ten lekar co si u neho bola?

tanika
19. dec 2016

@zlatica3510 no ten môj čo som tam bolo 2.12. vtedy som mala sono všetko o.k. čisté že len dieta a pomaličky jesť..ale najako to neriešil preto som si už toho 2.12. po tej nevydarenej kontrole povedala že musím nájsť nového gastra. a do tých Malaciek idem 10.1.no musím to nejako ustáť a som zvedavá čo mi poviem on a poradí ak povie že von tak ho dám von....lebo už ma to štve ja ozaj neviem čo už jesť....a je pravda že teraz mi robí problém ten žlčník....
a ozaj operácia si si objednala kto ti to doporučil gasttrolog...či chirurg...a ty si sa objednala? ozaj ako nebála si sa ?

zlatica3510
19. dec 2016

@tanika mne moj gastros co k nemu ides povedal ze nech si ho nedavam von..on tam nic nevidel..potom asi po polroku som isla protekcne onkologickemu chirurgovi na sono..videl tam polypy..ale nedal mi ho hned von..po polroku mi znova urobil ultrazvuk..stale to tam videl..a okrem neho mi este robili ultrazvuk dalsi 2 lekari.kazdy tam videl polyp..operacia sa konala az na treti termin..stale som mala herpes na pere..a to sa vtedy nesmie operovat..tak miesto oktobra 2015 som bola operovana az v marci..a ci som sa bala?no bola to moja prva operacia v zivote..operovali ma v pondelok a v stredu uz som bola doma..mna ked bolel zlcnik davala som si kvapky algifen,,po nich som mala potom chvilu pokoj..neskusala si to?teraz keby som mohla jest tak uz by som nemala problem..neboli ma vobec prava strana...a co tvoj pazerak?je lepsie trocha?

tanika
19. dec 2016

@zlatica3510 práve že je lepšie a priznám sa prestala som jesť lieky Ozzion 20 mg ráno a večer proste mi bolo zle žalúdok, všetko sa mi tlačilo hore do krka a mala som tam hrču...či som jedla dietne alebo som porušila.... divné ...katastrofa ale zaujimavé nemala som problém s tým žlčníkom ale zaujimavé ako som prestala jesť lieky reflux je preč / ale dokedy ? neviem, ale problém žlčník. tak uvidím ako to bude idú sviatky a ja zase problém ...bože už nech je 10.1 a som v malackách nech ma riadne vyšetrí čo a ako vlastne....je to na nervy takto fungovať .....

zlatica3510
19. dec 2016

@tanika tak to verim..ale musis vydrzat..a necitis vobec kyselinu?tak to je potom fajn..myslis ze ten zlcnik sa nejako porusil vplyvom tych liekov?

tanika
19. dec 2016

@tanika inak sa priznám mám obavu byť bez tých liekov možno by mi pomohla menšia dávka? a som zistila že menšie dávky jedla musím jesť ...lebo inak sa mi to tlačí hore krkom.a perstala som ten Itoprid ten mi asi nerobil dobre...no ozaj neviem ako vlastne s tým a ešte k tomu ten žlčník teda neviem či to je problém kedže 2.12. ma prehadzoval zo všetkých strán a žlčník a žlč.cesty čisté....tak ja ozaj neviem....mať dve diagnozy? som oazj zvedavá čo na to povie.... a priznám sa rada by som bola keby ma poslal na magnetickú nech sa teda zistí kde je problém ☹

tanika
19. dec 2016

@zlatica3510 no kyselinu nemám vôbec ani ma nepáli...ja neviem ale je to divné aj tým som rozmýšlala či to nemám z liekov..... lebo nebolo mi ozaj po nich dobre ale on mi toho 2.12. kázal ich brať teda on mi ten Ozzion 20mg zmenil na Noflux 20 mg ráno večer. Ale už po no jednej dávke 20 mg ráno a večer mi nebolo dobre aj sa mi ťažko dýchalo ..... a ten žalúdok hrúza tak to proste neberiem aj to tomu v Malackách poviem....

zlatica3510
19. dec 2016

@tanika vies magneticka neukaze ani blato niekedy ani kamen..ja si skor myslim ze mozes mat nefunkcny zlcnik..mozes mat tzv,funkcnu poruchu zlcnika..proste nepracuje tak ako by mal..proste navylucuje spravne zlc..ja som ho tiez mala uz nefunkcny..inak ja som brala tiez asi 2 tyzdne ganaton..to je to iste ako ten itoprid..to mi predpisal ten sukromny lekar.ale bolela ma brucho z toho tak Hegyi mi povedal ze nech to neberiem..ja bysom asi postupne zmensila davku..skus si davat len rano...uvidis co to urobi.a ved do januara je uz len par dni..musis nejako zabojovat a vydrzis..neboj..

zlatica3510
19. dec 2016

@tanika ked sa citis bez nich dobre tak to neber..a on ti na vysetreni povedal ze ti kardia nedoviera?ze mas reflux?

tanika
19. dec 2016

@zlatica3510 ďakujem máš pravdu musím vydržať....a toto mi naznačila aj moja obvodná že ona to vidí na funkčnú poruchu žlčníka...a čo sa týka refluxu uvidím ako bude...ozvem sa ti pá Táňa

zlatica3510
19. dec 2016

@tanika oki drzim palce..pa

tanika
19. dec 2016

@zlatica3510 no mi vtedy povedal že kardia nedoviera, GERD- reflux , a potom že doviera a našial vtedy toho 19.10. erozia do 5 mm na pažeráku ale kardia že v poriadku tak preto som zvedavá čo povie hadica v tých malackách isto tam pôjde....

ericka2503
20. dec 2016

@tanika Ahoj.Ja im nemala problém so zlcnikom,našťastie sono bolo ok.Takze ti neviem napísať svoje skúsenosti.Mam GER s ezofagitidou 😓.Bolesti v právom boku mavam az dolu k bedr.klbu.To je vraj z liekov a stravy,prip.plyny 😵.Citam,že si vysadila lieky 😌,to asi nebolo rozumne,hoci ja sama by som ich najradšej smarila do kosa.Ten Itoprid mas na posuvanie potravy,tym sa cisti pazerak, a potom sa nemá šancu zapáliť.Davaj na seba pozor.Idu sviatky,veľké pokušenie pre veľa jedla a maskrt.Pre mna najhoršie -orechy,mak v kolacikoch.Tiez budem musiet dat pozor 😌.

gab
20. dec 2016

@zlatica3510
@ericka2503
@tanika
ja momentalne ok, zaludok, musim hodne pit, akuratik citim bolest v strede medzi lopatkami a krcnou chrbticou, ale v piatok som niesla riadne tazky nakup a uz vecer som citila bodavu bolest, zrejme som si pricvikla nerv, lebo tam mam hrcu, vyraza mi to aj dopredu, ked to rozmasirujem, je to ok, akuratik nesmiem robit ziadne prudke pohyby, lebo mi vyraza bolest az do ramena,do hlavy, aj nadol a akoby mi pichalo 100 ihiel.... tak sa to snazim drzat v teple...

zlatica3510
20. dec 2016

@tanika ahoj.ked ta dal nalacno tak ides na hadicku..ale neboj je to velmi citlivy dr...mozem potvrdit..a nie je to len moja skusenost..🙂

zlatica3510
20. dec 2016

@tanika
@ericka2503
@gab ..ja som si stale myslela ze GER som dostala pretoze som si dala vybrat zlcnik..ale vy vsetky mate zlcniky vsak?

simca06022011
20. dec 2016

@zlatica3510 je to casta komplikacia po vybrati zlcnika, kludne si mohla.. a mohlo to byt tak, ze zlcnik ani nemusel ist von a problemy boli od zaciatku s niecim inym (moj pripad, zlcnik mal ist von, nakoniec nesiel a toto ma morduje teraz 🙂 )

@tanika treba znizit davku, mne gastrac znizil davku (prakticka mi dala 2x denne), on povedal ze to mam sledovat, a davat si iba jednu rano, kludne aj kazde dva dni.. a pokial si dobre pamatam uplne na lacno sa musi brat. Velmi mi ozzion pomohol v takomto davkovani, skroo 1,5r som mala pokoj...

gab
20. dec 2016

@zlatica3510 ano mam