Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
@gab prisla ti moja sprava?,,nejako to blbne.
@zlatica3510 nie veru, neprislo ☹
@gab tak skusim este raz🙂
@gab súhlasím problém sú tuky takže podľa mňa tiež buď je problém pankreas? žlčník ? alebo dvanástorník....no ja idem v utorok novému gastrošovi a chcem mu na vrhnúť či by mi nespravil vyšetrenie zo stolice na pankr.elastázu tsm ds zistí akofunkguje pankreas...kedže ja mám asi problém s tým pankreasom mámvam tvýšené AMS v moči....kočky robil vám niekto oadbery na pankreas ? a aké to vám nikto nezisťoval ?
@tanika mne robil len lekar obvodny a to z krvi..ale to myslim ze aj tebe ked vies ze to mas zvysene..
@zlatica3510 no mne tiež z krvi a to som mala vždy v norme ale daj si spraviť aj AMS v moči a uvidíš čo ti víde....ja to nám v moči mierne zvýšené a to anznačuje problém s pankreasom s tukmi no uvidím zajtra čo ten gastroš v Malackách, poprosím ťa ono je to v nemocnici ? ale daj orietačne kde centrum ? dík pá
@tanika prejdes cez vratnicu.hned sa das doprava,po chodniku po pravej strane budes mat take dve budy..predavaju tam saty a kvety..pojdes stale rovno...je tam potom taka budova so schodmi to je vlastne poliklinika s nemocnicou..tam nechod ale pokracuj krizom ako keby taku plochu na parkovanie....to prejdes ako keby k sanitkam ...a tak skoro na konci je vchod..neviem presne co tam je napisane..ale vojdes tam a hned zabocis doprava.najprv bude chirurgia a on ma amb.na konci chodby..drzim palce..
@tanika je to vlastne v areali nemocnice ale nie v hlavnej budove...
@tanika ahoj tanika ako si dopadla?
@zlatica3510 no zatiaľ neviem taký divný pocit mám, odbery žiadne až ked som mu povedala že tu mám vzorku zo stolice tak mi dal spraviť tú pankr.elastázu t.j. ako funguje pankreas, sono nerobil...no že veď bolo robené v decembri 22.12. o.k. chápem urobil hadicu , zobral vzorky a že všetko je o.k. žiaden zápal, len kardia nedoviera je volná či tak to nejako povedal, a to preto že to je na základe GER refluxu a lieky mi nedal nakoľko som mu povedal že mi nerobili dobre, a že len Itoprid a že uvidíme ako to budem tolerovať do kontroly 30.1. a potom stanoví liečbu, až on to nevidí na problém s pankreasom a anii nie žlčníkom a určite si ho nemám dať vybrať na to nie je dôvod....ale poviem ti mala som z neho zmiešané pocity , neviem či toho bolo na neho veľa čo som mu všetko povedala a prvé čo povedal však ten môj predošlý gastroš je veľký odborník a že prečo som ho navštívila, ...no neviem či som spravila dobre...no ale uvidím nechám tomu volný priebeh a že ak netolerujem dobre lieky tak je to celé o strave...zatiaľ ti na rovinu poviem neviem či som sa dozvedela niečo nové.☹inka hadicu robil dlho a precízne to sa mi videla rozdiel ale akosi nemal čas si všetky moje papiere pozrieť takže také narýchlo.aj som mu zabudla pár vecí povedať už si to musím napísať na toho 30.11. 🙂
@tanika tazko sa k tomu nejako vyjadrit..ale myslim si ze ked v zaludku nic nevidel.ziaden zapal a nic ine,.tak potom to nemas take zle..osobne si myslim ze ludia co mali problem s pankreasom...Poznam to podrobne/ moj otec mal problem/ tak to boli ine stavy...vracanie .hnacky,silne bolesti ako keby si mala mat infarkt.bolest pod pravym oblukom...vies podla vsetkeho co pises..aspon kde som si to precitala tak mas vsetko ok..dokonca fungujes bez liekov..ved to je super..no mrzi ma ze si sklamana..snazila som sa pomoct...
@zlatica3510 Zlati to tak neber....asi nemal možno celkom dobrý de lebo som aj 1,5 hod čakal kým ma zoberie, musel odísiť na nejaké oddelenie tak to asi preto. Ja ho ešte nezatracujem...uvidíme ďalej ved tam idem 30.1. na kontrolu o výsledky. Podstané je že riadne vyšetril hadicou zápal tam nie je...len do kelu tá kardia nedoviera a povedal že podstané a je to minimálne polovica ak nie viac tá strava dodržiavať ju proste. a to je troška môj problém...no uvidíme...čo je podstané ukludnila má tým pankreasom že to nebude problém a zobral aj tú vzorku a uvidíme čo víde. a aj ten žlčník je podľa neho o.k. ono toho bolo veľa ale je pravda že som aj pár vecí mu zabudla povedať.🙂
@zlatica3510
@tanika
@gab Ahojte,dnes stv2-ambulancia.Pozrite si v archive na nete.GER operácia.
@ericka2503 kočky našli ste to ? ak to nájsť ? ......
@tanika Vyzerá,že to nejde prehrat.Repriza vraj 24.1.,alebo 31.1.Este počkám na manzela,ci to najde.Mne to nahral v teple.
@ericka2503 V telke 😊 -oprava
@ericka2503 o.k.....aj ja budeem skúšať....lebo ma to zaujíma...Inak erika ako sa máš...ja celkom dobre len nesmiem naraz viac zjesť , lebo ako keby sa mi zastavilo trávenie a všetko sa mi tlačí hore krkom a mám pocit hore nadbrušku ťažoby ...mávaš to aj ty ? proste asi je to fakt musím je málo a častejšie... ide ma z toho poraziť. ja už chcem byť zdravá ale aj tak mám pocit že mi dobre netrávi....
@tanika Mam to rovnaké ako ty.A nemam cas jest castejsie a mensie porcie,som stale hladna a ked mam cas sa najest,zjem vela naraz.U mna je vela polievka a druhe naraz.Potom uz je mi tazko a po poslednom Itoprid-e vecer uz nedokážem jest.Teraz beriem polovicnu davku Pantomyl 20 obden.Kontroly mam každý mesiac a bolesti klbov uz hádam na celom tele.
Ahojte dievčatá, čítam , že stále bojujete...ja som ok, jedlo 6x denne, menšie porcie, najvýdatnešie mám raňajky, obed večera striedma a bez pečiva... úplne som sa vrátila aj k zelenine, už ani paprika na večeru mi nič nerobí... nemám žiadne problémy, aj sladkosti si dám, všetko s mierou...znovu cvičím jogu a ani polohy, keď som dlhšie dole hlavou, mi nič nerobia...
...mne zrejme robila problémy aj chrbtica, lebo odkedy som vymenila vankúš za ten špeciálne tvarovaný z pamäťovej peny, tak ma už nebolí ani medzi lopatkami, ani ma nepáli pažerák...netuším, ako to vlastne je...
držím vám palce, nech ste skoro fit🙂
ahojte, ja klop klop parada, ako som si dala upravit herniu, a nejem vôbec syry-ziadne, tak je to super, dokonca som si dala cokoladovy kolac a parada...
je pravda, ze na lacno si davam lubovnikovy extrakt https://www.teamarket.sk/tea-caj/eshop/10-1-Byl...
@cottoncandy ja som si tiez dala napravit stavce na hrudnej chrbtici, mala som to tam riadne zablokovane, len to tak chrupcalo 😀 .. tak je to super, aj sa mi lahsie dycha, ani nemam take problemy pri prehltani.., ja som momentalne spokojna, okrem tych mrazov, co ja zle znasam 😝😀 .. ja som skôr teplomilny clovek
@tanika Tak ja som tu nová, včera som prvý krát po dlhom boji sama so sebou bola na "hadici", ale nie preto, že by som mala problémy so žalúdkom alebo pažerákom. Mám dlhodobé problémy s kožou, už mi robili všemožné testy na všeliaké alergie a podobne, mám aj poruchu imunity a teraz vraj či nemám celiakiu, tak tá hadica na gastre, som myslela, že to neprežijem, ale nakoniec sa dalo. Zobrali mi 4 rôzne vzorky a výsledky budú až o 3 týždne. No ale čo mi zistili hneď je: GERD s refluxnou ezofagitídou, drobné slizničné zmeny, 5 mm makula pokračujúca eróziou a nedovieranie kardie. Ale ja som doteraz nič necítila, len niekedy v noci žáhu, keď som neskoro jedla. A to som jedla piate cez deviate, sladkosti, kyslé veci, káva atď, všetko, čo sa práve podľa letáčiku čo som dostala nemá jesť. Tak mi dr. hneď nasadila pantomyl, (pantoprazol), 20 mg ráno aj večer. Užívam len druhý deň a už ma bolí žalúdok, tiež aj krk, keď prehĺtam, to už by nemalo byť z hadice dúfam, a necítim sa dobre. Preto pozerám na nete a tak teraz rozmýšlam, či všetky problémy so žalúdkom a krkom a nepohodou nie sú z tých liekov u mňa a aj u niektorých z Vás? Doteraz mi nič nebolo, teraz nafúknuté brucho, bolesť okolo pupka, kŕče v žalúdku a aj ten krk. Čo si o tom myslíte?
@micusa ahoj,napisem ti moj nazor...ja som citila v lete bolest zaludka,palenie pazeraka .tak som isla na hadickua presne taka ista diagnoza ako ty..neboj chce to vela trpezlivosti..mna tiez bolel zaludok,neviem ci od liekov.brala som emaneru 20mg rano a 20 mg vecer..bola to taka 90 dnova liecba..potom som znova mala hadicku na kontrolu..vsetko bolo zahojene..aj erozie co som mala v pazeraku,,vies my si tu aspon radami pomahame ako sa da..samozrejme na kazdeho plati cosi ine..ja mam aj tyzden klud totalne bez bolesti.ale ako nahle mam malicky stres..tak hotovka..zacne ma boliet zaludok...ale samozrejme snazim sa nejest jedla co mi robia zle..ono tie lieky ti zahoja pazerak...urcite..kazdemu ako tu citam tak sa tie erozie zahojili..mna tiez este teraz obcas pali pazerak ak zhresim stravou...ano bohuzial je to boj ...ale da sa to ,,mne pomaha rakytnikovy olej,repikovy caj,harmancekovy caj...nejem bravcove maso..a sladke..drzim palceky aby sa ti ulavilo..a napis ako sa citis...😉
@zlatica3510 Ďakujem ti veľmi pekne za cenné rady, aj ostatným dievčatám. U mňa bolo ale zvláštne to, že ja som nemala skoro žiadne problémy, a išla som na gastro kvôli kožným problémom a nedostatku B12, a až tu mi zistili ten reflux pažeráka s eróziami. Žalúdok ma nebolel a žáha len výnimočne v noci ma pálila. A bolesti žalúdka začali až po liekoch, ale musím zaklopať už sa to trochu zlepšilo a krk už skoro vôbec nebolí, asi to mohlo byť ešte s "hadice". Som zvedavá, čo ukážu tie 4 odobraté vzorky. Zaujímavé, že ja mám ešte aj diagnostikovanú astmu, a dočítala som sa, že to kyselina z pažeráka môže dosiahnuť vraj aj do priedušiek a narušiť ich, neviem či je to pravda. Ale to by vysvetľovalo tú astmu. No a na astmu beriem kortikoidné spreje, z tých býva zasa kandidóza, už som mala raz v krku a teraz treba vylúčiť či nemám v žalúdku buď tú kandidu, alebo HP alebo ešte aj možno celiakiu, ale to nemyslím. Ale tá kandida môže spôsobovať svrbivé výsevy na koži, čo je môj teraz hlavný problém. Kebyže nemám toto s tou kožou, tak na gastro a "hadicu" vôbec nejdem, dlho som si hovorila, že na tú "hadicu ma nikto nedostane", ale každú noc sa budím na svrbenie celého tela a som jak v ohni. Tak som si povedala, že to musím vydržať a tak som sa aj dozvedela, že mám túto diagnózu. Keď ma niekedy pálila žáha, dala som si Malox a ten vždy pomohol, inak nič.
A ešte je zaujímavé, že ja vôbec nikdy negrgám, aj keď som totálne prejedená, tak sa mi nafúkne len brucho a neviem si nijako odgrgnúť. A pri tom prejedení ma vždy tlačilo úplne hore nad žalúdkom, niekedy až tak rezalo. A mám toto už roky. Tak toto je isto spôsobené tým refluxom, ktorý musím mať tiež už dávno. Tak uvidíme, chcem si dokúpiť ešte ten repíkový a rebríčkový čaj ako píšeš a aj ten rakytníkový olej. A musím čakať na výsledky😒, ešte som odniesla aj 6 x stolicu, to ešte pred "hadicou", ale ešte tiež neboli výsledky, bola som aj na sono brucha, tam steatóza pečene, inak nič. Keď sa dozviem nejaké výsledky tak v polke februára, tak napíšem, alebo ak sa niečo zmení. Ale verím, že ten pantomyl zaberie na tie erózie. Ale v príbalovom letáku sa píše, že sa nemá užívať pri nedostatku B12, a to ja práve tiež mám, chodím na injekcie B12. A ten nedostatok B12 býva tým, že sa v žalúdku zle vstrebáva. Tak aj tu uvidím, čo zistia, lebo hematologička mi už dávno navrhoval gastroskopiu, ale ja som sa toho strašne bála. Ale gastrologička vie o tej B12 a aj tak mi to predpísala, takže to snáď nebude taký hrozný vedlajší účinok. Nejakú prísnu dietu zatiaľ nedržím. Mne robí zle kyslé jedlo, uhorky, kyslá kapusta a hlavne tatarská omáčka, toto viem už dávno.
Držím ti palčeky aj ostatným dievčatám, nech sa vám problémy len zmenšujú a cítite sa lepšie. 🙂
Slubila som výsledky z gastroduodenofibroskopie, tak chvala bohu nemám ani celiakiu, ani HP, ani kvasinkovú infekciu, stolice všetky na všetko negatívne, len mierna chronická gastritída a nízke enzýmy na trávenie laktózy. Mám jesť a piť bezlaktózové produkty a kúpiť si laktazan- enzýmy na trávenie laktózy. Sliznice v poriadku, pažerák sa vyhojí dlhodobým užívaním pantomylu 1 tabl. denne, reflux je už nastálo a nemám ani znížené vstrebávanie B12 v žalúdku. A nemusím už ani ísť s týmto nálezom zatiaľ na opakovanú hadicu. 🙂 Tak na jednej strane pozitívne, ale stále sa nevie z čoho mám ten hrozný exzém.😠 Pneumologička, kam chodím sa astmou mi dnes odporúčala predsa len nasadiť ten prednison, čomu som sa chcela vyhnúť, ale ak to neprejde, alebo sa to nezmierni, tak asi budem musieť.☹ Držím všetkým palce, aby ste sa cítili len lepšie.
kočky..... ahojte po mojom dlhodobom užívaní liekov na kyselinu/ najskôr Helicid, Ozion 40, Ozion 20 , a Noflux 20 som ani nebrala nerobil mi dobre a tom som mu aj povedala...
naposledy robená hadica júl 2016 vtedy som mala lahkú gastritídu a všetko o.k. a teraz jan.2017 hadica výsledky viď.výsledok z gastra : Histologia z antra:
I.sliznica duodena D3 v norme marsh 0
II.stredne ťažká chronická fokálna minimálne aktívna atrumgastritída, IM-, HP-.
stolica : F- Kalpro: 37,57 /ug/g/, a helikobaktera nemám ...to ešte povedal...
on mi povedal že výsledky sú v norme o.k..... ale podľa mna to nie ke o.k. chronická gastritída a to chodím po lekároch a som nimi sledovaná a liečená ! nie ?
a jeho záver: Insuf.kadia, dyspept.sy v.s. na podklade GE refluxu, kardia nedoviera
a kázal mi doniesť vzorku na pakreat.elastázu a uvidíme povedal užívať itoprod 3x1 a ozion 40 mg ráno alebo podla potreby postupne potom vysadzovať a na kontrole sa uvidí ako .......bude inak mne tie lieky vôbec nerobia dobre ja nechápem ako som ich intenzívne užívala tak mám aj chronickú gastritídu čo som predtým vôbec nemala a mám pocit že mám málo kyselinu nie veľa....jediné čo je pozitívne že erozie na pažeráku sú vyleičené ale zato mám rozbité tými liekami celé trávenie kočky ja neviem ako ďalej ale vidím že tento smer čo ma lekári liečia .....mič moc už neviem ani čo jesť...a obvod. mi zistila zníženie B12 a chodím na injekcie aj to že vraj súvisí s týmito liekmi čo beriem ....no katastrofa.....ako ste mali vy výsledky z Histolgie? Inak čo je zaujimavé keď mi robil hadicu nič žiadny zápal všetko o.k. nechápem ....
@zlatica3510
@gab
@ericka2503
Tak ja som dnes robila ghee maslo, je to normálne maslo zbavené vody a laktózy, lebo nemá jesť produkty s laktózou , (výsledky z hadice) Enzýmy na laktózu len vo výške 15%, čo je vraj málo. To ghee maslo, alebo aj niekedy prepustené maslo vraj veľmi dobre robí na žalúdok, obalí sliznice a veľmi pomáha, tak skúste. Na nete je veľa receptov. ja som robila takto: Dve dobré maslá spolu 500 g som dala variť na najmenší plyn. Keď sa začala tvoriť pena, tak som ju nezbierala, niekde píšu, že sa má, ja som len stále miešala. Zároveň maslo bublalo a odparovala sa voda. Miešať treba stále, potom tá pena zhrudkovatela a začala klesať ku dnu a maslo zostalo postupne úplne priezračné a tie hrudky ostali dolu, majú byť úplne svetlo až zlatožlté. Skôr svetložlté. Lebo to ešte potom dôjde aj keď sa plyn vypne. Treba vystihnúť ten moment. Voda sa odparí a aj tá laktóza klesne ku dnu. Potom vypnúť a precediť do uzatváracieho pohára cez husté kovové sitko a na ňom som mala ešte bavlnenú vreckovku. Nechať otvorené do vychladnutia. Že vraj vydrží veľmi dlho aj je to zdravé na žalúdok a j veľmi dobre chutí. Dá sa použiť všade ako maslo a aj na vyprážanie. Tak uvidím. Skúste, robievali to aj naše babičky. Uvidím ako to pomôže. Ešte som si kúpila ten Laktazan - enzým na trávenie mliečnych produktov.
Mám reflux, pred 8 rokmi v hroznom stave (jednak zápalové zhrubnutie veľmi zlé, ale teda kašeľ po každom jedle, zvracanie tak každý 3. deň), odvtedy držím diétu (áno, 8 rokov, ale je to v pohode, len vonku sa človek ťažšie naje, lebo paprika ide všade). Možno 2 roky dokopy som brala lieky, ale podľa mňa len tá diéta mala účinok, nie lieky.
Odvtedy som sa zbavila astmy, chronického zápalu priedušiek, zvracanie žiadne. Gastroskopia je teraz taká, že zatvárať sa to nezatvára, ale zápal tam nie je žiaden. Zle mi je, iba ak nedodržím diétu. Diétu už nemusím mať takú prísnu ako v minulosti, vlastne viem, koľko si môžem dovoliť a ako zľahčiť rôzne typy nevhodných jedál (k ťažkému jedlu si dám pivo, k paradajkám zázvorový čaj, alebo si omáčku spravím cviklovo-paradajkovú a najlepšie bez šupky).
Tak vás len chcem podporiť, diéta pri refluxe stojí za to. Mne sa ňou zmenil život k naozaj lepšiemu.
@jaya47 Ahoj poprosím chcem sa ťa aj tebe sa pri refluxe zle prehltalo ako keby mi tam uviazlo jedlo alebo ako keby som tam mala kúsok jedla...beriem Ozzion 40 mg ráno ale je pravda že som porušila dietu nakoľko som sa mala už ozaj dobre ako problém je asi aj pečivo čerstvé či koláče že ? ja neviem čo raňajkovať ..... čo jesť....dík za radu...

@noemigianni2014 ahoj mozem sa spytat kde ta budu operovat?